Scriitori si artisti celebri care au fost oameni ingrozitori

Ce face un mare artist sau scriitor? Trebuie sa recunoastem doar marea lor lucrare? Ce se intampla daca ar fi de fapt oameni rai – ar trebui sa ne afecteze criticile asupra operei lor si contributiile lor la arta sau literatura? Multi oameni sustin ca avem nevoie de persoana rea  separata de marele artist, deoarece cei doi sunt in categorii distincte. Dar, uneori, natura rea   a unei persoane se infiltreaza in opera sa, influentand naratiunea generala pentru a o reflecta.

Sa luam de exemplu HP Lovecraft: rasismul sau virulent a fost infiltrat in opera sa si a devenit o lectura provocatoare pentru multi oameni care au fost jigniti de insultele sale si de atacurile asupra altor rase. Este corect sa ii sprijiniti pe acesti artisti cumparandu-si lucrarile si oferindu-le bani pentru prejudecatile lor? Ce se intampla daca unii oameni folosesc acei bani pentru a raspandi direct acest fanatism, intr-un scenariu tip Chik-fil-A. Indiferent de punctul dvs. de vedere cu privire la subiect, cu totii putem fi de acord ca descoperirea autorului preferat a fost un fanatic este mai putin decat interesanta.

Anne Perry

Cine este: o romanciera care a participat la uciderea mamei unui prieten.

Povestea:  Anne Perry este una dintre cele mai bine vandute romanciere din lume, mai ales faimoasa pentru romanele sale Thomas Pitt si William Monk. Ceea ce il face pe Perry destul de neobisnuit este ca, spre deosebire de alti scriitori care erau oameni rai , crima ei a fost comisa la o varsta frageda .

Cand era adolescenta, Perry, cunoscuta sub numele de Juliet Hulme la acea vreme, si Pauline Parker erau cei mai buni prieteni intr-un grad obsesiv, creand impreuna lumi fantastice si pastrand un contact strans. La acea vreme, mama lui Hulme trecea prin procesul de divort al sotului si de mutare in Africa de Sud cu rude. Nedorind sa se desparta unul de celalalt, Perry si Parker au decis sa o ucida pe mama lui Parker,  HonorahParker, pe care o percepeau ca o amenintare la adresa planului lor de a se muta impreuna.  In timp ce mergeau impreuna pe o carare, au distras-o cu o bijuterie cazuta, apoi l-au batut pe Honoroah cu o caramida, ucigand-o in cele din urma. Amandoi au primit cinci ani de inchisoare si nu s-au mai discutat niciodata dupa aceea. Hulme si-a schimbat numele in Anne Perry si a devenit romancier .

Povestea a fost transformata in filmul  Creaturi ceresti (in regia lui Peter Jackson) si detaliata intr-  o biografie, Anne Perry and the Murder of the Century.

William Golding

Cine a fost el: Autor al Lordului Mucilor si tentativa de viol.

Povestea:  William Golding este cel mai bine cunoscut pentru ca a scris Lord of the Flies , un roman inovator despre copiii care lupta pana la moarte pe o insula, care i-a adus premiul Nobel in 1954. Dar putini oameni stiu despre intunericul atat de integrant in opera sa

Memoriile nepublicate Men and Women  (pe care Golding le-a scris pentru sotia sa)  detaliaza incercarea de viol a unei fete de 15 ani pe nume Dora . Ani de zile aceste informatii au fost blocate, pana cand John Carey, profesor la Oxford, a obtinut acces la reviste private nepublicate din colectiile Golding. Golding era adult la acea vreme, plecat in vacanta la Oxford. Memoriile citeaza jurnalele lui Golding, indicand ca pofta lui a inceput cu observatia asupra fiintei ei, ,,deja sexy ca o maimuta”. Dupa ce a fost sigura ca ,,isi dorea sex intens”, Golding a incercat sa avanseze asupra ei. Fiind luptati, cei doi nu s-au mai intalnit decat dupa doi ani. De parca nu s-ar fi intamplat nimic, au inceput sa faca sex intr-un camp,, continuand sa-si publice cea mai notabila lucrare.

William S. Burroughs

 Cine era: Scriitorul Beat Generation care si-a ucis sotia.

Povestea:  Aparuta in urma celui de-al doilea razboi mondial, generatia Beat a fost alcatuita din scriitori care au incercat sa respinga conventiile narative, sa puna sub semnul intrebarii autoritatea guvernamentala, materialismul, sexul si experienta umana. Cei mai renumiti dintre acesti artisti au fost Allen Ginsberg (,,Howl”), Jack Kerouac ( On the Road ) si William S. Burroughs. Toti trei s-au intalnit la New York in 1943 si s-au influentat reciproc, pornind un nou stil de gandire in literatura. Burroughs a experimentat cu interpretari autobiografice ale unei ere postbelice, extragand din crapaturile si crapaturile vietii sale cu heroina. Cu toate acestea, cea mai mare tragedie cu care s-a confruntat nu a venit sub forma unui ac, ci a unei pusti.

In 1951, in timp ce era in vacanta in Mexic, Burroughs a fost beat la o petrecere cu sotia sa (colegul Beat, Joan Vollmer), cand au decis sa joace un joc de tragere. Burroughs a scos o pistol si a incercat sa loveasca o ceasca de sticla pe capul sotiei sale, dar a tras prea jos si a ucis-o instantaneu . In mod incredibil, a petrecut doar 13 zile in inchisoare si a fost acuzat de omor.

Enid BlytonCine a fost: autor de carti pentru copii si mama ingrozitoare.

Povestea:  scriitoarea Enid Blyton este adorata in intreaga lume si este cunoscuta pentru cartile ei pentru copii minunate de evocatoare si imaginative, precum Arborele magic indepartat si Lemnul fermecat . Deci ai crede ca Enid Blyton, persoana si mama ar fi destul de bune cu copiii, nu? Te-ai insela. Se pare ca a fost de fapt o mama destul de teribila, care si-a neglijat propriile fiice  si le-a folosit ca recuzita pentru a-si arata avantajul.

In 1989, fiica ei Imogen a scris un memoriu numit Un copil la Green Hodges , care a detaliat toate amintirile ei oribile din copilarie, citand ca mama ei nu a vizitat niciodata cresa in care erau tinute ea si sora ei si si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in propriile lumi concepute. Ea atribuie aceasta indiferenta relatiei teribile a lui Blyton cu mama si tatal ei, care au divortat.

Povestea a fost adaptata ulterior intr-un film TV cu Helena Bonham Carter in rolul principal, numit Blyton.

Ezra Pound

Cine era: poet modernist si antisemit.

Povestea:  Ezra Pound a apartinut grupului de poeti numiti imagisti, care s-a concentrat pe deconstruirea unei anumite imagini pentru a-i dezvalui adevarata natura si esenta. In timp ce poezia sa ramane extrem de influenta, probabil ca cea mai mare realizare a sa a fost finantarea unora dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, precum TS Eliot, Ernest Hemingway, James Joyce si Robert Frost. Pound si-a pastrat reputatia pentru abilitatile sale de poet, cel mai faimos poem al sau fiind ,,Intr-o statie de metrou”, care poarta marcile sale de concizie si izolare a imaginii. Dar unde Pound era rar, dar dens, in capacitatea sa de a spune atat de mult cu atat de putin, izbucnirile sale rasiste erau exact opusul : incarcat, lung si socant de-a dreptul.