Taierea salariilor bugetarilor lovește sectorul privat? Va arde de glume?

Asta e cea mai recenta prostie a sindicatelor. De ce e prostie:

1. Producatorul roman a ramas de fraier ani de zile.De 2 ani, presa urla ca 70% din consumul romanilor merge pe marfuri de import. Romanii s-au inghesuit sa-si cumpere plasme, mașini, frigidere – toate de import. Iar banii respectivi, sa fie clar: nu sunt banii noștri! Sunt bani imprumutați si care trebuie dați inapoi. Din impozitele platite de firmele private romanești, ca alta sursa nu e!

In Romania consumul n-are mare legatura cu producția. Bugetarii, cu salariile lor imense, nu bagau bani in buzunar producatorului roman. Tocmai invers: luau bani de la producatorul roman si ii dadeau producatorilor chinezi, japonezi, americani, unguri, germani etc.

Ați uitat ca toamna trecuta țaranii romani au aruncat laptele la porci, pentru ca in hipermarketuri se vinde lapte unguresc, francez si polonez? Ați uitat ca legumele din Turcia au scos de pe tarabe legumele romanești? Ați uitat ca romanii prefera sa-si faca concediile in Bulgaria?

Așa ca, liniștiți-va, bugetarilor: producatorii privați or sa fie cel mai puțin loviți de reducerile salariilor voastre. Oricum, e draguț ca ne purtați de grija.

2. Cine e afectat mai mult: hipermarketurile si imobiliarele.Hipermarketurile si “dezvoltatorii” imobiliari au beneficiat cel mai mult de “paranghelia” economica din ultimii 4 ani. Hipermarketurile sunt niște conducte, prin care banii romanești se scurg in exterior. Principalii clienți ai hipermarketurilor au fost tocmai bugetarii. Probabil ca hipermarketurile vor fi obligate sa concedieze oameni, intr-adevar.

3. Statul a concurat sectorul privat la salarii.Asta știe orice firma. Nu mai conta ce profit aveai. Nu mai conta starea reala a economiei. Daca nu dadeai salarii “ca la stat”, oamenii iți plecau si se angajau…la stat. Pentru ca statul chiar a angajat 600 000 de funcționari intre 2005 si 2008. Adica 150 000 de oameni pe an! Si inca 26 000 de oameni in 2009!

Așa a inceput criza: firmele romanesti au devenit necompetitive pe piața, pentru ca au fost obligate sa mareasca salariile, deci si preturile. Pana cand si-au pierdut clienții si au dat faliment. Si tot așa vom ieși din criza: cu preturi mici si cu salarii si mai mici, ca sa putem concura produsele chinezești. Invațați de la Logan, ca așa s-a impus pe piața germana!

Alta cale nu e.