Ești SCLAV la Stat!

Ai auzit bine, SCLAV.

Nu cetățean, nu contribuabil, nu om, ci pur si simplu SCLAV! Nu mă crezi? Ti-o dovedesc imediat. Statul Român te lipsește de 80% din venituri in fiecare luna. Iată cum:

La salariu 45%

Data viitoare când iei salariul numără bine banii. Acum mai număra-i odată. A doua oara ai numărat banii pe care statul tocmai ti i-a luat sub forma de bir denumite eufemistic impozite, taxe sau asigurări. Nu te uita pe fluturaș ca nu o sa găsești acolo datele complete, ci o ficțiune contabila numita salariu brut. Întreabă însa pe patronul tău cat a virat la stat in luna asta si vei vedea cat plătești in mod real la stat. Pentru ca statul e perfid. Deși iți ia banii tai, nu ti-i ia pe fata. Nu te invita la un ghișeu sa-ti ia banii din buzunar. Nu, îl pune pe seful tău sa ii dea chiar înainte ca tu sa-i vezi.

Mai exact, la un salariu net in mana decent de vreo 3000 RON iată cat iți ia statul din buzunare pentru privilegiul de a fi contribuabil in tara ta:

 • Asigurări sociale: 1338.7 RON – Ăștia cică ar fi banii de pensii si alte pomeni sociale pe care trebuie sa-i plătești in numele solidarității sociale. Daca i-ai investi însa intr-un fond de pensii private cu un randament de numai 10% pe an te-ai putea retrage in numai 10 ani nu 40 cat iți cer ei sa lucrezi. Sau ai putea trimite cel puțin un copil la grădinița, școala, liceu privat.
 • Sănătate: 457.64 RON – Ăștia sunt banii pe care-i plătești pentru servicii medicale infecte si medicamente compensate pe care nu le găsești. In schimb o asigurare privata excelenta găsești la jumătate din preț.
 • Impozit: 571.41 RON – Ăștia sunt banii fără destinație, cu care statul poate sa facă ce vrea. Si chiar face, fără sa-ti dea ție vreo socoteala.
 • Șomaj + diverse: 90.18 RON – Ăștia sunt banii pe care nu o sa-i vezi niciodată. In șomaj nu intri ca specializarea ta e căutata si oricum nu poți trai cu cele 400 RON de la stat, iar de restul taxelor nici n-ai auzit darmite sa aibă sens. De exemplu, ce e contribuția pentru concedii? Ti-a dat statul bani vreodată când ai fost in concediu? Sau garantarea salariilor? Singurul care-ti garantează salariul este patronul care aleargă după clienți.

In total 45% din fondul de salarii se duce automat la stat. Fie ca vrei, fie ca nu vrei.

La cumpărături 25%

Te bucuri ca ai luat salariul, nu? Chiar daca e doar jumate din cat puteai sa ai. Te duci imediat la cumpărături, faci plinul cu benzina, plătești facturile si dările locale. Felicitări, statul ti-a mai luat o buna parte din venit:

 • TVA 24% – printre cele mai mari din lume
 • Accize pe benzina, alcool si alte produse de lux – “aliniate” la standarde europene
 • Rovinieta, taxe de timbru, proprietate, taxa radio, taxe eco. Multe dintre ele nici măcar nu le știi deși sunt sub nasul tău. Vezi certificatele verzi si taxa radio care vin cu factura de la electricitate sau taxa pe punga de plastic.
 • Peste 200 de taxe si impozite plătite de firmele de la care tu cumperi servicii si bunuri si care se adaugă la prețul de raft.

TVA-ul iți mănâncă 20% din jumătatea din buzunar, adică 10% din total. Restul taxelor mărunte adunate cam tot pe-atât. Mașina si “luxul” restul de 5%.

Prin căpușe 10%

Statul își căpușează propria economie si te pune sa plătești mult prea mult pentru serviciile căpușate. Hai sa vedem căpușele:

 • Blatul: Regiile si firmele de stat sunt de mult timp niște găuri negre ale economiei. Cat ne costa ele? Miliarde de Euro in fiecare an. De exemplu, anul trecut ai plătit fără sa știi un miliard de Europentru CFR, pentru ca așa a vrut pixul lui Ungureanu. Anul acesta o sa plătești 800 de milioane pentru Oltchim, dar din pixul lui Ponta. Ei au semnat, dar tu plătești.
 • Glazura: Firmele private cu monopol de stat. Adică acelea care au plătit la stat pentru privilegiul de a avea zero competiție. Lipsa competiției duce la preturi mai mari. Pe care tot tu le plătești.
 • Cireașa de pe tort: Birocrație, alt produs eminent al statului. Aprobări peste aprobări, aprobări pentru aprobări, procese interminabile, documentație stufoasa. O armata de funcționari, judecători, avocați, notari publici, contabili, experți de toate soiurile care produc doar maculatura câștigă o avere din jungla legislativa din România. Pe care tu o plătești.

Statul controlează astfel direct sau indirect aproximativ o treime din economie. Pe care tu o plătești. Din aia 30% cat ii mai ai in buzunar statul iți mai ia așadar încă 10%.

80% statul, 20% tu – cine pe cine slujește?

Cum se numește o relație in care cineva iți ia patru cincimi din cat produci si-ti lasă o cincime, doar atât cat sa mănânci si sa te-mbraci? Caută bine in istorie si vei găsi o singura definiție: SCLAVAGISM.

Doar pentru ca nu vezi lanțurile cu care ești legat de către stat, nu înseamnă ca ele nu sunt acolo. Ia încearcă sa nu-ti plătești taxele. Poți? Poți sa te duci la magazin si sa zici vreau sa cumpăr produsul asta dar refuz sa plătesc TVA? Sau poți sa zici, eu am asigurare privata de sănătate, nu mă interesează sa mai plătesc la stat? Sau poți sa zici ca nu mai ești “solidar social” si sa nu mai plătești CAS-ul? Sau poți sa te duci in control la CFR sa vezi pe ce arunca banii?

E timpul sa devii din nou stăpân pe banii tai. E timpul ca statul sa te slujească pe tine, nu tu pe el. Pentru asta am creat Mișcarea Antitaxe.

Pentru ca tu sa faci ce vrei cu banii tai!

Nicoleta
17 octombrie 2013 • 9:13 AM
Ceva obiectii privind CARTA !!!

 1. De ce neaparat investiţii străine ? Noi chiar am ajuns total incapabili ?….
  Cred că avem deja suficiente exemple de firme cu pretenţii , care au stat ce au stat, apoi şi-au luat jucăriile şi-au plecat, au rămas angajaţii cu ochii în soare şi ce dacă ? … A se vedea puţin cum s-a descotorosit Islanda de FMI şi de conducătorii potrivnici naţiei lor şi mai sunt şi alte exemple în lume, a se vedea cum stă cu venitul pe cap de locuitor mult discreditata Albanie până nu de mult. Şi Albania s-a descurcat fără FMI , a valorificat întîi potenţialul propriu, nu şi-au vândut ţara “pe 30 de arginţi “. Dar noi preferăm să fim săraca ţară bogată ….Şi mai sunt şi alte ţări care au reuşit să se ridice fără atâtea ” binefaceri străine ” …. Cine vrea să afle, le găseşte ….
  Nu cred că stăpânul îşi iubeşte mai puţin ogorul decât, arendaşul , se arendează doar dacă nu reuşeşti tu să o scoţi la capăt .
 2. La capitolul Biserică, nu cred că trebuie mestecate toate la MALAXOR. Salariile preoţilor sunt plătite de la buget de stat doar parţial, cu procente între 45 % – 80 %, în funcţie de parohie. Bugetul de stat dă 80 % doar în cazul parohiilor foarte sărace , care nu au posibilitatea de completare a veniturilor .
  Sunt de acord să fie impozitate activităţile producătoare de profit din diferitele sectoare ale activităţii bisericeşti, dacă profitul obţinut nu -i realocat pentru alte activităţi sciale la care bugetul statului te lasă cu ochii în soare ….Si iata cateva exemple :
 • Şcolarizare pentru copii şi tineri proveniţi din medii defavorizate, care din motive de sărăcie nu au posibilitatea de a fi întreţinuţi de familiile lor sau care tot din cauza sărăciei nu şi-au putut face şcoala la timpul potrivit – Ex. la CJ
  -Policlinici pentru persone fară posibilităţi materiale -CJ
  -Spitale pentru persoane cu boli incurabile în faze terminale ….CJ
  -Orfilenat CJ
  -Case de copii CJ
  -Azile de bătrâni CJ
  -Serviciu social pentru ajutorul vârsnicilor la domiciliu, CJ ,ori alte probleme sociale.
  Nu-s de acord să văd un Domn părinte cu 3 maşini în curte MERCEDES, BMW ,etc, ori cu nu ştiu ce viloi, dar nici nu trebuie să fiu aşa de chior ca să văd că am doar cu uscături de a face !
  Cu ce am spus sunt în cunmoştiţă de cauză, lucrurile se pot vedea. Nu cotizează Bg. de stat pentru ele şi gratis nu se pot face.
  Trebuie cunoscută şi nuanţată problema ….
 1. Cine-i verifică pe patroni , în cazul în care fac abuzuri contra propriilor angajaţi ? Şi eu sunt patron, dar ştiu bine că ajung patroni şi persone care nici pe ele însele nu-s în stare să se conducă, nu pe alţii…
  Altfel, cele mai multe prevederi sunt bune.

Cu stima,
Nicoleta

Alexandru Anitei
17 octombrie 2013 • 5:49 PM
Nicoleta:
1) Investitiile straine sunt un indicator extrem de onest in legatura cu cat de competitiva este o economie in general. Faptul ca ele lipsesc cu desavarsire inseamna ca Romania nu e un loc in care poti sa faci bani (decat cu pile la stat) indiferent de unde ar veni banii.
2) Finantarea bisericii nu ar trebui sa vina de la stat ci doar de la credinciosi. Fie direct prin donatii, achizitii sau prin intermediul statului cu o suma modica care e colectata in plus de la toti cei care-si declara religia si apoi e virata cultului din care face parte (solutia Germaniei la o societate multicult)
3) In conditiile unei piete libere statul nu ar avea nevoie sa verifice patronii. Piata ii va elimina. Daca se comporta prost cu angajatii, acestia ori vor pleca ori vor avea rezultate proaste, caz in care firma se va inchide. Doar in cazul unei economii controlate sau partial controlate ai aceasta problema. In astfel de economii se formeaza monopoluri si oligopoluri, firmele obtin contracte preferential indiferent de competenta managerilor si a angajatilor.

razvanrc
3 martie 2013 • 11:30 AM
Oooo, v-ati innoit blogul! Sa fie intr-un ceas bun!

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 11:32 AM
Multumesc, razvanrc.

Am facut-o fortat, nu de bunavoie: ma plictisisem sa scriu eu de mana numele autorilor, membri MAT, care imi trimit articole (Manole, Mircea, Cristina, Alex). Asa ca am cautat o tema care sa noteze autorul automat, la fiecare articol.

John Galt
3 martie 2013 • 5:11 PM
Poate scriu si eu ceva.

Bogdan Trifan
3 martie 2013 • 10:21 PM
Ce-i drept parca imi placea mai mult cea dinainte insa o sa ne obisnuim si cu asta 🙂

mitica
15 mai 2013 • 8:40 AM
D-le Giurgea,va dau o veste tare,apropo la pensionare;am facut o adresa oficiala la o Casa Judeteana de Pensii,prin care solicitam sa mi se transmita in scris,perioada de cotizare,vechimea efectiva in munca si anul in care pot iesi la pensie.Dupa 3(trei)luni de asteptate a unui raspuns,m-am prezentat la acea CJP,unde mi s-a spus ca ei nu pot sa-mi dea in scris ceea ce am solicitat…ci doar asa verbal??!??.Drept-ui?

Mihai Giurgea
15 mai 2013 • 9:40 AM
Ce spuneti dvs reprezinta doua incalcari ale legii: in primul rand, exista termen legal in care trebuie dat raspunsul (40 de zile, daca nu s-a schimbat). In al doilea rand, raspunsul trebuie dat in scris si nu verbal. Nu trebuia sa va prezentati si sa vorbiti cu nici un functionar public. Trebuia sa faceti direct plangere la Casa Nationala de Pensii, dupa care – tribunal.

robert30ro
3 martie 2013 • 11:38 AM
Ar fi bun sa facem ( un grafician) carti de vizita cu MAT : pe fata un slogan scurt si adresa site-ului , pe spate 80 % acoperit cu negru ( si scris ” Asta iti ia statul ” ) si cu alb 20% si scris ( ” Cu atat ramai tu” ).

Ovidiu Nicusor Draghici
3 martie 2013 • 11:45 AM
Aveti mare dreptate , statul ne umileste pe zii ce trece ….ce viitor m-ai au copii nostri ?

Marius Pop
17 martie 2013 • 12:07 PM
@Draghici: cu parinti ca tine, care masacreaza limba romana, chiar n-au viitor:)))

manu144x
3 martie 2013 • 11:48 AM
Frumos, vad ca ai luat aminte la sfaturile primite.
Sper ca e gazduit bine, sa nu ai probleme.

Imi place, incepe sa prinda radacini!

Un post de genul ar trebui sa fie pe prima pagina a tuturor ziarelor (daca au coloana vertebrala) si la toate televiziunile!

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 11:49 AM
E gazduit tot de wordpress. Nu s-a schimbat absolut nimic. Imi place gazduirea WordPress.

Dar daca vreodata o sa plec de la ei, tot la o companie americana o sa ma duc (unii cu care lucrez de vreo 8 ani).

manu144x
3 martie 2013 • 8:03 PM
Foarte bine, oriunde, doar sa faca treaba, sa nu fie probleme.
Si backup zilnic neaparat, pentru ca stiu cum se lucreaza in domeniul asta. Te trezesti cu DMCA notice si te-or dat jos.

Revenind la subiect, cred ca o miscare radicala, ar fi daca am schimba sistemul sa fie ca in state. Adica sa primesti salarul intreg in mana, si fiecare om sa mearga la fisc sa plateasca 50% din el.

Sa vedem in cate zile avem revolutie? :))

Pentru ca deocamdata fata de omul de rand asa se mentine iluzia aceasta, prin faptul ca e totul ascuns, perfid.

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 8:44 PM
Nu am cum sa ma trezesc eu cu DMCA notice, pentru ca eu nu copiez nimic dupa alte bloguri, ca altii.

In schimb am dat eu personal, jos, nenumarate bloguri care imi copiasera articolele fara permisiune (fix cu DMCA notice), asa ca imi place DMCA-ul la nebunie. Stiu exact cum se foloseste, si este cel mai bun prieten al meu.

Sa nu uiti ca Capitalism pe paine sustine proprietatea. Inclusiv pe aia intelectuala! Iar pe comunistii de internet, copy-paste, ii belesc cu placere.

John Galt
4 martie 2013 • 8:42 AM
:))))))))))))

manu144x
4 martie 2013 • 12:23 PM
Sunt perfect de-acord. Unul din cei 3 piloni esenţiali ai unei civilizaţii moderne este proprietatea, eu însumi sunt programator/patron, deci ştiu ce înseamnă proprietate, fie ea şi intelectuală.

Ca să mai vorbesc şi pe subiect, cred că cea mai bună soluţie ar fi implementarea unui ERP guvernamental, care să gestioneze toate resursele statului, şi ale ţării.
Transparent, verificabil, eficient.
Am scăpa de 90% din aparatul de stat.

