Basescu: “Revizuirea Constitutiei, pas firesc”

Cu prilejul Zilei Constitutiei, sarbatorita luni, 8 decembrie, Traian Basescu a tinut un discurs ce a subliniat importanta acesteia in “dezvoltarea si modernizarea societatii “. In cadrul ceremoniei organizata de Curtea Constitutionala a Romaniei si desfasurata la Palatul Parlamentului, presedintele a punctat principalele momente ale adoptarii Constitutiei, accentuand totodata necesitatea ca aceasta sa se adapteze “nevoilor prezentului, dar si ale viitorului”.

Presedintele Romaniei a apreciat ca adoptarea Constitutiei, de la care se implinesc astazi 17 ani, reprezinta un “eveniment politic, social si juridic major al vietii statale”. Basescu a mentionat ca rasturnarea regimului politic, care a marcat revenirea la democratie si pluripartitism si votarea Constitutiei in 1991,  contribuie la insemnatatea actului fundamental. Presedintele aminteste de asemenea si valorile fundamentale pe care Constitutia le promoveaza si apara: separarea puterilor in stat, garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, independenta justitiei, dreptatea si pluralismul politic, protejarea demnitatii umane.

“Se spune ca fiecare popor isi are Constitutia care i se potriveste si care i se cuvine, dar, in acelasi timp, acel popor trebuie sa aiba fata de Constitutia lui sentimentul dreptatii, pentru ca altfel legea fundamentala nu va avea nicio valoare”, sustine presedintele Basescu. Acesta mentioneaza ca pentru ca aceasta Constitutie sa asigure respectul populatiei, “trebuie sa fie apta a raspunde nevoilor prezentului, dar si celor ale viitorului, sa aiba un caracter vizionar”.

In acest sens, modificarea actului fundamental, in anul 2003, este catalogata de presedinte ca fiind un pas “firesc”, insa acesta sustine ca “nu trebuie privit ca fiind unul izolat si dificil de repetat in perioada urmatoare”. Conducatorul statului prevede o serie de noi provocari care ar putea impune o noua revizuire a Constituiei: statutul de membru al Uniunii Europene sau evolutia din ultimii ani a institutiilor statale. Basescu avertizeaza totusi ca o asemenea modificare “necesita o reflectie indelungata si o dezbatere larga”.

Potrivit comunicatului de presa al Presedentiei Romaniei, Traian Basescu a tinut de asemenea sa adreseze o serie de indemnuri Parlamentului Romaniei, impulsionandu-l “sa respecte si sa apere valorile statului roman”, dar si sa “invete din greselile precursorilor lor”. Basescu si-a exprimat de asemenea convingerea ca judecatorii Curtii Constitutionale “vor veghea in continuare la integritatea actului fundamental si ca vor asigura echilibrul intre puterile statului”.

In final, presedintele Romaniei a dorit sa asigure ca va fi “un constant aparator al valorilor fundamentale ale statului roman si un aliat loial al oricarei institutii care actioneaza pentru apararea celor mai importante valori fundamentale”. Acesta a mentionat ca nu va ezita sa apeleze la Curtea Constitutionala pentru “asigurarea garantarii suprematiei Constituiei”, amintind de articolul intai al legii fundamentale ce sustine ca “in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.