Cine il va inlocui pe Osama bin Laden pe lista celor mai cautati 10?

Odata cu moartea lui Osama bin Laden , considerat de mai bine de 10 ani drept unul dintre cei mai cautati de Biroul Federal de Investigatii (FBI), multe voci se intreaba cine ii va lua locul pe lista respectiva.

Cu toate acestea, nu exista informatii oficiale care sa sustina aceasta numire. De fapt, baronul mexican al drogurilor nici nu apare printre cei noua care l-au insotit pe bin Laden.

In 1999, FBI l-a plasat pe bin Laden pe lista, unde a ramas mai bine de un deceniu, iar acum locul lui este gol. Fotografia lui este inca acolo cu legenda „decedat” (decedat), dupa  moartea sa pe 2 mai  in orasul pakistanez  Abbottabad, unde s-a refugiat timp de cinci ani.

Bin Laden era din grupul „exclusiv” de 10, poate cel mai insetat de sange in comparatie cu ceilalti noua infractori cautati pentru infractiunile de spalare de bani, omor de gradul I, talharie, rapire si altele.

Dar de la disparitia creierului din spatele  atacurilor teroriste din 11  septembrie  2001  asupra Turnurilor Gemene din New York si Pentagonului din Washington DC, multi au intrebat cine se va alatura clubului.

Moartea lui Bin Laden ofera o oportunitate perfecta de a revizui lista celor mai cautati, dar cum sa compari un exterminator de etnie sarba cu un ucigas in serie si necrofil american sau un baron mexican al drogurilor impotriva unui genocid din Rwanda? il intreaba pe Jon Henley, analist pentru britanici. ziarul  The Guardian  intr-un articol publicat pe 4 mai.

Pentru Henley, acel loc de onoare ar putea fi inlocuit cu  Joaquin Guzman Loera, El Chapo, liderul cartelului de la Sinaloa, unul dintre cei mai mari distribuitori de cocaina, metamfetamina, marijuana si heroina, din Columbia pana in Statele Unite si chiar Australia. 

Cu toate acestea, diferentele dintre un terorist si un baron al drogurilor sunt enorme, subliniaza analistii despre cartelurile crimei organizate mexicane.

Joaquin  El Chapo  Guzman este unul dintre cei mai cautati criminali de catre Procurorul General al Republicii (PGR) Mexic, ca „probabil responsabil pentru  crima organizata si crimele impotriva sanatatii, in calitate de lider al cartelului de la Sinaloa”, potrivit unui dosar al dependenta de site-ul dvs.

Cunoscuti si sub numele de  Archivaldo Guzman LoeraJoel Sanchez Ruiz  sau  Francisco Villasenor, autoritatile mexicane ofera  30 de milioane de pesos pentru informatii care sa conduca la capturarea sa.

In 1980, Guzman Loera a fost asociat cu Miguel Angel Felix-Gallardo,  El Padrino , care era cel mai important traficant la acea vreme. Potrivit Departamentului de Justitie al Statelor Unite,  El Chapo  a parasit organizatia care l-a primit si si-a inceput propria „domnie” ca  distribuitor de cocaina pe teritoriul SUA.

Rapoartele politiei americane indica faptul ca cartelul condus de Joaquin Guzman a folosit tuneluri sofisticate pentru a trimite cocaina din Mexic la Douglas, Arizona. De atunci, Drug Enforcement Administration (DEA) il cauta pentru conspiratie pentru distribuirea de cocaina in sud-vestul Statelor Unite, posesie cu intentia de a distribui droguri in Arizona si spalare de bani, tot in acel stat.

Din 2004, DEA a pus o valoare de  cinci milioane de dolari  pentru date care permit retinerea lui.

Desi jurnalistul britanic Henley il considera un om „necrutator si hotarat”, aproape de capul listei FBI, importanta sa nu este suficienta pentru a inlocui un terorist international care a ordonat direct moartea cetatenilor americani.

„Ar fi interesant daca  El Chapo  Guzman se afla in fruntea listei, cel putin pentru ca este  cel mai cunoscut dintre toate. Cu toate acestea, FBI-ul merge dupa cei care au comis cele mai odioase crime impotriva americanilor din Statele Unite. 

El Chapo  este acuzat intr-o instanta din acea tara, dar daca trecem in revista numele majoritatii care alcatuiesc in prezent lista, acestea nu sunt direct legate, cum ar fi Robert William Fisher, care si-a ucis sotia si fiica si a ars casa in care locuiau in Arizona — sau James Bulger — care ar fi ordonat mai multe crime intre 1970 si 1980, in calitate de lider al unei bande dedicate extorcarii si traficului de droguri in Massachusetts“, detaliaza Sylvia Longmire, specialist in crima organizata, intr-un interviu cu CNNMexico.

O alta ipoteza pentru ca cel mai bogat traficant de droguri din Mexic, potrivit revistei financiare  Forbes , sa fie pe lista, ar fi pentru ca el reprezinta un pericol intern si un inamic extern pentru Statele Unite, care a pus in pericol autoritatile si dependentele SUA, dar nu suficient de sus.