Iar pentru cei concediaţi, consider că o măsură corectă ar fi finanţarea de cursuri/soluţii de reprofilare profesională dacă doresc. Să nu uităm, că sunt oameni profesionişti care chiar muncesc în acest stat, şi ţin în spate 2-3 oameni angajaţi pe pile. Acelui om dacă-i dai şansa să se respecializeze, cred că ar fi o contribuţie esenţială.

Dar rămân pe ideea mea fixă, transparentizare maximă, patch-uirea tuturor portiţelor pe unde să fentezi sistemul. Dacă sistemul e simplu, devine enorm de greu să îl mai fentezi.

Florin Galea
3 martie 2013 • 11:54 AM
La toate astea mai adaugati si “masuri de austeritate” ca doar e criza, ce naiba. O sa cotizam mai mult si o sa primim muuult mai putin. Dar degeaba. O sa mai dureze. Lipsa de educatie a romanului costa… Apropos, ati uitat inflatia, alta taxa directa asupra noastra.

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 11:55 AM
Corect, inflatia va fi in curand chiar cea mai importanta taxa.

horia
3 martie 2013 • 4:47 PM
De aia ma grabesc eu acum sa-mi termin de finisat casa. Intra o gramada de bani care oricum s-ar devaloriza rapid daca nu-i folosesc. Cand am retras de la banca 40.000 de lei au fost tare curiosi cei de la banca ce fac cu ei. Mi-au oferit tot felul de depozite pe 5 ani cu cadouri si superdobanzi. :))) NU ! o sa-i fac praf ! si ce mai ramane am sa cumpar cupru, tzigari de contrabanda si alcool .

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 5:00 PM
Inflatia o sa arda pe toata lumea, indiferent daca avem, lei, euro sau dolari. De aia a si crescut pretul aurului de 4 ori (si evident va mai creste).

Leqoo
3 martie 2013 • 12:39 PM
Este extrem de perfida taxarea/furtul prin inflatie. Si, fiind legati economic cu cei care imprima bani (falsi, nesustinuti de bunuri/resurse), va fi o intreaga lupta separata pentru a scapa de aceasta magarie.

manu144x
3 martie 2013 • 8:05 PM
A mai incercat Kennedy sa scape de aceste lanturi, si stim bine cum a sfarsit…

kyberion
3 martie 2013 • 2:02 PM
Corect, am uitat, ar intra la capusarea propriei economii.

I.
3 martie 2013 • 12:02 PM
Ăsta e genul de mesaj pentru mase de care ziceam pe mail. Cu niște obiecții însă:

 • Matematica să fie mai simplă. Dorel nu va înțelege cum 25% se alcătuiește din 30%, 24%, 5% etc.
 • În clipa în care Dorel se va duce la, să zicem, Vodafone sau Altex și ca spune că nu vrea să plătească TVA-ul, nu va mai primi serviciul/produsul solicitat. Pentru că vânzătorul e obligat să colecteze TVA-ul pentru stat la fel cum angajatorul colectează impozitele angajatului.

kyberion
3 martie 2013 • 2:01 PM
Varianta pentru Dorel: statul iti jumate de bani din salariu. Si din ce iti ramane, iti mai ia inca jumate cand ii cheltui. Asadar ramai cu doar un sfert. Dar era prea scurt ca sa iasa un articol :).

Cost
3 martie 2013 • 12:04 PM
Nu se poate un rifresh automat la cateva minute??

Balcacian Ovidiu (@ovyz)
3 martie 2013 • 12:05 PM
Este adevarat din pacate…. si nu doar la noi se intampla acest lucru. La noi acesti multi bani care pleaca spre stat sunt gestionati prost si nu se intorc sub forma de servicii pentru cetateni asa cum ar fi normal. Adica intr-o sinteza logica: eu platesc o serie de servicii la supra-taxa si de cele mai multe ori aceste servicii imi sunt livrate prost sau chiar deloc.

De aceea sustin teoria statului minimalist, desi e un concept foarte utopic in acest moment.

kyberion
3 martie 2013 • 1:57 PM
Ovidiu, peste tot in tarile asa-zis civilizate se practica un neosclavagism socialist. Diferenta dintre statul roman si alte state este doar ca la noi statul este mai prost si mai hapsan. Prost pentru ca isi biciuieste sclavii sa traga precum celelalte state europene, hapsan pentru ca nu se ingrijeste macar de sclavii lui si tine tot pentru el. Si in Franta, si in Italia si in Germania tot sclav esti. Dar un sclav bine ingrijit.

Problema e ca sistemul acesta e falimentar. Peste tot avem deficite bugetare, adica se traieste pe datorie. Iar celelalte tari care au dat cu piciorul socialismului alearga fluierand, crescand intr-un an cati altii in 10. In curand, Europa va ajunge haznaua lumii, iar singura alternativa la aceasta varianta urat mirositoare este statul minimalist. Care departe de a fi o utopie, e o alternativa cat se poate de viabila. Dar asta e material pentru alt articol care va aparea cat de curand.

C
3 martie 2013 • 12:28 PM
Alex, ai uitat de noile taxe de pe factura de energie :
-contributie pentru cogenerare si
-certificate verzi.

Mai mult dorinta lui Adrian Nastase de a baga o taxa la paine, de cca 10% pentru investitii in agricultura.

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 12:35 PM
Dar, ce-ar fi ca nea Nastase sa ceara USL-ului sa-si reduca ei spaga cu 10%? Ca acum este intre 40 si 50% din contractele de stat.

O spaga de 30% mi se pare …”suficienta”. Lor nu?

C
3 martie 2013 • 12:37 PM
Nu cred ca se lasa convinsi de vorbe. Ei au o agenda …

unusialtu
3 martie 2013 • 1:03 PM
Care se numeste program de guvernare (agenda de strans spaga)

kyberion
3 martie 2013 • 1:47 PM
N-am uitat, chiar am trecut ca exemplu factura de energie :). De taxa pe paine n-am auzit. Dar sunt sigur ca la cele 200 deja existente o taxa in plus sau in minus chiar nu conteaza.

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 1:57 PM
Taxa pe paine a propus-o Adrian Nastase din puscarie, pe blog.

Asta ca invatare de minte, pentru cei care vor sa-i…”educe” pe comunisti. Vedeti bine ca nici puscaria nu-i educa.

Alexandru Anitei
3 martie 2013 • 2:54 PM
Am inteles ca si il elibereaza anticipat pentru creatiile sale literare :).

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 3:02 PM
Bine zis ca meseria e bratara de aur. Ma rog, in cazul lui, de otel…

Pletosu
3 martie 2013 • 3:07 PM
L-au eliberat deja

John Galt
3 martie 2013 • 5:20 PM
Stai ca a propus Ponta ceva nou: “taxa pe monopolul natural”. Eu credeam ca monopolul natural e visul oricarui capitalist, adica sa fie cel mai bun pe domeniul lui, motiv pentru care domina piata respectiva (pentru ca e bun). Ponta se pare ca intelege altfel notiunile, pentru el natural inseamna “monopol acordat prin dedicatie licenta exclusiva”. Idiotul nu intelege ca suprataxarea “monopolul natural” (cu dedicatie) se va regasi in pretul final, pentru ca “monopolistul” va adauga taxa lui peste langa celelalte costuri. Ca deh, cine l-ar opri? Doar are “monopol”, de aia plateste taxa, nu?

Socialistii sunt incredibili de prosti. Nu trece o zi fara sa fiu uimit.

Alexandru Anitei
3 martie 2013 • 5:28 PM
Nu, nu-i subestima. De fapt Ponta si socialistii lui se pricep foarte bine sa insele oamenii. Daca le-ar zice direct, imi pare nu mai am bani trebuie sa va maresc impozitul pe venit, toata lumea i s-ar sui in cap. Asa baga taxe pe monopol, si atunci lumea se revolta impotriva “monopolistilor” ca de ce-au marit preturile. Asta e direct din manualul de lupta al comunistilor cu invrajbirea claselor. Saraci contra bogati, asistati sociali contra contribuabili. Cat timp ai majoritatea si nimeni nu te arata cu degetul stai bine mersi si mulgi de peste tot.

Neil
4 martie 2013 • 6:18 AM
Hello
Aici e Neil de la New York
Sunt curios daca primiti?

Mihai Giurgea
4 martie 2013 • 7:42 AM
Daca ai contributii de bun simt si valoroase, da.

Bogdan Trifan
3 martie 2013 • 10:40 PM
ma intreb si eu ca prostu cam cat de bine e pazit Nastase in puscarie si cam cat ar cere un condamnat pe viata pentru o executare (fara suspendare) a lui Nastase? 🙂

TAX SLAVE
3 martie 2013 • 12:40 PM
Hidrantul galben din poza este in mod sigur in USA. TVA-ul din aceste state este 6-8%, nu este aplicabil la alimente si exista state in care nu este aplicabil nici la imbracaminte sau servicii. Salariul minim este $7/ora ($14.000/an) iar taxele pe venit sunt progresive si includ toate persoanele intretinute cu acel venit. Pana la 10.000/An nu se platesc taxe (si nici nu trebuie trimise forme la Internal Revenue Service).
Pana si carburantii auto sunt mai ieftini decat in Romania: RO- $1,81/Litru, USA- $1,22/Litru.
E curata bataie de joc cu taxele din Balkano-Mioritica.

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 12:49 PM
In afara de hidrantul galben, si politistii calare din poza sunt sigur din USA. Si steagul american din stanga, este sigur din USA.

Deci ei, la taxele lor, se considera sclavii lui Obama (asta e misto: sclavii unuia care ii acuza pe albi de sclavie…).

Noi, la taxele noaste, ar trebui, atunci, sa…ce? sa punem mana pe topor, direct…

TAX SLAVE
3 martie 2013 • 1:31 PM
Dupa ’89 v-ati cam dus pe aratura gresita. N-ar strica sa mai incercati cel putin o data…

vio
3 martie 2013 • 2:34 PM
In 2011 am fost in SUA, Florida.
TVA-ul la orice produs era 7%. Dar toate preturile sunt afisate fara tva, si pe bonuri la casa la fel.
Pt tine ca cumparator e mai dificil ca trebuie sa adaugi la pretul afisat cei 7%, dar in felul asta americanul de rand e mereu constient cat ii ia statul (in cazul asta pe tva).

Alexandru Anitei
3 martie 2013 • 2:44 PM
Asta mi-a placut intotdeauna la USA. Si mai e si declaratia pe venit care iti listeaza foarte clar ce ai platit si de ce. Si impozitele locale care sunt diferite de la localitate la localitate, etc.

TAX SLAVE
3 martie 2013 • 3:31 PM
Sales tax in Florida este 6 – 7,5% in functie de judetul (county) in care te afli. Mancarea este taxabila doar cand o cumperi de la restaurant.
Foarte util este si faptul ca atunci cand ai un mort in casa… nu platesti TVA pe sicriu 🙂

stefan60
3 martie 2013 • 12:51 PM
Placut noul format al blogului .
Taxe , impozite , contributii , boala oricarei societati dezechilibrate . In sensul raportului intre cea ce “donezi” fortat statului si ce ofera acesta in schimbul “donatiei” .
Daca compari si pensia a 850 lei lunar a unuia care a muncit 40 de ani, pina a implinit 65 de ani , cu pensia unui mucos in uniforma iesit la pensie la virsta de 45 de ani cu 5.000 lei lunar , te intrebi cum poate fi normala o tara cu valorile elementare absolut rasturnate .
“statul social” atit de drag politrucilor de ieri si de azi nu se poate mentine fara o masa ridicata de IMM . Care in Romania vin “torturate” legal inca de la infintare .
Viitorul acestui stat social ? Priviti in istorie la Italia lui Mussolini ca si ala a creat (atunci) statul social . 🙂

colonelul
3 martie 2013 • 1:37 PM
Statul controlează astfel direct sau indirect aproximativ o treime din economie. Pe care tu o plătești. Din aia 30% cat ii mai ai in buzunar statul iți mai ia așadar încă 10%. – e o greseala aici. Fix it. Nu posta mesajul asta.

Alexandru Anitei
3 martie 2013 • 3:04 PM
1/3 x 30% = 10%. La ce greseala te referi? O treime din banii care ii cheltuim ajung la firme si regii de stat sau la altii care traiesc de pe urma lui. Vezi CFR, Metrorex, RATB, RADET, expertii de la protectia muncii, medicina muncii, notarii, contabilii, etc.

Firmele de stat sunt clare dar alte categorii poate ca nu. Sa luam de ex. contabilii. Eu ma duc la contabila mea cu 2 facturi emise pe luna si vreo 10 chitante pt. diverse cheltuieli. Din astea 12 hartiute iese un dosar de 2cm grosime, cu zeci de declaratii. Pentru asta platesc 125E/luna

In USA e mult mai simplu. Intri online pe un soft de contabilitate numit quickbooks, iti introduci tu singur facturile emise si cheltuielile, iar odata pe an te duci la un CPA (certified public accountant) care iti verifica datele si ti le aproba.

Zeci de mii de contabili in Romania muncesc degeaba numai si numai din pricina fiscalitatii si birocratiei tampite. Mii de copaci se taie degeaba pentru maculatura generata de ei. A si ca bonus, tu trebuie sa depozitezi maculatura pana la 50 de ani!

vio
3 martie 2013 • 1:59 PM
Deci statul ia 80% si noi ramanem cu 20% din munca noastra.
Inseamna ca 9 luni si 2 saptamani din an lucram pt stat, si numai 2 luni si 2 saptamani pt noi.

Hei, dar nu suntem chiar sclavi, ca putem avea si noi casa, masina, pamant, etc…
Ha, ha, ha !!! FALS !!!
Nu mai stiu in ce carte am citit ceva de genul:
“Vrei sa aflii cine e cu adevarat proprietarul casei, masinii, tale ? Ia nu-ti mai plati un timp impozitele, si atunci ai sa vezi cui apartin de fapt ! “

kyberion
3 martie 2013 • 2:11 PM
Nu chiar vio. Ca aici statul chiar e inteligent. In trecut, proprietarii de sclavi luau 100% din munca oamenilor si le dadeau ei haine si mancare si un acoperis, unelte, etc. Treaba insa nu mergea bine pentru ca sclavii erau in permanenta nemultumiti. Asa ca statul a perfectionat sistemul. Suge cat poate din taxe, si ne lasa doar cat sa ne aprovizionam singuri. Asa el se alege cu o multime de sclavi multumiti si noi avem iluzia libertatii. Atat doar ca fara libertate fiscala, putem avea oricat de multa libertate de alt tip ca nu ne ajuta la nimic.

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 2:14 PM
Alex, te rog pune-ti poza pe gravatar.

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 2:28 PM
Multumesc 🙂

vio
3 martie 2013 • 2:35 PM
Da, si-a externalizat sclavii 🙂

Silvan
3 martie 2013 • 2:11 PM
Bun articol! Am observat ca se distribuie din ce in ce mai mult pe facebook articole de pe acest blog. Asa am ajuns si eu sa-l citesc pe acesta … poate ne trezim intr-o zi

roby
3 martie 2013 • 2:14 PM
Azi e ziua de nastere a tovarasului Ion Iliescu 🙂

Pletosu
3 martie 2013 • 2:39 PM
Pai sa-i uram sa traiasca indeajuns sa-si vada copilasii cazand in haznaua cu rahat de unde sa-i scoata cu tarnacoapele infipte in spate prietenii lui minerii

botezatu
3 martie 2013 • 2:30 PM
Si nimenu nu a pomenit de taxa pe timp si sanatatea proprie. Ca si aia tot in bani se transforma la un moment dat.

