Statul Islamic: Cinci ani de la cel mai grav atac jihadist din Belgia

Regii Belgiei, Philippe si Matilde, si premierul tarii, Alexander De Croo, au adus luni un omagiu victimelor atentatelor de la Bruxelles, la aniversarea a cincea de la cele doua atacuri teroriste asupra aeroportului si a metroului din Bruxelles, care a provocat 32 de morti si peste trei sute de raniti.

Pe 22 martie 2016, trei atacatori sinucigasi au detonat incarcaturi explozive pe aeroportul Zaventem la ora 7:58 si, la scurt timp, la 9:11, in metroul Maelbeek, langa institutiile Uniunii Europene.

Potrivit agentiei EFE, insotiti de reprezentanti ai asociatiilor de victime Life4Brussels si V-Europe, monarhii si premierul au desfasurat ceremonii de omagiu, pastrand un minut de reculegere la ora exacta a fiecarui atac, mai intai la aeroport si apoi la statia de metrou , dupa ce a citit numele victimelor si a depus o coroana de flori.

In primul atac, doi teroristi s-au aruncat in aer in sala de plecare a aeroportului din Bruxelles, ucigand 16 persoane , iar in al doilea, un al treilea terorist si fratele unuia dintre cei doi anteriori a repetat actiunea pe un tren de metrou care tocmai plecase. statia Maelbeek, in plina ora de varf, in apropiere de cartierul european al capitalei, lasand tot 16 morti.

Ambele atacuri, care au provocat peste 340 de raniti de diferite grade, au fost revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic (IS), care domina la acea vreme un „califat” in parte din Irak si Siria.

Regele si premierul belgian s-au intalnit cu victimele si rudele decedatului dupa ce Regele Filip a depus flori in fata unei placi comemorative. Apoi, potrivit agentiei AP, s-au mutat la statia de metrou Maelbeek, si au pastrat inca un minut de reculegere exact la 9:11, in momentul in care trenul de metrou a explodat in aer.

Cum merge procesul judiciar?

La inceputul acestui an, 10 persoane, inclusiv singurul suspect supravietuitor cunoscut in atentatele mortale de la Paris din 2015, au primit ordin sa fie judecate in legatura cu atentatele sinucigase de la Bruxelles.

Printre cei care urmeaza sa fie judecat se numara Salah Abdeslam, care este, de asemenea, suspectat ca a jucat un rol major in atentatele din Paris din 13 noiembrie 2015, si Mohamed Abrini, un rezident de la Bruxelles si foarte bun prieten al lui Abdeslam, care a parasit aeroportul Zaventem, dupa ce explozibilii lor nu au reusit sa reuseasca. detona. Abrini a fost cunoscut zile intregi drept „jihadistul in palarie”, asa cum a fost vazut in imaginile camerelor de securitate cu o palarie si o valiza uriasa pe care nu a reusit sa o detoneze.

Abdeslam a fost capturat la Bruxelles pe 18 martie 2016 si se crede ca arestarea sa (dupa luni ascunsa in cartierul Molenbeek) ar fi putut determina alti membri ai unei celule a grupului Stat Islamic din Bruxelles sa avanseze un atac planificat. In investigatiile ulterioare s-a vazut ca planul jihadistilor avea sa fie luni mai tarziu in evenimente masive, mai asemanatoare cu ceea ce au planificat la Paris pe acel fatidic 13N. Cu toate acestea, la patru zile dupa arestarea celui mai tanar dintre Abdeslam, atacatorii sinucigasi si-au detonat explozivii la aeroport si la metroul din Bruxelles in timpul orelor de varf ale diminetii.

La Paris, reteaua de extremisti francezi si belgieni a ucis 130 de persoane in atacuri asupra salii de concerte Bataclan, a stadionului national de fotbal, precum si a barurilor si restaurantelor.

Aproximativ 900 de persoane au suferit traume fizice sau psihice in atacurile de la Bruxelles, care au fost revendicate de Statul Islamic.

Omagiu sobru si reactii

Acest omagiu national a fost completat cu o ceremonie „sobra” si „calda” la pranz la monumentul victimelor acestor acte teroriste, langa sensul giratoriu Schuman, si langa sediul Comisiei Europene si al Consiliului.

Cooperarea europeana si internationala este cu adevarat esentiala in lupta impotriva terorismului”, a scris prim-ministrul belgian pe Twitter pentru a multumi un mesaj de sprijin al omologului sau olandez, Mark Rutte, declarand totodata ca s-a simtit „miscat” si „impresionat” in urma conversatiilor sale din acest an. dimineata cu supravietuitorii atacurilor si cu rudele victimelor.

Ministrii de externe ai Uniunii Europene s-au alaturat omagiului adus victimelor la inceputul unei intalniri fata in fata desfasurate luni la Bruxelles, a informat inaltul reprezentant pentru politica externa a UE, Josep Borrell, pe contul sau de Twitter.

Terorismul si extremismul nu au loc in societatile noastre. Ramanem uniti pentru a apara libertatea si valorile democratice”, a adaugat Borrell in tweetul sau.

In aceasta dimineata, impreuna cu ministrii de externe, aducem un omagiu celor 32 de victime ale atacurilor #Bruxelles din 2016, care au facut si peste 300 de persoane ranite.

Cu cinci ani in urma, atacurile teroriste lasi de la Bruxelles, in inima Europei. In aceasta tragica aniversare, plangem alaturi de familiile victimelor si de cei dragi. Trebuie sa fim uniti impotriva extremismului si a urii”, a scris David Sassoli, presedintele Parlamentului European, al carui sediu se afla si langa statia de metrou Maelbeek.

Se implinesc cinci ani de la atacurile teroriste lasi de la Bruxelles, in inima Europei. La aceasta tragica aniversare, plangem impreuna cu familiile victimelor si cu cei dragi.

Cinci ani mai tarziu, „durerea este inca vie” pentru acele „atacuri teribile” care au ucis 32 de persoane, a declarat, la randul sau, principalul purtator de cuvant al Comisiei Europene, Eric Mamer.

„Astazi dedicam un gand victimelor atacurilor teroriste de la Bruxelles acum 5 ani. Nu uitam niciodata, ne amintim”, a scris presedintia portugheza a UE pe Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a amintit si de aniversarea atacurilor de la Bruxelles, unde se afla sediul Aliantei.

Cinci ani de la oribilele #AtacuriBrussels. Am vazut atat de multe alte atacuri teroriste de atunci, la Londra, Paris, Kabul si Christchurch. Teroristii pot incerca sa se ascunda in spatele religiei sau ideologiei, dar raspunsul nostru trebuie sa fie acelasi: sa ne sustinem valorile, impotriva violentei si a urii.

„La cinci ani de la oribilele atacuri de la Bruxelles. Am mai vazut multe alte atacuri teroriste de atunci, la Londra, Paris, Kabul si Christchurch. Teroristii pot incerca sa se ascunda in spatele religiei sau ideologiei, dar raspunsul nostru trebuie sa fie acelasi: sa ne aparam valorile impotriva violentei si urii”, a scris el pe Twitter.