14 furturi de arta indraznete si total scandaloase

Arta a jucat un rol semnificativ de-a lungul istoriei umane – dar si furtul de arta. Furturile de arta s-au extins in intreaga lume de cand lucrarile de arta au devenit incredibil de valoroase. Aceasta lista exploreaza cele mai revoltatoare furturi de arta de-a lungul istoriei.

Acesti escroci au ridicat arta in valoare de milioane de dolari si au compus o serie de planuri sirete pentru a face acest lucru. Unii dintre ei au folosit forta, in timp ce altii au folosit distrageri, cum ar fi artificiile si alarmele sau urgentele globale. Un barbat chiar a inlocuit peste 100 de piese de arta celebre cu propriile sale picturi si desene. Un altul pur si simplu a iesit dintr-un muzeu cu o pictura renumita infipta in haina sa. Unele dintre piese au fost gasite de atunci, dar cele mai multe nu au fost niciodata recuperate.

,,Doi baieti care rad cu o cana de bere” a lui Frans Hals a fost furat de trei ori

Tabloul artistului olandez Frans Hals din secolul al XVII-lea ,,Doi baieti care rad cu o cana de bere”, in valoare de aproximativ 18 milioane de dolari, a fost furat de la muzeul Hofje van Aerden  din Leerdam, Olanda, nu o data, nu de doua ori, ci de trei ori : in 1988, 2011 si 2020.

Pictura a fost recuperata dupa primele doua incidente. Dar, in ciuda masurilor de securitate mai stricte puse in aplicare dupa furtul nr. 2, hotii au reusit sa intre din nou printr-o usa dimineata devreme pe 26 august 2020. Desi vinovatii au declansat alarme, au reusit sa scape.

Detectivul de arta Arthur Brand a declarat pentru BBC : “Este foarte dificil sa protejezi muzeele mici, deoarece costa prea multi bani. Daca vor sa aiba lucrurile tale, vor intra”.

In aprilie 2021 , autoritatile din Olanda au anuntat ca au retinut un suspect nenumit in incidentul din 2020. Barbatul in varsta de 58 de ani, cufacut in casa sa din Baarn, este suspectat, de asemenea, ca a luat un tablou Van Gogh de la Muzeul Singer Laren in 2020. Picturile nu au fost gasite. 

O pictura Van Gogh a fost furata dintr-un muzeu olandez inchis din cauza coronavirusului

La sfarsitul lunii martie 2020, pe masura ce coronavirusul s-a raspandit la nivel global, muzeele au fost golite, oferind ocazia perfecta pentru un escroc (sau escroci) necunoscut de  a face raid pe Singer Laren  – un muzeu din Olanda – si de a glisa ,,Parsonage Garden la Nuenen din Primavara 1884. “

Potrivit The Associated Press , valoarea picturii nu a fost raportata imediat, dar se estimeaza ca valoreaza milioane. Directorul muzeului Jan Rudolph de Lorm a spus intr-un comunicat:

Este foarte rau pentru Muzeul Groninger [care a imprumutat pictura Singerului], este foarte rau pentru Singer, dar este teribil pentru noi toti, deoarece arta exista pentru a fi vazuta si impartasita de noi, comunitatea, sa ne bucuram de inspira-te din si pentru a atrage confortul, mai ales in aceste vremuri dificile.

Anchetatorii au raportat ca escrocul (sau escrocii) “a spart o usa de sticla pentru a intra in muzeu”, ceea ce a declansat o alarma care a declansat aplicarea legii. In momentul in care au sosit, insa, vinovatul (sau vinovatii) disparuse.

In aprilie 2021 , autoritatile din Olanda au anuntat ca au retinut un suspect anonim in incidentul din 2020. Barbatul in varsta de 58 de ani, cufacut la casa sa din Baarn, este suspectat, de asemenea, ca a luat un tablou Frans Hals de la muzeul Hofje van Aerden, tot in Olanda, in 2020. Picturile nu au fost gasite.

