Sefii TVR si ai SRTV la un pas de a fi demisi / Comisiile de cultura au respins rapoartele de activitate ale celor doua institutii / Bulai: USR propune un fost jurnalist BBC pentru interimatul la Radioul public

Comisiile parlamentare pentru cultura au respins, joi, rapoartele de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2017, 2018 si 2019. Cu 13 voturi ‘pentru’ si 7 ‘impotriva’, deputatii si senatorii au respins activitatea celor doua institutii. Rapoartele vor fi supuse la vot, saptamana viitoare, in plenul comun iar dupa ce vor fi aprobate de parlamentari, conducerea TVR si a radioului public vor fi demise.

“Se va supune votului plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor acest raport (al comisiilor de cultura -n.r.) de respingere a acestor rapoarte de activitate (ale Televiziunii si Radioului public – n.r.). Atunci de facto conducerea va fi eliberata din functie, CA dizolvandu-se si atunci Parlamentul are prerogativa de a numi interimari. Eu sper sa fie o perioada cat mai scurta, poate sa varieze undeva intre doua luni, trei luni si 6 luni. Sunt foarte multe nume competente care ar putea sa ocupe aceste pozitii. La momentul oportun, reprezentantii coalitiei vor face publice aceste nume. Nu au fost discutate nume in acest moment pentru aceste pozitii in coalitie”, a afirmat Bulai, dupa sedinta comisiilor parlamentare de cultura.

Bulai a mentionat ca USR il propune pe Liviu Popescu, fost jurnalist BBC, pentru a ocupa interimar functia de presedinte-director general la Radioul public, precizand ca nu s-a luat nicio decizie in coalitie.

“Noi credem ca un jurnalist foarte bun cu experienta foarte buna si solida la BBC, un domn pe nume Liviu Popescu este o varianta foarte buna pentru a ocupa acest interimat, aceasta propunere din partea USR. (…) Nu are nicio conexiune de tipul celui la care am asistat acum, de fost parlamentar, politician sau membru de partid. Nu este o varianta agreata in coalitie. Partidul meu are o propunere, nici macar Alianta din care fac parte, este o propune din partea USR”, a mai spus Iulian Bulai.

In debutul dezbaterilor din comsiile de specialitate, senatorul PSD Lucian Romascanu a cerut ca odata cu aceste rapoarte ar trebui sa fie discutat si raportul pe 2020, care a fost depus.

“Dezbaterile sunt pe rapoartele pe 3 ani. Exista si raportul pe 2020. In mod normal, aceste rapoarte trebuie dezbatute impreuna, altfel vom fi in situatie imposibila. In ceea ce priveste rapoartele din anii anteriori, daca picati toate rapoartele, va fi o situatie legala ambigua. Daca un raport pe un an anterior va fi picat se poate gasi o cale de atac pe actele adoptate anterior de Consiliul de Administratie”, a spus Romascanu.

In replica presedintele Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor, Iulian Bulai, a precizat ca cele doua comisii nu au fost sesizate de Birourile permanente reunite cu privire la raportul pe 2020.

Dupa respingerea rapoartelor, presedintele-director general al SRTv, Doinea Gradea, a afirmat ca acest vot este “o palma” data profesionistilor din Televiziunea romana.

,,Respingerea rapoartelor este o palma data profesionistilor din TVR, care au suferit destule palme in trecut. Aceasta discutie e un simulacru. Schimbati conducerea cu alta care corespunde actualei majoritati parlamentare”, a spus Doina Gradea in apararea sa. Ea a vorbit despre obiectivitatea televiziuniii publice, care critica Puterea si Opozitia.

,,Va aduc aminte celebra intamplare cu jurnalista cap de porc, va aduc aminte ca a trebuit sa scapati de Dragos Patraru pentru ca-l ataca pe Liviu Dragnea. Va aduc aminte de jignirile aduse jurnalistei care o agasa pe doamna Firea cu intrebarile ei. Laudatio care i se aducea lui Liviu Dragnea la Viata Satului. Va aduc aminte ca ati transformat principala emisiune din prime-time a TVR intr-o hazna. La ora 9, pe televiziunea publica platita din banii cetatenilor, timp de trei ani se face o politica partizana desantata”, a spus Gigel Stirbu in cadrul dezbaterilor.

Rapoartele urmeaza sa fie supune dezbaterii plenului reunit al Parlamentului. Daca ele vor fi respinse, va fi numit un interimar la conducerea Televiziunii publice, a precizat presedintele Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor, Iulian Bulai.

De altfel, la nivelul Coalitiei s-a decis ca votul de respingere a activitatii TVR si SRTV sa fie dat saptamana viitoare si sa fie propusa o conducere interimara pentru cele dpua institutii publice.