De ce sunt importante preturile stabile?

Sarcina principala a BCE este de a mentine preturile stabile. Aceasta este cea mai buna contributie pe care o pot aduce bancile centrale la imbunatatirea bunastarii individuale a oamenilor.

Prin preturi stabile, intelegem ca preturile nu ar trebui sa creasca semnificativ (inflatia) si ar trebui evitata si o perioada continua de scadere a preturilor (deflatia). Perioadele lungi de inflatie sau deflatie excesiva au efecte negative asupra economiei. In timp ce preturile stabile contribuie la asigurarea cresterii economiei, locurile de munca sunt sigure si puteti avea incredere ca banii din buzunar vor valora aproximativ acelasi maine ca si astazi.

Ce este in neregula cu inflatia ridicata?

Inflatia ridicata poate duce la o spirala de crestere a preturilor. Acest lucru va limiteaza puterea de cumparare, ceea ce inseamna ca veti putea cumpara mai putin pentru banii dvs.

Daca preturile multor articole pe care le cumparati cresc, veti pierde puterea de cumparare. Cu alte cuvinte, banii pe care ii ai – venitul si economiile tale – nu cumpara la fel de mult ca pe vremuri. Acest lucru poate duce la o spirala de crestere a preturilor.

Motivul pentru aceasta este ca, daca totul devine mai scump, puteti cere angajatorului dvs. o crestere a salariului. Angajatorul dvs. poate reactiona prin cresterea preturilor companiei pentru a finanta cresterile salariale solicitate de personal. Daca acest lucru se intampla in multe companii, preturile multor articole vor creste in continuare si astfel spirala continua.

Acest lucru face mai dificil pentru dvs. si pentru companii sa planifice economii si investitii. Oamenii isi pot pierde increderea in moneda, deoarece aceasta isi pierde rapid valoarea. Acestea sunt doar cateva exemple de efecte secundare negative ale ratelor ridicate ale inflatiei.

Ce este in neregula cu perioadele extinse de deflatie?

Perioadele extinse de deflatie pot duce la o spirala de scadere a preturilor. Acest lucru poate afecta negativ intreprinderile, persoanele fizice si cheltuielile publice.

In timp ce scaderea preturilor ar putea parea bine pentru dvs., in calitate de consumator, o scadere continua si raspandita a preturilor in intreaga economie, care nu se datoreaza imbunatatirilor productiei, este o problema, deoarece poate duce la o spirala a scaderii preturilor.

De exemplu, daca aveti ochii pe o canapea noua, dar stiti ca pretul va scadea daca asteptati putin inainte de ao cumpara, probabil ca veti face exact asta. Daca toata lumea actioneaza in acelasi mod, afacerile incep sa sufere deoarece nu isi pot vinde produsele. Este posibil sa fie nevoie sa reduca sau sa inghete salariile sau chiar sa reduca numarul personalului pe masura ce cererea scade, ducand la o crestere a somajului.

Consecintele negative ale deflatiei sunt resimtite de toata lumea

Economia va incepe sa incetineasca, pe masura ce consumatorii si intreprinderile vor reduce cheltuielile si investitiile. S-ar putea, de asemenea, sa devina mai dificil sa achitati datoriile pe care le aveti, cum ar fi ipoteca dvs., care nu vor scadea, chiar daca venitul dvs. s-ar putea.

Acelasi lucru este valabil si pentru finantele publice. Veniturile fiscale scad pe masura ce veniturile si cheltuielile scad, dar datoria publica va trebui totusi platita. Drept urmare, cheltuielile publice pentru infrastructura si asistenta medicala, de exemplu, ar trebui sa fie reduse. Consecintele negative ale deflatiei sunt, prin urmare, resimtite de toata lumea.

Punand o cifra asupra stabilitatii preturilor

Stabilitatea preturilor este obiectivul principal al BCE, asa cum este stabilit in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, iar BCE a facut o definitie cantitativa a acestuia . Acesta vizeaza o rata anuala a inflatiei de ,,sub, dar aproape de, 2% pe termen mediu”, masurata prin Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC).

Acest lucru va ofera un criteriu de evaluare in functie de care puteti masura performanta BCE. Acesta face ca actiunile BCE sa fie transparente. Inseamna ca va puteti planifica mai bine pentru viitor, stiind cat de mult va puteti astepta ca preturile sa se schimbe in zona euro, in medie, in timp.

Obiectivul BCE de stabilitate a preturilor acopera zona euro in ansamblu. Este nevoie de o perspectiva pe termen mediu, luand in considerare rata inflatiei de-a lungul timpului, mai degraba decat concentrandu-se pe varfurile si pragurile pe termen scurt, deoarece acestea se uniformizeaza in timp si nu pot fi controlate de politica monetara.

De ce mai jos, dar aproape de, 2%?

De ce BCE urmareste o inflatie de sub 2%, dar aproape de, 2% pe termen mediu si nu de 0% sau 1%? Exista mai multe motive pentru aceasta:

Marja de siguranta

Inflatia de sub 2%, dar aproape de, 2% ofera o marja de siguranta impotriva riscurilor potentiale ale deflatiei. In cazul deflatiei, instrumentele obisnuite de politica monetara (adica modificarile ratelor cheie ale dobanzii) vor gasi limite. Vine un moment in care nu are sens ca o banca centrala sa reduca ratele mult mai mult. In plus, chiar si inflatia controlata tinde sa fluctueze in timp in jurul valorii medii. Deci, prin incorporarea unui tampon peste zero, banca centrala va trebui sa revina mai rar la masuri neconventionale, cum ar fi relaxarea cantitativa sau operatiunile de refinantare pe termen mai lung .

Diferente intre tarile din zona euro

BCE mentine stabilitatea preturilor pentru zona euro in ansamblu. Scopul inflatiei de sub 2%, dar aproape de, 2% lasa loc diferentelor in ratele inflatiei intre tarile din zona euro, care in mod ideal ar trebui sa medieze in timp. Un obiectiv peste zero ajuta la prevenirea faptului ca unele tari sau regiuni trebuie sa traiasca cu rate ale inflatiei excesiv de mici sau chiar negative pentru a contrabalansa alte tari care ar putea experimenta rate mai mari ale inflatiei.