Trump si Kim Jong-un semneaza o declaratie timida pentru „denuclearizare”

Presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-un au sustinut la Singapore un summit care va ramane in istorie. A fost prima data cand liderii ambelor tari s-au intalnit in 70 de ani si au facut-o la doar cateva luni dupa ce tensiunea dintre Trump si Jong-un a ajuns la un punct aproape fara intoarcere. 

Dupa mai bine de patru ore de intalniri la hotelul Capella de pe insula Sentosa, Kim si Trump au organizat o ceremonie de semnare a documentului comun care a marcat sfarsitul summitului. O intalnire plina de gesturi, strangeri de mana si accesorii diplomatice, dar mereu in dubiu cu privire la realizarea efectiva a vagilor angajamente asumate in declaratia finala. 

In ea, Coreea de Nord a promis ca se va denucleariza, in timp ce SUA au oferit regimului de la Phenian „garantii de securitate”. Nimic mai mult. Ca o infrumusetare, textul precizeaza ca cele doua tari convin sa coopereze pentru dezvoltarea de noi relatii si pentru „promovarea pacii, prosperitatii si securitatii”.

Acordul mai stabileste ca secretarul de stat american, Mike Pompeo, se va intalni la „data cat mai curand posibil” cu un inalt oficial nord-coreean, care nu se identifica, pentru a continua negocierile.

Acest dialog se va concentra pe patru puncte, primul dintre care este „angajamentul de a stabili noi relatii intre Statele Unite si RPDC in conformitate cu dorinta popoarelor celor doua tari de pace si prosperitate”.

Al doilea indica faptul ca cele doua natiuni, care acum nu au relatii diplomatice, „isi vor uni mainile pentru a construi un regim de pace durabil si stabil in peninsula coreeana”.

In al treilea rand, „Declaratia Panmunjon” este „reafirmata”, pecetluita de cele doua Corei la 27 aprilie si in care Phenianul s-a angajat la denuclearizare.

In cele din urma, au convenit sa „recupere ramasitele prizonierilor de razboi sau disparuti in actiune” dupa razboiul din Coreea (1950-1953), „inclusiv repatrierea imediata a celor care au fost deja identificati”.

In timpul stampilarii semnaturii, Kim a asigurat ca „astazi am tinut o intalnire istorica si suntem gata sa lasam trecutul in urma. Lumea va asista la o mare schimbare”.

La randul sau, Trump a numit documentul nou semnat „foarte detaliat” si a spus ca dezvolta „o legatura foarte speciala” cu Kim. „Vom avea de-a face cu o problema foarte mare si foarte periculoasa pentru lume”, a subliniat Trump. Si a dat asigurari ca procesul de denuclearizare a Coreei de Nord va incepe „foarte repede”.

Adresandu-se reporterilor in timp ce se despartea de Kim, Trump l-a descris pe liderul nord-coreean drept un barbat „foarte talentat” care „isi iubeste foarte mult tara”, adaugand ca cei doi se vor intalni „de multe ori” de acum inainte. Intrebat daca il va invita pe Kim la Casa Alba, presedintele a raspuns: „Absolut, o voi face”.

Strangere de mana istorica

Intalnirea mult asteptata a inceput cu o strangere de mana si o fotografie pentru posteritate intre cei doi lideri la intrarea hotelului Capella de pe insula Sentosa, iar apoi Trump si Kim au participat la o serie de intalniri in care si-au exprimat speranta ca summit-ul sa fie un succes.

“Ma simt foarte bine. Vom avea o conversatie grozava si cred ca un succes extraordinar”, a spus Trump in timp ce statea in stanga lui Kim la inceputul primei lor intalniri de aproximativ 48 de minute intre cei doi lideri.

„Cred ca va fi un lucru cu adevarat de succes si cred ca vom avea o relatie grozava, nu am nicio indoiala”, a adaugat Trump, in timp ce liderul nord-coreean a subliniat ca tara sa si Statele Unite au depasit „multe obstacole” pentru a avea sedinta.

