Ce trebuie sa stii atunci cand vecinul iti invadeaza proprietatea?

O vorba din popor zice ca gardurile inalte fac vecini buni, iar acest lucru pare sa fie de multe ori adevarat. Cu toate acestea, exista unii vecini care nu respecta nici macar gardurile inalte.

Daca terenul, casa, anexa, gardul sau alte elemente intra pe proprietatea dumneavoastra, atunci exista o disputa de limita, un litigiu. Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa discutati cu vecinul si sa comparati documentele de proprietate.

Acestea ar trebui sa arate care sunt limitele proprietatii dumneavoastra si ale vecinului. Daca acest lucru nu este usor de inteles, atunci va trebui sa apelati la un avocat cum este ad-avocat.ro, care ar putea sa va consilieze si sa va reprezinte intr-un eventual proces civil cu vecinul dumneavoastra.

Dupa ce ati aflat exact care sunt limitele de proprietate, ar trebui ca vecinul sa-si mute lucrurile. In caz ca nu se intampla acest lucru, mergeti pe calea unei medieri si ulterior in instanta pentru probleme de incalcare a proprietatii.

Exista litigii intre vecini care au radacini naturale: copacii

Frunzele atarna pe gardul pe care l-ati construit si cad exact in curtea dumneavoastra. Poate ca radacinile copacului ajung pe proprietatea dumneavoastra. In cazul in care copacul se afla pe limita de proprietate, in general statul nu permite distrugerea sa.

Frunzele sunt considerate un fenomen natural si responsabilitatea indepartarii lor cade in sarcina proprietarului. Cu toate acestea, daca ramurile copacului intra pe proprietatea dumneavoastra si provoaca daune din orice motiv (de exemplu, in urma unei furtuni), atunci vecinul dumneavoastra este responsabil pentru curatare si daune.

Daca radacinile ies la suprafata pe proprietatea dumneavaostra, ele sunt considerate o incalcare a proprietatii, ca fel ca si gardurile sau alte obiecte fizice. Deci, daca radacinile traverseaza linia dumneavoastra de proprietate, atunci vecinul, proprietarul copacului, trebuie sa-l taie.

Cainele vecinului, la dumneavoastra in curte

Dar se poate intampla ca nu doar proprietatea vecinului sa traverseze limitele, ci animalele acestuia de companie. O pisica sau un caine poate sa va viziteze si sa va lase cateva “cadouri” nedorite. In anumite situatii, aceste animale pot dauna proprietatii. Daca animalul este periculos sau a ranit pe cineva, proprietarul poate fi tras la raspundere pentru vatamare sau daune. In unele cazuri, vecinii pot obtine ordin judecatoresc de restrictie a animalului respectiv.

Nu doriti ca vecinul sa calce pe proprietatea dumneavoastra

Iata cel mai flagrant si exagerat tip de trecere a limitei de proprietate intre doi vecini. Vecinul trece de limita proprietatii sale si ajunge pe proprietatea dumneavoastra. Este posibil ca el sa-si fi facut o carare prin curtea din spate sau curtea din fata casei. Daca locuiti intr-o zona rurala, un astfel de vecin poate trece pe proprietatea dumneavoastra pentru a vana, pescui, pentru a iesi la un picnic etc., totul fara permisiunea dumneavoastra. Exista reglementari in acest sens si daca vreti sa limitati accesul vecinului pe proprietatea dumneavoastra, cel mai intelept lucru pe care il puteti face este sa cereti sa fiti consiliat de un avocat. Acesta va poate invata cum trebuie sa procedati si in caz de litigiu va poate apara dreptul de proprietate si intimitate in instanta.

Daca vecinul se afla pe proprietatea dumneavoastra si face un lucru ofensator sau periculos, cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti este sa chemati Politia. Aceasta este o masura imediata. Ulterior puteti depune un raport la politie sau puteti deschide un proces, in situatiile mai complexe, cand vecinul nu intelege ca doriti sa nu va calce proprietatea.