Cateva cuvinte importante despre cancerul mamar

Stiati ca, la nivel mondial, cancerul de san este a doua cauza de deces prin cancer la femei, iar in Romania este cea mai frecventa forma de cancer in randul fmeilor si principala cauza de deces prin cancer?

Din fericire, diagnosticat la timp, cancerul de san este complet curabil.Doar ca, din pacate, in ultimii 30 de ani, aceasta maladie apare din ce in ce mai mult in randul femeilor foarte tinere.

Cancerul de san are mari implicatii psihologice asupra femeilor, generate de valorile estetice atribuite sanilor. Dragele mele, in cea mare parte, frica de a depista aceasta maladie si, uneori gandul ca noua nu ni se poate intampla, ne tine departe de vizita la medic. La controlul ginecologic pe care il facem la fiecare sase luni, un examen clinic corect ne-ar ajuta foarte mult in prevenirea si depistarea din timp a acestei maladii.

M-am interesat si care sunt principalii factori de risc in aparitia bolii.

 Primul factor este dat de varsta (desi, in ultimii ani nu a mai fost chiar un factor primar). Apoi, apar factorii genetici – mama, sora cu antecedente.  Nivelele crescute de estrogeni in premenopauza constituie alti factori de risc. Dragele mele surse de estrogeni pot fi medicamentele, produse cosmetice de infrumusetare si intretinere, lotiuni de intinerire a pieli, etc.

O sa ramaneti surprinse dar am citit despre faptul ca, cele mai afectate categorii sociale, sunt cele de nivel mediu si ridicat.Mai apare un factor de risc in lista specialistilor si anume o sarcina sanatoasa, dusa la termen, la o varsta de peste treizeci de ani. In contrapartida si lipsa nasterilor este un factor determinant.

Si expunerea directa  a sanilor la soare poate duce la sensibilizarea acestora si chiar la aparitia unor neoplasme.

Din pacate cazele sunt mult mai multe si de natura diferita. Prima menstruatie precoce (sub 11 ani), ori aparitia menopauzei inainte de 55 de ani, obezitatea, dieta bogata in grasimi si dulciuri, etc.

Exista insa si factori care protejeaza organismul femeii de aparitia cancerului mamar: prima menstruatia dupa 15 ani, activitatea fizica sustinuta, alaptarea la san pentru o perioada de peste un an, activtatea sexuala intensa, etc.

Inainte de controlul de specialitate, specialistii ne indeamna sa ne facem testarea lunar, singure, acasa, folosind autopalparea. Si iata cum ne invata ei sa facem aceasta operatiune. Imediat dupa menstruatie, in fata oglinzii, dupa dus, pentru a putea observa cat mai bine orice modificare aparuta la nivelul sanilor. 

Cu palma cu degetele unite, mana relaxata, evitand gesturile traumatizante, de la stern pana la marginea laterala a toracelui si de la limita lui superioara pana la santul submamar, apoi areola mamara si mamelonul (pe acestea din urma se apasa usor pentru a observa eventuale secretii mamelonare). Operatiunea se incheie cu palparea regiunilor axilare. Cam asta este autocontrolul lunar.

In principiu ar trebui sa mai stim care sunt cateve dintre semnele si simptomele cancerului mamar: masa palpabil indolora, durere, deformari, scurgeri mamelonare, roseata sau ulceratie tegumentara, prurit, etc.

Vitaminele ne ajuta insa si ele in prevenirea acestei boli cumplite. Va enumar cateva dintre cele cu efect direct, dovedit: vitamina A, vitamina E, vitamina C, seleniul. 

Consumul excesiv de alcool si cofeina contribuie la aparitia acestei boli insa.

Asadar, fara excese, cu o viata echilibrata, cu o alimentatie sanatoasa si mult echilibru fizic si psihic, cu verificari lunare acasa si controale de specialitate de doua ori pe an, putem preveni aparitia acestei boli si putem miza pe tratarea completa a ei in cazul depistarii sale.