Sever Manole
3 martie 2013 • 2:39 PM
SCLAV PE BUNE

Dan dumitrache
3 martie 2013 • 2:41 PM
La multi ani tovarasului Iliescu … La multi ani in iad.

Tudor Gheorghe
3 martie 2013 • 2:45 PM
“Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea sa o revedeti si sa faceti corecturile necesare, deoarece nu putem accepta raspunsul dvs. de la rubrica PERSOANE AFLATE IN INTRETINERE unde ati trecut: Guvernul, Parlamentul, functionarii administratiei locale, judetene si de stat precum si cateva milioane de tigani”.

Pletosu
3 martie 2013 • 2:59 PM
Ati uitat de putorile asistate social si probabil de aia trebuie sa o revizuiti(nu e completa)

Eu
4 martie 2013 • 1:06 PM
Și au zis și DE CE nu o pot accepta?

mari
3 martie 2013 • 3:09 PM
buna ziua, eu in Spania ca sa am un salariu net de 800 euro,brutul este de 1200 euro,dar cind ma duc la medic nu platesc nimica indiferent ce boala am,nu se da nici macar o floare sau o ciocolata,mincarea maninca toata lumea la fel,nu mai vorbesc de haine acuma tin reducerile mai mult din cauza crizei si iti cumperi blugi de firma cu 3 euro,bine ca este modelul de anul trecut,asociatii de locatari nu exista.Fiecare apartment isi asigura apa calda si caldura dupa cum vrea cu centrala sau cu butelie,in fiecare luna gazele,energia,apa pun tabele in holul blocului si chiar in lift iti treci singur citirea contuarului daca il ai in apartament daca nu isi citesc ei singuri unde sint ceasurile in camere special amenajate,si iti trimit factura,nu o platesti in termen de … te penalizeaza in general la curent electric.Iar plata rovinetei sa fie facuta de persoanele care iti intra in tara cu masina noi anul trecut am platit in jur de 400 euro din SP-RO,la intrarea in fiecare tara plateai rovinieta cea mai scumpa a fost in ITALIA dar nu este de mirare ca este aproape de RO. Eu cred ca ar fi bine sa se faca porti de trecere la intrarea in fiecare judet unde poti sa platesi taxa ptr drum,nu ca la mine la tara daca ies pe o autostrada fiind in acelasi judet sa platesc rovinieta,iar persoanele care fac naveta cu masina desi cred ca la noi sint cazuri putine dintr-un judet in altul pot sa beneficiaze de abonament cu o anumita reducere.

Adriana Oltean
3 martie 2013 • 3:15 PM
Reblogged this on Nemuritoarea_de_rand’s Blog and commented:
O doza de realism si bagat in priza…multumesc autorului.

Alexandru Nădăban
3 martie 2013 • 3:22 PM
Reblogged this on Pasarea Phoenix Remixed & co and commented:
E mai rău ca pe vremea fanarioților. Milioane de români au plecat în bejenie. În Evul Mediu sate întregi treceau în altă țară. În cele din urmă s-a ajuns la domni pământeni dar nu mai aveam independență. Acum la ce o să se ajungă că avem domni de-ai noștri?

Piter
3 martie 2013 • 4:11 PM
Salutare tuturor. Dupa parerea mea aceasta este o initiativa buna, sa postam si pe retele de socializare, sa iesim in strada si sa fim uniti …chiar daca suntem plecati mai toti prin afara. Eu de aici va sustin si cred ca mai putem face ceva din acea tara frumoasa pe care nu am stiut sa o pretuim numita Romania. Alte tari ai bani si nu au nimic natural si tot ceea ce detine tara noastra( frumusetea meleagurilor). Noi am fi putut avea si bani si tara frumoasa daca nu existau SACALII ASTIA IN PARLAMENT ( o adunatura de mafioti care te injunghie pe la spate si zambesc ordinar)!!!
Bafta si respect autorilor acestui articol minunat!

Supermario
3 martie 2013 • 5:16 PM
Mecanismul acesta de taxarea a plusvalorii generate ca angajat este unul infernal. Practic pentru milioanele de oameni care isi vand forta de munca sau inteligenta catre un angajator din Romania nu exista portite de scapare! Marea parsivenie a sistemului vine din faptul ca practic Statul a transformat majoritatea agentilor economici in perceptori fiscali!

Daca cineva crede ca plateste taxe si impozite numai atunci cand merge la ghiseele ANAF sau ale Primariei se inseala grav!

Principalii perceptori privati aflati in slujba Statului sunt:
– companiile de utilitati ( energie electica, gaze, apa-canal, energie termica, salubritate )
– companiile de servicii telecom ( telefonie fixa si mobila, CATV, Internet )
– retelele de distributori de combustibili
– retelele de transporturi de persoane si marfuri
– retelele de supermarket-uri, retail, electrocasnice
– reprezentantele auto
– bancile si companiile de asigurari
– cabinetele notariale si de executori
– firmele din diverse domenii, cu un numar mediu sau mare de angajati.

Toti cei de mai sus, aflati de cele mai multe ori in pozitii economice privilegiate, au afaceri prea mari sau cu prea multi angajati pentru a putea indrazni macar sa evazioneze ceva la TVA, accize, impozite pe profit sau contributii salariale. Si culmea, acestor “opresori fiscali” chiar le place, ca doar n-o sa muste ei mana Statului Atotputernic care i-a pus in paine si n-o sa riste ei sa-si piarda pozitiile privilegiate atat de bine ticluite…

Iar Statul profita de vulnerabilitatea si duplicitatea acestor “perceptorii privati ai Statului” tocmai pentru a ne apasa pe noi mai mult si mai mult, in mod tacut, prin cresteri de taxe si impozite indirecte. Mai o scumpire a curentului si a gazelor, mai o acciza marita la benzina, alcool sau tigari, mai o scumpire la Metrou sau la autobuz, la taxa de poluare, la RCA, la diversele timbre, etc. Si totul e facut la foc mocnit, imperceptibil, ca la broasca pusa la fiert in ceaun…

Omul care traieste din salar de la o luna la alta cheltuie in afara Capcanei Fiscale descris mai sus maximum 5% din salariul sau net ( care e doar 50% din valoarea muncii lui ), adica 2,5% din valoarea muncii lui… Eventual bea o cafea la barul din colt, unde patronul nu-i da bon, sau cumpara ceapa verde din piata, tot asa, fara TVA. Restul de 97,5% din plusvaloarea creata prin munca lui trece prin aceasta retea imensa de site ale Statului care cern banii pentru Buget. Daca ai intrat in sistem ca angajat, scapare nu mai ai, esti jumulit pana la os!

Pletosu
3 martie 2013 • 10:44 PM
Exact la obiect Mario

jciprian
3 martie 2013 • 5:41 PM
“Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.”

Raspunsul MAI, MAE

“MAI si MAE ale Romaniei cer intr-un comunicat comun ca statele membre care se opun aderarii la Schengen a tarii noastre si Bulgariei sa isi motiveze la Consiliul JAI pozitia “prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE si acquis-ul Schengen””

Germania se caca pe rapoartele voastre, 22 milioane de romani stiu ca la conducerea tarii sunt numai hoti, si germanii habar n-au cine conduce Romania :))
Daca Germania spune stai drept, pai asta faci, e nesimțire sa-i mai intrebi si de ce!

Alexandru Anitei
3 martie 2013 • 5:46 PM
Stai sa vezi cat de bine o sa fie vazuta asta pe Antena3. Ca cica le-am aratat-o nemtalailor astia nesimtiti. Daca ei nu ne vor, pai nici noi n-avem nevoie de ei. Hai, ‘raus de aici, Romania e numai pt. romani! (desigur, exceptie face Johannis, ca e de-al nostru 🙂 )

ipu
3 martie 2013 • 7:10 PM
Raspunsul lui Ponta , care intareste spusele lui Corlatean referitor la Schengen, respectiv: ca ” pe noi nu ne mai intereseaza Schengen”…mi se pare de o prostie exemplara ce -si are radacini profunde in proverbul romanesc”prostul nu e prost destul , daca nu e si fudul”…dar apropos, cine i-a manadata pe derbedeii astia cu soarta a romaniei pe termen lung si chiar foarte lung?…este inscris in programul de guvernare cumva renuntarea la Schengen?

romeo hajdatan
3 martie 2013 • 6:44 PM
Reblogged this on dincolo… and commented:
lăsând naivitatea … am aflat realitatea.

stx
3 martie 2013 • 6:49 PM
Kyberon,

Din enumerare mai lipsesc multe taxe:

 • asigurarea obligatorie (PAID) indiferent daca locuinta e cu risc de inundatie sau nu
 • cota statului din taxele notariale si cadastrale, onorariul arhitectilor, onorariul avocatilor, comisionul CECCAR, ANEVAR, etc, care dubleaza costul respectivelor servicii
 • impozitele pe proprietate – fiecare om locuieste undeva, asa ca fie va plati impozitul, fie proprietarul va plati impozitul si il va include in chirie
 • impozitele pe economii – daca ai depozite bancare platesti 16% din dobanda, daca ai actiuni platesti 16% pe castig, daca ai mai mult de o proprietate platesti impozit majorat – daca faci respectivele investitii in Romania

In realitate procentul real de impozitare pentru persoanele cu venituri mici si medii e peste 80%.
La venituri mari exista variante de optimizare fiscala.

Alexandru Anitei
3 martie 2013 • 8:07 PM
Daca as sta sa enumar toate taxele si impozitele inventate de stat cred ca as scrie un volum la fel de mare precum … codul fiscal 🙂

Si multe din ele sunt complet aberante. Favorita mea taxa e taxa pe decibel. De fiecare data cand intri intr-un mall si asculti muzica platesti o taxa speciala pe melodie. Nu drepturi de autori, asta e deja achitata cand mall-ul cumpara muzica. Nu drepturi de difuzare. La fel si la orice nunta, botez sau adunare mai mare. Restaurantele platesc taxa asta la metru patrat

Si stii unde se duce taxa asta? La Asociatia Compozitorilor din Romania. Adica daca eu ascult Madonna, Sting si Rammstein si banii se duc la autori din Romania!!!

C
3 martie 2013 • 8:19 PM
Pai daca e asa cred ca nici taxele vamale nu le-ati mentionat. Si alea se gasesc in produse. Taxa vamala si comisionul vamal . Plus taxele pentru actele de identitate.

C
3 martie 2013 • 8:21 PM
Oricum daca mai pui amenzi, dobanzi si penalitati, esti boboc 😆

C
3 martie 2013 • 7:13 PM
Romeo, bine spus … lăsând naivitatea … am aflat realitatea.

Ce ar fi sa aflam adevarul pana la capat. Alex a facut un calcul in care iti spune ca daca firma cheltuieste pentru tine 4.277ron tu si firma trebuie sa dati la stat 2.457,93ron.
Dar daca mergi in oras sa cumperi ceva , mai dai cel putin TVA de 24% deci inca 720ron taxe.

Deci, daca in proiect este alocata o suma de 4277ron pentru tine 2894.51ron se duc in taxe ( taxe munca=2458ron si TVA=436.58ron)

tu=1382.49ron statul=2894.51ron

De curiozitate, ce ai face cu banii astia, 2894.51ron, daca ar ramane in buzunarul tau ?

Sunt excursii bunicele la 1500-2000ron, dar nu poti sa mergi in vacanta in fiecare luna.
Rate ceva? Ai avea alta solvabilitate si alta valoare in fata unei banci, ehei … alte posibilitati.
Studii ceva mai bun decat e p-aci? Sau pentru copii.

Pe bune, voi ce ati face?

Alexandru Anitei
3 martie 2013 • 7:57 PM
Hm, buna idee. Ce putem face cu banii care ii dam la stat:
Personal, in primele luni cred ca mi-as mobila tot apartamentul si nu de la IKEA. dupa aceea as trage cateva vacante ca vine vara. Si dupa aceea, m-as plictisi ca n-as mai avea ce sa fac cu banii. Probabil ca i-as da la stat :). Glumesc, evident ca nu!

Probabil investiti intr-o afacere. Inmultiti cu grija in 5 ani, ar rezulta o afacere frumoasa cu vreo 10-20 angajati si destul profit cat munca sa devina optionala.

Dar ia sa vedem statul vrea? Hei statule, lasa-mi mie banii sa-i inmultesc si-ti dau si tie ceva un pic mai incolo? Ce zici? Vrei 100% din firimituri acum sau 10% din ditamai tortul mai tarziu?

Pletosu
3 martie 2013 • 10:49 PM
Logic ca pe stat il doare in p…a. Vrea acum cei 100% ca nu lasa el pe maine ce poate jecmani azi

Bogdan Trifan
3 martie 2013 • 11:23 PM
Exact, hai sa nu zicem ce ai face cu toata suma. Sa zicem ca e nevoie sa dai si la stat 10% pentru diverse cheltuieli si pentru niste politicieni care chiar iti reprezinta interesele.
Deci hai sa zicem ce ai face cu 3850 de ron, in loc de 1382. Sa zicem ca mai e si tva-ul 10% .. ar rezulta ca un raport corect ar fi exact invers, tu sa iei 80% din ce muncesti si statul sa ia 20%.

Ce e mai trist e ca un stat condus de oameni corecti ar reusi cu cei 20% sa faca mult mai multe lucruri decat fac cei de acum cu 80%.

Pascu Ioan
3 martie 2013 • 7:21 PM
Suberb articolul,ma gandesc sa il printez si sa il lipesc prin statiile de RATB,dar suma neta de la care se pleaca sa fie de 1500-2000 lei,parca e mai aproape de realitatea strazii,si sa fac bineinteles si modificarile procentuale.Asa poate o sa vada romanul de rand care tremura in frig dupa RATB pe ce se duc banii lui,ce ziceti?

victor.p
3 martie 2013 • 8:48 PM
E o idee geniala, sa fie mai scurt putin chiar.
Asa o sa constientizeze tot romanul cat de adanc e bagat statul in buzunarul lui si poate decide sa puna punct.

propun sa facem niste afise clare, A4, alb negru, pe tema taxelor percepute de stat la salariu, si sa le lipim in toate orasele Romaniei!!!

cumparatoarea profesionista
3 martie 2013 • 7:33 PM
Deci ati plecat de pe wordpress, vad ca deja aveti domeniu propriu si redirectionare. Asta e bine, inseamna ca treaba e deja serioasa. Felicitari!

Mihai Giurgea
3 martie 2013 • 7:34 PM
N-am plecat de pe wordpress. Imi plac serviciile companiei WordPress. Doar am redirectionat domeniul, nimic altceva. Iar domeniul era cumparat de vreo 3 ani de zile si zacea nefolosit.

Insa treaba chiar e serioasa.

Ioan Galtescu
3 martie 2013 • 8:05 PM
Anatomy of the State http://library.mises.org/books/Murray%20N%20Rothbard/Anatomy%20of%20the%20State.pdf

Ce le-a facut statul banilor nostrii http://mises.ro/233/

Morom3t3
3 martie 2013 • 8:24 PM
Reblogged this on Morom3t3.

zanshin
3 martie 2013 • 8:35 PM
da, dar mai este o taxa socialista pe care o platim tot noi, impozitul pe venit. Daca o firma face subcontractare catre alte 5 firme statul impoziteaza aceeasi suma de 5 ori chiar daca nu face nimic pentru banii aia.

