Cele mai fierbinti locuri de pe planeta

Death Valley (Statele Unite) este adesea citata drept cel mai fierbinte si mai uscat loc de pe planeta. Dar, chiar este cel cu cele mai ridicate temperaturi?

Stiti care sunt cele mai fierbinti locuri de pe planeta? Din pacate, cresterea continua a temperaturilor din ultimele decenii insotita de o situatie de urgenta climatica globala pe planeta noastra, au facut ca Pamantul, singurul loc cunoscut deocamdata in care supravietuieste viata, sa sufere din cauza supraincalzirii.

Printre toate colturile planetei noastre, exista zone foarte specifice in care temperaturile reprezinta caldura extrema, unde figurile dau senzatia, doar privindu-le, de a simti ca te topesti.

Si este ca exista tari specifice din intreaga lume in care soarele este necrutator si vantul plesneste in rafale calde, unde temperaturile de peste 50 ºC sunt destul de tipice sau obisnuite. Iti mai imaginezi ca aceste locuri sunt practic nelocuibile, dar nu este intotdeauna cazul. Multe medii cu temperaturi extreme gazduiesc adesea mii sau chiar milioane de oameni care s-au adaptat pentru a rezista climatului cald si uscat pe care il numesc acasa. De la deserturi vaste la orase pline de viata, cele mai tari locuri din lume vin intr-o gama foarte diversa de forme si dimensiuni.

Acest 2021, in plus, este deosebit de fierbinte peste tot. In Statele Unite, de exemplu, valul de caldura care se desfasoara a distrus drumurile si a topit liniile electrice, din cauza unui „dom de caldura”, unde presiunea ridicata capteaza caldura si este de vina pentru temperaturile excesiv de ridicate. Acest val de caldura a lovit chiar si Vancouver, Canada si alte zone de obicei mai reci. Fara a merge mai departe, micul oras de munte Lytton, British Columbia, a devenit unul dintre cele mai fierbinti locuri din lume, ajungand la 47,9 ° C, mai cald chiar decat Las Vegas.

Aceasta parte a lumii nu ar trebui sa fie niciodata atat de fierbinte. Dupa secole de ardere a combustibililor fosili si decenii de avertismente din partea oamenilor de stiinta, urgenta climatica devine din ce in ce mai evidenta si este o urgenta de sanatate publica. Suntem la momentul potrivit sa incercam sa contribuim la schimbarea totul, astfel incat generatiile viitoare sa nu se gaseasca intr-o lume cu susul in jos.

Sweihan (Emiratele Arabe Unite)

Schimbarile climatice fac Emiratele Arabe Unite mult mai fierbinti decat in ​​mod normal. O tendinta care nu da semne de schimbare. Zilele acestea au inregistrat 51,8 ºC. In general, clima nu inlesneste nimanui sa locuiasca aici. Este insuportabil pentru ei sa iasa chiar afara pentru a face o munca esentiala. De fapt, temperaturile medii din Emiratele Arabe Unite sunt cu aproape 1,5°C mai mari decat erau acum 60 de ani, iar previziunile arata ca mercurul ar putea creste cu inca 2,4°C in urmatorii 40 de ani. O astfel de crestere poate avea un impact dramatic asupra modelelor meteorologice, asupra cresterii culturilor si asupra mediului in general.

Kebili (Tunisia)

Situat la sud de Tunisia, acest oras isi vede temperaturile crescand in timpul lunilor de vara. Detine recordul pentru cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in emisfera estica cu 55 ºC stabilit la 7 iulie 1931. In ciuda caldurii desertului, zona are o oaza, dune si palmieri care o fac o zona foarte turistica.

Lytton (Canada)

Desi este socant sa vezi un mic oras canadian in acest clasament , Lytton din Vancouver, a devenit un loc in care s-au atins temperaturi record in aceasta vara. 49,6 ºC a fost cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in Canada. Expertii spun ca se asteapta ca schimbarile climatice vor creste frecventa evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de caldura.

Tirat Zvi (Israel)

Acest loc este situat in valea Beit She’an, la 230 de metri sub nivelul marii. Desi raul Iordan din apropiere mentine regiunea fertila, cand sosesc lunile de vara, caldura loveste neobosit aceasta zona. De la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei, temperatura depaseste in mod regulat 40°C.

Jacobabad (Pakistan)

Situat pe Tropicul Racului, ceea ce inseamna ca soarele este foarte aproape in timpul verilor… acest oras pakistanez a atins noi recorduri cu caldura din acest an. Strazile sunt pustii, iar locuitorii se adapostesc cat pot de bine pentru a rezista la temperaturi care pot depasi 52°C . Cu o populatie de 200.000 de locuitori, este cunoscut pentru caldura sa arzatoare.

Depresia Danakil (Etiopia)

In prezent, detine temperatura maxima medie record pentru un loc locuit de pe Pamant, cu o temperatura medie anuala de 34,6 °C . Este situat la o inaltime de 120 de metri sub nivelul marii si este activ din punct de vedere tectonic. Eruptiile vulcanului Dallol, la nord-est, ridica si mai mult temperaturile. Oamenii care traiesc in aceasta regiune duc adesea un stil de viata nomad si folosesc camile pentru transport.

Parcul National Valea Mortii (SUA)

Situata in California, Valea Mortii, cea mai mare temperatura inregistrata oficial este de 56,7° C inregistrata in acest loc inospitalier in 1913. Situat in desertul Mojave, este unul dintre cele mai calde si mai uscate locuri de pe Pamant. Detine recordul pentru cea mai mare temperatura a aerului inregistrata de 134 de grade, stabilit in iulie 2013. Desi surprinzatoare, este o zona bogata in viata. Noaptea, putem vedea pisici salbatice si vulpi vanand rozatoare in vale, de exemplu. Si de cate putine ori ploua, florile reapar.

Dash-e Lut (Iran)

Acest loc este considerat, potrivit expertilor NASA, cel mai fierbinte si mai neospitalier de pe planeta. Temperatura maxima inregistrata a fost de 86,8 °C, maxima atinsa vreodata. Desi Iranul este deja un loc destul de fierbinte, noi masuratori au aratat ca acest desert, unul dintre cele mai mari din lume, se afla cu mult deasupra Vaii Mortii din Statele Unite. Caldura este atat de insuportabila incat practic nu poate exista nicio forma de viata (daca nu ne amintim tardigradele noastre ireductibile).

Cum se masoara temperatura?

Temperatura depinde de o retea de statii meteo situate in intreaga lume. Pentru a asigura citiri precise, statiile meteo folosesc termometre de rezistenta specializate din platina plasate in instrumente umbrite cunoscute sub numele de ecran Stevenson la o inaltime de 1,25-2 metri deasupra solului. Majoritatea tarilor din intreaga lume folosesc scara oficiala Celsius, numita dupa astronomul suedez Anders Celsius, care a inventat scala punctului de inghet si fierbere de la 0 la 100 de grade in 1742.