Dezbaterea si implementarea pasaportului covid in Europa

Pasaportul covid creat initial pentru a facilita calatoriile intre tari este acum folosit de unele guverne pentru a impune noi restrictii acelor cetateni care nu sunt vaccinati. Instrumentul are sustinatori puternici, precum presedintele francez, Emmanuel Macron, sau premierul italian, Mario Draghi, dar si multi detractori atat in ​​politica, cat si in societate. 

Regatul Unit

Posibilitatea ca Regatul Unit sa ajunga sa solicite pasaportul de vaccinare covid la evenimente publice a fost exclusa in trecut de Boris Johnson. Asa ceva nu s-ar intampla, a asigurat el. Dar luni, 19 iulie, premierul a dat inapoi inca o data. In aceeasi zi in care Anglia a eliminat toate restrictiile, Johnson a avertizat ca la sfarsitul lunii septembrie va fi necesara utilizarea certificatelor de vaccinare pentru a intra in cluburi de noapte si alte evenimente aglomerate in spatii inchise. Schimbarea strategiei i-a surprins pe toti si i-a infuriat pe multi. Testele negative nu ar mai fi suficiente. Lista unitatilor afectate de obligativitatea pasaportului este inca de decis, dar se teme ca ar putea ajunge sa includa restaurante si pub-uri, lucru pe care guvernul il neaga deocamdata.

Ideea pasaportului obligatoriu imparte oamenii de afaceri si clasa politica. In cadrul Partidului Conservator insusi exista o mare rezistenta, in special in randul parlamentarilor „Tory”, care au fost mai sceptici cu privire la ordinele si restrictiile de izolare pe tot parcursul pandemiei. Cand propunerea ajunge in Camera Comunelor, multi dintre ei au avertizat deja ca vor vota impotriva ei pentru ca exista pericolul, sustin ei, de a crea duble standarde sociale discriminatorii. Guvernul ar risca sa fie infrant daca dupa cum se pare, se opune si opozitia muncii. Deocamdata, un purtator de cuvant al partidului a subliniat ca sistemul „este costisitor, deschis fraudelor si nepractic”. Liberalul, Alistair Carmichael, considera ca pasapoartele „nu ar functiona, sunt scumpe si controversate”.

Directia specifica a cluburilor de noapte este interpretata ca o incercare a lui Johnson de a face presiuni asupra tinerilor reticenti sa se vaccineze. In prezent, 35% dintre adultii intre 18 si 30 de ani nu au primit inca ambele doze. Interesant este ca un sondaj YouGov arata ca majoritatea tinerilor sub 25 de ani (57%) sunt in favoarea solicitarii unui pasaport pentru a intra in cluburi. Industria divertismentului, pe de alta parte, condamna propunerea. „80% dintre cluburi au spus ca nu vor sa inceapa pasapoarte covid”,a spus Michael Kill, director executiv al gruparii industriale Night Time Industries Association (NTIA). “Le este frica de dificultatile de aplicare a sistemului si de reducerea clientelei spontane. In plus, ar fi un dezavantaj cu pub-urile si barurile, care nu sunt supuse acelorasi restrictii intr-un mediu similar”.

Lumea fotbalului decide singura ce sa faca si ar putea chiar sa anticipeze si sa nu astepte ordinul lui Johnson. Cluburile Premier discuta momentan daca sa ceara sau nu pasaportului covid suporterilor la inceputul noului sezon, care incepe pe 13 august, desi autoritatile nu il forteaza. Managerii sai incearca sa convinga cele 20 de cluburi sa fie de acord si sa aplice aceeasi regula.

ITALIA

„Un apel pentru a nu fi vaccinat este un apel la moarte. Nu te vaccinezi, te imbolnavesti, mori. Sau faci sa mori. Este atat de”. Cu aceasta fraza ca preambul, premierul italian, Mario Draghi, a prezentat joi decretul-lege, aprobat de Consiliul sau de Ministri, care introduce pasaportul de sanatate Covid in Italia. Incepand cu data de 6 august, certificatul va fi obligatoriu in tara pentru orice activitate in spatii inchise din baruri si restaurante -dar nu in strainatate-, precum si pentru participarea la opozitii publice, participarea la spectacole si evenimente sportive in aer liber, participarea la muzee, cinematografe, sali de sport, piscine, spa-uri termale, festivaluri populare, parcuri de distractie si cazinouri, printre alte activitati de agrement masive.

Pasaportul, sau Green Pass, asa cum este cunoscut in Italia, poate fi obtinut dupa inocularea primei doze si va fi valabil timp de maximum noua luni, a adaugat Consiliul de Ministri italian. Certificatul va fi eliberat si celor care demonstreaza ca au avut deja boala in ultimele sase luni si, temporar, celor care prezinta un test PCR sau antigen efectuat in ultimele 48 de ore.

Guvernul italian a stabilit, de asemenea, ca proprietarii sau administratorii activitatilor prevazute in decret vor fi responsabili pentru verificarea faptului ca utilizatorii sunt in posesia pasaportului. „In caz de incalcare, acestia pot fi amendati cu penalitati intre 400 si 1.000 de euro, care se vor aplica atat utilizatorilor, cat si operatorilor. In cazul in care incalcarea se repeta de trei ori in trei zile diferite, activitatea ar putea fi inchisa pentru o perioada de timp cuprinsa intre 1 si 10 zile”, s-a adaugat.

