Rinita alergica – particularitati la copii

Rinita se manifesta prin secretie nazala apoasa, mucoasa sau mucopurulenta data de inflamatia mucoasei nazale si este cea mai frecventa boala alergica la copii, dar numarul cazurilor noi de imbolnavire este subestimat datorita faptului ca pacientii nu sunt examinati si tratati corespunzator.

La copil exista mai multe tipuri de rinita, dar ceea ce nu se cunoaste este ca aproximativ 50% din cazuri sunt determinate de alergie, aceasta putand fi declansata de expunerea la praf de casa, scuame si par de animale (inclusiv saliva animalelor poate declansa mecanismul alergic), acvariu cu pesti, polen, factori fizici (frig, ceata, etc), unele substante folosite la curatenia in casa, deodorante, fum de tigara, etc. La sugar si copilul mic de multe ori se confunda rinita alergica cu cea infectioasa si de multe ori tratamentul este realizat incorect. De aceea oricand avem o rinita care dureaza mai mult de 2 saptamani trebuie sa ne adresam medicului de familie pentru un consult amanuntit in eventualitatea aparitiei rinitei alergice.

Cele mai frecvente manifestari ale rinitei alergice sunt: stranut, mancarimi la nivelul nasului si in jurul ochilor, nas infundat mai ales in timpul somnului, secretii nazale si oculare apoase. La copilul foarte mic si sugar aceasta simptomatologie este mai zgomotoasa deorece se cunoaste faptul ca la varste fragede nu este perfectionat mecanismul respiratiei pe gura. De asemenea parintii pot observa: copilul are ochii rosii, pleoapele inferioare de culoare violacee; multi copii au asa zisul “salut alergic”- adica frectionarea varfului nasului cu podul palmei.

De multe ori, rinita alergica se poate complica cu otita sau sinuzita. Aceste afectiuni devin cronice datorita tratamentului neadecvat. In timp evolutia poate fi spre astm bronsic.

Netratata corespunzator, rinita alergica este una din bolile cu impact negativ asupra calitatii vietii. Somnul copiilor este perturbat, ei adorm greu, se trezesc mai des si acuza oboseala la trezire. Numeroase studii au demonstrat la copiii cu rinita alergica au performante scolare nesatisfacatoare cauzate de dificultati de invatare si absenteism.

La copiii cu rinita alergica se inregistreaza frecvent tulburari de comportament si indispozitie. O serie de manifestari ale rinitei alergice sunt asemanatoare cu cele intalnite in sindromul deficit de atentie hiperactivitate (ADHD): reducerea capacitatii de concentrare, reducerea performanetelor scolare, deprivare de somn, oboseala. Acestor pacienti terapia pentru rinita alergica are efect benefic asupra simptomelor produse de sindromul deficit de atentie hiperactivitate.

In colectivitate, un copil cu rinita alergica are senzatie de jena deoarece trebuie sa sufle nasul si din cauza pruritului nazal si ocular.

Asadar, impactul social al rinitei alergice este puternic din cauza numarului mari de imbonaviri, influentei asupra calitatii vietii, scaderii performantelor scolare si prin costurile directe (pentru tratament) si indirecte (absenta parintilor la serviciu).