Un escroc britanic a folosit focuri de artificii si fum pentru a glisa o pictura de 5 milioane de dolari

In timp ce toti ceilalti sarbatoreau venirea noului mileniu in noaptea de 31 decembrie 1999, un escroc britanic a reusit cu succes un tablou in valoare de aproape 5 milioane de dolari. Incidentul a avut loc la Muzeul Ashmolean din Oxford, Anglia.

Infractorul a patruns in muzeu in timp ce intregul oras a fost distras de focuri de artificii puternice. A taiat o gaura in acoperisul muzeului si a cazut cu ajutorul unei scari de franghie. Odata ajuns inauntru, el a eliberat fum  pentru a se ascunde de camerele de luat vederi. Aceasta pictura de Paul Cezanne nu a fost niciodata recuperata.

Un bibliotecar a inlocuit 125 de picturi cu ale sale

In doar doi ani – din 2004 pana in 2006 – un bibliotecar sef la Academia de Arte Frumoase din Guangzhou a  inlocuit treptat 125 de tablouri cu propriile sale opere de arta. Xiao Yuan a vandut piesele la diferite licitatii pentru un total de 6 milioane de dolari. Cand a fost prins, mai avea inca 11 milioane de dolari de arta furata in posesia sa.

Doi escroci s-au prezentat ca ofiteri de politie, completati cu mustati false

In primavara anului 1990, doi barbati s-au pozat ca ofiteri de politie pentru a fura 13 opere de arta in valoare de 500 de milioane de dolari. Incidentul s-a produs in Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston, Massachusetts, unde s-au prezentat in uniforme false si  mustati de ceara , sustinand ca au primit un telefon despre o tulburare.

Dupa ce au intrat cu identitatile lor false, talharii au legat agentii de securitate si au pus in aplicare schema in mai putin de o ora. Au furat piese de la artisti cunoscuti, printre care Rembrandt, Vermeer, Manet si Flinck. Aceste lucrari valoroase nu au fost niciodata recuperate, iar FBI  ofera in continuare o recompensa de 5 milioane de dolari pentru informatii cu privire la locul unde se afla.

Garzile inchisorii au ridicat o schita faimoasa intr-un plan ,,incredibil de prost”

In 2004, patru gardieni din Insula Rikers au complotat pentru a ridica o schita valoroasa de la locul de munca. Schita a fost donata de creatorul sau, Salvador Dali, care s-a simtit vinovat pentru ca a refuzat sa predea cursuri de arta la inchisoare. Paznicii au declansat o alarma de incendiu pentru a distrage atentia gardianului de noapte al holului in timp ce ridicau piesa si o inlocuiau cu o replica.

Aceasta ,,replica” a fost desenata foarte prost, totusi – potrivit celor care au vazut-o, parea a fi opera unui copil. Si mai rau, hotii au furat rama originala, apoi au capsat pur si simplu falsul Dali pe spatele vitrinei. ” A fost incredibil de prost ”, a spus unul dintre avocatii barbatilor. Nu este surprinzator ca paznicii au fost prinsi imediat si desenul a fost recuperat.

Un lucrator al muzeului a ascuns-o pe Mona Lisa in haina sa

Faimoasa ,,Mona Lisa” a  fost luata in 1911 de la cel mai mare muzeu din lume, Luvru. Dupa doi ani de investigatii, vinovatul a fost in cele din urma gasit. El a contactat un dealer italian de arta, care a ajutat autoritatile franceze prin organizarea unei intalniri false. S-a descoperit ca barbatul este Vincenzo Peruggia, fost angajat al Luvrului.

Peruggia a recunoscut ca a decis sa ia tabloul pe un impuls si a facut-o doar pentru ca a observat ca gardianul era temporar afara din camera. Pur si simplu a scos pictura din cadru si a indesat-o in palton inainte de a parasi intamplator muzeul.