7 semne de avertizare ale circulatiei proaste pe care uneori le ignoram

De multe ori anumite simptome sunt legate de un exces de activitate fizica, de o deficienta nutritionala sau de aparare scazuta, dar poate indica si o circulatie deficitara.

Circulatia deficitara constituie o serie de disconforturi care afecteaza semnificativ bunastarea multora. Si de-a lungul anilor, devine si mai vizibil. Prin urmare, majoritatea persoanelor care traiesc cu aceasta problema apartin grupului varstnicilor.

Cu toate acestea, circulatia deficitara nu este o problema care depinde doar de trecerea timpului in organism. Exista mai multe grupuri de risc, cu intervale de varsta foarte diverse. Prin urmare, este evident ca circulatia deficitara nu afecteaza doar adultii in varsta, ci si persoanele cu anumite afectiuni de sanatate sau obiceiuri proaste de viata.

In continuare, va vom spune despre cele sapte semne de avertizare care trec adesea neobservate si care pot fi un indiciu al circulatiei proaste.

1. Modificari ale pielii

Pielea este un organ care reflecta modificarile care apar in organism. Prin urmare, atunci cand apar pete cu o anumita pigmentare in anumite zone ale corpului, poate fi un semn de circulatie deficitara.

Cele mai frecvente zone in care apar „pete” de circulatie deficitara sunt picioarele si picioarele. Aceste pete pot fi de culoare rosie sau violet si apar atunci cand sangele se scurge din vasele de sange.

In loc de pete, este posibil ca pielea sa para excesiv de palida sau sa aiba o nuanta albastruie. In acest sens, cele mai afectate zone sunt: ​​nasul, buzele, urechile, mameloanele, mainile si picioarele.

Modificarile pielii pot fi insotite de alte simptome, cum ar fi pielea uscata. Desi uscaciunea nu este de obicei asociata cu o circulatie deficitara, merita luata in considerare.

2. Picioare umflate

Cand exista o circulatie proasta, extremitatile sunt ultimele care primesc aportul de oxigen si substante nutritive furnizate de sange. Cand sangele nu ajunge in aceeasi cantitate, organismul incearca sa compenseze esecul acumuland lichide, cunoscute si sub numele de „edem”.

Edemul produce la randul sau cianoza. Aceasta inseamna ca, pe langa faptul ca capata o nuanta albastruie, picioarele se vor umfla in mod regulat, iar degetele de la picioare vor avea un aspect invinetit, de parca ar fi suferit o comotie cerebrala. 

3. Par si unghii slabe

Caderea parului si unghiile slabe pot fi un simptom al multor lucruri, de la stres la un deficit nutritional. Acum, poate indica si o circulatie slaba.

In acest sens, daca parul si unghiile nu primesc aportul de oxigen si substante nutritive de care au nevoie, acestea se vor slabi si vor cadea usor. Deci, parul uscat si slab, precum si unghiile casante pot fi un semn de circulatie deficitara.

4. Digestie mai lenta

Procesul digestiv necesita un flux sanguin bun pentru a putea ajunge corect la termen. Prin urmare, atunci cand apare intens, insotit de: dureri abdominale, diaree, constipatie, crampe, scaune cu sange, acesta poate fi un semn de circulatie deficitara.

5. Aparari scazute

Acesta este un alt aspect care, desi de obicei nu este asociat cu circulatia deficitara, trebuie luat in considerare. Cand fluxul sanguin este mai lent, sistemul imunitar inceteaza sa detecteze si sa lupte impotriva agentilor patogeni la fel de eficient pe cat ar trebui. Prin urmare, este mai vulnerabil la infectii.

6. Mainile si picioarele reci

Acesta este cel mai cunoscut simptom al circulatiei deficitare: senzatia de frig la maini si picioare. Acest semnal indica faptul ca circulatia sangelui este mai lenta in acele parti ale corpului, deoarece sangele dureaza mai mult sa ajunga la ele. 

7. Oboseala

Oboseala cronica extrema este un alt simptom al circulatiei deficitare. Acest lucru se datoreaza faptului ca inima trebuie sa pompeze mai tare (ceea ce echivaleaza cu o suprasolicitare) pentru a facilita intoarcerea venoasa si pentru a mentine astfel functionarea organismului.

Cand exista o cantitate slaba de oxigen si nutrienti, la scurt timp dupa ce incepeti sa lucrati, urcati scarile sau faceti niste exercitii usoare, vor aparea oboseala si disconfort. Acest lucru se datoreaza in mare parte lipsei de oxigen pe care o primesc muschii.

Daca aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome, mergeti la medicul dumneavoastra pentru o evaluare fizica si spuneti-va care este sursa disconfortului dumneavoastra. Daca iti spune ca ai o circulatie proasta, incearca sa-i urmezi instructiunile si sa-ti imbunatatesti stilul de viata cat mai curand posibil.

Cum sa evitati o circulatie proasta a sangelui?

Circulatia proasta a sangelui poate fi prevenita si combatuta printr-un stil de viata sanatos care are printre piloni o dieta buna si o rutina de exercitii fizice.

Amintiti-va, obiceiurile consecvente si sanatoase vor ajuta la prevenirea atat a circulatiei proaste, cat si a problemelor mai grave, cum ar fi: atacuri de cord, varice, cheaguri, trombi si chiar un accident vascular cerebral.