Ion
3 martie 2013 • 9:27 PM
Evaziunea fiscala este justificata – argumentele unui evazionist filozof

 1. Regula „majoritatea decide” – Majoritatea dintr-o societate are dreptul de a-si impune vointa asupra minoritatii fie in mod absolut fie in limitele Constitutiei.
  Argumentul evazionistului: se sustine ca o democratie este acolo unde doi lupi si o oaie voteaza cine va fi desemnat „cina din aceasta seara”. Morala este ca votul majoritatii haitei de lupi de a desemna minoritatea ovina ca si mancare de seara nu justifica incalcarea drepturilor oilor la viata, libertate si proprietate. Din aceleasi motive doar pentru ca majoritatea voteaza ca cei care nu isi platesc taxele sa fie condamnati la inchisoare/amenda/executare silita/confiscarea averii nu inseamna ca este un lucru moralmente corect.
  Regula „majoritatea decide” este intemeiata pe falsa premisa ca, desi, un vecin nu are dreptul de a-si apropria bunurile tale, totusi societatea – in ansamblul sau – are un temei moral sa faca asta. Asumand ca societatea are acest drept, cine garanteaza faptul ca aceasta se va opri doar la taxe? De unde isi are societatea autoritatea de a folosi Constitutia pentru a oferi Executivului puteri pe care nici un cetatean – privit individual – nu le are si nici nu le va avea vreodata?
  Daca un vecin nu are dreptul de a te forta sa devii sclavul sau putem accepta ca doi vecini au acest drept? Daca nu doi, ce spuneti despre 1.000 de vecini, 10.000, sau chiar 22 milioane? Ce confera dreptul unei societati sa actioneze intr-un mod in care individul nu o poate face? Un grup de doi oameni nu va avea puteri mai mari decat fiecare dintre componentii grupului. Si atunci am putea extinde argumentul la intreaga societate, nu? Astfel, daca vecinul nu are dreptul sa isi insuseasca bunurile tale doar pentru ca asa doreste, de ce credem ca societatea in ansamblul sau poate face asta?
 2. Argumentul „taxele reprezinta contravaloarea serviciilor oferite de Stat si a beneficiului obtinut de cetatean in urma utilizarii lor”: Statul ofera cetatenilor sai servicii iar cetatenii care se folosesc de acestea trebuie sa dea ceva in schimbul lor sub forma de impozit.
  Argumentul evazionistului: Problema nu este asa de clara si simpla cum crede Fiscul. In primul rand, argumentul presupune ca obligatia de a plati taxele apare in mod automat cand beneficiezi direct sau indirect de serviciile oferite de Stat, chiar daca beneficiarul nu si-a dat consimtamantul cu privire la insasi existenta respectivelor servicii. In al doilea rand, se prezuma – fals – ca fiecare contribuabil si-a manifestat consimtamantul in mod liber si valid la tranzactie si la stabilirea pretului acesteia. In al treilea rand, prezuma in mod fals ca valoarea impozitului este proportionala cu valoarea de piata a serviciului oferit si a beneficiilor obtinute.
  Impozitarea te forteaza sa platesti ce nu ai fost de acord sa cumperi
  Pe scurt, nu datorez nimic nimanui pentru acele servicii pe care cineva, in mod voluntar, a ales sa le presteze fara sa aibă consimtamantul meu in vederea platii. In consecinta directa, Statul nu are dreptul de a obtine cu forta o plata care nu a fost consimtita de platitor atat asupra existentei cat si a valorii acesteia.
  Daca beneficiez de un serviciu pe care cineva, in mod voluntar, il presteaza si pentu care nu am fost intrebat sau consultat cu privire la el atunci de ce sa am vreo obligatie fata de prestator chiar daca beneficiez in mod indirect de acesta? Daca nu iti convine ca altii beneficiaza in mod indirect de serviciul prestat atunci sa nu il faca. In caz contrar, incearca urmatoarea activitate – iesi pe strada pe care locuiesti, curata si spala trotuarul iar apoi trimite factura catre locuitorii strazii. Vezi daca iti plateste cineva datoria.
  Impozitarea te obliga sa platesti un serviciu al carui pret este stabilit in regim de monopol
  Experienta sociala ne arata ca impozitarea nu are nici o legatura cu valoarea de piata a serviciilor oferite de Stat. Unul dintre motivele acestui aspect este faptul ca valoarea impozitului nu este negociata intre „cumparatorul-cetatean” si „vanzatorul-stat” pe o piata libera. Dar impozitarea excesiva transforma o parte in victima si alta in hot. Ghiciti care cum este.
 3. Argumentul referitor la „existenta contractului social”: societatea are dreptul de a dicta membrilor sai in ce mod fiecare dintre acestia vor contribui cu titlu de pret in schimbul dreptului de a fi considerat membru al aceleiasi societati, dreptului de a beneficia de serviciile prestate de aceasta. Fiind de acord sa traiasca in societatea respectiva, cetateanul este prezumat ca a exprimat un consimtamint valabil cu privire la aderarea sa la contractul social.
  Argumentul evazionistului: acest argument este bazat pe falsa premiza ca “societatea” in intregul sau are dreptul de a obliga membrii sai sa fie de acord cu o plata doar pentru faptul ca le este permis sa fie parte a respectivei societati.
  Redusa la esenta, o societate este doar un grup de oameni care interactioneaza. Societatea nu are mai multe drepturi decit membrii sai luati individual. Si atunci, atit timp cit oricare dintre membrii sai nu are dreptul de a-i obliga pe ceilalti de a agrea anumite conditii in schimbul calitatii de membru in acea societate, nu putem accepta ca societatea in ansamblul sau poate avea acest drept.
  In fapt, unicul mod in care cineva poate fi indepartat dintr-o societate este de a incalca drepturile celui ce se doreste a fi indepartat. Societatea trebui sa il ucida, sa-l deposedeze de proprietate sa, sa-i interzica sa o foloseasca, sa-i incalce dreptul la libertatea de miscare sau dreptul de a-si procura un venit. Nimeni nu are dreptul de a nega unei alte persoane dreptul de a trai, de a avea proprietati sau de a se angaja in comert cu alte persoane atit timp cit acesta din urma nu incalca drepturile altei persoane.
  Aceste drepturi sunt drepturi inalienabile si ele apartin unei persoane in baza calitatii sale de individ si nu in virtutea calitatii de contribuabil. A transforma exercitarea acestor drepturi ca depinzind de plata unor taxe si a considera ca acestea pot fi privilegii ce sunt detinute in urma platii unor sume de bani ne duce cu gindul la… SCLAVIE.
  De remarcat ca asa zisul „contract social” nu este un contract in intelesul literal al cuvintului. Niciodata nu li s-a spus membrilor societatii ce drepturi si obligatii au si nici nu li s-a cerut consimtamintul cu privire la aderarea la un asemenea contract. Niciodata nu am fost de acord sa ader la un contract. Asa numitul „contract social” nu este decit un „cec in alb” tras asupra vietii, libertatii si proprietatii populatiei si pe care cei ce detin puterea il pot incasa solicitind orice suma li se pare lor suficienta. Iar incasarea se face nu o singura data ci de mai multe ori, ori de cite ori doresc ei.
 4. Argumentul „datoria morala fata de cei aflati in nevoie”: aceia care au mai mult decit au nevoie sunt obligati din punct de vedere moral sa cedeze si celor aflati in nevoie. Prin urmare, societatea are dreptul de a obtine din proprietatea/cistigurile tale o cota parte spre a o redirectiona catre cei nevoiasi.
  Argumentul evazionistului: argumentul are la baza falsa premiza ca intretinerea celor aflati in nevoie sunt o datorie morala, “o ipoteca” instituita asupra vietii, proprietatii sau libertatii altcuiva. Nici un asemenea principiu nu poate fi justifica moral deoarece duce la o contradictie evidenta urmata de distrugerea vietii individuale, libertatii si fericirii celorlalti membri ai societatii.
  Sa presupunem, prin absurd, ca voi dona tot ce am catre opere de caritate (sau catre bugetul de stat, sub forma de taxe). In acest caz, eu sunt cel care voi deveni „un nevoias” care este indreptatit sa solicite ajutor din partea celorlalti. Doar prin faptul ca detin mai putin si ca muncesc mai putin este suficient sa creez o obligatie morala in sarcina celorlalti sa ma intretina. Drept rezultat, cei care vor sa munceasca devin sclavii celor care prefera sa fie „in nevoie” si intretinuti de munca celorlalti.
  Drumul catre dictatura
  In mod fundamental, nici necesitatile mele si nici ale celorlalti nu justifica aproprierea fortata a bunurilor/cistigurilor altora. Doar pentru ca am nevoie de un transplant de inima nu inseamna ca iti pot lua inima cu forta spre a ma vindeca. Doar pentru ca vecinul meu are nevoie de mincare nu inseamna ca avem dreptul sa iti luam mincarea de la gura pentru a ne hrani vecinul. Nevoia nu este un temei pentru a lua proprietatea cuiva. Tu nu esti sclavul nevoilor mele si nici eu nu sunt sclavul nevoilor tale.
  Principiul conform caruia viata, libertatea si proprietate sunt drepturi inalienabile ce apartin persoanei si care nu pot fi ingradite este baza libertatii individuale. Orice societate care incalca aceste drepturi transforma membrii sai in simpli sclavi.
  Daca tu vrei sa te simti vinovat ca esti in stare sa iti cistigi existenta, este treaba ta. Daca vrei sa donezi o parte sau tot ce ai, este treaba ta. Nimeni nu te impiedica sa dai totul catre opere caritabile. Dar nu ai dreptul sa stabilesti cit si ce sa ofere spre caritate ceilalti membrii ai societatii.
  Nimeni nu are dreptul sa fie genros pe banii altor persoane fara consimtamintul acestora. Aceasta nu se numeste generozitate, ci FURT.

CONCLUZII
Faptul ca vecinii tai au votat o lege care prevede ca datorezi taxe nu inseamna ca esti debitor, nimeni nu iti poate lua proprietatea fara acordul tau.
Faptul ca beneficiezi in mod fortat de serviciile oferite de guvern nu inseamna ca datorezi taxe deoarece nici un debit nu poate fi datorat fara acordul tau.
Faptul ca iti este permis sa te comporti ca membru al societatii nu inseamna ca esti obligat la plata unor taxe in schimbul acestei „oportunitati”. Deoarece (i) nu ai fost de acord cu un asemenea „contract”; (ii) ai dreptul sa intereactionezi cu orice alta persoana din societate care doreste acelasi lucru cu tine (iii) nimeni nu iti poate incalca drepturile doar pentru ca nu ai fost de acord sa platesti o suma de bani.
Faptul ca exista persoane aflate in nevoie nu inseamna ca datorezi taxe deoarece nu esti sclavul nimanui, indiferent cit de multi sunt acestia.
De aici: http://www.juridice.ro/237968/evaziunea-fiscala-este-justificata-argumentele-unui-evazionist-filozof-2.html
Scuze pentru postul lung 🙂

Bogdan
3 martie 2013 • 11:26 PM
Oricât de mult simpatizez cu textul acesta, folosește prea des noțiunea de drepturi. Și asta îmi aduce aminte de George Carlin: http://www.youtube.com/watch?v=m9-R8T1SuG4

Victoras de la oras
3 martie 2013 • 10:32 PM
Buna, nu ?

Citat dintr-o scrisorica primita de la finante:
….”Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea sa o revedeti si sa faceti corecturile necesare, deoarece nu putem accepta raspunsul dvs. de la rubrica PERSOANE AFLATE IN INTRETINERE unde ati trecut: Guvernul, Parlamentul, functionarii administratiei locale, judetene si de stat precum si cateva milioane de tigani”.

Casino 2011
3 martie 2013 • 11:31 PM
🙂 🙂

Pe facturi unde este trecut TVA-ul nu puteti marca PONTA ,sau numele ministrului de finante sa realizeze si cumparatorul cât din pret merge la guvern? Eu am vazut facturi de genul asta dar nu în România.

Bogdan Trifan
3 martie 2013 • 11:58 PM
@Mihai Giurgea: Nu stiu daca mai e nevoie pentru ca stii oricum insa eu consider ca oricand e bine sa ti se confirme convingerile cu argumente stiintifice.

Asta e dovada ca legea evolutiei naturale ne cere sa-i eliminam incompententii de politicieni si sa-i lasam sa moara pe cei care nu reusesc sa se descurce singuri. Aici ne-au adus aproximativ 75 de ani de comunism + socialism, cel putin in Romania.

“Creierul nostru şi deci şi inteligenţa au evoluat odată cu societatea şi cu stilul de viaţă ce caracterizează diversele epoci prin care am trecut. Bunăstarea la care s-a ajuns în prezent, faptul că societatea modernă oferă protecţie chiar şi celor mai puţin dotaţi din punct de vedere intelectual, au dus, susţine Gerald Crabtree genetician de la Universitatea Stanford, la un regres al intelectului. În urmă acestui proces suntem mai puţin inteligenţi decât oamenii care au trăit acum 2000 de ani.

Citiţi mai mult: Banii nu aduc inteligența: Omul modern, mai “prost” decât cel de acum 2000 de ani? – Clubul de ştiinţă > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/banii-nu-aduc-inteligenta-omul-modern-mai-prost-decat-cel-de-acum-2000-de-ani-1026229.html “

Mihai Giurgea
4 martie 2013 • 12:19 AM
Multumesc Bogdan, pentru link. Dar sa stii ca oricum pe argumente stiintifice ma bazam, nu pe “credinta”. Darwin e foarte stiintific, iar principiul evolutiei si al competitiei libere, la fel.

Darwin ar fi prevazut si el foarte simplu, prabusirea socialismului european si american.

Bogdan Trifan
4 martie 2013 • 12:48 AM
Stiam asta , mai corect era sa spun “sa ti se confirme convingerile cu cat mai multe argumente stiintifice”.

L-am raspandit pentru ca articolul contine cateva exmple de un umor savuros, cum ar fi:

“Cei mai “proşti” pur şi simplu dispăreau. De exemplu cine nu era în stare să îşi procure hrană punea în pericol atât propria-i viaţă cât şi pe cea a familiei. În ziua de astăzi acest lucru se întâmplă mult mai puţin. Crabtree dă chiar exemplul managerilor de pe Wall Street care chiar şi atunci când greşesc în mod grosolan în loc să fie daţi afară, primesc un bonus consistent, ajungând în acest fel să fie “bărbaţi plini de bani” care reuşesc să cucerească femeile şi să se reproducă, chiar dacă nu au o inteligenţă dezvoltată.”

I.
4 martie 2013 • 1:14 AM
Mihai & Alex, iată o variantă de leaflet (fluturaş) legat de acest articol: http://img35.imageshack.us/img35/9276/varianta1leafletsalariu.png

Dacă e OK sunteţi liberi să-l folosiţi pentru acţiunile ulterioare. La nevoie îl pot modifica.

Alexandru Anitei
4 martie 2013 • 10:20 AM
Buna idee. Ca sa mearga ca leaflet trebuie insa neaparat sa respecte formatul A4, A5, A6 ca sa poata fi taiat de pe coli de hartie standard fara pierderi. Personal, inclin spre A6 (adica A4 taiat in 4). Si de asemenea un leaflet are 2 parti nu una.

