7 picturi celebre care au inspirat fotografii cinematografice

Multi mari artisti au reusit sa imortalizeze scene picturale ale vietii de zi cu zi sau portrete fictive prin picturile lor. Ceea ce nu se stie este ca mai tarziu, munca lor a fost integrata intr-un alt gen – filmul! Sa aruncam o privire la 7 scene din filme cunoscute care au fost preluate direct din opere de arta!

1. Herbert Ross si Edward Hopper

Una dintre cele mai mari capodopere ale lui Hopper a fost reprodusa in filmul din 1983 Pennies from Heaven . Regizata de Herbert Ross, scena a fost recreata cu fiecare ultim detaliu facut la tee.

Atmosfera este intunecata si mohorata. Chelnerul, cei doi barbati asezati si tanara pierduta in ganduri – totul serveste pentru a imita atmosfera stranie evocata de lucrarile manuale ale lui Hopper. In mod ironic, acest film a fost filmat in Chicago, unde se afla si Nighthawks , la Institutul de Arta din Chicago.

2. Paul Thomas Anderson si Leonard de Vinci

Cum nu am putea observa aceasta trimitere flagranta la Cina cea de taina a lui Leonardo da Vinci in aceasta scena din Inherent Vice a lui Paul Thomas Anderson ? Lansat in 2014, serveste ca o versiune moderna a capodoperei din secolul al XV-lea, pe masura ce barbatii in haine drapate se aduna si se sarbatoresc, nesabuit.

3. Martin Scorcese si Gustav Klimt

In apreciatul Shutter Island (2010) al lui Martin Scorsese, el da din cap spre emblematicul Kiss de Gustav Klimt (1908-1909). Scena in care Teddy Daniels (Leonardo Dicaprio) imbratiseaza mirajul sotiei sale Dolores (Michelle Williams) este un arc cinematic stralucit pentru opera de arta incrustata in aur.

Tonurile ocre ale camerei in care se afla, gesturile lor pasionale si modelul floral ocupat al rochiei Dolores aminteste de cea a lui Emilie Floge, tovarasa pictorului de la acea vreme. Indiferent daca este intr-o pictura sau pe marele ecran, se poate simti cu usurinta disperarea si ardoarea prin aceasta imbratisare stresata.

4. Terry Gilliam si Botticelli

Nasterea lui Venus (1484-1485) a inspirat foarte mult cultura populara. In ceea ce este probabil cel mai faimos omagiu adus acestuia, The Adventures of the Baron of Munchhausen (1988) , de Terry Gilliam, regizorul a transpus imaginea lui Botticelli intr-o coaja mai mare decat viata, care contine divinitatea, asa cum a fost interpretata de Uma Thurman.

Prima ei aparitie o arata pe Venus in nud, parul ei lung si rosu fiind singurul ei mijloc de intimitate. Ea iese din apa intr-o scoica de scoica, pozitia ei tipica statuii grecesti. Amplasarea, gesturile si decorul sunt identice cu cele ale capodoperei pictorului italian.

5. Jean-Luc Godard si Dominique Ingres

Jean-Luc Godard aduce un omagiu La Dominique Ingres La petite Baigneuse (1828) in filmul sau Passion (1982). Acest regizor este bine cunoscut pentru utilizarea unica a nudului feminin in filmele sale. O femeie cu spatele gol la spectator, purtand un turban si tinand o foaie rosie ocupa primul plan.

Aceasta scena este o frumoasa curte pentru opera pictorului francez, intrucat atmosfera evocata in film este in concordanta cu lucrarea la care face referire. Mai multe femei goale se odihnesc in acest hamam, posturile sunt similare si Godard chiar a integrat-o pe tanara in turbanul albastru purtat in fundal.

6. Jacques-Louis David si Sofia Coppola

In filmul Marie Antoinette de Sofia Coppola, avem o referinta imposibil de ratat la Napoleon Crossing the Alps de Jacques-Louis David (1800-1803). Calul imaculat crescator condus de iubitul lui Marie intr-o pelerina rosie cu o privire fixa   este un frumos tribut adus capodoperei incarcate politic a pictorului francez.

7. John Everett Millais si Lars Von Trier

Lars Von Trier a ascuns o serie de referinte artistice in filmul sau Melancholia (2011). Cel mai evident este afisul folosit pentru a face publicitate filmului. Dupa casatorie, Justine (Kirsten Dunst), este cufundata intr-o profunda melancolie, coplesita de ganduri existentiale. Acest film defineste filmul si este caracteristic romantismului, o perioada artistica bogata in care artistii au valorificat temele depresiei si descurajarii .

Pictorul prerafaelit John Everett Millais a descris deja o scena similara in lucrarea sa Ofelia (1851-1852). Un personaj nefericit din tragedia Hamlet a lui Shakespeare, Ophelia isi permite sa fie inecata, plutind linistit pe apa si dand nastere unui moment intunecat, delicat si mortal. Inconjurat de crini, Justine (la fel ca Ophelia) pare sa fi derivat deja departe, departe si nu mai este din aceasta lume.

Doriti sa descoperiti mai multe scene inspirate de picturi celebre? Cineastul Vugar Efendi a reunit o serie intreaga de omagii si setari din capodopere artistice intr-o serie de videoclipuri ( Film intalneste arta )! Pe KAZoART, artistii nostri sunt, de asemenea, foarte inspirati de cinema si de marile figuri carora li se aduc un omagiu stralucit.