China are propriile sale vaccinuri, dar …

De cand au inceput sa intre in productie o varietate de vaccinuri COVID in diferite tari din intreaga lume, Partidul Comunist Chinez a lucrat din greu, raspandind dezinformarea cu privire la propriile eforturi, precum si la cele ale adversarilor lor. In plus fata de acuzatiile lor bizare ca virusul a fost creat intr-un laborator american (in timp ce a aparut cumva mai intai in Wuhan in loc de Maryland), guvernul chinez a insistat ca vaccinurile americane sunt fie defectuoase, fie ineficiente, in timp ce ale lor sunt net superioare .

Dar un pericol serios a aparut in peretele propagandistic al natiunii in acest weekend, cand unul dintre cei mai inalti oficiali din domeniul sanatatii din China a recunoscutca eficacitatea propriilor vaccinuri este ,,scazuta” si ar putea fi nevoie sa se uite la diferite modele de distributie pentru a imbunatati rezultatele. (Associated Press)

Intr-o admitere rara a slabiciunii vaccinurilor coronavirus chineze, oficialul principal de control al bolii din tara spune ca eficacitatea lor este scazuta si guvernul are in vedere sa le amestece pentru a le oferi un impuls.

Vaccinurile chineze ,,nu au rate de protectie foarte mari”, a declarat directorul Centrelor Chinei pentru Controlul Bolilor, Gao Fu, la o conferinta sambata in orasul Chengdu din sud-vestul tarii.

Beijingul a distribuit sute de milioane de doze in alte tari, incercand in acelasi timp sa promoveze indoieli cu privire la eficacitatea vaccinurilor occidentale.

Primul element care trebuie remarcat aici este ca cineva ar putea dori sa fie atent la Dr. Gao Fu pentru propria sa siguranta. De-a lungul Pandemiei, PCC nu s-a sfiit deloc sa inchida sau sa inchida pe oricine care nu urmeaza linia companiei, inclusiv medici si oficiali alesi. Iesirea si admiterea ca vaccinurile Chinei nu sunt la inaltime este o modalitate buna de a induce o lovitura negativa, daca nu chiar finala, in cariera cuiva.

Dr. Fu a continuat de acolo pentru a sugera ca tara sa ar trebui sa ia in considerare trecerea la utilizarea tehnologiei ARNm, cum ar fi cea utilizata pentru dezvoltarea vaccinului Pfizer. (China foloseste in continuare metoda traditionala de slabire a probelor vii de virus pentru a-si crea dozele.) De asemenea, acest lucru nu este in concordanta cu linia companiei, deoarece PCC a sugerat in mod repetat ca tehnologia ARNm este defectuoasa. Daca Gao Fu nu reflecta o schimbare foarte recenta si radicala a pozitiilor publice adoptate de guvernul chinez, el ar putea patina pe niste gheata foarte subtire.

Deci, cat de slabe sunt vaccinurile produse in China? PCC se lauda cu cifre de pana la 79%. Dar testele independente efectuate pe flacoane ale vaccinului Sinovac trimise din China in Brazilia au concluzionat ca rata de eficacitate a vaccinului chinez a fost de doar 50,4%. Desi este inca mai bun decat nimic, acel nivel de eficienta se reduce la putin mai mult decat sa arunci o moneda daca intri in contact cu o persoana infectata.

Chinezii au in prezent cateva vaccinuri diferite in productie. Pentru a remedia aceste neajunsuri, un plan in discutie ar presupune amestecarea diferitelor vaccinuri impreuna intr-o serie de fotografii. Acest proces se numeste ,,imunizare secventiala”, iar expertii in sanatate sunt de acord ca are potentialul de a imbunatati nivelul total al imunitatii totale, daca este facut corect. Guvernul britanic se uita in prezent la amestecarea vaccinului Astrazeneca cu produsul Pfizer, probabil pentru ca rezultatele testelor Astrazeneca au ramas pana acum in urma celor doua produse initiale americane.

China a incercat sa se angajeze intr-o ,,diplomatie a vaccinurilor” de la inceput, transportand cantitati mari de vaccinuri catre tari care nu au putut comanda sume semnificative la inceputul anului. Aceasta a fost menita sa favorizeze si sa faca Statele Unite sa para egoiste pentru ca nu trimit doze catre toata lumea de pe planeta. Dar aceste eforturi au fost in mare masura un dezastru pentru ei pana acum. Si aceste noi intrebari despre siguranta si eficacitatea propriilor vaccinuri nu vor face prea multe pentru a imbunatati aceasta situatie.