Joe Biden proclama ca „America s-a intors” in premiera sa internationala

In primul sau discurs major de politica externa internationala de la preluarea mandatului pe 20 ianuarie, Biden a spus ca aliatii traditionali ai Americii ar trebui sa-si recapete increderea in conducerea Washingtonului.

“Trimit un mesaj clar lumii: Statele Unite s-au intors. Alianta transatlantica s-a intors”, a spus el de la Casa Alba.

„Statele Unite sunt hotarate sa se angajeze din nou cu Europa, sa se consulte cu dumneavoastra, sa ne recastige pozitia de conducere de incredere”, a spus el.

Biden, care a vorbit mai devreme cu liderii Grupului celor Sapte (G7), un club al tarilor democratice bogate, a declarat ca administratia sa va pune din nou accent pe construirea de aliante, in contrast cu politicile izolationiste ale lui Trump si cu tratamentul caustic al aliatilor.

„Parteneriatele noastre au durat si au crescut de-a lungul anilor, deoarece sunt inradacinate in bogatia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzactionale. Nu sunt pentru profit”, a spus Biden, facand aluzie la accentul pus de Trump pe redefinirea partenerilor ca rivali economici.

Puterea colectiva, a spus Biden, este singura modalitate de a reusi atunci cand competitia globala dintre democratie si autocratie se afla intr-un „punct de basculanta”.

„In prea multe locuri, inclusiv Europa si Statele Unite, progresul democratic este atacat”, a spus el. “Istoricii vor examina si vor scrie despre acest moment. Este un punct de cotitura. Si cred din toata fiinta mea ca democratia trebuie sa prevaleze.”

Liderii Grupului celor Sapte, care reprezinta putin sub jumatate din economia mondiala, au incercat vineri sa priveasca dincolo de pandemia de COVID-19 pentru a-si reconstrui economiile afectate cu comert liber si pentru a contracara politicile „non-profit”. 

Nu numai Biden si-a facut debutul la intalnire, ci si noul premier al Italiei, Mario Draghi.

Liderii au cerut intarirea apararii impotriva unei viitoare pandemii, inclusiv explorarea unui tratat global de sanatate, dar accentul s-a pus pe o redresare economica ecologica, in aceeasi zi in care Statele Unite s-au alaturat Acordului de la Paris privind schimbarile climatice.

„Locuri de munca si crestere este ceea ce vom avea nevoie dupa aceasta pandemie”, a spus Johnson la deschiderea intalnirii.

Intr-o declaratie oficiala, G7 a declarat ca va sustine economiile deschise, „fluxul liber al datelor cu incredere” si va lucra la „un sistem comercial multilateral modernizat, mai liber si mai echitabil, bazat pe reguli”.

Dupa ce Facebook a desfiintat canalele de stiri din Australia, presedintele francez Emmanuel Macron a ridicat rolul pe care ar trebui sa il aiba platformele de socializare in pastrarea libertatii de exprimare si modul de reglementare a acestora, a declarat vineri un oficial francez.

Liderii G7 au sustinut, de asemenea, angajamentul Japoniei de a gazdui Jocurile Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020 in aceasta vara.

Biden a negat ca ar cauta o intoarcere la „blocurile rigide ale Razboiului Rece”, insistand ca comunitatea internationala trebuie sa lucreze impreuna in probleme precum pandemia de coronavirus si schimbarile climatice, chiar daca exista dezacorduri profunde cu privire la alte probleme.

Revenirea Statelor Unite la Acordul de la Paris privind clima este un test al intentiilor Washingtonului, a spus el.

„Nu mai putem amana sau face strictul minim pentru a aborda schimbarile climatice”, a subliniat Biden, numind-o „criza existentiala globala”.

Dar Biden a emis avertismente dure cu privire la amenintarile pe care a spus ca le reprezinta Rusia si China.

„Kremlinul ataca democratiile noastre si foloseste coruptia ca arma pentru a incerca sa submineze sistemul nostru de guvernare”, a spus el. Si a mentionat: Presedintele Vladimir Putin „cauta sa slabeasca proiectul european si alianta noastra NATO”.

Indemnand din nou tarile occidentale sa se uneasca, Biden a spus ca „este mult mai usor pentru Kremlin sa intimideze si sa ameninte statele individuale decat sa negocieze cu o comunitate transatlantica puternica si strans unita”.

Casa Alba a declarat ca Biden nu intentioneaza sa reia eforturile controversate ale lui Trump de anul trecut de a restabili G8, care a devenit G7 dupa ce Rusia a fost expulzata ca raspuns la anexarea regiunii Crimeea a Ucrainei.

„Nu cred ca vom face noi invitatii in Rusia sau vom reitera noi invitatii in Rusia”, a spus secretarul de presa Jen Psaki.

In egala masura, a spus Biden, partenerii americani trebuie sa fie uniti impotriva „abuzurilor economice si constrangerii guvernului chinez care submineaza fundamentul sistemului economic international”.

„Companiile chineze trebuie sa indeplineasca acelasi standard” ca si companiile americane si europene, a spus el.

Intr-o referire clara la China, membrii G7 au declarat ca „se vor consulta intre ei cu privire la abordari colective de abordare a politicilor si practicilor care nu sunt orientate spre piata”.

„Trebuie sa ne pregatim impreuna pentru o competitie strategica pe termen lung cu China”, a spus Biden.

“Concurenta cu China va fi dura. La asta ma astept si este ceva pe care il salut. Pentru ca cred in sistemul global pe care Europa si Statele Unite, impreuna, cu aliatii nostri din Indo-Pacific, lupta atat de mult. . sa construiasca in ultimii 70 de ani”, a adaugat el.

Mesajul sau nu se va potrivi usor intr-o Uniune Europeana in care multi lideri si oameni de afaceri vor sa consolideze relatia economica si comerciala cu Beijingul, si care a semnat in decembrie un acord de investitii cu China care a generat un profund disconfort in echipa Biden.

Dificultatea de a aborda aceasta problema a fost clarificata atunci cand presedintele francez Emmanuel Macron a evitat sa vorbeasca despre China in timpul discursului sau la aceeasi conferinta, la scurt timp dupa Biden.

In plus, Macron a insistat asupra ideii sale de „autonomie strategica” pentru ca Europa sa isi reduca dependenta de marile puteri, inclusiv de Statele Unite; in timp ce Biden a evitat una dintre cele mai spinoase probleme din relatie: amenintarea SUA cu sanctiuni asupra gazoductului Nordstream 2, care va lega Rusia si Germania.

La forumul de la Munchen, seful NATO, Jens Stoltenberg, a atins si el influenta Beijingului.

„Aparitia Chinei este o problema definitorie pentru comunitatea transatlantica, cu potentiale consecinte pentru securitatea noastra, prosperitatea si modul nostru de viata”, a spus el. „De aceea NATO ar trebui sa ne aprofundeze relatiile cu parteneri apropiati, precum Australia si Japonia, si sa creeze altele noi in intreaga lume”.