SUA a cerut ajutor economic Chinei. China refuza.

Americanii au cerut Chinei sa-si aprecieze yuanul. Degeaba!

Secretarul de stat SUA, Hillary Clinton s-a deplasat la inceputul saptamanii la Beijing si a solicitat președintelui chinez, Hu Jintao, sa creasca valoarea yuanului chinez.

De doi ani de zile, guvernul chinez pastreaza yuanul la o valoare pe care SUA o considera cu 40% prea scazuta (1 USD = 6.83 yuan).

O creștere a valorii yuanului ar insemna ca exportatorii chinezi sa incaseze mai putini dolari pentru marfurile lor. Altfel spus masura inseamna de fapt un transfer de bani de la chinezi catre americani (dar si catre europeni!).

Raspunsul președintelui Hu Jintao a fost politicos, dar ferm: “China va continua sa promoveze reforma mecanismului ratei de schimb a yuanului intr-o maniera pe care o va iniția ea insași, si care va fi controlabila si graduala”. Adica: o sa creștem valoarea yuanului cand o sa ne convina noua, si doar daca o sa ne convina noua. Președintele Chinei a sugerat totuși ca ar putea adopta o atitudine mai flexibila, daca SUA deschide accesul Chinei la inalta tehnologie.

Din criza asta, scapa cine poate!

China este marele caștigator al actualei crize. Cand aceasta se va termina (pentru ca e departe de final), China va fi in poziția de lider economic al lumii. Si nu are de gand sa renunțe la aceasta poziție. De fapt, exact la fel a profitat si SUA, in secolul 20, de Primul si de Al Doilea Razboi Mondial. Razboaie care au propulsat-o pentru 70 de ani in poziția de superputere si de șerif al lumii.

Așa ca acum nimeni nu are mila de nimeni. Nimeni nu va fi solidar cu nimeni. Daca trebuie sa ceri ceva, ar fi bine sa ai altceva de oferit in schimb. SUA, spre norocul ei, chiar are. La fel si Germania. De fapt, SUA si Germania pot iesi din criza si fara ajutorul Chinei – dar cu costuri sociale mult mai mari!