Democratii din NY tocmai au facut istorie cu una dintre cele mai progresiste victorii politice din generatii

In cele din urma, exista cateva vesti politice bune de raportat din New York. O multime de vesti bune, de fapt. In ultimele saptamani, democratii din New York au legalizat marijuana , au abrogat o lege stricata a imunitatii corporative si au adoptat un buget progresiv care include investitii istorice in oameni muncitori si o crestere a impozitelor de mult timp pentru cei mai bogati newyorkezi. Toate aceste lucruri sunt realizari foarte semnificative pe cont propriu, dar cand tineti cont de modul in care statul a fost condus in ultimele patru decenii, acestea sunt aproape minuni.

Desi este la fel de albastru solid ca in alegerile federale, New Yorkul nu a fost exact un bastion al progresismului. Lunile de stiri nationale despre numeroasele presupuse improprii si abuzuri de putere ale guvernatorului Andrew Cuomo au oferit restului tarii doar un indiciu al coruptiei si al culturii toxice din Albany. Dar valul s-a transformat linistit inca din 2018, cand o banda de progresisti   au primit membri ai IDC, un grup de fosti democrati care au dat cauza si au acordat o majoritate GOP. Progresistii au castigat sase din opt dintre aceste primare, permitandu-le democratilor sa recastige controlul Senatului de stat din toamna.

Partidul si-a extins conducerea intr-o supermajoritate in noiembrie trecut. Acele victorii, impreuna cu aliante stranse cu grupuri activiste progresiste, au pregatit scena pentru progresele istorice abia adoptate.

,,Cresterea impozitelor [asupra celor bogati] si crearea Fondului pentru muncitori exclusi si realizare unor lucruri care sunt in conformitate cu valorile progresive ne impun nu numai sa lucram impreuna pentru a invinge sistemul, ci sa folosim cu adevarat impulsul de baza si strategia politica pentru a realiza toate aceste lucruri “, Spune senatoarea de stat Alessandra Biaggi, care l-a inlaturat pe liderul IDC in 2018.” Este cu adevarat important sa acordam credit acolo unde se datoreaza creditul si datoram o mare parte din succes campaniei Invest In Our New York, deoarece au cheltuit un cantitate semnificativa de timp si resurse si capital uman pentru a face acest lucru posibil. Si nu este usor sa faci asta atunci cand incepi deja un proces inerent dezavantajat. ” 

Invest In Our New York  este o coalitie formata din peste 100 de grupuri activiste progresiste si nonprofit care s-au reunit in ianuarie pentru a face lobby pentru cresterea impozitelor asupra celor bogati ca mijloc de finantare a investitiilor sociale semnificative. De la preluarea mandatului in 2011, guvernatorul Cuomo a fortat agresiv austeritatea asupra scolilor si sistemului de sanatate al statului, cu cele mai profunde reduceri rezervate rezidentilor cu venituri mici si New York. De asemenea, el a refuzat in mod sfidator sa creasca impozitele pentru cei mai bogati newyorkezi, chiar daca inegalitatea veniturilor din stat a crescut la niveluri record. Chiar si bugetul lui Cuomo pentru 2020, adoptat pe masura ce New York era devastat de COVID-19, a redus cheltuielile Medicaid.   

Calculul s-a schimbat atunci cand democratii au castigat o supermajoritate rezistenta la veto infuzata de legislatori progresisti. Multi dintre acei legislatori au iesit din comunitatea activista si si-au sprijinit victoriile primare importante, oferind districtelor care devenisera cu mult timp in urma reprezentanti majoritari-minoritari care se potriveau cu demografia lor. Drept urmare, progresisti   acerbi precum Acest lucru a oferit organizatiilor implicate in Invest In Our New York o participare la elaborarea politicilor in acelasi timp in care s-au adunat si presat din exterior. Senatoarea de stat Jessica Ramos si adunatoarea Carmen De La Rosa au sponsorizat Fondul pentru muncitori exclusi, in timp ce altii s-au alaturat activistilor si muncitorilor intr-o greva a foamei de trei saptamani . Nu orice democrat din New York se identifica drept progresist – exista inca o multime de legislatori centristi, in special in suburbii, iar Wall Street va detine intotdeauna o anumita putere – dar numarul, urgenta momentului si impulsul din politica de stat au dat stanga putere de negociere fara precedent. Nici banii importanti din planul american de salvare federal nu au afectat, deoarece au oferit o multime de resurse pentru completarea scolilor, Medicaid si a altor programe care aveau prioritati comune in cadrul partidului.

Si, dupa cum subliniaza Biaggi, cu o mare majoritate, nu aveau nevoie de fiecare democrat care sa voteze pentru fiecare element al bugetului. Acest lucru a oferit membrilor din districtele mai conservatoare acoperirea pentru a vota nu asupra unor lucruri, ceea ce a dus la un proces mai amiabil.

Unele dintre cele mai importante momente ale investitiilor istorice ale bugetului includ :

311 miliarde de dolari pentru infrastructura

Primul plan universal de banda larga care plateste platile la 15 USD pe luna pentru newyorkezii cu venituri mici

Scutire de 2,4 miliarde de dolari, oferind pana la un an de chirie inapoi pentru newyorkezii eligibili

800 milioane dolari subventii pentru intreprinderi mici

Si apoi exista Fondul pentru muncitori exclusi, care va oferi 2,1 miliarde de dolari pentru newyorkezii nedocumentati, care platesc impozite pe venit, dar nu erau eligibili pentru prestatii de somaj si alte prestatii in timpul pandemiei. Muncitorii nedocumentati au fost loviti in mod disproportionat de pandemie, in timp ce sarmanii newyorkezi, fara numarul lor de securitate sociala sau adrese permanente, nici macar nu puteau pretinde un singur control de stimulare. 

,,Acestia sunt oameni care au intr-adevar nevoie de bani”, spune Biaggi. ,,Sunt oameni care sunt muncitori esentiali care nu au reusit sa lucreze, fie ca fac curatenie in casele oamenilor sau in asistentii medicali la domiciliu sau in alte locuri de munca in care era prea periculos. Exista o multime de oameni care asteapta foarte mult acest lucru si timpul este esential. Cred ca toata lumea stie seriozitatea. “