„Statele Unite ofera un tratament diferit luptei impotriva drogurilor, este mult, foarte diferit de cel pe care il acorda terorismului. Nu cred ca guvernul lui Barack Obama il considera  pe Chapo  dusmanul numarul unu, pentru ca pur si simplu trebuie sa vezi ca daca cu tehnologia pe care o detin l-au localizat pe cel mai cautat terorist, este aproape sigur ca  au indicii mult mai sigure  despre  unde capo-ul este mexican”, spune Virgilio Bravo Peralta, doctor cercetator la Tecnologico de Monterrey, pentru CNNMexico.

Bravo Peralta mai noteaza ca daca SUA ar include pe lista liderul cartelului de la Sinaloa, acest lucru ar provoca un conflict in relatia dintre guvernele mexican si american.

„SUA ar exercita presiuni semnificative asupra Mexicului. Nu cred ca vor sa-si asume riscuri asa cum au facut cu Rafael Caro Quintero si  Don Neto  (Ernesto Fonseca Carrillo), localizati de autoritatile americane dupa uciderea agentului DEA Enrique Camarena”, spune el.

Enrique  Kiki  Camarena a fost rapit si ucis in februarie 1985, cand opera ca agent sub acoperire in Guadalajara, Jalisco. DEA i-a capturat si condamnat pe traficantii de droguri pentru uciderea agentului si l-a retinut ulterior pe Humberto Alvarez Machain pe teritoriul mexican, acuzat ca a participat la tortura sa, situatie care a provocat un conflict diplomatic intre cele doua tari.

Dar, dupa cum subliniaza Longmire, Joaquin  El Chapo  Guzman „este cel mai puternic om din Mexic in acest moment, nu este cineva caruia ii place sa delege responsabilitati si stie foarte bine care sunt operatiunile Federatiei de la Sinaloa – un alt nume al organizare”.

Osama bin Laden a creat organizatia Al-Qaeda (Baza) in 1988, cu scopul de a conduce „razboiul sfant impotriva evreilor si cruciatilor”.

SUA considera, potrivit rapoartelor serviciilor de informatii, ca au finantat sau au inspirat un prim atac — in februarie 1993 — impotriva Turnurilor Gemene din New York, unde au murit sase persoane; doborarea a trei elicoptere americane in Somalia in octombrie a acelui an si un atac asupra Arabiei Saudite in iunie 1996, in care 19 soldati americani au fost ucisi.

Dupa acest atac, bin Laden a subliniat ca a fost inceputul unui  razboi intre musulmani si Statele Unite.

In august 1998, doua atacuri Al-Qaeda asupra ambasadelor SUA din Kenya si Tanzania au provocat 224 de morti (12 dintre ei americani) si 4.000 de raniti. Acest atac a provocat furia guvernului condus atunci de presedintele Bill Clinton.

Clinton a ordonat formarea unei echipe de catre Agentia Centrala de Informatii (CIA) pentru a-l captura pe liderul terorist mort sau viu.

In plus, la trei luni dupa atacuri, guvernul SUA a oferit cinci milioane de dolari pentru capturarea lui bin Laden, care ulterior a fost ridicat la 25 de milioane de dolari si, in 2007, s-a dublat la 50 de milioane de dolari.

In iunie 1999, a fost inclus pe lista celor mai cautati zece de FBI si, in noiembrie urmator, au intrat in vigoare sanctiunile ONU impotriva Afganistanului pentru protejarea lui.

Vanatoarea de oameni de unsprezece ani a culminat pe 2 mai in Abbottabad, Pakistan, unde bin Laden s-a ascuns timp de cinci ani. Acolo, cel care reprezenta chipul terorismului a fost doborat intr-un complex care i-a servit drept resedinta.

In urma cu aproximativ 62 de ani, J. Edgar Hoover, legendarul director al Biroului Federal de Investigatii (FBI, pentru acronimul sau in engleza) a fost chestionat de un reporter al International News Service despre cine erau „cei mai duri barbati” care au incercat sa conduca inaintea Curtea americana.

Hoover (1895-1972) a inceput sa numeasca zece criminali, iar agentia de presa a numit raportul „Cei 10 cei mai cautati”. Numele a fost atat de popular incat pe 14 martie 1950, FBI a lansat programul  Most Wanted.

De atunci, dintre cei 494 de fugari care au aparut pe lista, FBI a capturat 464, dintre care 152 cu ajutorul informatiilor publice, potrivit datelor autoritatilor americane.

Pentru a alege succesorul lui bin Laden pe lista, FBI va consulta cele 56 de birouri de teren ale sale, care isi vor prezenta candidatii. Lista fugarilor va fi transmisa spre aprobare Subdirectiei de urmarire penala.

De acolo, optiunile vor fi reduse si va fi directorul FBI, Robert S. Mueller, cel care va avea ultimul cuvant.