“Nu a fost usor sa ajungem aici. Vechile practici proaste si prejudecatile ne-au orbit ochii si urechile si ne-au impiedicat drumul, dar am reusit sa depasim toate acestea”, a spus Kim in coreeana.

Desi cei doi lideri au fost initial seriosi si nu au zambit decat cu putin inainte de a intra in sala in care a avut loc prima lor intalnire, a existat si ocazia de a schimba cateva glume.

Kim catre Trump: „Multi oameni din intreaga lume vor crede ca este un fel de fantezie dintr-un film SF”

„Multi oameni din intreaga lume vor crede ca acesta este un fel de fantezie dintr-un film stiintifico-fantastic”, i-a spus maresalul nord-coreean presedintelui republican in timpul unei scurte plimbari pe coridoarele de la intrarea hotelului, potrivit cuvintelor sale. traducator surprins.de camerele prezente la intalnire.

Kim s-ar fi putut referi astfel la caracterul istoric si neasteptat al intalnirii dintre doi lideri care in urma cu doar un an au schimbat insulte si amenintari in timpul unei faze de tensiune maxima dintre Phenian si Washington.

Optimism pe un summit neasteptat

Dupa prima confruntare dintre cei doi, care, potrivit lui Trump, a decurs „foarte, foarte bine”, acestia au participat la o a doua intalnire deja insotiti de delegatiile lor.

Kim a comentat la inceputul discutiilor ca este recunoscator ca este acolo pentru a „vorbi despre probleme importante” si a promis ca va colabora cu Trump, care a asigurat: „Vom lucra pentru a rezolva problemele impreuna”.

La aceasta intalnire de aproximativ o ora si jumatate au participat si secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care s-a intalnit de doua ori cu Kim la Phenian; Seful de cabinet al Casei Albe, John Kelly, si consilierul pentru securitate nationala al lui Trump, John Bolton.

In dreapta lui Kim Jong-un statea Kim Yong-chol, considerat unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai si una dintre cele mai importante figuri ale regimului in materie de relatii externe si spionaj.

Trump: “Intalnirea (cu Kim) a fost cu adevarat fantastica. Au fost multe progrese. (A fost) cea mai buna”

Pe flancurile mesei se aflau Ri Yong-ho, actualul ministru de externe nord-coreean, si Ri Su-yong, fost ministru de externe si o alta personalitate considerata foarte apropiata de liderul nord-coreean. „Cred ca acesta este preludiul unei paci minunate”, a spus Kim in timpul intalnirii, adaugand ca summit-ul a avut loc „in ciuda unui trecut care a fost depasit cu curaj si ne-a impiedicat sa mergem mai departe, pe langa privirile si indoielile din Exterior.”

O reuniune „cu adevarat fantastica”

Liderul nord-coreean si-a reafirmat vointa de a ajunge la „un mare acord impreuna” si de a „profita de aceasta oportunitate”, lucru care „nu a fost realizat pana acum”.

Dupa a doua intalnire, atat liderii, cat si delegatiile au sustinut un pranz de lucru, caruia i s-au alaturat si alte personalitati neprezente la intalnirea anterioara, printre care sora lui Kim Jong-un si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai, Kim Yo-jong.

Dupa pranz, presedintele SUA a declarat ca intalnirea sa cu liderul nord-coreean a decurs „mai bine decat se astepta” si a anuntat ca cei doi planuiesc sa semneze un document in scurt timp, fara a oferi detalii. “Intalnirea (cu Kim) a fost cu adevarat fantastica. Au fost multe progrese. (A fost) cea mai buna”, a spus Trump.

Summitul de la Singapore, al carui obiectiv este sa discute despre posibila denuclearizare a Phenianului, este primul dintre liderii ambelor tari dupa aproape 70 de ani de confruntare ca urmare a razboiului din Coreea (1950-1953), si 25 de negocieri esuate si tensiuni datorate. a programului atomic nord-coreean.