Formula lui Karvonen pentru a calcula ritmul cardiac dorit

Printre cele mai potrivite tehnici si formule pentru a cunoaste ritmul cardiac, se numara formula Karvonen. Multi specialisti il considera o referinta importanta atunci cand planifica pregatirea sportivilor.

Din ce in ce mai multi oameni folosesc monitoare de ritm cardiac pentru antrenament. In practica, daca sunt bine folosite, pot fi un instrument valoros pentru a profita la maximum de timpul pe care il dedicam activitatii fizice si pentru a avea grija de sanatatea noastra. Formula lui Karvonen ne poate ajuta foarte mult in aceste cazuri.

Monitorul ritmului cardiac ne ajuta sa masuram ritmul cardiac maxim si ritmul cardiac in repaus. De asemenea, ne permite sa calculam ritmul cardiac optim pentru a putea rezista la un antrenament lung.

Cu toate acestea, este necesar sa aveti cateva concepte de baza pentru a putea utiliza corect aceste dispozitive. In mod similar, este esential sa ne cunoastem bine corpul pentru a profita la maximum de el.

Formula lui Karnoven este, fara indoiala, un etalon pentru calcularea ritmului cardiac optim pentru antrenament. In continuare, vom vedea cateva elemente pentru a o cunoaste mai bine.

Ce este ritmul cardiac?

Ritmul cardiac este de cate ori inima se contracta intr-un minut. Aceasta frecventa variaza de la o persoana la alta si se modifica pe parcursul zilei, in functie de un numar mare de stimuli.

Ritmul cardiac poate fi masurat numarand numarul de batai timp de 15 secunde si inmultind cu patru. Cu toate acestea, cel mai precis mod de a face acest lucru este cu un monitor de puls.

Frecventa cardiaca in repaus este cea mai mica frecventa cardiaca pe care o are o persoana cand este treaza. De obicei variaza intre 50 si 100 de batai pe minut, in functie de fiecare persoana. Cei care se antreneaza mult au o frecventa cardiaca de repaus mai mica.

Pentru a masura corect aceasta valoare, este necesar sa o faceti imediat dupa trezire sau dupa zece minute de odihna. Ar trebui sa fie luat intotdeauna pe stomacul gol si fara a fi facut vreo activitate fizica intensa inainte. Pentru a obtine o masurare mai precisa, este indicat sa prelevati proba timp de cel putin trei zile la rand.

Pe de alta parte, ritmul cardiac maxim este valoarea maxima la care poate bate o inima. Aceasta cifra este relativa si variaza de la o persoana la alta in functie de diversi factori, cum ar fi varsta, marimea inimii, temperatura ambianta, hidratarea etc.

Exista mai multe moduri de a calcula ritmul cardiac maxim, niciuna dintre ele nu este complet precisa. Cu toate acestea, una dintre cele mai utilizate formule este: ritmul cardiac maxim = 220 – varsta.

Care este formula Karvonen?

Formula Karvonen este o formula matematica folosita pentru a calcula frecventa cardiaca tinta a fiecarei persoane in  functie de intensitatea activitatii pe care doreste sa o atinga pe baza obiectivelor de antrenament.

Aceasta formula permite sa fie determinate diferite „zone de antrenament”. Acesta este ceva foarte util pentru sportivi, deoarece isi pot planifica activitatea pe baza acestor zone.

Acest calcul combina ritmul cardiac in repaus cu ritmul cardiac maxim si intensitatea antrenamentului pe care o vizati. In acest fel, setati o frecventa cardiaca tinta.

Formula lui Karvonen este urmatoarea: % Frecventa cardiaca tinta = ( Frecventa cardiaca reziduala x % Intensitatea) + Frecventa cardiaca in repaus. Diferenta dintre ritmul cardiac maxim si ritmul cardiac de repaus se numeste ritm cardiac rezidual sau de rezerva.

De exemplu, pentru a calcula ritmul cardiac optim pentru o intensitate de antrenament de 80% pentru o persoana a carei ritm cardiac maxim este 200 si minim este 50, valorile ar fi: (150 x 0,8) + 50 = 170 ppm.

Aceste valori pe care tocmai le-am vazut inseamna ca, pentru a ajunge la o intensitate de antrenament de 80%, trebuie sa ajungi la 170 de batai pe minut.

Antrenamente bazate pe ritmul cardiac

In practica, odata ce sunt cunoscute valorile ritmului cardiac maxim si de repaus, formula Karvonen poate fi calculata pentru fiecare persoana si se pot face planuri de antrenament bazate pe ritmul cardiac.

Puteti face calculul pentru toate intensitatile pe care doriti sa le atingeti si sa creati un tabel cu ritmul cardiac corespunzator. Expertii disting cinci zone de antrenament in functie de intensitate; fiecare antrenor sau sportiv va analiza care dintre ele ar trebui plasat.

Aceste zone variaza de la zona unu, care presupune intre 50% si 60% intensitate si corespunde unei zone de incalzire, reabilitare, conditionare fizica etc; si ajung in zona cinci, cu o intensitate de 90% pana la 100%, ceea ce corespunde efortului maxim pe care il putem suporta.