Timp de gatire pentru oua fierte perfecte

10 minute este timpul obisnuit pentru a gati un ou fiert tare. Exista insa o gama larga de posibilitati printre care sa gasiti punctul perfect al fiecarei retete sau adaptare la gustul personal.

Exista putine ingrediente atat de versatile in bucatarie si aproape toata lumea stie sa le gateasca. Dar prepararea oualor fierte perfecte nu este o sarcina usoara.

Preparate astfel, sunt foarte usor de gatit si pot fi adaugate la un numar mare de preparate si retete. Daca vrei sa inveti ceva mai mult pentru a-l realiza, articolul urmator te poate interesa.

Oua fierte in bucatarie

Cel mai obisnuit mod de a pregati un ou fiert este sa-l gatiti intr-o cratita cu multa apa. Totusi, se pot aplica si alte tehnici culinare, precum abur, in cuptor sau in masini speciale de gatit sub presiune.

Pentru a o gati in apa clocotita, este necesar sa folositi o cratita suficient de mare incat oul sa fie bine acoperit cu apa. Se pot trage mai multe piese in acelasi timp; este necesar doar sa-l umpleti cu suficient lichid pentru toata lumea.

Indiferent de gatirea aleasa, ouale fierte sunt un ingredient cu mult joc. Se poate adauga la un sandvici, o salata, un aperitiv, o gustare la mijlocul diminetii sau o tocanita buna de legume.

Aspecte care influenteaza gatirea oualor fierte perfecte

Toata lumea stie pasii exacti pentru a gati un ou fiert tare sau oricare dintre multiplele sale puncte de gatit. Timpul este cel mai des controlat si folosit pentru a obtine consistenta dorita.

Cu toate acestea, este esential sa se tina cont de alte variabile, precum momentul introducerii oualor in tigaie sau dimensiunea acestora.

Ouale sunt ingrediente versatile pe care gastronomia le foloseste zilnic si in multe retete.

Temperatura apei

Cel mai bun moment pentru a pune ouale in cratita este atunci cand apa ajunge la punctul de fierbere. In acest fel, este mai usor de calculat timpul exact pe care ouale il petrec in foc.

Desi apa ar trebui sa fiarba tot timpul, nu este indicat sa ai un foc foarte puternic sau sa-l tiri. In caz contrar, exista riscul ca cojile sa se rupa si albusul sa se imprastie.

Dimensiunea si numarul de oua

Marimea conteaza atunci cand se calculeaza timpul de preparare a oualor fierte tari perfecte. Acest lucru se datoreaza faptului ca, cu cat dimensiunea este mai mica, cu atat este mai putin timp pentru a gati.

Masuratoarea este aproape intotdeauna indicata pe exteriorul cutiilor. A S pentru cea mai mica, M pentru o dimensiune intermediara si L pentru cea mai mare.

Ca regula generala, orele indicate sunt valabile pentru piesele de marime medie. Este necesar sa adaugi inca 1 minut pentru marimea L si sa-l scazi in cazul marimii S. Dar, ca de multe ori in bucatarie, pana la urma experienta si preferinta personala este cea care conteaza.

Nu conteaza cate oua se fac la un moment dat cand calculezi timpul, dar trebuie sa adaugi suficienta apa pentru a le acoperi pe toate.

Inaltimea deasupra nivelului marii determina timpul pentru obtinerea oualor fierte perfecte

Schimbarile de presiune in functie de altitudinea la care se afla o persoana afecteaza temperatura de fierbere a apei. Mai sus deasupra nivelului marii, apa fierbe la o temperatura mai scazuta.

De aceea gatirea oualor la niveluri mai inalte va necesita mai mult timp de gatire. In comparatie cu nivelul marii, la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri un ou fiert dureaza cu aproximativ doua minute mai mult pentru a ajunge la punctul sau ideal de gatit.

Timp de gatit pentru termenul dorit

Dupa cum s-a vazut, timpul de gatire a oualor fierte perfecte are cativa factori de conditionare. Cu toate acestea, la pregatirea lor se poate stabili un mic ghid.

Retineti ca ceea ce este indicat conteaza din momentul in care apa fierbe din nou dupa introducerea oualor:

  • Cu 5 minute nu primesti un ou fiert, ci un mollet . Acestea se caracterizeaza prin prezentarea albului fiert, dar o mare parte din galbenusul complet lichid.
  • Dupa 8 minute, galbenusul este inca moale, dar nu mai este lichid.
  • La 10 minute de fierbere, ouale sunt complet gata, desi inca mai pastreaza un punct mai fraged in centrul galbenusului.
  • Intre 12 si 13 minute obtineti oua complet fierte, fara a fi prea fierte.
  • In ouale care au fost prea fierte, galbenusul capata o nuanta verzuie.

Odata trecut timpul dorit, ouale trebuie puse intr-un vas cu apa rece pentru a opri gatirea, altfel isi pot pierde punctul. In plus, atunci cand sunt supragatite, capata o textura si o culoare neplacuta.

Ouale au diferite puncte de coacere care raspund la timpul in care raman in apa clocotita.

Timpul perfect de gatire a oualor fierte poate fi personal

Cand vorbesc despre oua fierte sau fierte tari, majoritatea expertilor stabilesc timpul necesar la 10 minute. Acesta este cat timp dureaza atat galbenusul, cat si albusul sa fie complet fierte.

Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fie intotdeauna gatite pentru aceasta perioada cand urmeaza sa fie folosite la prepararea unei retete. Si este ca preferintele personale conteaza atunci cand decideti cum sa gatiti un ou.

Unora le poate placea sa intinda putin galbenusul pe paine prajita sau sa creeze o salata. In schimb, este posibil sa preferati un ou fiert tare pe care sa il adaugati intr-un castron cu taitei in stil japonez sau pentru o gustare din mers.

Ceea ce este esential este sa tii cont de toate masurile de igiena atunci cand le gatesti si le depozitezi. Este de preferat sa le consumi imediat dupa preparare. Daca acest lucru nu este posibil, dati imediat la frigider si nu lasati la temperatura camerei.

La frigider, un ou fiert se poate pastra 6 sau 7 zile. Inainte de a-l ingera, este necesar sa-l reincalziti bine pentru a evita intoxicatia.

Deci, in cele din urma, fiecare persoana poate avea un timp preferat de gatit pentru oua fierte perfecte. Important este sa-i aveti pregatiti sa se bucure de toti nutrientii lor.