„Stim astazi ca, datorita vaccinurilor, consecintele [contagiunii cu Sars-Cov-19] sunt mult mai putin grave decat ceea ce am vazut acum patru luni”, a conchis fostul sef al Bancii Centrale Europene. Cu toate acestea, pentru moment, noile cerinte nu se vor aplica transportului. In timp ce, potrivit ministrului Sanatatii, Roberto Speranza, 40 de milioane de persoane au descarcat deja acest certificat prin platformele digitale italiene.

Decizia lui Draghi vine intr-un moment in care mai multi reprezentanti politici italieni au ajuns sa fie vizati pentru ca nu au declarat daca au fost vaccinati, sau pentru mentinerea unor pozitii ambigue cu privire la necesitatea vaccinarii. Printre acestia se numara si reprezentanti ai Miscarii 5 Stele si ai Ligii de extrema dreapta Matteo Salvini —inclusiv el insusi—, doi parteneri ai guvernului Draghi. 

In plus, autoritatile sanitare continua sa avertizeze cu privire la acei cetateni care ar fi trebuit sa fie vaccinati, si nu au facut-o inca, printre care se numara negati si anti-vaccinuri. Chiar si asa, conform datelor guvernamentale, peste 29 de milioane de persoane (53% din populatie) au finalizat deja programul de imunizare, in timp ce, intotdeauna cu cel mai recent decret, Italia a stabilit ca se va stabili o suma maxima pentru vanzarea de teste antigen in farmacii.

FRANTA

Dezbaterea asupra proiectului de lege privind extinderea permisului de sanatate la cafenele, baruri, restaurante, centre comerciale si transport pe distante lungi – trenuri, autobuze, avioane si nave – a inceput miercuri in Adunarea Nationala. Confruntat cu reaccelerarea infectiilor cu coronavirus, Guvernul lui Emmanuel Macron a sperat ca Camera Inferioara sa dea, fara prea multe reticente, aprobarea textului. Cu toate acestea, odata cu prezentarea a peste o mie de amendamente si sub puternica tensiune in Camera, dezbaterea parlamentara a continuat si in aceasta joi, dilatandu-se pana la primele ore ale diminetii de vineri. Cu 117 voturi pentru si 86 impotriva, textul legislativ a fost adoptat in prima lectura si trecut la Senat, unde va fi examinat pe tot parcursul weekendului.

„Cu cat amanam mai mult, […] cu atat este mai probabil sa ne aflam la poalele unui zid epidemic”, a avertizat ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran, deputatilor angajati in discutii nesfarsite privind extinderea sanatatii. trece: „o solutie nesanatoasa care dezvaluie societatea”, potrivit socialistei Valerie Rabault, „o masura arbitrara” si „incoerenta totala”, pentru extrema-dreapta Marine Le Pen, sau „inaplicabila”, dupa Nicolas Dupont-Aignan de la formatiunea Debout la France. Pentru liderul Frantei Insumisa Jean-Luc Melenchon, oponent ferm al masurii, „este o schimbare profunda in relatiile sociale ale tarii noastre […] o forma de formare de control permanent care este insuportabila”.

Chiar si cei care sunt in favoarea prelungirii permisului de sanatate – alcatuit dintr-un certificat de vaccinare sau un test covid negativ de mai putin de 48 de ore – au anumite reticente in ceea ce priveste implementarea sau aplicarea lui in anumite spatii. Conservatorul Xavier Bertrand deplange, de exemplu, „lipsa pregatirii in aplicarea [sa], atat in ​​spitale, cat si in restaurante, cultura sau magazine”. Pentru liderul Partidului Socialist (PS), Olivier Faure, problema este „sfera de aplicare a restrictiei […] pentru actele de zi cu zi, cum ar fi accesul la un centru comercial”.

Respingerea si rezervele impotriva permisului de sanatate nu se limiteaza la anumiti deputati. Inainte ca textul sa ajunga in Parlament, sambata, 17 iulie, peste 100.000 de oameni au manifestat in toata tara impotriva extinderii acestuia si impotriva politicii de vaccinare a Executivului. „Nu trecerii naziste -cu referire la regimul nazist-”, „Falsa pandemie, adevarata dictatura” sau „Nu sunt un cod QR”, au fost cateva dintre sloganurile sale. 

In aceasta miercuri, coincid cu dezbaterea parlamentara si cu extinderea permisului de sanatate la spatiile de agrement si culturale care reunesc peste 50 de persoane -cinema, teatre, muzee, parcuri de distractie, monumente etc.-, protestele impotriva acestei restrictii sanitare. mutat la portile Adunarii Nationale

In ciuda controverselor, nici Macron, nici guvernul sau nu isi vor da bratul sa se rasuceasca. „Intrebarea care se pune nu este viata normala sau trecerea sanatatii. Este izolarea sau permisul de sanatate”, a rezumat responsabilul de Sanatate pe 13 iulie.