I.
4 martie 2013 • 10:27 AM
Dacă o să te uiţi în plicul format DL în care primeşti factura de internet sau ce primeşti tu, ai să vezi că inserturile publicitare sunt în format A4 tăiat în 3. La RDS până şi factura de internet e în formatul ăsta. În malluri se dau vouchere în formatul propus de mine (care apropo, în imagine nu e la scară), tipărite doar pe o parte.

Tipăritura pe o singură parte are avantajul (în afară de costul de tipărire mai redus) că informaţia este parcursă mai uşor, de multe ori dintr-o singură citire în diagonală. În plus astfel de fluturaşi îi poate lipi colegul de mai sus în staţiile RATB, cum a promis. 😀

Anton
4 martie 2013 • 11:48 AM
Mie imi place leafletul. Desi i-as mai adauga un border, care sa cuperinda tot, si as mai schimba din culori, astfel incat sa se vada clar, ca intr-un grafic, cat a mai ramas din venitul initial.

Vali Olteanu
4 martie 2013 • 1:34 AM
Domnule Giurgea care e garantia ca daca angajatorul nu va mai plati acei 45% la stat angajatul va primi el acei bani? Ce garanteaza faptul ca daca maine statul nu mai cere acele taxe enumerate mai sus salariul angajatului in loc de 3000 in mana va fi de 3000+1338.7 + 457.64 +571.41+90.18 RON?
Cum explicati faptul ca angajatii la negru, pentru care nu se platesc taxe, primesc mai putini bani decat cei cu contract?

Mihai Giurgea
4 martie 2013 • 7:08 AM
Gandesti ca un comunist. Nu trebuie sa primeasca nici mai multi, nici mai putini bani: pur si simplu o sa-si plateasca singur toate taxele, o sa-si faca singur calculul si o sa-si negocieze singur salariul. E responsabilitatea lui. El e garantia: faptul ca are un creier in cap!

Auzi, garantie! De la mine, de la stat, mereu de la altcineva, nu-i asa? Mars la spam, socialist impotent!

manifest69
4 martie 2013 • 9:57 AM
Raspunsul corect era: daca nu-i place salariul, n-are decat sa-si faca firma proprie impreuna cu vreo cativa dintre colegi.

Plecand eventual si cu o parte din clientii fostului patron, ca asa-i in capitalism. Totul pentru bani… 🙂

C
4 martie 2013 • 9:22 AM
“Ce garanteaza faptul ca daca maine statul nu mai cere acele taxe enumerate mai sus salariul angajatului in loc de 3000 in mana va fi de 3000+1338.7 + 457.64 +571.41+90.18 RON?
Cum explicati faptul ca angajatii la negru, pentru care nu se platesc taxe, primesc mai putini bani decat cei cu contract?”

In cazul in care aceste dari datorate statului nu sunt platite de angajat si angajator, lucru ce este posibil legal printr-un artificiu, negocierea intre cei doi este simpla. Impart banii datorati statului intre ei, in functie de riscurile asumate. Dar ei se vor alinia la piata, au un castig suplimentar din faptul ca exploateaza o caracteristica punctuala a pietei si anume ca sunt alte institutii, comerciale sau nucare nu pot face acest lucru.

Daca ma intrebi care este artificiul, pai este acelasi folosit de Ponta ca sa plateasca salariile la Oltchim: platesti salalrii prin terz, poti evita taxe, poti evita sechestre asiguratorii, poti evita starea de insolventa.

manifest69
4 martie 2013 • 10:03 AM
Poate pe moment o mare parte din bani va trece din buzunarul statului in buzunarul patronului. Dar piata regleaza tot, iar cu timpul vor aparea patroni si concurenta mai mare daca va deveni profitabil.

Cunosc cazuri de sefi aroganti cu opinii de genul: daca nu-ti place cat iti dau eu, n-ai decat sa pleci. Dupa ce a plecat cu jumatate din echipa de vanzari si trei sferturi din clienti se ruga de el sa se intoarca inapoi.

La nici doua luni, firma veche era in faliment, iar fostii angajati o duceau bine mersi. Nu te obliga nimeni sa fi prost. Trebuie sa ai curajul sa fii liber si responsabil, dar cantareste bine inainte sa faci un astfel de pas.

Bogdan Trifan
4 martie 2013 • 9:35 AM
Primesc mai putini bani pentru ca sunt mai prosti probabil.

Fiecare castiga in functie de competentele sale. Acuma ori esti competent si nu stii (tot esti prost un pic) si atunci vei fi platit mai putin, ori esti incompetent si nu stii si ai impresia ca angajatorul te exploateaza – in cazul asta esti cel mai prost si cand iti dai demisia crezand ca gasesti ceva mai bun tocmai ti-ai semnat sentinta. Mai sunt si cazurile in care stii insa nu le tratez aici pentru ca oamenii care stiu nu dau vina pe altii.

Nimeni nu iti ofera garantii ca va fi mai bine sau mai rau, fiecare om este propria sa garantie si esecul il sufera ca atare fara sa mai dea vina pe nimeni. O singura garantie iti pot oferi si anume ca daca statul nu ne-ar mai fura atatia bani toata lumea ar fi mai fericita.

C
4 martie 2013 • 9:52 AM
Bogdan, cand negociezii cu cineva si vezi o cale de castig, ii explici si celuilalt de ce faci o alegere. Intr-o negociere lupti pentru interesul comun.
Si negocierea angajat-angajator este la fel.
Daca tu si angajatul tau gasiti o cale prin care sa va fie mai bine la amandoi, de ce sa nu ii explici? Nu am intalnit de multa vreme oameni care sa stea neclintiti, blocati in principii socialiste, care sa refuze sa castige bani cu riscuri cat mai mici.

Cu alte cuvinte cand vorbesti cu angajatii, li se rupe de faptul ca nu se incaseaza bani la buget, ei sunt interesati de buzunarul lor, atat. Nu ii intereseaza solidaritatea cu asistatii sociali, nu ii intereseaza problemele legate de mediu, nu ii intereseaza, programele de educatie (decat daca firma plateste un curs gratuit, si ai sa fii surprins, nici asa nu se duc). Ii intereseaza sa fie asigurati d.p.d.v medical, si pe perioada concediilor de boala, ii intereseaza daca exista un sistem de prime si bonusuri atasate fisei postului, ii intereseaza limita de competenta pe felia lor, telefonul si eventual masina sau decontarile pe combustibil.

Anton
4 martie 2013 • 11:56 AM
Acei bani, care ajung la stat, sunt furati de catre stat. Sa presupunem insa ca angajatorul nu ii varsa acei bani angajatului, asa cum ziceti dumneavoastra.

Ce faci in acel moment? Schimbi serviciul, esti liber. Te angajezi altundeva. Sau faci altceva, este dreptul si libertatea ta.
Cand statul fura acei bani, ce faci? Schimbi tara. Schimbi stilul de viata, iti lasi parintii, iti lasi prietenii, iti lasi multe din tabieturi, iti bulversezi copiii cu o noua limba si obiceiuri (nu zic ca e rau pt ei, dar este greu), etc, etc.

Mie mi se pare mai simplu doar sa-ti schimbi serviciul, si, eventual, mai iei un tramvai cateva statii in plus, pana la noul job, si aia e toata schimbarea, nu?

jciprian
4 martie 2013 • 3:03 AM
Protestele in Bulgaria continua:

http://stirileprotv.ro/stiri/international/zeci-de-mii-de-persoane-protesteaza-in-bulgaria-fata-de-coruptie-si-saracie.html

De retinut o greseala care trebuie evitata “Protestatarii, divizati de contradictii”, a subliniat chiar si Mihai intr-un post anterior!

Mihai
4 martie 2013 • 4:43 AM
Articolul asta cred ca e cel mai “miscator”. Nu poate sa fie un roman care sa stie ca munceste corect si sa nu inclesteze pumnul cand vede cifrele astea. Cand faceti actiunea vreau sa vin si eu alaturi de voi.

Radu Danut Munteanu
4 martie 2013 • 8:40 AM
Fraţilor,
M-am trezit dimineaţă şi m-am uitat în oglindă. M-am văzut “alb” (caucazian). Mă uit la nevastă, şi ea “albă”. O întreb ce culoare am şi-mi spune că-s nebun, cum să pun o asemenea întrebare: “alb”, normal. Şi atunci am avut revelaţia. Ne-a îmbolnăvit pe toţi o molimă: ne vedem pe noi înşine şi unii pe alţii “albi”. Ne-am îmbolnăvit de ochi – de fapt de creier – că ne vedem toţi “albi” deşi cu toţii suntem “negri” pe PLANTAŢIA STATULUI. Şi ştiu bine că molima asta nu se vindecă cu pilule, alifii sau picături de ochi. Molima asta se vindecă, în primul rând, cu spălături pe creierul îmbuibat de toate minciunile şi prostiile pe care ni le-au livrat politrucii de vreo 70 de ani încoace. Da, prin propaganda bolşevico-securistă. Trebuie loviţi cu aceeaşi metodă. Trebuie explicat fiecărui om care mai are o fărâmă din propriul creier, nu din cel îmbuibat cu pomeni, cum este furat, minţit, înşelat şi VIOLAT FISCAL zi de zi de măreţul stăpân: STATUL. Adică politrucii pot fi mai “albi” decât mine? Decât noi toţi care i-am tolerat atâta timp pentru toate mârlăniile şi furtişagurile lor? Nu tată. Gata. GATA!!!
Şi, pentru început, aşa ca să fie simplu şi “legal” când vedeţi vreun politruc pe stradă strigaţi după el: “Dă banii băăă!” Cum ar suna ca vreo câteva zeci sau sute de oameni să strige după el “Dă banii băăă!”. Cred că ar fi o imagine sublimă. Şi cred că s-ar şi căca un pic pe el. Dar nu s-ar cunoaşte că oricum put şi fără să se cace pe ei. Pentru că ei, prin firea lor, sunt nişte căcaţi. Şi căcaţii trebuie călcaţi în picioare. De ce? Pentru simplul motiv că cică aduce noroc. Şi nu noroc de oricare. Cică noroc la bani. Aşa că, ce mai stăm? Hai s-avem noroc la bani. Nu-i asta esenţa capitalismului, capitalul?

cristytepes
4 martie 2013 • 10:11 AM
Reblogged this on Adevărul cotidian – blog cu știri redistribuite.

pot, vreau, fac
4 martie 2013 • 10:25 AM
pai atunci, noroc bun!

boemul
4 martie 2013 • 12:49 PM
nu, nu eşti sclav!
sclav înseamnă că nu primeşti bani, ci casă şi masă.
statul nu ne ia toţi banii, doar suficient ca cei mai mulţi să aibă probleme cu asiguratul casei şi mesei.
deci statul nu-i un stăpân “cinstit” de sclavi, ci doar un tâlhar.

S Tudor
4 martie 2013 • 6:20 PM
Articolul e azi (4 martie) pe primul loc la vizualizari dintre blogurile wordpress de limba romana (http://botd.wordpress.com/top-posts/?lang=ro), si pe locul 26, in intreaga lume (http://botd.wordpress.com/top-posts/?lang=).

Radu Danut Munteanu
5 martie 2013 • 8:26 AM
A ajuns pe 9 in lume!!!

mihai
5 martie 2013 • 10:32 AM
Explicatii pe tema statului si a taxelor http://youtu.be/tMJ7fCbSolY

Viorel
5 martie 2013 • 2:48 PM
O sa incerc sa fac o expunere un pic mai detaliata decat a facut-o Kyberion si sper sa iasa ce trebuie sa nu dau cu stangu’-n dreptu’ 

Sa vedem acum punctual pe baza de exemplu. 2000 RON “negru pe alb”:
Contributiile datorate de angajator:
• contributia de pensii pentru conditii: normale de munca – 20,8% – 416 RON.
• contributia datorata in functie de clasa de risc intre 0,15 si 0,85% – 10 RON. (0,5%)
• contributia de asigurari de sanatate – 5,2% – 104 RON.
• contributia pentru concedii si indemnizatii – 0,85% – 17 RON.
• contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj – 0,5% – 10 RON.
• contributia datorata la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale – 0,25% – 5 RON.
Deci, daca facem un total, vedem ca (virgula) cheltuiala angajatorului s-a ridicat pe la 2562 RON.
Contributiile datorate de angajati:
• contributia la asigurari sociale – 10,5%, indiferent de conditiile de munca – 210 RON.
• contributia individuala de asigurari de sanatate – 5,5% – 110 RON.
• contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj – 0,5% – 10 RON.
• punem o deducere personala in valoare de 125 RON sa zicem si raman: 1545 RON.
• ce ramane se impoziteaza cu 16%, adica alti 247 RON si raman 1297 RON. Care adunati cu deducerea de 125 RON (neimpozabila) iti lata TIE ANGAJAT in mana 1423 RON.

“Felicitari”! Statul tocmai te-a lasat inca dinainte de a putea macar sa-i vezi/ numeri, fara mai bine de un sfert din venitul tau pentru care ai muncit o luna intreaga. Sunt bani pe care desi nu stii, ii dai in fiecare luna si in schimbul carora ar trebui sa primesti: infrastructura (autostrazi, cai ferate, etc…), invatamant de calitate, sanatate (spitale medici, etc…), protectie (Politie, jandarmerie, armata, etc…), dreptate (judecatori, procurori, transparenta, etc…). In schimb toti primim un cuvant din 4 litere ce incepe cu M si se termina cu E. Care-o fi?! 
In schimb iata ce primesti:
Cele mai scumpe autostrazi din Europa (poate chiar din lume) si aici as da exemplu celebra autostrada Transilvania, al carei cost “graviteaza” in jurul sumei de 25.000.000 EURO / KM. Nu-i asa ca-i halucinant?! Ai cele mai scumpe autostrazi din Europa, dar lipsesc aproape cu desavarsire…
Despre spitale si conditiile de acolo e inutil sa scriu. Majoritatea nu se ridica nici macar la standardul clinicilor veterinare din tarile civilizate. Iar medicii (in mare parte) sunt generosi… E pe baza de promotie: mergi cu o boala, pleci cu 3 (sau mai multe), depinde cum ii prinzi. Asta daca esti norocos, ca daca nu, pleci direct in “pardesiu” de scanduri  Iti cumperi medicamentele, pansamentele, tot ce-ti trebuie si pachetul de cafea pentru asistenta e nelipsit, daca vrei sa fii bagat in seama. Iti suna familiar?! Totusi gandeste-te ca lunar dai 110 RON asigurari de sanatate si angajatorul 104 RON. Ca-ti place, ca nu, ca esti bolnav ca nu esti, dai banii astia. Si o data la 5 ani cand mergi la spital PLATESTI!
Protectia primita e apa de ploaie. Stim toti ca daca te calca un hot si incerci sa te aperi risti sa mergi la zeghe si ala sa fie victima. Sunt vigilenti (d-alde Garcea) cand stau ascunsi in tufe cu radarele si cand mai traverseaza cate-un pieton neregulamentar. Clanurile tiganesti isi vad de treaba in continuare, duc sute de fete/ femei la produs, fac camatarie, se pisha pe tine din “Mertzan-ul” lor ultimu’ tip (asta in timp ce beneficiaza si de ajutor social) isi fac zeci de palate, se incarca de aur si arata un lux ostentativ de cel mai strigator la cer prost gust fara sa-i intrebe nimeni nimic. Asta in timp ce tu-ti platesti rate la un amarat de Clio sau 207 si injuri de toate cele daca gasesti vreo zgarietura pe ea.
Justitia e una din cele mai bune glume la noi. Furi o bicicleta, faci 7 ani, Nastase a furat o tara si face 8 luni. Pentru ca asta este “egalitatea” propovaduita de politicieni. Asta ca sa nu mai vorbim de termene, amanari, tone de hartie stricate aiurea pentru nimic, drumuri peste drumuri, timp pierdut, ore la care esti chemat la tribunal, la care te duci, dar mai astepti alte 2-3 ore, ca niciodata nu se respecta si nu fute pe nimeni grija daca tu ai timp sa astepti sau nu. Trebuie sa stai ca legea e lege, chiar daca e infect aplicata de acesti maimutoi cu roba in mare parte corupti.

