Revolta in Lituania impotriva unei legi care restrictioneaza vanzarea de alcool

Lituanienii sunt cei mai mari bautori de alcool din lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In 2016, un lituanian mediu a baut echivalentul a 18,2 litri de alcool pur, cu 3,3 litri mai mult decat au consumat compatriotii sai in urma cu un deceniu. Acei 18,2 litri de alcool pur echivaleaza cu 910 ulcioare de bere sau tot atatea pahare de vin pe an.

Noua lege a Lituaniei privind bauturile alcoolice a crescut varsta legala pentru consumul de alcool de la 18 la 20 de ani, a interzis publicitatea pentru alcool si a restrans drastic programul de deschidere al magazinelor de bauturi alcoolice. Legea, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie, a starnit mari controverse in tara baltica de 2,9 milioane de locuitori.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de alcool pe persoana in Lituania a crescut cu peste 22% intr-un deceniu, de la 14,9 litri de alcool pur pe an in 2006 la 18,2 litri in 2016. Avand in vedere aceste date, autoritatile au considerat ca sunt necesare masuri drastice.

„Trebuia sa facem ceva in privinta asta”, a declarat ministrul Sanatatii Aurelijus Veryga, principalul sustinator al noii legislatii, mentionand ca alcoolismul „face Lituania neatractiva pentru investitiile straine si turismul”.

„Deosebit de socante sunt sondajele care arata ca o treime dintre tinerii nostri de 15 si 16 ani consuma alcool in mod regulat”, a adaugat Veryga.

Lituania are cea mai mare rata de sinucidere din Uniunea Europeana, 36 la 100.000 de locuitori, iar ratele de sinucidere in randul alcoolicilor raman constant ridicate, potrivit unui studiu realizat de specialisti de la Universitatea din Vilnius.

„Au fost decizii dificile”, a spus ministrul, mentionand ca cei care se opun legii incearca sa „proseasca” pe cei care sustin masura, inclusiv pe el.

Veryga a devenit ministru la sfarsitul anului 2016, cand gruparea ei (Uniunea Fermierilor si Uniunea Verzilor) a castigat cel mai mare numar de mandate la alegerile nationale. Partidul a facut mai multe reforme conservatoare in politica familiei, in ciuda protestelor publice si a dezacordurilor cu partenerii de coalitie.

Intr-o pictura murala pictata pe peretele unui restaurant popular din Vilnius, Veryga apare ca un luptator taliban care tine un AK-47 sub cuvintele „partidul s-a incheiat”, reflectand ingrijorarea ca Lituania intra intr-o epoca intunecata a prohibitiei si a restrictiilor radicale.

In Lituania, expunerea de bauturi alcoolice va constitui o infractiune.

Unii cronicari au sustinut ca Lituania ar trebui sa inceapa prin a cenzura lucrarile din literatura clasica care descriu consumul de alcool, in timp ce membrii opozitiei au depus deja amendamente prin care cer ca aspectele mai dure ale legii sa fie abrogate. Chiar si presedintele tarii, Dalia Grybauskaite, a cerut schimbari.

„Imi aminteste de Evul Mediu si dauneaza imaginii si reputatiei internationale a Lituaniei”, a spus presedintele, vorbind despre nevoia sa rupa pagini din reviste straine pentru a respecta legea.

Edituri s-au grabit sa indeparteze sau sa acopere cu autocolante rosii reclamele cu alcool din publicatiile straine distribuite in tara pentru a evita amenzi de 30.000 de euro (37.480 de dolari) per anunt.

Analistii subliniaza ca noile legi sunt adoptate fara nicio dezbatere, ignorand posibilele lor efecte nedorite, tendinta internationala si chiar bunul simt.

„Programul lor politic este o colectie de idei aleatorii invaluite in mesianism si inconjurate de ipocrizie”, a declarat Zilvinas Silenas, presedintele Institutului pentru Piata Libera din Lituania , un think tank din Vilnius. „Dar ei sunt in mod constant prohibitionist atunci cand vine vorba de reglementarea stilului de viata si a alegerilor personale”.

„Partidul nu are identitate, cu exceptia unei cruciade impotriva a ceea ce oamenii pun in gura”, a spus Silenas.

Restaurantele au fost, de asemenea, afectate de noua lege . Sticlele de vin nu mai pot fi expuse dupa ora 20.00, deoarece etichetele lor sunt considerate o forma de publicitate, asa ca clientii aleg intre a cumpara vinul la pahar sau a-l servi in decantor.

„Este pur si simplu ridicol”, a spus Arunas Starkus, directorul de studii la Scoala Lituaniana de Sommelieri, numind regulile „pur si simplu irationale si naive”.

„Este nevoie de decenii pentru a schimba obiceiurile oamenilor si trebuie facuta prin schimbarea culturii, nu prin impunerea de restrictii si sanctiuni”, a spus el.

Clientii prea tineri sunt inca bineveniti in multe baruri centrale din capitala, unde proprietarii sunt foarte sceptici cu privire la noile reglementari.

„Desigur, ii dam voie pe toti, chiar si pe cei sub 20 de ani”, a spus Raminta Ruibyte, managerul unui bar popular din Vilnius. „Le putem oferi bauturi fara alcool”.

„Nimeni nu ne va rezolva aceste probleme”, a spus el. „Trebuie sa ajutam noua generatie sa creasca fara sa ne gandim ca alcoolul este principalul factor care leaga si mentine societatea noastra unita.”