Tarile europene cer alegeri in Venezuela inainte de a-l recunoaste pe Guaido

Mai multe tari europene au emis un ultimatum guvernului lui Nicolas Maduro: Daca nu sunt convocate alegeri in opt zile, il vor recunoaste pe Juan Guaido ca presedinte al Venezuelei.

Acest lucru a fost anuntat sambata aceasta de guvernele Spaniei, Frantei, Germaniei si Regatului Unit in mesaje separate pe Twitter.

„Nu cautam sa instituim sau sa inlaturam guverne, vrem democratie si alegeri libere in Venezuela”, a spus presedintele guvernului spaniol, Pedro Sanchez, pe reteaua de socializare.

„In orice caz, daca in opt zile nu se face apel la alegeri corecte, libere, transparente si democratice, Spania il va recunoaste pe Juan Guaido ca presedinte al Venezuelei”, a adaugat el.

Nu cautam sa punem sau sa inlaturam guverne, vrem democratie si alegeri libere in #Venezuela. In orice caz, daca in opt zile nu se face apel la alegeri corecte, libere, transparente si democratice, Spania il va recunoaste pe Guaido ca presedinte al Venezuelei.

La randul sau, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a spus intr-un tweet ca „poporul venezuelean trebuie sa poata decide liber viitorul” si ca daca alegerile nu sunt anuntate in 8 zile „am putea sa-l recunoastem pe Juan Guaido drept „presedinte responsabil’”.

In plus, el a comentat ca acestia lucreaza „impreuna cu aliatii nostri europeni” in legatura cu situatia din Venezuela.

Poporul venezuelean trebuie sa poata decide liber viitorul. Fara alegeri anuntate in 8 zile, l-am putea recunoaste pe @jguaido drept „presedintele responsabil” al Venezuelei pentru a implementa respectivul proces politic. 

Guvernul german s-a alaturat apelului de a convoca alegeri in Venezuela, altfel il vor recunoaste pe Guaido ca presedinte, a declarat purtatoarea de cuvant adjuncta a guvernului german, Martina Fietz, pe Twitter.

Das Volk Venezuelas muss frei u. in Sicherheit uber seine Zukunft entscheiden konnen. Werden nicht binnen 8 Tagen Wahlen angekundigt, sind wir bereit, Juan Guaido als Interimsprasidenten anzuerkennen, der einen solchen polit. Proces einleitet; arbeiten eng mit europ. Partnern.

Marea Britanie a cerut si alegeri in Venezuela. Secretarul britanic de externe Jeremy Hunt a declarat pe Twitter ca Maduro „nu este liderul legitim al Venezuelei”.

„Juan Guaido este persoana potrivita pentru a face Venezuela inainte. Daca nu sunt anuntate alegeri noi si corecte in termen de 8 zile, Marea Britanie il va recunoaste ca presedinte interimar pentru a avansa procesul politic catre democratie. Este timpul pentru un nou inceput pentru poporul indelungat de suferinta din Venezuela”, a scris Hunt.

Guaido este persoana potrivita pentru a duce Venezuela inainte. Daca nu vor fi anuntate alegeri noi si corecte in termen de 8 zile, Marea Britanie il va recunoaste ca presedinte interimar pentru a duce mai departe procesul politic catre democratie. Este timpul pentru un nou inceput pentru populatia in suferinta din Venezuela

Fixarea pozitiei tarilor europene vine dupa ce saptamana aceasta Guaido, liderul opozitiei venezuelene, s-a autoproclamat presedinte interimar al Venezuelei si a jurat ca isi va asuma puterile Executivului pe fondul protestelor masive impotriva guvernului Maduro.

Mai multe tari, inclusiv Statele Unite si Canada, i-au recunoscut oficial presedintia. Altii, precum China si Rusia, il sustin in continuare pe Maduro.

Guaido a raspuns pe Twitter la pozitia guvernelor europene si a spus ca „avansarea continua in Uniunea Europeana pentru recunoasterea si sprijinirea deplina a luptei noastre legitime si constitutionale”.

Progresele continua in Uniunea Europeana pentru recunoasterea si sprijinirea deplina a luptei noastre legitime si constitutionale.

Intre timp, Tareck El Aissami, ministrul Industriilor si Productiei Nationale al guvernului Maduro, a criticat pozitia guvernului spaniol pe Twitter, pe care l-a descris drept „repudiabila si lipsita de sens”.

Intre timp, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a asigurat ca spera ca tarile care si-au exprimat sprijinul pentru Juan Guaido isi vor deconecta si sistemul financiar de regimul lui Nicolas Maduro, pe care Washington l-a indemnat sa demisioneze.

„Speram ca toate natiunile ni se vor alatura in recunoasterea presedintelui interimar Juan Guaido”, a declarat Pompeo reporterilor in timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Venezuela.

„Speram, de asemenea, ca fiecare dintre aceste natiuni se va asigura ca isi deconecteaza sistemele financiare de regimul Maduro pentru a permite bunurilor apartinand poporului venezuelean sa ajunga la guvernul legitim al statului respectiv”, a adaugat el.