Romania in lunile urmatoare

Dar sa fim optimisti.

Cit mai dureaza criza?

Foarte simplu: exact pina cind companiile romanesti vor reincepe vinzarile. Nici o secunda mai putin. Dar noi suntem inca in perioada de prabusire. Povestile guvernului, ca am iesit din criza pentru ca productia in noiembrie ar fi crescut cu 0.3% sunt aberante. Productie fara vinzari inseamna acumulare de stocuri. Iar stocurile pe timp de criza inseamna dezastru – cum stie orice firma.

Vezi articolul scris de Radu Soviani pe aceasta tema: http://standard.money.ro/macro/romania-nu-a-ie%c8%99it-din-recesiune-pib-in-trimestrl-iv-a-scazut-cu-15-fa%c8%9ba-de-trim-iii-economia-a-scazut-cu-72-in-2009-voi-reveni-2000.html

Ce ne rezerva viitorul?

Statul roman nu va cheltui nici un ban pe programe anticriza. Pentru ca nu mai are. E terminat. Nu mai sunt bani nici macar de spagi. Cine s-a obisnuit cu statul-parinte, care scoate bani din buzunar si iti rezolva problemele cind nu te mai descurci, o se dezobisnuiasca. Acel stat a dat faliment. Asa ca economia romaneasca va urma, sa speram, calea americana:

– Companiile vor fi prudente cu angajarile. Salariile vor fi mici, chiar si 50% fata de cit fusesera in perioada de boom economic. Productivitatea va creste, se va munci mai mult pe bani mai putini, se vor face frecvent ore suplimentare neplatite.

– Legile cu privire la durata zilei si saptaminii de lucru, concediul legal, salariul minim pe economie, vor deveni ne-economice si vor fi ignorate. De fapt ele sunt si acum incalcate.

– Munca la negru va deveni o regula. Companiile nu vor mai avea bani sa plateasca si salariatii, si contributiile catre stat. Daca statul va fi inflexibil si va incerca sa impuna cu forta contractul de munca, va provoca alte sute de mii de falimente si se va trezi cu un numar intr-adevar urias de someri in brate.

– O parte dintre someri vor incepe sa ofere diverse servicii (ca reparatori calculatoare, retele, instalatori, taximetristi – in general tot ce nu presupune mult studiu).

– Profiturile vor fi infime. Nu vom mai auzi “povesti de succes” cu oameni care s-au imbogatit dupa 6 luni de la intrarea in afaceri.

– Cresterea economica va fi atit de mica, incit va fi usor de confundat cu stagnarea.

– Cumparatorii vor cauta produse din ce in ce mai ieftine. Pretul si durabilitatea vor fi pe primul plan, calitatea si aspectul, pe locul doi.

– Bancile vor fi prudente cu creditele. Intirzierile la plata sunt inevitabile. In primul rind din partea statului.

– Numarul emigrantilor va creste, ceea ce va ajuta la scaderea somajului. Dar vom deveni o tara mai mica, mai slaba – iar pensiile actuale vor fi imposibil de platit.

Deci problema somajului, ca si revenirea economica vor trebui rezolvate de firmele private, pentru ca numai ele mai produc cit de cit bani in Romania. Asa ca Sebastian Vladescu avea dreptate: evident ca poporul va scoate economia din criza. Dar nu tot poporul. Ci doar acea parte care constituie sectorul privat.

Atunci ce poate face statul pentru noi?

Doar lucruri care nu il costa nimic. Adica sa creeze un mediu in care sa putem lucra:

– sa schimbe raportul de forte dintre stat si privat. In prezent, din 4.200.000 de angajati, doar 1.200.000 lucreaza in sectorul privat. Raportul ar trebui sa fie invers. Dar nici chiar atunci nu se vor putea acoperi si cele 6 milioane de pensii in plata.

– sa aplice in fine legile impotriva economiei negre. Chiar si impotriva firmelor care au “protectie” (fie politica, fie de la serviciile secrete). Chiar si impotriva traficantilor de alcool si tutun. E ridicol sa te plingi ca nu ai bani si sa pierzi linistit taxe in valoare de 6 miliarde de euro pe an. ANAF sa nu mai aiba “favoriti” si  “persecutati”.

– sa isi reduca birocratia. Sa introduca, in fine, contractul de comision. Pentru ca in absenta meseriei de agent de vinzari (platit doar din ceea ce aduce firmei), revenirea economica ramine doar un vis. Sa reintroduca contractul de colaborare.

– sa desfiinteze rapid impozitul minim. Cum mai poate un somer sa isi faca o mica firma, cind statul ii ia 500 de euro pe an, din 1500 de euro, cit o sa cistige el?

– sa elimine plafonul de amortizare, sau sa il mareasca. In felul acesta firmele vor achizitiona mai usor pasive si va fi stimulat consumul. Statul va incasa mai putin impozit, dar mai mult TVA, iar economia va fi stimulata sa iasa din zona “neagra”, nefacturata (ideea apartine unui cititor: Florian Belenyesi, director comercial)

– sa isi plateasca intotdeauna angajatii sub media din sectorul privat. Cei mai bine pregatiti si mai inteligenti oameni din Romania trebuie impinsi sa produca bani, nu sa plimbe hirtii.

– sa nu mai fure. Contractele de stat trebuie facute transparent, fara clauze de confidentialitate. Ce-i aia “clauza de confidentialitate” pe bani publici? Ele ar trebui interzise prin lege.

– sa dispara din economie. Aproape toate companiile de stat sunt falimentare de 20 de ani (cu citeva exceptii, ca Aeroportul Otopeni, sau Regia Sarii, care sunt profitabile). Mentinerea lor in viata cu forta (de frica somajului) se face, culmea, chiar pe banii concurentilor lor privati. Nu e doar concurenta neloiala. E o aberatie economica.

In rest, statul sa ne lase in pace!Cele ce urmeaza se bazeaza pe ideea ca statul roman nu va da oficial faliment. Deci discutam varianta optimista: ca guvernul roman nu este atit de nebun, sa mai intirzie reforma. S-o spunem pe fata: principalul decident in Romania este acum presedintele Basescu. Daca el va continua sa imprumute bani ca sa plateasca salarii si pensii, care vor fi cheltuite pe mincare de import, acesta va fi sfirsitul Romaniei. Punct. Orice planuri de viitor devin in acest caz inutile.