Manifest britanic pentru dezastrul Romaniei

Cuvant inainte

PENTRU MINE, ESENTA POLITICII nu este teoria politica, sunt oamenii si felul in care vor sa-si traiasca viața.

Oricine a trait in aceasta tara in ultimii 5 ani n-a putut sa nu vada cum balanța societații s-a aplecat tot mai mult in favoarea Statului, in defavoarea libertații individuale.

Odata cu amenințarea libertații s-a nascut un sentiment de neajutorare, ca timpul nostru ca mare națiune a trecut si ca e prea tarziu sa mai schimbam ceva.

Eu nu accept asta. Cred nu doar ca putem, ci trebuie sa putem. Acest manifest arata calea.

Cele 5 sarcini

Sa insanatoșim economia si societatea, prin controlul inflației si printr-o balanța corecta intre drepturile si datoriile mișcarii sindicale. Sa facem din nou ca munca sa fie rentabila, succesul sa fie rasplatit, iar noi joburi reale sa fie create intr-o economie in creștere. Sa intarim Parlamentul si puterea legii. Sa sprijinim viața de familie, ajutand oamenii sa devina proprietari, crescand standardul educației copiilor, si concentrand ajutorul social doar spre sprijinirea efectiva a batranilor, bolnavilor, si celor care au cu adevarat nevoie. Sa intarim apararea tarii si sa colaboram cu aliații in apararea intereselor noastre intr-o lume tot mai amenințatoare.

Sa refacem echilibrul

Banii si un echilibru corect intre drepturile si obligațiile sindicatelor, intre patronate si comunitatea in care lucreaza sunt esențiale pentru o revenire economica.

Controlul inflației

Ca sa controlam inflația, este esențiala disciplina monetara, cu obiective declarate public pentru rata de creștere a masei monetare. In același timp, o reducere graduala a imprumuturilor Guvernului este de asemenea vitala.

Mai multa valoare pentru bani

Orice guvern viitor care iși dorește cu adevarat sa reduca inflația si taxarea, va trebui sa faca economii substanțiale.

Reforma sindicatelor

Libertatea sindicala poate inflori doar intr-o societate libera. O mișcare sindicala puternica si responsabila poate juca un rol important in revenirea noastra economica.

O participare mai larga

Prea des sindicatele sunt dominate de o mana de extremiști care nu reflecta vederile de bun simt ale majoritații membrilor de sindicat.

Prea multe greve

Mai multe schimbari sunt necesare ca sa incurajam oamenii sa se comporte responsabil si sa respecte ințelegerile facute la munca.

Daca legea poate fi folosita sa dea privilegii, trebuie folosita si sa stabileasca obligații. Nu putem sa permitem o repetare a comportamentului pe care l-am vazut cu toții in fata fabricilor si spitalelor iarna trecuta.

Reducerea impozitelor

Vom reduce impozitele, la toate nivelurile, ca sa rasplatim munca, responsabilitatea si succesul; sa scapam din capcana saraciei; sa incurajam economisirea si proprietatea; sa simplificam taxele – ca TVA; si sa reducem birocrația.

Trebuie sa fie mai rentabil pentru oameni sa munceasca, decat sa stea.

Industria, comerțul si locurile de munca

Taxele scazute si economisirea vor incuraja creșterea economica. Dar numai ele nu vor fi de ajuns. Profitul este baza unei economii libere.

Ne-am chinuit prea mult sa pastram joburile deja existente. Trebuie sa ne concentram pe crearea de condiții pentru apariția de joburi noi, mai moderne, mai sigure, mai bine platite. Asta este cea mai buna cale de a-i ajuta pe șomeri si pe cei amenințați sa-si piarda slujbele in viitor.

Nici strategiile guvernului, nici subvențiile nu pot produce revenire economica. Daca este in interes național sa ajutam o firma in dificultate, acest ajutor trebuie sa fie temporar si din ce in ce mai mic. Speram cu toții ca acele companii care sunt acum ajutate de catre contribuabili vor fi capabile curand sa reușeasca singure; dar succesul sau eșecul sta in mainile lor.

Intreprinderile mici

Crearea de noi joburi depinde in mare masura de succesul intreprinderilor mici. Reducerea taxarii, simplificarea TVA sunt cheia viitorului lor. Vom reduce numarul formularelor oficiale si le vom simplifica.

Sa dam sens securitații sociale

Sistemul nostru de securitate sociala este acum așa de complicat, ca nici unii specialiști ai Ministerului nu il ințeleg. Taxarea incepe la un nivel atat de scazut, ca mulți oameni sunt taxați ca sa plateasca pentru propriile lor ajutoare sociale. Prea adesea oamenii caștiga mai puțin, sau la fel, daca muncesc, ca si daca stau pe ajutor social.

Sa refacem dorința de a munci inseamna, in primul rand, sa reducem taxele.

Un nou inceput

Nu facem promisiuni stralucitoare. Dezamagirea repetata a așteptarilor tot mai mari a dus la o profunda neincredere in promisiunile politicienilor. Multe lucruri vor trebui pur si simplu sa aștepte pana cand economia iși va reveni si vom crea din nou bogația de care depind atat de multe altele.

Anii minciunilor si falsului optimism s-au terminat. E timpul pentru un nou inceput.

Nota finala

Acestea sunt fragmente din Manifestul pe care Margaret Thatcher l-a lansat catre poporul britanic in 1979, inainte sa devina Prim Ministru pentru 11 ani.

M-am gandit sa-l traduc pentru ca Romania este acum intr-o situație mult mai grea decat era atunci Marea Britanie. Si nu dezastrul economic este cel mai inspaimantator. Ci faptul ca nu exista nici un partid politic care sa lupte onest impotriva puterii Statului, pentru libertatea si inițiativa individuala. Toate partidele romanești au fost la putere, s-au lasat corupte de ea, au intarit controlul Statului asupra noastra si au folosit Statul pentru imbogațirea personala.

Așa ca salvarea noastra este in afara acestui Parlament, in afara clasei politice, printre cetațeni. Sau nu mai e deloc.