Alegeri Franta 2021: dreapta franceza se rearmeaza inainte de 2022

Daca rezultatele primului tur al alegerilor regionale de duminica trecuta ar fi confirmate maine in turul doi, dreapta clasica ar iesi drept marele castigator al acestui eveniment electoral cu consecinte importante pentru viitorul politic al Frantei.

Aceste regiuni, de o greutate mai mica decat unele regionale spaniole, au insa puterea de a fi preludiu la alegerile prezidentiale de anul viitor si de a marca cartile pentru urmatoarea mare numire a francezilor la urne. Duminica trecuta, sondajele nu au fost indeplinite, iar partidele traditionale, in special republicanii (LR), au rezistat asaltului extremei drepte, castigand in majoritatea disputelor lor istorice.

Pandemia nu ar fi avut un efect revulsiv asupra randurilor Marinei Le Pen, iar aceste alegeri ar putea deveni o vitrina pentru marii baroni teritoriali care au exercitat deja puterea si, de altfel, sa lanseze unele dintre acele conduceri pentru cursa catre Elysee. Dreapta clasica, care incearca sa-si gaseasca locul intre extrema dreapta si macronism de la sosirea lui Macron la putere in 2017, are acum o oportunitate de aur de a o revendica prin diverse nume.

Unii dintre ei si-au depus deja candidatura pentru alegerile prezidentiale din 2022, iar altii ar putea face acest lucru in preajma verii. Sunt trei lideri teritoriali de dreapta, cu diferente intre ei, care pot castiga mult in greutate dupa acesti regionali: Xavier Bertrand, Valerie Pecresse si Laurent Wauquiez. Cei trei au cateva puncte in comun si cu mari diferente care corespund sensibilitatilor marii familii conservatoare franceze si relatiei pe care fiecare dintre ei considera ca ar trebui sa o aiba asupra duo-ului Macron-Le Pen, marea bataie de cap pentru conservatori in timpul acestor ultime. patru ani de cand Francois Fillon a esuat in incercarea de a ajunge la Elysee in 2017 dupa scandalul de locuri de munca fictive care a afectat-o ​​direct pe sotia sa in plina campanie electorala.

Xavier Bertrand este presedintele regiunii Hauts de France, care include centre urbane precum Lille, din 2015, cand a invins Le Pen in regiunea sa preferata. De atunci, acest fost ministru al Muncii in epoca Sarkozy si al Sanatatii in epoca Chirac, nu a incetat sa-si arate ambitiile de a concura cu Macron in 2022, facand din feuda sa o vitrina exemplara a modului de a invinge extrema dreapta si, la in acelasi timp, timp, criticand politicile presedintelui francez, numindu-i „liberali anglo-saxoni” si lipsiti de securitate. In primul tur, el si-a maturat regiunea cu 41,3% din voturi, in timp ce lista Raliului National (RN) a lui Le Pen a ramas la 24%. Totul sugereaza ca in acest al doilea nu va fi doar reales, conditie pe care a pus-o pentru a-si continua planul pentru alegerile prezidentiale, dar ca va fi foarte intarit sa lupte pentru ravnita numire.

Mai riscanta este miscarea pusa astazi pe masa de marele lider al familiei conservatoare, Valerie Pecresse, presedintele regiunii Paris. In primul tur a castigat clar cu 34%, dar in acest tur al doilea a decis sa infrunte o lista care include toata stanga ca bloc fara sa se bazeze pe lista macroniste, strategie in care multi analisti isi vad intentiile pentru 2022 : arata ca dreapta clasica nu se lasa cuprinsa de partidul de guvernamant si sa intre singura in lupta. Daca merge prost si astazi castiga lista din stanga, Pecresse ar pierde franghia pentru a lupta pentru alegerile prezidentiale in favoarea lui Bertrand si a altor baroni conservatori. Dar daca merge bine, ar deveni marea favorita cu regiunea Parisului ca trambulina pentru Elysee.

Presedinte al Ile de France din 2015, mandatul sau s-a caracterizat prin masuri precum cresterea brusca a supravegherii video sau ajutorul acordat tinerilor in chestiuni precum transportul. O conservatoare clasica, Pecresse a fost foarte critica fata de linia partidului sau, Republicanii, pentru ca s-a apropiat uneori de postulatele ultradreaptei. De altfel, si-a creat propria formatiune in cadrul partidului numit „Soyons Libres” (Sa fim liberi) in iulie 2017. O platforma politica atasata conservatorilor de unde isi marcheaza propria linie, lucru care l-a determinat sa aiba o voce proprie. si castiga multa popularitate in ultimii ani, inclusiv in randul alegatorilor progresisti.

Tocmai, Pecresse s-a distantat de linia partidului cand aceasta a fost prezidata de Laurent Wauquiez, presedintele Auvergne-Rhone (regiunea Lyon) care in primul tur a maturat si el 43%. Wauquiez a parasit presedintia Los Republicanos dupa rezultatele slabe ale alegerilor europene din 2019 si dupa ce a fost criticat de figuri precum Pecresse pentru abordarea postulatelor de extrema dreapta, dar ambitiile sale sunt inca acolo. Dintre cei trei, el este singurul care nu si-a anuntat intentiile de a concura la alegerile prezidentiale inaintea acestor regiuni, dar potrivit ziarului „Le Parisien” care consulta imprejurimile sale, Wauquiez va reflecta dupa rezultatul de astazi pentru a lua o decizie in timpul vara. Cu reputatia de „dur” in partid, alegerea sa nu i-ar multumi pe cei care cred ca conservatorii ar trebui sa prezinte o oferta foarte diferita de Mitingul National pentru a concura cu Macron.

Wauquiez apartine generatiei Macron, dureaza doi ani. In calitate de presedinte, el prezinta un CV academic stralucit. Cu o singura diferenta in favoarea lui Wauquiez: a putut intra la Escuela Normal Superior – o institutie de invatamant pentru elita intelectuala–; Macron a suspendat concursul de acces. Wauquiez, care a fost primar, deputat si ministru, s-a lansat in cursa pentru conducerea partidului sau, Republicanii, ca un de dreapta fara complexe si aceasta ar fi si strategia lui a priori pentru 2022.

Bertrand, Pecresse si Wauquiez simbolizeaza trei curente diferite pentru a explora acea candidatura conservatoare si cele trei incep cu avantajul de prezentare a feudurilor lor in regionale fata de un al patrulea candidat care devine din ce in ce mai auzit: Michel Barnier, sau asa cum el este cunoscut la Bruxelles „Monsieur Brexit”. La 70 de ani, negociatorul european in divortul Regatului Unit de UE s-a intors in Franta vanzandu-se drept salvatorul familiei conservatoare inaintea duo-ului Macron-Le Pen si cu acreditarile pe care le-a faurit in toti acesti ani. in Europa.

Pentru criticii sai, problema candidaturii sale ar fi opusa celei lui Wauquiez: liberala si pro-europeana ar avea mult mai multe asemanari cu profilul alegatorului lui Macron. In acest moment, el si-a prezentat cartea si isi inmulteste aparitiile in presa, constient ca in aceste zile nu are focusul pe care il au baronii conservatori regionali.