Iata ce mai trebuie sa stii:
Daca, cheltuiesti pe alimente si diverse produse/ servicii cca. 400 lei lunar, 24% din acesti bani ii dai statului. Cca. 100 RON.
Daca ai in medie cam 100 Ron factura la gaz si tot atat la curent tot 24% trimiti statului. Asta inseamna inca 50 RON.
Un abonament de telefon in acelasi cuantum “premiaza” statul cu alti 25 RON din buzunarul tau. Sa zicem ca ar include si net si abonament TV banii acestia.
Daca esti fumator, dai statului din costul pachetului de tigari 1,532 E sub forma de accize care inseamna (curs de referinta= 4,3001 RON) 6,588 RON ZILNIC. In 30 de zile mai dai statului cca 200 RON la un pachet fumat zilnic. Nu mai socotesc TVA-ul.
Daca iti permiti “luxul” de-a avea o masina si bagi de cca. 300 RON pe luna motorina, din banii astia cam 86 RON reprezinta accizele si alti 72 RON TVA-ul. In total, alti 158 RON pe care ii incaseaza statul de la tine.
Numai din socotelile de mai sus rezulta ca dintr-un net de 1423 RON, statul mai “papa” lunar, de data asta avand ca “intermediari” agentii comerciali fortati de “lege” sa faca asta, suma de 533 RON.
La toate acestea ar mai trebui tinut cont de cheltuieli pe care majoritatea le achita anual. Impozit pe proprietate, pe masina, RCA-ul la masina, asigurarea obligatorie pentru locuinta, rovineta (daca mergi mult cu masina in exteriorul orasului) si altele de felul acestora.
Nu mai socotim, cati bani dai cand vrei sa inscrii o masina, sa faci un R.A.R, sa infiintezi o firma, sa, sa, sa… O gramada de bani care merg la termitele astea jegoase… Politicieni, angajati ai statului, pomanagii care voteaza cu 7 maini, etc…
Omului care munceste si incearca sa subziste, ca despre asta e vorba acum, nu i se adreseaza nici macar un multumesc nenorocit…
CORUPTIE, LACOMIE, NESIMTIRE, GROSOLANIE, INCOMPETENTA, INDIFERENTA, INDOLENTA SI NEAOSUL: “LAS-O BA CA MERGE-ASA”  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA!

horia
17 martie 2013 • 7:40 AM
Excelenta analiza !

liviu
17 martie 2013 • 9:20 AM
Viorel, stai ca nu inteleg. Zici ca statul te lasa fara un sfert din banii tai, dar din calculul tau rezulta ca ia mult mai mult!

 • angajatorului ii ia 2562 lei
 • tie iti ia 577 lei. Deci in total statul ia: 2562+577= 3139 lei
 • tie iti raman in mana 1423 lei

Deci cheltuiala totala pe angajat este 4562 lei, din care:

3139 ia statul (68%), iar 1423 (32%) iei tu. Deci iti ia in fiecare luna doua treimi din salariu.

Dupa care, iti mai ia si din restul, prin TVA-uri, impozit pe masina etc.

Am gresit undeva?

Mihai
6 martie 2013 • 10:10 PM
Face-ti cateva modele de tricouri pentru promovarea ideilor (idei de extraordinar bun simt-majoritatea romanilor SIMT mirosul de putrezicuine morala degjata de “elita politca a Romaniei”).Eu o sa ma inzestrez cu 7 bucati pentru 7 zile pe saptamana, si cu ele pe mine o sa ma duca sa imi platesc “datoriile la stat”

NeaCulae
14 martie 2013 • 11:09 AM
”..un salariu net in mana decent de vreo 3000 RON..” Câti sunteti voi, cei cu ”salariu decent”? Procentual vorbind, darile voastre sunt identice cu ale tuturor salariatilor. Vreti democratie, dar nu pentru voi, cei cu ”salariu decent”! Am avut si eu ”salariu decent”, dar acum sunt la pensie – adica am platit contributii la pensie de la 21 la 69 de ani. MULTUMESC pentru ”pomana sociala” la care contribui matale… pentru mine!

Alexandru Anitei
14 martie 2013 • 6:45 PM
Domnule Culae,

In primul permiteti-mi sa imi exprim admiratia pt. dvs. pentru ca ati lucrat pana la 69 de ani. Sunteti printre putinii oameni care au realizat ca varsta arbitrara de 65 de ani de pensionare nu mai e sustenabila. Pentru aceasta aveti tot respectul meu!

Vreau insa sa va aduc la cunostiinta doua lucruri pe care nu multa lume le stie:

 1. Varsta medie actuala de pensionare in perioada 1990 – 2010 in Romania a fost de doar 55, tara noastra avand astfel cei mai tineri pensionari din Europa. Motivul: Pensionarile anticipate in masa executate de absolut toate guvernele de pana acum si pensionarile anticipate pe caz de boala si handicap. Romania este epicentrul bolilor de pe tot mapamondul, cu de peste cinci ori numarul de bolnavi si handicapati pensionari decat media din Uniunea Europeana.
 2. Daca dvs. ati fi avut ocazia sa investiti doar 10% din salariul net “decent” adica 300 RON intr-un fond de investitii cu un randament mediu rezonabil de vreo 10%/an dupa 48 de ani v-ati fi putut permite o pensie de 6000E/luna si sa lasati mostenire 1.000.000 Euro la urmasi. Statul v-a luat de 3 ori mai mult si va da de 10 ori mai putin, iar mostenirea de un milion nici nu exista.

Dumneavoastra si noi suntem de aceeasi parte a baricadei. Pe noi toti statul ne fura si ne trateaza ca niste sclavi. Chiar nu vreti ca ceva sa se schimbe? Daca nu pt. dvs. macar pentru nepotii dvs.?

ovidiumd
14 martie 2013 • 7:31 PM
Pai de unde sa stie nea Culae care fond e mai bun?!!Si apoi cred ca multi isi pun intrebarea ce e acela “fond de investitii”?!Poate ii recomanda cineva unul-doua ca macar la nepoti sa le bage mintea in cap!

Alexandru Anitei
14 martie 2013 • 8:41 PM
Asta e un efect foarte important al Statului – protector. In loc sa lase oamenii sa se documenteze si apoi sa aleaga informat cea mai buna varianta de a-si investi banii, statul zice: lasa, da-mi-i mie ca eu am experti care se vor ingriji de banii tai mai bine decat poti tu. Evident ca se vor ingriji de ei, dar nu inainte de a-i transfera in buzunarul lor.

manu144x
15 martie 2013 • 8:46 AM
Mari adevaruri graiesti.
Si eu voi face exact asta, o sa renunt cum pot la pensie, si sa depun totul intr-un fond privat de investitii lunar.
Culmea, si acelea sunt mai garantate decat statul.
Iar daca sunt paranoic, pot sa pun la 2-3 fonduri, doar ca sa fiu sigur, si daca se impute treaba ii mut la altul.

Exista o propaganda si o frica imensa in romania dupa tunul FNI.
Lumea fuge de fonduri de investitii cand aude, nici nu mai vrea sa auda de asa ceva…a ajuns boala nationala din pacate.

Cristian B.
4 iunie 2013 • 3:25 AM
Alexandru, tocmai ce am terminat si eu facultatea si ma voi angaja anul acesta ca programator. Vad ca ai multa experienta si stii despre ce vorbesti. Mi-ai putea spune mai multe despre fondurile de investitii private? Ce banci recomanzi? Ce parere ai despre pensiile private?

Doresc mult sa ma documentez si as aprecia daca mi-ai sugera directie in care sa ma indrept. Site-uri, carti, etc.

Scuza-ma ca ti-am pus atatea intrebari si multumesc mult.

manu144x
17 martie 2013 • 1:19 AM
cei de la gandul v-au plagiat articolul. pana si suma e aceeasi :))
http://www.gandul.info/financiar/cati-bani-din-salariul-unui-roman-se-intorc-lunar-la-stat-sub-forma-de-taxe-si-impozite-10651273

Dan Popa
17 martie 2013 • 12:52 PM
de ce statul taxeaza excesiv munca si prea putin proprietatea?

Mihai Giurgea
17 martie 2013 • 12:56 PM
Cine zice ca statul taxeaza “prea putin” proprietatea? Tu, Dan Popa? Tu stii ca orice proprietate e cumparata din bani deja taxati, deci taxarea proprietatii inseamna dubla taxare?

Adevarata intrebare e: de ce iti ia bani daca muncesti, si-ti da bani daca nu muncesti? De ce taxeaza munca si rasplateste lenea?

Liana
21 martie 2013 • 12:47 AM
Numele meu este Liana. Am cincisprezece ani. Şi sunt elevă – tocilară, nu glumă! -, în clasa a IX-a, la un liceu moldav cu profil umanist.

Referitor la articolul publicat – “Eşti SCLAV la Stat” – aş vrea să-i adresez câteva întrebări autorului. Iată-le:

 1. În ce măsură mai putem vorbi despre “State”, în lumea modernă? (în speţă, despre Statul Român).

Mă refer la noţiunea de “Stat” definită în dicţionare. (“Instituţie politico-administrativă a societăţii, în frunte cu un guvern şi cu organele acestuia, cu ajutorul cărora se asigură funcţionarea vieţii sociale pe un anumit teritoriu; ţară.” – sursa: NODEX 2002)

Mai există un autentic “Stat Român”? Vă întreb aceasta deoarece presa on-line abundă de dezvăluiri cu privire la aşa-zisa “Ocultă Mondială” – care ar influenţa TOATE deciziile majore pe care le iau, chipurile, guvernele-marionetă naţionale.

Cu alte cuvinte, oficial, Statul, o fi el român. Dar deciziile pe care le ia, nu ştiu cât de “româneşti” sunt.

 1. Din câte am aflat, datoria externă a României se ridică la circa o sută de miliarde de Euro. În ipoteza că nu vom izbuti să înapoiem această datorie, în ce măsură “Statul Român” va mai fi al nostru, al românilor, în viitor? Altfel formulat: dacă nu dăm banii înapoi, Statul va mai fi unul Român, sau va fi un Stat intrat în posesia creditorilor?

Oare “cât costă” România? O sută de miliarde de Euro? O mie de miliarde de Euro? A făcut cineva “inventarul” bunurilor patriei? Valorează, Statul Român, cât PIB-ul său? (~274 miliarde de Dolari, la sfârşitul anului 2012, conform datelor aflate pe website-ul CIA.gov) Dacă răspunsul e afirmativ, atunci înseamnă că aproximativ o jumătate din Statul Român riscă să devină proprietatea celor care ne-au împrumutat bani!

 1. Cine va plăti datoria externă? Vă pun această întrebare, aparent fără legătură cu articolul, deoarece, gândesc eu, dacă salariile românilor ar fi de zece ori mai mari ca în prezent, atunci acel procent de peste 50%, reţinut de Stat, pe diverse căi, s-ar resimţi mai puţin apăsător. Or, cum eu am aflat că o mare parte din banii împrumutaţi au fost folosiţi pentru plata salariilor şi pensiilor…

Dumneavoastră, cei care scrieţi la “capitalism-pe-pâine”, fie vă veţi pensiona, fie veţi pieri (eroic) în lupta împotriva sistemului ticăloşit.

Eu şi colegii mei de generaţie suntem consideraţi, de către adulţii din generaţia dvs. nişte “catastrofe”: prost-crescuţi, inculţi, neinstruiţi, drogaţi, rătăciţi, răsfăţaţi, incapabili, retardaţi, ş.a. epitete. Am crescut într-o lume pe care dvs., cei născuţi şi educaţi în Epoca de Tinichea, aţi creat-o. O lume strâmb întocmită. Că s-a ajuns aici datorită incompetenţei dvs. – cei care vă consideraţi “aşi” în economie şi finanţe -, ori datorită laşităţii tuturor românilor, sau datorită altor cauze, puţin importă. Esenţialul este că lăsaţi această Datorie externă să apese pe umerii noştri firavi. Pe umerii unor tineri pe care îi detestaţi. Tineri cărora le opuneţi “experienţa” dumneavoastră, “soluţiile” dumneavoastră.

De ce ar trebui să ţinem seama de ele? Nu, eu nu vă acuz de nimic. Nu caut vinovaţi. Nu vă numesc nici “purtători ilegali de pantaloni”, nici “reformişti de operetă”, nici “donchijotişti”. Nu vă ironizez afirmând că “jonglaţi” cu bani inexistenţi; cu o monedă lipsită de acoperire.

Ci vă rog să ne spuneţi, cinstit, CINE urmează să achite înrobitoarea datorie externă. Iar dacă NOI, tinerii, o altă generaţie de sacrificiu, vom fi cei care va trebui să plătim pentru greşelile şi laşităţile părinţilor, atunci îngăduiţi-ne să vă dăm la o parte pe dumneavoastră, “deştepţii”. Permiteţi-ne să vă reducem complet la tăcere. Daţi-ne voie să înfiinţăm noi, “trimbulinzii”, o lume nouă – în care să nu se mai vorbească nici despre “impozite”, nici despre “bani”, nici despre “TVA”, nici despre “accize”, nici despre alte invenţii ale creierului uman scufundat în întuneric spiritual. Pentru că Banul ESTE “Ochiul Diavolului”. Diavol care este de găsit numai în tărâmurile întunecate…

 1. În fine, ţinând seama de starea materială deplorabilă în care se găseşte majoritatea populaţiei din România, sunteţi de acord că sintagma “Sclavie la Stat” ar trebui înlocuită cu o alta, mai nimerită: de pildă, “Häftlings im Vernichtungslager”? “Deţinuţi în Lagăr de Exterminare”… Eu aşa îmi văd ţara: ca pe un imens Lagăr de Exterminare.

Relaţiile economice din cadrul Lagărului au importanţa lor, desigur. Dar această importanţă e una de rang secund, având în vedere finalitatea demersurilor Stăpânilor din Umbră – care e Moartea românilor.

Dacă voi, maturii, doriţi să ne eliberaţi, atunci începeţi cu începutul: identificaţi-i şi demascaţi-i pe aceia care ne-au înrobit! Cu pedepsirea Răzvrătiţilor împotriva Creatorului trebuie început. Dacă Răul nu va smuls din rădăcină, atunci degeaba vă jucaţi “de-a reformele”, degeaba propuneţi “soluţii” de ieşire din criză. Pentru că toate ameliorările vor rămâne îndărătul unei reţele de sârmă ghimpată. Nu plusul, sau minusul de capital, te fac liber. Nu munca te face liber (Die Arbeit macht Sie nicht frei!). Ci Adevărul. Adevăr pe care eu, o fată din generaţia celor cu Pluton în Săgetător, mă voi strădui să-l rostesc cu orice prilej.

