Regina Elisabeta a II-a sarbatoreste jubileul de platina la cea de-a 70-a aniversare la tron

Regina Elisabeta a II-a sarbatoreste jubileul de platina, sapte decenii pe tronul Regatului Unit si al Commonwealth-ului Natiunilor, facand-o primul monarh britanic care a realizat aceasta piatra de hotar intr-un moment de schimbari enorme in care prezenta ei a servit drept garantie a stabilitatii.

Dupa ce si-au sarbatorit jubileul de argint, aur, diamant si safir in 1977, 2002, 2012 si, respectiv, 2017, mai multe sarbatori sunt programate pentru 2022 in Marea Britanie si tarile din Commonwealth.

Festivitatile vor culmina cu un weekend lung care se va desfasura intre 2 si 5 iunie, „o oportunitate pentru cetatenii din Marea Britanie de a se reuni pentru a sarbatori aceasta piatra de hotar istorica”, in cuvintele Palatului Buckingham.

Serbari curioase

Una dintre cele mai curioase sarbatori este o competitie nationala de creare a unei budinci-un fel de mancare tipic englezesc- dedicat reginei. Toti rezidentii din Marea Britanie cu varsta de peste opt ani pot intra pentru a crea reteta „perfecta” de budinca cu platina.

Cinci finalisti vor fi jurati de un juriu de experti, printre care judecatorul Masterchef Monica Galetti si bucatarul sef al Palatului Buckingham, Mark Flanagan, iar publicul va putea gusta reteta castigatoare pe podul din iunie.

In plus, sunt planificate parade, o slujba religioasa de multumire reginei in Catedrala Sf. Paul din Londra sau un concert special la care vor participa cele mai cunoscute vedete de cantec din lume.

Accesul la tron

Elisabeta a II-a a urcat pe tron ​​la 6 februarie 1952, dupa moartea tatalui ei, regele George al VI-lea, in timp ce acesta se afla in Kenya intr-un turneu in tarile Commonwealth. Isabel, care calatorea insotita de Printul Felipe, si-a inlocuit tatal in calatorie tocmai pentru ca Jorge era deja precar de sanatate.

Nu era destinata sa domneasca, dar abdicarea fratelui mai mare al tatalui ei, Edward al VIII-lea, in fata opozitiei fata de relatia lui cu Wallis Simpson – o celebritate americana care fusese deja divortata de doua ori – a plasat-o mostenitoare a unui tron ​​care acopera mai multe domenii, are functii constitutionale si actioneaza ca un far de unitate pentru britanici si ca reprezentant al natiunii lor in lume.

La 21 de ani, a tinut un discurs din Africa de Sud in care a expus liniile principale ale viitoarei sale domnii. Angajamentul sau fata de munca sa a fost absolut. “Nu trebuie sa dam nimic mai putin decat totalitatea noastra. Va declar in fata tuturor ca intreaga mea viata, lunga sau scurta, va fi dedicata serviciului vostru”, a asigurat el.

Pe 9 septembrie 2015, Elisabeta a II -a a devenit cea mai longeviva persoana din istoria Regatului Unit. Acea zi a fost inca una din viata reginei, care a calatorit cu Felipe cu trenul de la Edinburgh la Tweedbank, unde a inaugurat o linie de cale ferata. „In mod inevitabil, o viata lunga poate avea multe repere, iar a mea nu face exceptie”, a spus el in acea zi.

Urmatoarea sa piatra de hotar a venit pe 6 februarie 2017, Jubileul ei de Safir, care a comemorat cei 65 de ani ai reginei pe tron. A fost prima data cand un monarh britanic sarbatorise acest jubileu.

Vremuri grele

Elisabeta a II-a a avut o perioada dificila recent. Nepotul sau, Printul Harry, a decis sa paraseasca Casa Regala dupa ce s-a casatorit cu Meghan Markle. Cand s-a produs cutremurul, un interviu pe care cuplul l-a acordat lui Oprah Winfrey in care, printre altele, acuzau familia regala de „rasism” a rascolit din nou apele.

Pe de alta parte, printul Andrew – presupus favoritul sau – este cufundat intr-un proces judiciar, acuzat de abuz sexual asupra unui minor in cazul magnatului Jeffrey Epstein, care si-a luat viata in inchisoare dupa ce a fost arestat in 2019 pentru orchestrarea unei retele de traficanti. .

Sotul ei, Printul Philip, a murit pe 9 aprilie 2021, dupa mai bine de 70 de ani de casnicie. Restrictiile impuse de pandemia de COVID-19 au ingreunat, de asemenea, sa-ti ia ramas bun de la print.

Isabel a II-a a trecut, de asemenea, prin mai multe denivelari de sanatate. La sfarsitul anului 2021, a fost nevoita sa-si usureze programul si sa indeplineasca sarcini si angajamente usoare, dupa ce a petrecut o noapte in spital. De fapt, ea a petrecut anul 2020 in izolare virtuala din cauza pandemiei de COVID-19, chiar si dupa ce s-a vaccinat.

Popularitate intacta

Cu toate acestea, si in ciuda scandalurilor, Elisabeta a II-a ajunge la Jubileul de platina cu popularitatea si imaginea ei intacte. Potrivit firmei YouGov, el este cea mai iubita figura a familiei regale britanice, urmat de Printul William si de sotia sa, Catherine. In plus, pentru britanici, regina este cea mai importanta figura, inaintea chiar si lui Martin Luther King Jr.

Regina Elisabeta a II- a este apreciata de 76% dintre britanici si doar 7% o apreciaza negativ. Evaluarile lor de popularitate sunt ridicate la toate grupele de varsta, baby boomerii fiind in frunte cu 86 la suta.