Valorile democratice sunt inca atacate – chiar si fara Trump in Casa Alba

In timpul presedintiei Trump, multi s-au ingrijorat de incalcarea normelor de lunga durata de catre administratie . Si fostul presedinte Trump a rupt cu siguranta o serie de traditii durabile , in masura in care desconsiderarea sa totala fata de functia sa aproape a incetat sa socheze.

Dar aici, la FiveThirtyEight, am sustinut ca incalcarea normelor lui Trump nu conteaza la fel de mult pe cat amenintau valorile democratice subiacente pe care administratia sa le-a amenintat – de la nerespectarea rolului vital pe care il poate juca opozitia intr-o democratie pana la incercarea de a folosi armata si politia pentru castig politic . Si, desigur, a existat faptul ca Trump a refuzat destul de mult sa concedieze in mod pasnic alegerile . (El a recunoscut din punct de vedere tehnic , dar numai dupa ce o multime violenta de sustinatori ai sai a atacat Capitolul SUA .)

Alegatorii latino nu sunt un monolit, dar GOP a castigat cu ei aproape peste tot in 2020

Presedintia lui Trump a evidentiat puterea pe care o are biroul, atacand (sau neglijand) valorile democratice, de a dauna democratiei. Dar doar pentru ca Trump nu mai este in functie nu inseamna ca unele valori nu sunt inca amenintate. Da, presedintele Biden pare mai inclinat sa respecte atat regulile formale, cat si cele informale ale presedintiei , dar o ramura executiva puternica ramane o preocupare . Asadar, iata o privire la unele dintre valorile democratice cheie care sunt inca atacate. Unele reflecta efectele persistente ale Trumpismului ; altii au radacini in probleme sistemice care au inceput cu mult inainte de anii Trump.

Inegalitatea economica in crestere provoaca cine are o voce in politica

Statele Unite au niveluri ridicate de inegalitate a veniturilor in comparatie cu alte tari industrializate bogate , iar aceasta inegalitate a crescut de-a lungul timpului . Aceasta tendinta ridica intrebarea asupra modului in care inegalitatea economica ne afecteaza politica – in special, valorile democratice fundamentale, cum ar fi reprezentarea si participarea la procesul politic.

Acesta este un subiect important si exista domenii in care savantii nu sunt de acord. De exemplu, expertii sunt impartite daca deciziile politice reflecta preferintele de americani cu venituri mari mai mult decat altele . Dar, in general, exista un anumit consens intre experti ca diferentele economice reprezinta o amenintare pentru valorile democratice fundamentale, cum ar fi egalitatea pentru toti si participarea politica. Si unele studii chiar descopera ca inegalitatea economica face ca unii cetateni sa fie mai putin susceptibili sa se angajeze in politica , inclusiv sa participe la vot.

In noua lor carte ,,The Economic Other”, oamenii de stiinta politici Meghan Condon si Amber Wichowsky (o colega de-a mea de la Universitatea Marquette) constata ca, atunci cand oamenii se compara cu cei care au o bogatie mai mare, ei declara ca se simt mai putin increzatori in capacitatea lor de a face cereri guvernamentale – chiar daca aceste comparatii le fac deseori mai predispuse sa doreasca actiuni guvernamentale. Acest lucru ilustreaza modul in care nivelurile ridicate de inegalitate pot diminua angajamentul si participarea politica.

Ca si in atatea lucruri din politica americana, disparitatile economice sunt, de asemenea, legate de cele rasiale . De exemplu, cercetatoarea Vanings Williamson din Brookings Institution a remarcat in examinarea diferentei de bogatie rasiala din SUA ca gospodaria alba mediana are o valoare neta de 10 ori mai mare decat cea a gospodariei mediane negre . Cele mai importante lacune le vedem de multe ori reflecta multi ani de deciziile politice care au impiedicat oportunitati egale pentru toti.

Desigur, problema pe care o pune inegalitatea economica pentru democratia americana preceda administratia Trump. Si, in ciuda criticilor pe care le-a atras proiectul de lege fiscal din 2017 al administratiei pentru concentrarea asupra celor mai bogati americani , rapoartele sunt de fapt oarecum amestecate daca inegalitatea economica s-a agravat (sau mai bine ) in primii trei ani de administratie Trump. Cu toate acestea, pandemia COVID-19 a facut ca aceasta dezbatere sa fie discutabila , ambele subliniind inechitatile de lunga durata ale Americii, in timp ce le agraveaza .

Inegalitatea economica este o problema sistemica pe termen lung. A fost, de asemenea, o problema importanta in concursul si alegerile de nominalizare din 2020 , iar Biden s- a angajat sa o abordeze . Care sunt perspectivele sale de succes? Pe de o parte, se asteapta ca proiectul de lege al administratiei COVID-19 sa aduca o usurare temporara pentru americanii cu venituri mici, iar economia este in mare parte prevazuta sa revina in acest an. Administratia Biden vorbeste si despre taxarea celor mai bogati cetateni si companii din America pentru a finanta proiecte guvernamentale. Pe de alta parte, insa, democratii nu au reusit sa cada de acord asupra unei propuneri de crestere a salariului minim . Cum sa abordam inegalitatea veniturilora fost mult timp o sursa de diviziune pentru partid, astfel incat gasirea de solutii la problemele mai profunde si mai sistemice, cum ar fi disparitatile rasiale sau salariile mici in unele sectoare, se va dovedi probabil provocatoare din punct de vedere politic. 

Neincrederea in institutii este mare; exista si o intrebare in ce institutii sa aiba incredere

Scaderea nivelului de incredere in institutiile politice americane este o alta preocupare pe termen lung in politica americana si este cu siguranta o mare atentie sub Trump .

Nu este un secret faptul ca institutiile precum Congresul primesc, in general, ratinguri scazute de la public. Cu toate acestea, nu este clar ca nivelurile generale de incredere in guvern au scazut in timp ce Trump era in functie – erau deja destul de scazute .

In timp ce subiectul este complicat, exista un sentiment general printre experti ca democratia noastra se afla intr-o pozitie periculoasa atunci cand oamenii nu au incredere in institutiile guvernamentale – sau una in alta . Dupa cum au explicat politologii Marc Hetherington si Thomas Rudolph in cartea lor din 2015, ,, De ce Washingtonul nu va functiona “, increderea este necesara pentru construirea coalitiilor pentru a sprijini politica guvernamentala.

Astazi, exista diferente partizane clare pe aceasta tema , republicanii raportand mult mai multa neincredere fata de alte ramuri ale guvernului si ale altor institutii, cum ar fi mass-media , colegii si universitati , unele chiar legand aceasta neincredere de sprijinul tot mai mare pentru miscari si idei antidemocratice .