Vă mulţumesc pentru atenţie.-

Comicul
21 martie 2013 • 8:36 AM

 1. Din pacate, mai exista state. Nu exista nici o oculta mondiala decat in mintea conspirationistilor iar acestia se situeaza undeva intre cretinism si dementa.
 2. Aceasta datorie a fost facuta datorita elevilor care zbiara dupa burse, dupa alocatii, datorita birocratilor din administratie si datorita pensionarilor nesimtiti si imbecilii care nu si-au administrat bine banii castigati in sectorul privat(singurul care produce ceva in Romania). Si voi copiii sunteti vinovati pentru aceasta datorie din cauza numeroaselor mofturi pe care le aveti: masina la 18 ani, celulare de la varsta de 5 ani, laptop la varsta de 3 ani.Invatati sa va mai puneti pofta in cui.

3.Voi chiar sunteti catastrofe. Chiar si tu ai facut o alegere gresita. Te-ai dus la uman in loc sa te duci la real.Nimeni nu are nevoie de umanisti. Avem prea multi dinastia. Ne trebuie absolventi de scoli profesionale,nu liceeni ori studenti(exceptie inginerii si programatorii). Astia fac economia sa mearga. Nu noi suntem vinovati pentru ceea ce se intampla in Romania. Votul nostru e eliminat de putorile de pensionari si de elevii imbecili care petrec in discoteci si faceti gangbang prin licee cheltuind banii parintilor si alocatia primita de la stat si furata de la noi. Cu privire la plata datoriilor, aici treaba e simpla. Nu toate datoriile trebuie platite. Din cele 100 mld euro, mai putin de 20 mld e datorie adevarata, restul intrand fara problema in categoria odios debt si dupa parerea mea nu ar trebui platita de statul roman ci de Basescu, Nastase si cei care au papat-o.

 1. Lasa lovendalul, saccsivul, noua laba dreapta si alte bloguri conspirationiste cu New world order Shit. Vezi ca slujitorii Creatorului reprezentati prin satanele in sutane 🙂 sunt mana in mana cu politrucii asa ca las-o mai moale cu ideea tampita ca exista moralitate doar la crestini si ca ateii distrug Romania.Dimpotriva. Majoritatea membrilor MAT(singura care lupta impotriva politrucilor) sunt atei.Singura ta sansa e sa te inscrii in miscarea antitaxe, eventual in brigada Vlad Tepes daca ai ceva pregatire in domeniul artelor martiale si sa lupti alaturi de noi.

dorian65
21 martie 2013 • 11:25 AM
@Comicul
Esti dur cu fata ai omis un singur aspect ca nu este prost cine cere ci cine da.
O alta chestie este ca eu am apreciat comentariul ei si daca ,cumva, va izbuti in viata va fi ngropata intr-un birou si nu va avea loc de odraslele altora.
Odrasle pe care patronul le numeste in functii de gura sotiei care ameninta cu divortul . Un divort sti ce inseamna ?faci compromisuri fara sa vrei.
Nu cumva ar trebuii schimbata si legile referitoare la divort ?Nu ar trebuii puse cu botul pe labe prima data intretinutele de acasa?Acelea dau multa bataie de cap si tot ele te fac sa faci compromisuri in afaceri?
Vreau un raspuns daca consideri ca legile actuale referitoare la divort,partaj,mostenire sunt perfecte in viziunea dumneavoastra?(vezi cazul Patriciu)

Comicul
21 martie 2013 • 11:39 AM
Ca unul care sunt economist austriac consider ca divortul respectiv casatoria, sunt lucruri care tin de nevoile fiecaruia si nu tin de stat. E ceva de treaba bisericilor, ONGurilor ,nu statului.
Si nu am fost deloc dur cu ea.I-am dat o lectie de viata si anume ca nu exista money for nothing si ca daca vrei sa nu ai probleme, fie iti cresti venitul, fie iti scazi cheltuielile.

dorian65
21 martie 2013 • 12:02 PM
Divort ,mostenire,partaj toate acestea se fac in baza unor legi care eu nu cred ca Dumnezeu a avut buna voita de ale scrie.

Comicul
21 martie 2013 • 12:13 PM
Repet. Divortul,partajul, casatoria, ce mancam sau ce bem, sunt lucruri pe care statul nu ar trebui sa le administreze de la nivel central ci sa le lase la latitudinea comunitatilor, bisericilor etc.

Liana
22 martie 2013 • 6:26 AM
@Comicul

 1. V-aş putea aduce nenumărate argumente că Oculta Mondială există. Şi este mai activă ca niciodată. D.p.d.v. filozofic, Binele şi Răul coexistă. Şi vor coexista atâta timp cât va dăinui Creaţia.
 2. Aţi afirmat că sunteţi economist austriac. Să înţeleg că aţi ajuns să studiaţi în Austria, ori în străinătate, cu o bursă oferită de statul român; sau de un alt stat? În caz afirmativ, oare nu aţi “zbierat”, la rândul dvs. după o bursă?

Altcumva, aveţi ceva împotriva “investiţiei în educaţie”?

De vreme ce elevii/studenţii revin în ţară, după stagiile de studiu din străinătate, care e problema? Cei care rămân în ţară, fie au parte de dascăli “rutinaţi”, corupţi, incompetenţi, lipsiţi de vocaţie, preocupaţi doar de propriile probleme, fie le este pusă la îndoială calitatea pregătirii (v. scandalurile cu diplomele false şi tezele de licenţă copiate/plagiate).

Pentru liniştea dvs. sufletească:
Laptopul pe care-l deţin este primit de la rudele din străinătate.
Telefonul portabil de care mă servesc – un model modest, de altfel -, l-am câştigat prin muncă proprie (îmi place şă croşetez şi să împletesc).

Ideea este că NU SUNT O HOAŢĂ. Şi nici o MILOAGĂ. Nu dumneavoastră sunteţi acela care mă întreţineţi. Şi, prin urmare, nu aveţi dreptul să-mi faceţi reproşuri.

Dacă aparatele electronice pe care le-aţi menţionat ar fi fost produse în România, v-ar mai fi sărit ţandăra?

Dacă aţi fi avut curiozitatea să evaluaţi la ce sumă se ridică banii plătiţi pe burse, sau pe alocaţii (sume modice, rizibile, ridicol de mici), v-aţi fi dat seama că sunteţi meschin; şi nedrept. Sau chiar Comic.

Adică vreţi să acreditaţi ideea că România a împrumutat zeci de miliarde de dolari doar pentru a cumpăra electronicale şi fierătanii pe patru roţi?!

Vreţi să susţineţi că PENSIONARII sunt de vină pentru devalizarea (citeşte JEFUIREA!) Fondului naţional de Pensii? Care fond, în treacăt fie menţionat, era excedentar în anul 1990…

 1. Fiecare este făuritorul propriului său destin. Fiecare este liber să-şi urmeze vocaţia proprie. Că, în mintea dvs., de “gestionar” ad-hoc de profiluri de studiu, este o altă concepţie, puţin îmi pasă. VISĂTORII, artiştii sunt cei care duc lumea înainte. Realiştii par a o conduce spre catastrofă; spre războaie; spre crize; spre revoluţii. Sau, în cel mai bun caz, o ţin în loc. Progresul tehnic nu aduce fericirea. Ci dă naştere la noi şi noi probleme. La noi şi noi dorinţe – cu neputinţă de potolit.

Uitaţi-vă la dvs. ce ton aţi adoptat! Cum aproape că vă răstiţi la mine. Cum m-aţi transformat într-un paratrăsnet sui-generis pentru mânia pe care aţi acumulat-o. Semănaţi cu un gardian de tristă memorie. Însă nu unul care loveşte cu bastonul, ci unul care loveşte verbal. Pe o liceană de 15 ani aveţi curaj să o combateţi. De ce nu faceţi acelaşi lucru, la fel de vehement, cu un om politic? V-aţi ales greşit inamicul, domnule Comic!

Altcumva, ingineri, programatori, mineri, petrolişti, ceferişti, aviatori, macaragii, ifronişti, drujbişti… Nu le neagă nimeni utilitatea, sau aportul pe care şi-l aduc la bunul mers al societăţii. Însă, dacă ar fi să mă potrivesc după dvs., ar însemna ca lumea să ajungă înconjurată de fire electrice, înţesată de computere, acoperită de antene şi de sateliţi, sufocată de automobile şi de roboţi, umbrită de rachete, tunuri, portavioane… Peste tot numai tehnică – moartă, rece, şi goală. La fel ca sufletul dvs…

Omul are nevoie şi de hrană sufletească, nu doar de materialism achizitiv.

Dacă eu vreau să trăiesc modest, din scris, bunăoară, şi din pomicultură, cu ce drept mă împiedicaţi? Nu vă obligă nimeni să cumpăraţi ceea ce voi publica eu.

Cât priveşte discotecile şi “gang-bangul” (poate Big-Bangul, cumva?!), oare dvs., când eraţi mai tânăr, nu vă făceaţi “niţel” de cap? În orice caz, eu, una, nu merg la discotecă; şi nici nu mă împerechez, la întâmplare, în locuri publice, aşa cum o fac destui adulţi. Am precizat, din capul locului, că sunt o tocilară. Templul pe care îl frecventez eu se numeşte Biblioteca. Aşa că vă rog să nu generalizaţi. Vă rog să nu fiţi nedrept. Dacă daţi peste colegi din generaţia mea (cei cu vârsta sub 16 ani) care săvârşesc gesturi obscene, în public, nu vă sfiiţi să vă faceţi datoria de cetăţean vigilent, puritan, şi daţi-i pe mâna autorităţilor!

Poate interziceţi şi pornografia, poate interziceţi şi violenţa televizată, poate interziceţi şi publicaţiile deocheate. De vreme ce sunteţi atât de indignat, mergeţi până la capăt cu restabilirea eticii şi a moralităţii în societate. Căci, nu-i aşa, doi elevi de şcoală primară care se acuplează spontan, copleşiţi de explozia hormonală, sunt cu mult mai OBSCENI decât un Adrian Năstase – care consideră că poate face o repriză de sex oral cu ţeava pistolului… BIG… BANG!

 1. În epoca actuală, misticismul, obscurantismul, nu mai au nici o justificare. Indiferent din ce parte a spectrului religios ar proveni. În orice caz, ateismul e mai puţin nociv decât credinţa greşită. Şi este de preferat să ai o preocupare intelectuală, productivă, delirului mistic. Necazul e că oamenii [de tehnică] au cam întrecut măsura. Au uitat să-I dea, Atotputernicului, ceea ce-I aparţine. S-au închis faţă de El. Şi au ajuns robii propriului intelect. Care intelect – o constată ei înşişi! – este incapabil să-i scoată din problemele aproape insolubile, insurmontabile, cu care se confruntă.

Una peste alta, pe lângă că v-aţi substituit autorului articolului, nu cred că aveţi căderea să-mi daţi mie “lecţii de viaţă”. Poate, “lecţii de moarte”! Lecţii de viaţă vă pot oferi eu. Şi voi începe prin a vă invita să priviţi, cu atenţie, un fir de iarbă… Apoi întrebaţi-vă dacă puteţi făuri acest fir de iarbă apelând la “tehnică”; şi nu la sămânţă. Oamenii de ştiinţă, geneticienii, nu pot crea nimic, fără a prelua ceva care deja se află în materialitate. Deci, putem concluziona că există o “instanţă superioară” care a dat naştere Creaţiei…

În caz că nu ştiaţi, vă informez că în şcoală am avut cursuri de religie creştină; cursuri la care şi eu am participat. Nu pot spune că sunt familiarizată cu “lovendal”, “saccsiv”, ş.cl. Înţelegeţi dumneavoastră?

Comicul
22 martie 2013 • 9:26 AM
Domnisoara. Lumea e asa cum e.Dura si nemiloasa. Recunosc ca am fost dur dar trebuie sa intelegeti cum functioneaza piata.
1.Repet din nou ca nu exista oculta mondiala doar persoane care nu mai au libertatea economica, dupa cum a afirmat Kyberion(Alexandru Anitei) mai jos. Cum si-au pierdut libertatea economica? Prin risipa banului si prin diverse indexari facute de guvern. Vorbim despre asta mai jos.

 1. A fi economist austriac nu inseamna a lua o bursa in Austria.E altceva.http://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_School
  Ati spus ca va ingropati in texte literare. In cazul acesta va sugerez sa cititi Mises, Hayek, Friedman, Ron Paul,Lew Rockwel si altii ganditori austrieci.
  Nu sunt impotriva investitilor in educatiei dar sunt impotriva burselor de stat si sunt in favoarea burselor private.
  “De vreme ce elevii/studenţii revin în ţară, după stagiile de studiu din străinătate, care e problema? Cei care rămân în ţară, fie au parte de dascăli “rutinaţi”, corupţi, incompetenţi, lipsiţi de vocaţie, preocupaţi doar de propriile probleme, fie le este pusă la îndoială calitatea pregătirii (v. scandalurile cu diplomele false şi tezele de licenţă copiate/plagiate).”
  Una din lectiile invatate de mine e sa inveti pentru tine si sa te descurci singur in viata fara ajutorul nimanui. Asculta parerea profesorului dar investigheaza tu daca el are drepetate sau nu.
  “Adică vreţi să acreditaţi ideea că România a împrumutat zeci de miliarde de dolari doar pentru a cumpăra electronicale şi fierătanii pe patru roţi?!” Din pacate da. SI nu numai Romania ci mai toata lumea. E okay sa cumperi electronice din bani tai dar nu din bani imprumutati ori majoritatea romanilor si-au cam imprumutat stilul de viata. Problema e ca guvernul a ajutat acesti oameni sa fie iresponsabili prin programe gen prima casa, rabla, etc. De unde a avut guvernul bani? Pai s-a imprumutat prin emisiune de obligatiuni.Adica a crescut datoria.
  “Vreţi să susţineţi că PENSIONARII sunt de vină pentru devalizarea (citeşte JEFUIREA!) Fondului naţional de Pensii? ” Mi-e teama ca da. E okay ca sa pui ceva deoparte si apoi sa traiesti de pe urma acelei pensii dar nu e okay ca altul sa plateasca pensia ta. Indexarile si maririle de pensii pentru a acoperii inflatia s-au facut prin furtul banilor de la firme ca a mea si ca a lui Kyberion. Daca nu s-ar fi facut indexari,situatia era salvata. Sistemul de pensii e o schema Ponzi. Functioneaza atata vreme cat nu exista indexari si atata vreme cat numarul pensionarilor e redus.
  3.”Fiecare este făuritorul propriului său destin. Fiecare este liber să-şi urmeze vocaţia proprie. Că, în mintea dvs., de “gestionar” ad-hoc de profiluri de studiu, este o altă concepţie, puţin îmi pasă.” Aici te inseli. Totul se invarte in jurul pietei. Daca piata spune ca avem nevoie de umanisti, atunci umanistii vor avea cautare. Dar momentan piata spune pas la asa ceva. Erau vremuri cand crescatorii de cai aveau cautare. Astazi,nu mai au.Totul e in functie de piata si ce dicteaza ea.Piata e ca un val. Poti sa faci surf pe el si sa supravietuiesti sau te poti impotrivii si sa fii distrus. Inteleg ca pasiunea ta e umanismul dar ar fi bine daca ai gasii o nisa de piata prin care sa-ti finantezi pasiunea.Deisgur ,sunt pictori si scriitori care au reusit in viata insa pentru asta trebuie sa fii FOARTE FOARTE BUN. Dan Brown, Suzzane Collins, au reusit pentru ca au inteles ca trebuie sa fie competitivi.

