Ce inseamna pentru Trump victoria democrata in Camera Reprezentantilor?

Washington (CNN) Partidul Democrat a recastigat marti controlul Camerei Reprezentantilor SUA si este acum gata sa exercite un control institutional semnificativ asupra presedintelui american Donald Trump, pe langa ruperea monopolului republican asupra Congresului.

Dar GOP si-a intarit majoritatea in Senat dupa alegerile ascutite de la jumatatea mandatului care au consacrat diviziunile profunde ale tarii si au modelat un camp de lupta extrem de controversat inainte de cursa prezidentiala din 2020.

Tendintele opuse din Camera si Senat subliniaza prapastia politica care exista intre liberalii diversi si bogati care locuiesc in orasele mari si suburbiile lor si blocul electoral conservator, majoritar alb, clasa muncitoare si rural, pentru care Trump ramane o figura emblematica.

In prima sa reactie la o noapte amestecata, Trump a ales sa sarbatoreasca succesul republican, chiar daca pierderea Camerei arata ca recordul sau de incalcare a conventiilor politice nu a reusit sa sfideze blestemul traditional al primelor mandate intermediare cu care se confrunta multi dintre predecesorii sai.

Dar noua majoritate din Camera Reprezentantilor va prezenta o problema periculoasa pentru presedinte, care acum trebuie sa fie pregatit pentru noua experienta de a avea un Capitoliu cu comitete conduse de democrati care promit sa-si limiteze puterea intr-un mod pe care republicanii nu l-au incercat niciodata.

Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei, care ar putea fi acum din nou asa, a promis ca noua majoritate va lucra pentru a opri Casa Alba, precum si pentru a imbunatati sistemul de sanatate, pentru a scadea preturile medicamentelor si pentru a proteja milioane de americani. – afectiuni medicale existente.

“Aceasta zi este mai mult decat democrati si republicani. Este vorba despre restabilirea controalelor Constitutiei asupra administratiei Trump”, a spus Pelosi.

Democratii ar putea castiga peste 30 de locuri in Camera Reprezentantilor, fata de cele 23 de care aveau nevoie pentru a recapata controlul pentru prima data in opt ani.

Dar au pierdut teren semnificativ in Senat, renuntand la locurile pe care le detineau in Missouri, Indiana si Dakota de Nord, unde Trump ramane extrem de popular. Cu mai multe concursuri inca nehotarate, liderul republican s-ar putea largi.

In plus, inimile liberale au fost frante in mai multe curse majore disputate, inclusiv esecul lui Andrew Gillium de a fi primul guvernator negru al Floridei si pierderea starului in devenire Beto O’Rourke in fata senatorului Cross din Texas.

Ce urmeaza pentru Trump?

Multe vor depinde de reactia lui Trump la ceea ce este, fara indoiala, o mustrare a alegatorilor fata de o presedintie care s-a desfasurat intr-un haos institutional, sfasiat de diviziunile culturale si rasiale si a calcat adesea in picioare adevarul si faptele.

Avand in vedere palmaresul si personalitatea sa, este putin probabil ca presedintele sa reflecteze la razboiul cultural pe care l-a purtat in ultimele zile ale campaniei si sa-si schimbe abordarea. Intr-adevar, el ar putea spune ca exact acest tip de abordare a stat in spatele unei performante republicane mai bune decat se astepta in cursele pentru Senat.

Ce impact vor avea alegerile din Statele Unite pentru Mexic?

Dar criticii vor argumenta ca preocuparea lui necrutatoare de a sustine sprijinul celor mai inflacarati sustinatori ai sai si escapadele sale furioase risca sa aprofundeze prejudiciul suferit in special in randul votantelor cu studii universitare, intr-un mod care le-ar putea periclita grav sperantele de a castiga. doi ani.

Lui i s-a alaturat mega-donatorul republican Sheldon Adelson; CEO-ul Blackstone, Stephen Schwarzman, si fostii sai consilieri de campanie David Bossie si Corey Lewandowski, potrivit unei surse familiare cu lista invitatilor.

Alte doua surse apropiate Casei Albe au spus ca Trump da vina deja pentru pierderea Camerei pe Presedintele republican in sfarsit Paul Ryan.

Drew Hammill, un consilier al lui Nancy Pelosi, a scris marti seara pe Twitter ca presedintele l-a sunat pe liderul democrat la ora 23:45 ET „pentru a-si felicita pentru victoria democrata in Camera Reprezentantilor”.