Hong Kong se lupta cu politicienii rai prin vrajitorie

Esti deprimat de alegerea lui Donald Trump si speri ca va esua? Vrei sa-l blestesti pe Nigel Farage pentru ca a condus Marea Britanie catre Brexit? Un grup de vrajitori din Hong Kong au ceea ce ai nevoie si un istoric lung pentru a le sustine.

Cunoscuti pe plan local sub numele de „vilan hitters” (ceva de genul „hit villains”), grupul de femei, in mare parte in varsta, se stabileste in fiecare zi sub un pod mobil in cel mai aglomerat cartier comercial al fostei colonii britanice. Pe masura ce hongkonghenii devin din ce in ce mai dezamagiti de liderii lor, multi recurg la o metoda oarecum ezoterica pentru a-si potoli furia.

Odata cu popularitatea sa in cadere libera, liderul din Hong Kong, Leung Chun-ying, a fost din ce in ce mai mult in punctul de mirare al pedepsitorilor de jgheab. „In timpul ceremoniei, le cerem zeilor cerului si pamantului sa-i pedepseasca pe cei rai, sa le ia puterea”, spune Wong Gat-ley, una dintre vrajitoarele din a treia generatie care vrajeste de mai bine de 20 de ani.

„Oamenii cauta sa-i slabeasca pe altii prin artele noastre pentru a obtine linistea sufleteasca”, spune el. „Dar este mai mult despre obtinerea linistii sufletesti prin eliberarea furiei”. La tarabele de pe marginea drumului unde arde tamaia si se odihnesc statuile zeilor, vrajitorii bat o efigie de hartie cu pantofii in timp ce il blestema pe raufacator in cauza. Daca exista un obiectiv clar, clientii pot scrie un nume pe hartie sau pot aduce o fotografie.

Odata ce a fost batut in bucati, vrajitorii freaca ramasitele cu grasime de porc si o ard. Apoi canta pentru noroc si toate astea pentru doar 50 de dolari din Hong Kong, putin peste sase euro.

Un ritual stravechi din sudul Chinei

Ritualul a aparut cu secole in urma, cand taranii din sudul Chinei au efectuat ceremonia pentru a indeparta spiritele rele. De atunci, a devenit o cale pentru oameni din toate categoriile sociale de a-si evacua furia, dar multe dintre femeile care fac vraji sub podul mobil sunt intr-adevar din China rurala.

Multi oameni au adus o fotografie a lui Leung pentru a-l blestema, spune Wong, care nu ia in serios anuntul ca nu va cere realegerea la alegerile de anul viitor. Turistii din Taiwan s-au oprit si pe la taraba si au platit pentru a-l blestema pe fostul sau presedinte Ma Ying-jeou.

In urma cu doi ani, in Hong Kong a izbucnit o tensiune politica puternica, ducand la aproape trei luni de proteste de strada, ocupatii rutiere si solicitari constante ca Leung sa demisioneze de la putere condus de ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Revolutia Umbrela.

„Imediat dupa Revolutia Umbrelei, oamenii s-au simtit deprimati si neputinciosi, deoarece nici o mobilizare atat de masiva nu a adus nicio schimbare palpabila”, spune Mathew Wong, profesor de politica la Universitatea din Hong Kong. „Conducerea lui Leung a fost foarte confruntatoare. Oamenii erau la fel de nemultumiti de el ca si de sistem.”

Unii dintre acesti „ticalosi loviti” aleg sa nu ia parte la politica si resping clientii care incearca sa injure personalitatile publice. „Acesta este pentru a te proteja si pentru a-ti aduce noroc”, spune o femeie cunoscuta sub numele de bunica Leung. „Vrem sa tinem spiritele rele departe de tine, sa nu facem rau altora”.

Respingerea lui nu a imblanzit dorinta tuturor de a avea sange. Dupa ce a fost inundat de solicitari, a fost fortat sa puna un panou de avertizare pe clienti sa nu aduca poze cu oameni celebri pentru a efectua hexuri.

Multe blesteme sunt pentru vecini si iubiti

Cu toate acestea, pentru multi din Hong Kong, raul traieste acasa. Potrivit unui sondaj realizat de un ziar local in 2014, majoritatea tintelor de magie neagra erau colegi, sefi si iubiti. Pe langa vraji impotriva dusmanilor, femeile anunta si vraji pentru a vindeca boli, pentru a-i face pe bebelusi sa nu mai planga, pentru a ghida sufletele si chiar pentru a contacta stramosii morti pentru sfaturi de casatorie.

Recent, un agent imobiliar a fost trimis de seful sau cu ordin sa faca cinci vraji, in speranta de a-si asigura afaceri si noroc pentru noul an. „Sunt aici pentru ca mi-a fost rau recent”, spune un alt client care nu vrea sa-si dea numele. „Cred ca vrajitoarele imi pot da noroc pentru anul care vine”.

Cu sanctuarele cuprinse intre o autostrada majora si un schimb de autobuze, clientii nu lipsesc. Multi privesc cu dor in timp ce merg, intrebandu-se daca o mica schimbare ar putea rezolva unele dintre problemele vietii lor.

Vizand politicienii, lovitorii raufacatori pot avea un nou val de clienti, pe masura ce incepe cursa pentru alegerea noului lider al Hong Kong-ului, iar frustrarile izbucnesc si ele. „In marea schema a lucrurilor, nu vor exista multe schimbari in sistem, iar politica din Hong Kong va continua sa fie dominata de Beijing”, spune Wong.

„Oamenii incearca doar sa prezinte un spectacol mai mult decat orice altceva atunci cand vizeaza politicienii in ritualuri”, adauga el. „Fara indoiala, oamenii trebuie sa gaseasca alte modalitati de a face fata frustrarilor lor politice”.