Cat priveste interzicerea drogurilor,armelor etc, aici nu sunt de acord. Drogul, alcoolul, pornografia nu pot intra in tine fortat ci numai daca le accepti tu. Daca tu nu te poti abtine, atunci e vina ta nu vina drogurilor. Tot asa, nu armele ucid ci imbecilii din spatele lor. Noi cei din MAT(miscarea antitaxe) propunem dreptul ca toti sa purtam arme pentru simplul motiv ca singura metoda de a scapa de hoti si criminali e sa inarmam oamenii cinstiti.

 1. Nu voi discuta prostia popilor si religiosilor nici tembelismul falsilor atei. Si eu sunt dezgustat de Remus Cernea, o rusine la adresa ateilor, si alti atei militanti(acei imbecili care vor sa impuna ateismul cu forta).
  Asta a fost tot. Nu am nimic cu tine si regret ca am fost putin prea dur, dar vor avea loc niste evenimente majore in curand in toata lumea, gen prabusirea statului social, si ar fi bine sa fi pregatita.

Alexandru Anitei
21 martie 2013 • 5:03 PM
Mi-au luat-o altii inainte dar daca intrebarile tale mi-au fost adresate personal o sa adaug si raspunsurile mele la cele de dinainte.

 1. Nu exista nici o forta oculta si nici o conspiratiune la nivel mondial. Nici nu are de ce, explicatia fiind mult mai simpla de atat.

Pentru a o pricepe insa trebuie sa intelegi in primul rand notiunea de libertate economica. Cat timp un individ cedeaza o parte a muncii sale unei alte parti sau este dependent de o alta entitate pentru resursele necesare existentei acel individ are un grad de libertate economica foarte scazut. E poate genul de libertate cel mai important. Degeaba ai libertatea de exprimare daca vorbele tale nu au nici o forta si degeaba ai libertate de deplasare daca n-ai banii necesari ca te duci undeva.

Libertatea economica functioneaza atat la nivel de individ cat si la nivel de stat. Statele care au datorii mari sau care sunt dependente pt. finantare sau securitate sau economic de alte tari din EU, de FMI sau de Banca Mondiala au un grad de libertate limitat. Sunt fortate sa faca ce zic altii. Indiferent de vointa poporului lor. Cine controleaza banul, acela dicteaza.

Asadar “suveranitatea” unui stat e un concept destul de maleabil iar descrierea din DEX cateodata nu se potriveste cu realitatea

 1. Statul Roman inca are multe bunuri in inventar. De care isi bate joc in mod constant. O solutie inteligenta care ar rezolva doua probleme ar fi sa se vanda toate aceste bunuri si din bani sa se achite datoria de stat. Din pacate, primeaza inca conceptul “Noi nu ne vindem tara… ci o dam cadou la prieteni”. De aici toate pseudo-privatizarile din ultimii 23 de ani care n-au dus nicaieri.
 2. Datoria statului nu va fi platita de nimeni. In ultimii 5 ani datoria statului s-a dublat. Cand statul nu are destui bani nu reactioneaza ca orice om normal si isi mai reduce din cheltuieli. Ci merge in continuare pe credit. Si va lua credit pana cand nu va mai putea lua. Moment in care intra in default cu economia distrusa si cu populatia saracita asa ca va dura cateva decenii pana sa se redreseze.

Am impresia ca tu insa suferi de iluzie anatomica. Banul nu este ochiul diavolului. Banul este o masura a valorii, a productivitatii oamenilor. Banul a inlocuit sistemul anterior de barter care era destul de greoi. Gandeste-te cum ar fi sa te duci la piata si sa cumperi paine fara bani. Ce se intampla daca vanzatorul de paine nu vrea nimic din ce ai tu in desaga sa-i dai la schimbi? Mori de foame.

 1. Pluralul de la Haeftling e Haeftlinge nu Haeftlings, Si denumirea ta e incorecta. Statul nu are nici un interes sa ne extermine. Ci doar sa ne suga de vlaga. Statul social e un parazit. Care nu are nici un interes sa-i moara gazda. Atat doar ca Statul Roman e un parazit lacom. Care nu stie cand sa se opreasca. Ar face bine sa se uite la Statul german sau cel englez, aceia sunt niste paraziti inteligenti care au ajuns la o simbioza cu gazda lor.
 2. “Arbeit macht frei” e o veche zicala germana care inainte de a capata conotatiile negative din al doilea Razboi Mondial era la mare valoare. Pentru ca ascundea un mare Adevar. Cine munceste, traieste bine, cine nu, moare de foame. Cu o conditie insa: sa ii ramana lui roadele muncii. Statul social insa a distrus acest Adevar. El a luat de la cei ce muncesc si a dat la cei care nu muncesc. Asa ca amandoi au devenit sclavi la stat. Primul pentru ca-si cedeaza mare parte a roadelor statului si al doilea pentru ca e dependent de stat pentru existenta sa.

Liana
22 martie 2013 • 6:40 AM
@domnul Alexandru Aniţei

Vă mulţumesc pentru răspunsul doct şi pertinent pe care mi l-aţi dat.

Aflaţi că vă apreciez demersurile. Articolul dumneavoastră, nu doar că e bine scris: le deschide ochii oamenilor. Totodată, se alătură suitei de dezvăluiri făcute de alţi publicişti români – curajoşi, perspicace, patrioţi, bine intenţionaţi. Astfel, “Potenţialul de Revoltă” creşte de la o zi la alta. Când se va atinge “masa critică”, se va produce o explozie socială. Oamenii “vor muri dar vor fi liberi”.

Necazul e că România e înconjurată numai de vecini ostili. Care vecini nu vor ezita să canalizeze mânia maselor în direcţia dorită de ei. Actualul moment e unul extrem de periculos. În orice caz, în lipsa oricărui aliat onest, mă gândeam că România nu se poate baza decât pe Dumnezeu. Şi-aşa e un miracol că ţara noastră încă mai există, că nu s-a dezmembrat.

La punctul 1., atunci când aţi scris că, citez, “Cine controlează banul, acela dictează.”, aţi venit, cumva, în întâmpinarea aserţiunilor mele – referitoare la Oculta mondială, la “globaliştii regresivi”. Într-adevăr, cine se împrumută ajunge rob.

Însă eu îmi menţin opinia mea – conform căreia, cei aflaţi în spatele finanţiştilor, nu ne mai vor sclavi. Ci ne vor morţi. Pentru a ne lua locul în calitate de stăpâni ai acestui meleag binecuvântat.

La punctul 3. se impune o clarificare – din partea mea. Atunci când am afirmat că banul este “ochiul diavolului” am avut în vedere:

a) O imitare caricaturală a Ochiului Domnului. Adversarul e “îngropat” în materialitate. El “vede”, de jur-împrejur, numai “materie”. Dumnezeu se situează deasupra creaţiei, în afara materialităţii. Ochiul Domnului e “ochiul Bun”.

b) Banul, în prezent, e principalul mijloc prin care sunt ispitiţi pământenii să comită nelegiuiri.

c) Banul, prin ceea ce reprezintă în prezent, inclusiv ca “marfă”, este departe de a avea acea dimensiune “sacră” pe care o avea (sau ar avea-o) în cadrul unei civilizaţii “tradiţionale” – morale, ascultătoare de Lege.

De altfel, banul şi-a pierdut până şi caracterul de obiect cu valenţe educative (la nivel de simboluri reprezentate fizic). Mai grav: mulţi experţi în heraldică şi în numismatică vorbesc despre “satanizarea” monedei; despre simboluri ne-sacre, “antihristice”, “masonice”, prezente pe bancnotele emise de majoritatea statelor.

Mai ţineţi minte bancnota de 10.000 de lei, cu chipul lui Iorga? Păi, se poate să induci, în mintea omului de rând, o asociere de tipul “Iorga valorează zece mii de lei”?!

d) În opinia mea, banul are “miros”. Când ştii că a trecut prin mâinile multor oameni certaţi cu legea, sau infractori încă neprinşi, când ştii că poate proveni din activităţi ilicite, activităţi la care te îndeamnă “Cel Rău”, ai oarecare reţineri în a-l atinge. Şi nu greşeşti prea mult dacă-l consideri ca venind “de la Rău”; de la Cel Rău, în ultimă instanţă.

La punctul 4. nu-mi rămâne decât să-mi fac Mea Culpa. În loc de “e” am tastat “s”. Cele două simboluri se găsesc unul lângă altul pe tastatură. Într-adevăr, pluralul de la Häftling este Häftlinge. E o simplă greşeală de dactilografie, nu una de necunoaştere a limbii germane.

Cât priveşte lozinca “Arbeit Macht Frei”, adevărul pe care îl ascunde e discutabil. În orice caz, eu îmi declin competenţa în materie de aşa-zisă “Fenomenologie a spiritului” – lucrare a lui Friedrich Hegel care se consideră că ar sta la originea formulării.

Părerea mea, de “gânditoare începătoare”, este că nu te poţi “elibera” din materie, tot cu ajutorul a ceva material (în speţă, prin intermediul muncii, a muncii orientate spre exterior, spre prelucrarea materiei). Lucrul e ceva care nu se termină niciodată. Veşnic ai de muncit. Cu cât lucrezi mai mult, cu atât te “îngropi” mai mult [în materie]. Deci, nu poate fi vorba despre o Eliberare în sens de “non-dependenţă” de materie. În orice caz, activitatea exterioară ar trebui să meargă mână-în-mână cu activitatea de edificare interioară. Veritabil eliberatoare, Mântuitoare, nu poate fi decât Iubirea divină.-

Alex
21 martie 2013 • 2:42 AM
Tu încă n-ai înțeles că nu niște hârtii sunt problema, ci produsele și serviciile din spatele lor? Că economia înseamnă schimbul chestiilor ăstora, doar facilitat (și nu încurcat) de bani?

Cu sau fără bani, tu ești o umanistă și vrei ca în schimbul muncii grele a semenilor tăi — pentru haine, mâncare și toate cele necesare vieții — să le dai vorbe frumoase. Cu toate astea ți se pare că ai autoritate morală să dai lecții altora.

Pe absolut nimeni de pe blogul ăsta nu interesează dacă tu și prietenii tăi deveniți autonomi și produceți tot ce aveți nevoie, schimbând între voi prin troc. Problema e când tu iei de la neamț o mașină sau de la american un laptop și fie dai în schimbul lor dai niște bani în spatele cărora nu stă nimic (e sub demnitatea ta să produci ceva, tu ești umanistă), fie nu le dai nimic și țipi că sunt lacomi.

Tu și cei ca tine sunteți problema, nu soluția. Dacă vi se pare că soluția este hoția, măcar nu veniți să faceți spume aici.

Liana
22 martie 2013 • 7:08 AM
@Alex

În unele privinţe îmi surâde ideea revenirii la negoţul în sistem barter!

În comentarii nu e vorba despre aspectul estetic al vorbelor mele. Ci de adevărul conţinut în aceste vorbe. Adevărul, eroarea, sau minciuna.

Poate că tocmai vârsta fragedă pe care o am este de natură să-mi confere acea autoritate morală de “a da lecţii altora”. Din câte ştiu, nu am păcate la activ. Nu am nici cazier juridic. Şi nici nu mi s-a scăzut nota la purtare. Pe de altă parte, nu mă consider nici o Ioana d’Arc, nici o activistă Femen, nici o formatoare de opinie. Până să ajung acolo, mai am mult de învăţat. În intervenţia mea nu am făcut decât să-mi exprim câteva nedumeriri. Atât. Nu am mai postat niciodată, nicăieri. Nu deţin nici Blog, nici cont pe vreo reţea de socializare. Este pentru prima oară când postez. Mă găsesc la debut.

Dumneavoastră, domnu’ Alex, vă faceţi iluzii cu privire la mine (şi la amicii mei). Noi nu cerem nimic de la nemţi, sau de la americani. Dacă e să cerem ceva, cerem de la părinţii noştri. Deci nu de la străini, nu de la dvs., nu de la domnul Aniţei, nu de la d-l Comic. E clar? Iaca, d’-aia o să sărăcească România: fiindcă vreo 2% din populaţia ţării (eu şi ai colegii mei de generaţie) o să ne apucăm de contractat alte împrumuturi externe pentru a ne satisface insaţiabila poftă de laptopuri, terminale GSM, şi limuzine.

Nu vi se pare că sunteţi ridicol? Gata, aţi şi găsit vinovaţii! Nici n-am ieşit bine din şcoala primară, că, iată, aţi şi început cu anatemele… NOI suntem vinovaţi de tot ce s-a petrecut rău în ţara asta. NOI suntem de vină pentru frustrările şi ratările dvs… NOI suntem de vină pentru laşităţile şi greşelile dvs. Ne-aţi şi confiscat viitorul. Ne-aţi şi scos din circuit. Ne-aţi şi redus la o masă amorfă de non-valori, de veleitari. Aţi decis nu doar că că suntem lipsiţi, apriori, de orice valoare. Ci, că, NOI am fi “problema”.

E clar, sau nu, că România este un Lagăr de Exterminare? Atâta vreme cât există nişte Kapo precum Comic şi Alex, percepţia mea se confirmă.

Noi suntem Problema?! Nu, domnule Alex: întreaga omenire [adultă] e Problema – cu mentalitatea ei actuală, nesănătoasă; profund eronată. Şi complet lipsită de fundamentarea pe principii înalte, nobile, metafizice. Nimic din ce a edificat omenirea nu este în onoarea lui Dumnezeu.

“Umaniştii nu produc nimic”… Bine că produce corifeul pragmatismului, “realistul” Alex, ceva; ceva care, privit aşa, foarte de sus, de la altitudinea glacială a elitelor culturale, seamănă foarte bine cu ceea ce a îngropat pisica…

Gata cu scrisul. Mă grăbesc să ajung la liceu.

Până la viitoarea noastră reîntâlnire on-line, rugaţi-vă ca, nu cumva, ruşilor, să le treacă prin minte să ne ofere nouă, românilor, în mod GRATUIT, materii prime şi energie, pentru a elimina de pe piaţă orice concurenţă (inclusiv aceea autohtonă). Şi pentru a ne subjuga economic complet. Iar mai apoi, odată ajunşi dependenţi de ei, în exclusivitate, să ne dicteze, pe faţă, ce şi cum să facem… Ar fi, gestul lor fără precedent, un prim pas spre desfiinţarea monedei…

Deşi sunt ochelaristă, s-ar putea ca, în materie de “despăgubiri” ce vor fi plătite CU FORŢA, românilor, de către “marile puteri”, să nu sufăr de miopie anticipativă…

Auf Wiedersehen.-

lunetistul
15 aprilie 2013 • 2:45 AM
Sclav esti la stat si la privat ., numai cand tu comanzi si tu executi ai putina libertate cat nu te calca fiscul si mafioti

Leonard Chesca
20 mai 2013 • 4:44 PM
Vedeti si : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200868920713753&set=a.10200816415321151.1073741829.1486561754&type=1&theater