Traian Basescu – Suparat sunt Doamne iar

Presedintele Romaniei, Traian Basescu ne-a oferit inca un show politic in cursul zilei de marti, cand a fost prezent la o emisiune difuzata pe postul national de Radio.

Declaratiile izbitoare ale sefului statului vin chiar in mijlocul campaniei electorale, cand privirile oamenilor sunt atintite asupra candidatilor la primarii, si mai putin asupra presedintelui.Asa cum ne-am obisnuit, de cate ori are vreo nemultumire Traian Basescu isi spune ofurile in public, adresand cuvinte grele asupra adversarilor politici si asupra sistemului de justitie din Romania.

Traian Basescu s-a luat inca o data de eternul sau rival, Ion Iliescu, pe care-l considera ca fiind “specialist in lovituri de stat”. Declaratiile sefului statului au fost surprinzatoare, intrucat acesta a acuzat conducerea PSD si pe cea a PNL ca au negociat in 2007 suspendarea sa din functie. “Domnul Tariceanu a negociat cu PSD, in mod deosebit cu Iliescu, doua lucruri: PNL sa voteze suspendarea presedintelui si sa elimine PD de la guvernare si, in schimb, i-a garantat sustinerea pana la sfarsitul mandatului. A fost unul din obiectivele domnului Iliescu, de altfel, specialist in lovituri de stat. Ca ce s-a intamplat in parlament in 19 aprilie anul trecut, a fost o lovitura de stat cu aspect democratic”, a declarat incisiv Traian Basescu.

Dupa ce si-a terminat atacul asupra lui Ion Iliescu, seful statului a atras atentia asupra deciziilor luate de Curtea Constitutionala, pe care acesta le considera a nu fi corecte.Basescu crede ca institutia a ramasa “o pavaza de nadejde pentru parlamentarii suspectati de a fi infractori”. Seful statului a fost vizibil iritat in momentul in care a deschis acest subiect, el fiind intrigat de faptul ca Parchetele “au intrat in acest joc”, nefiind cazul din moment ce el avizase deja inceperea urmaririi penale in cazul fostilor si actualilor ministri.“Hotararea Curtii Constitutionale putea sa lucreze pentru viitor, dar nu pentru trecut”, a declarat Basescu, uitand parca de cate ori Curtea Constitutionala i-a “tinut partea” in refuzul de a numi diversi ministri propusi de premierul Tariceanu, lucru pe care multi l-ar considera ca fiind un decurs ce impiedica bunul mers al institutiilor din Romania.

Liderul de la Cotroceni nu este deloc multumit de intorsatura pe care a luat-o inceputul campaniei electorale. Basescu considera ca, pana acum, campania electorala “seamana cu un blat” sau cu “o fratie intre candidati, care nu fac altceva decat sa se laude unul pe altul”. Basescu considera ca acesti politicieni nu sunt decat o adunatura de “caraghiosi”. Presedintele a continuat balada “Suparat sunt Doamne iar, pe politicienii din tara”, cu un indemn pentru cei care au iesit la batalia pentru Primarie: “Macar nu va laudati, fratilor, daca nu intrati in competitie, dati electoratului senzatia de intelegere, de deja vu”. “Daca se va merge pe non combat, lumea nu va veni la vot”, a spus Basescu.

Cand vine vorba de votat, presedintele nu se sfieste sa declare ca, personal, ar vota un tanar.Reactia noastra la aceasta declaratie ar fi sa intrebam: cine este acest tanar? Nu vrem sa fim rautaciosi, dar nu credem ca Blaga se mai incadreaza in categoria tinereilor.Atacul presedintelui asupra candidatilor la alegerile locale l-a vizat in acest fel si pe candidatul PD-L, Vasile Blaga, care, din spusele presedintelui, sta si ii lauda pe ceilalti. Probabil ca si pe cine nu trebuie, am adauga indraznet, daca Basescu si-a facut publice nemultumirile la adresa campaniei lui Blaga.Din pacate sloganul “Iarna nu-i ca vara” nu prea mai tine la electorat, Blaga fiind continuatorul campaniei incepute de Basescu in urma cu patru ani, ceea ce nu mai este o noutate pentru public, si intr-adevar aduce o senzatie de deja vu.

Cu acest discurs Traian Basescu a reusit inca o data sa ne arate ca vrea cu adevarat sa schimbe ceva in tara asta, si anume modul de face politica, cat si sensul cuvintelor “politician” si “presedinte”, al caror sinonime au ajuns sa fie mai degraba “circar” si “mahalagiu”, decat om care apara interesele cetatenilor.