Politicienii au ingropat leul

Pentru dezastrul Romaniei om fi vinovați cu toții.

Ei ca au furat, noi ca i-am lasat. Dar pentru prabușirea leului la care asistam in clipa asta, vina este clar doar a politrucilor de acum. Nici Ceaușescu, nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu, nici Nastase nu au vreo vina aici. Ci cei care sunt acum la putere si in opoziție: Traian Basescu si Emil Boc pe de o parte, si Victor Ponta impreuna cu Crin Antonescu pe de alta. Scandalurile politice au dat lovitura de gratie monedei naționale. Care si așa era bolnava – pentru ca economia in intregime e bolnava.

BNR incearca in zadar sa mențina in mod artificial cursul leului.

Inseamna risipa de resurse. Rezerva valutara se poate epuiza cit ai clipi din ochi in asemenea eforturi sortite eșecului. Pur si simplu economia romaneasca nu mai susține moneda naționala. Degeaba incercam sa traim la nivelul din 2007-2008. N-o sa reușim. Ar fi mai realist sa recunoaștem ca suntem cu adevarat in dezastru, sa acceptam consecințele si sa ne taram pe drum inainte, cum putem.

Iar consecințele sunt mortale: inseamna scaderea salariilor mult sub nivelul de acum (probabil cu 90%), devalorizarea leului la nivelul real al economiei romanești (aici cred ca nimeni nu știe exact unde se va opri prabușirea), șomaj masiv. Si probabil intrarea oficiala a statului roman in incapacitate de plata. Toate acestea nu sunt opționale. Sunt inevitabile. Pur si simplu Romania nu mai produce bani, nu mai gasește nici imprumuturi si nu are nici șanse de revenire economica in anii urmatori (pentru ca piața europeana se prabușește si ea). Dar, mai ales, nu are nici resurse umane capabile sa iasa din criza.

Nu trebuie sa incetinim prabușirea!

Romania a intrat de saptamana asta in top 10 al tarilor cu cel mai mare risc de faliment. In Europa, doar Grecia si Ucraina sunt considerate mai riscante pentru investitori ca Romania.

Cu cat ne prabușim mai repede, cu cat atingem mai rapid nivelul zero, cu atat se va stabiliza mai repede piața. Iar oamenii de afaceri vor avea cu atat mai multa incredere sa reinceapa activitatea. Cine e nebun sa mai cumpere acum ceva, sa inceapa vreo activitate, cand maine preturile ar putea sa scada la jumatate? Cine sa ia un credit, cand inflația ar putea sa-i arunce compania in aer? Desigur, orice idei comuniste de genul “statul e mai important ca sectorul privat” sau orice mișcari sindicale, trebuie strivite cu duritate.

Nu e timp de gluma. Masurile dure de reforma nu se iau cu aprobarea sindicatelor. Iar salariații nu-si stabilesc niciodata singuri salariile. Nicaieri. Ei doar accepta sau refuza ce li se ofera. Daca nu le convine, pleaca! Si cu toate ca statul e un patron foarte pampalau, nu poate sa permita așa ceva, pentru ca in clipa urmatoare incepe haosul in economie. Trebuie pus piciorul in prag. Manifestațiile de protest neautorizate trebuie spulberate, iar sindicaliștii care incalca legea trebuie trimiși in inchisoare, ca Miron Cosma.

Dar pot Boc si PDL sa ia masuri dure?

Eu nu cred. Pentru ca nu se pot abține sa nu fure de la buget. Si evident, asta se afla ușor in toata tara. De fapt, ei nici nu-si ascund “prosperitatea”. Sa vii la o ședința cu președintele Romaniei, pe tema dezastrului economic, in Audi platit de stat, este si mitocanie si imbecilitate. Trebuiau sa vina pe bicicletele personale! Cand directorii de la Ford si General Motors s-au dus in avioanele firmei sa ceara sprijin financiar de la Obama, s-au facut de ras in toata America.

Am auzit ca PDL s-a comparat cu Moise, care si-a condus poporul prin desert timp de 40 de ani, pana au gasit Pamantul Fagaduinței. Nu știu daca aceasta criza va dura 40 de ani. Foarte posibil. Dar știu ca nu poți sa conduci oamenii prin desert ziua, iar noaptea sa le umbli prin buzunare si sa te culci cu nevestele lor!