3 retete cu turmeric pentru micul dejun si pranz

Descopera mai jos aceste 3 retete cu turmeric care, fara indoiala, vor fi foarte utile pentru diverse mese, inclusiv micul dejun.

Turmericul este un ingredient care provine din aceeasi familie cu ghimbirul. De fapt, este folosit intr-un numar mare de preparate din bucataria asiatica si este componenta principala a curry. Acest aditiv face ca retetele cu turmeric sa aiba un caracter cu totul special.

De mentionat ca acesta este un ingredient folosit ca colorant de multe industrii, sub denumirea de curcumina E-100.

Proprietatile si beneficiile turmericului

Turmericul are proprietati antioxidante si digestive interesante, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea Central Michigan (Statele Unite).

Este o substanta care protejeaza celulele si reduce nivelul de colesterol LDL. De asemenea, are proprietati benefice pentru stomac si ficat. Prin urmare, este un adaos recomandat persoanelor care sufera de digestie grea si flatulenta.

Consumul regulat de turmeric poate ajuta la prevenirea unor boli inflamatorii si este, de asemenea, benefic pentru persoanele cu artrita.

Piper in retete cu turmeric

Lucrul obisnuit in retetele cu turmeric este sa adaugati acest ingredient la sfarsitul gatitului si sa il insotiti cu un praf de piper negru. Acest lucru permite cresterea absorbtiei principiilor active ale turmericului, cunoscute sub numele de curcuminoizi.

Motivul pentru a adauga turmericul in ultimul moment este ca poate pierde pana la 85% din curcuminoizi daca este gatit mai mult de 15 minute. Prin urmare, cel mai bine este sa-l folositi la sfarsitul retetei, inainte de a opri focul, sau chiar crud.

In ceea ce priveste ardeiul, s-a observat in acest studiu realizat de Dr. J Singh ca pepperina pe care o poseda acest condiment previne degradarea curcuminoidelor. In acest fel, organismul le poate absorbi in cantitate mai mare. Aceeasi proprietate a ardeiului poate fi folosita in retete cu alte ingrediente si chiar cu medicamente.

1. Smoothie cu banane condimentat

Prima dintre retetele cu turmeric pe care le vom discuta mai jos consta intr-un mic dejun caruia turmericul ii poate da o nota aparte.

Prepararea sa este foarte simpla iar condimentele pe care le contine accentueaza caracterul oriental al retetei.  Pentru a pregati o cantitate adecvata pentru doua persoane, veti avea nevoie doar de urmatoarele ingrediente:

Ingrediente

  • 4 banane congelate (100 g).
  • 1 bucata de ghimbir proaspat (5 g).
  • 1/2 lingurita de scortisoara (1,2 g).
  • 1/4 lingurita cardamom macinat (0,5 g).
  • 1/2 lingurita de turmeric (1,2 g).
  • 1/2 lingurita de anason macinat (1,2 g).
  • 750 ml lapte de ovaz (3 si 1/2 cani).

Pregatirea

  • Primul pas va fi sa puneti toate ingredientele in blender.
  • Dupa ce au fost amestecate si integrate corect, va fi suficient sa-l serviti in pahare.
  • Pentru a accentua aroma, este indicat sa adaugati un praf de sare.
  • Acest smoothie simplu poate fi un plus ideal la micul dejun. Turmericul si anasonul ofera proprietati benefice impotriva gazelor, iar amestecul de condimente da si o aroma foarte interesanta cu note orientale.

2. Macaroane cu dovleac si branza

Macaroanele este un fel de mancare care ii place tuturor. Aceasta reteta de paste poate fi o masa interesanta si usor de facut vegan, pur si simplu inlocuind branza vegana. Pentru a face acest lucru, vom avea nevoie de:

Ingrediente

  • 2 rosii (40 g).
  • 1/2 ceapa (40 g).
  • 1/4 de vinete (20 g).
  • 1/4 cana de mazare (25 g).
  • 1 lingurita de sare (2,5 g).
  • 1/2 cana de branza rasa (120 g).
  • 1 lingurita de turmeric (2,5 g).
  • 1 pachet de macaroane (250 g).
  • 2 cani de dovleac taiat cubulete (400 g).
  • 1 lingurita de praf de usturoi (2,5 g).
  • 1 lingura suc de lamaie (5 ml)

Pregatirea

  • Mai intai vom incepe prin a taia vinetele, ceapa si rosiile.
  • Dupa ce am incalzit putin ulei intr-o oala, prajim aceste legume impreuna cu mazarea.
  • Pe de alta parte, gatim pastele. Odata ce sosul este gata, adaugati pastele fierte si amestecati bine.
  • Apoi, lasand amestecul deoparte, gatiti dovleceii intr-o oala pana se inmoaie.
  • Apoi il trecem prin blender impreuna cu restul ingredientelor si macinam pana obtinem un sos omogen.
  • In cele din urma, va fi suficient sa adaugati acest sos la pastele cu legume, sa amestecati din nou si sa serviti.

3. Broccoli prajit cu lamaie

Pentru a termina, va spunem despre aceasta reteta foarte simpla cu turmeric care include un delicios broccoli prajit la cuptor. Pentru a o prepara, trebuie doar sa aveti urmatoarele ingrediente:

Ingrediente

  • 1 lamaie (40 g).
  • 1 broccoli (100 g).
  • 2 catei de usturoi (2 g).
  • 1 praf de piper negru.
  • 1/2 lingurita de turmeric (1,2 g).
  • 3 linguri de ulei de masline (30 g).

Pregatirea

  • Primul pas va fi sa spalati broccoli si sa taiati tulpina centrala, care nu va fi folosita pentru reteta, dar poate fi folosita pentru o supa de legume.
  • Apoi, puneti bucatile de broccoli intr-un castron.
  • Intre timp, pregatim cuptorul, preincalzindu-l la 200 ºC cu caldura atat deasupra cat si dedesubt.
  • Pe de alta parte, stoarceti lamaia si amestecati-o cu cateii de usturoi taiati felii.
  • In continuare adaugam si uleiul si turmericul, precum si putina coaja de lamaie pentru a accentua aroma.
  • La final, amestecam totul cu broccoli tocat si il dam la cuptor pe o tava. 20 de minute la cuptor vor fi suficiente pentru a pregati o alta dintre aceste retete simple cu turmeric.