Creierele delfinilor din Marea Alboran, pline de plastifianti

Plasticul continua sa infasoare totul in marile lumii. Acum, tot intr-unul dintre cele mai diverse colturi ale Mediteranei. Marea Alboran este unul dintre cele mai bogate puncte de biodiversitate din Marea Mediterana, dar in acelasi timp este una dintre cele mai aglomerate rute maritime.

Acum, un studiu condus de Consiliul Superior pentru Cercetare Stiintifica (CSIC) si efectuat asupra delfinilor din Marea Alboran a relevat acumularea de compusi organofosforici in tesuturile acestor mamifere marine. Datele sunt mai mult decat ingrijoratoare, deoarece expertii au descoperit acesti plastifianti in grasimea, muschii, ficatul si creierul a 100% dintre delfinii analizati in Marea Alboran, compusi care ar putea provoca leziuni neurologice, cancer, probleme de fertilitate si tulburari endocrine. aceste mamifere acvatice.

Compusii gasiti la delfini sunt folositi ca retardanti de flacara si plastifianti si au fost gasiti in concentratii de pana la 25 de micrograme pe gram de grasime. Potrivit oamenilor de stiinta, acestea sunt niveluri similare cu cele colectate pentru alti poluanti deja legiferati, precum bifenili policlorurati (PCB) sau eteri difenil polibromurati (PBDE).

Cel mai mare nivel de concentratie de plastifiant a fost inregistrat in grasimi si cel mai scazut in ficat. Din cei 12 compusi detectati in grasime, 7 dintre acestia au fost prezenti si in probele de creier, indicand capacitatea lor de a traversa membrana hematoencefalica.

„Acest lucru ne ingrijoreaza deoarece s-a vazut ca au o tendinta mai mare de a se acumula in creier decat in ​​alte tesuturi. Si se stie ca unele dintre ele, cum ar fi tricloretilfosfatul (TCEP) sau tributilfosfatul (TNBP), au potentialul de a provoca leziuni neurologice”, explica Ethel Eljarrat, om de stiinta CSIC la Institutul pentru Diagnosticarea Mediului si Studiile Apei, care conduce lucrarea. publicat in revista Environmental Research.

Prezenta acestor contaminanti se adauga astfel listei lungi de amenintari prezentate de aceasta subpopulatie de delfini comuni din Marea Mediterana, printre care se remarca pescuitul excesiv si schimbarile de mediu”, subliniaza cercetatorul de la Institutul de Stiinte Marine Joan Gimenez.

Pentru realizarea acestei lucrari, oamenii de stiinta au comparat cantitatea de compusi organofosforici cu cele ale unei alte familii de compusi, cei halogenati, care sunt folositi si ca ignifuga. „Daca tinem cont de faptul ca primele reprezinta 15% din productia globala de substante ignifuge, iar cele din urma aproximativ 30%, impactul asupra mediului al celor din urma ar trebui sa fie mai mare”, spune Eljarrat. „In plus, produsele halogenate au un potential mai mare de bioacumulare si bioamplificare de-a lungul lantului alimentar”.

Cu toate acestea, dupa analizarea si compararea rezultatelor, expertii au observat ca nivelurile au fost similare pentru ambele familii de poluanti.

Compusii organofosforici sunt utilizati si ca plastifianti

Din pacate, Marea Mediterana este considerata o zona majora de acumulare a resturilor de plastic plutitoare. Potrivit estimarilor, putem gasi aproximativ 423 de grame de plastic pe kilometru patrat.

„Daca ne concentram pe zona Marii Alboran, trebuie sa tinem cont de impactul cultivarii in sere, care folosesc o cantitate mare de materiale plastice, dintre care multe ajung sa pluteasca pe litoralul marii”, explica Renaud de Stephanis, de la Asociatia Conservarea, Cercetarea si Studiul Cetaceelor.

Plastifiantii organofosfati au fost utilizati pentru prima data in anii 1960. Utilizarea lor a crescut patru decenii mai tarziu, cand au fost propusi ca alternativa la difenil eterii polibromurati, alti retardanti de flacara care au fost interzisi de Conventia de la Stockholm in 2009 din cauza toxicitatii lor. Desi mai putin toxici decat predecesorii lor, studiile arata ca compusii organofosfati pot provoca o gama larga de daune, inclusiv daune neurologice sau cancer.

Lucrarea este, potrivit cercetatorilor, prima care identifica acumularea acestor compusi folositi ca plastifianti si retardanti de flacara la delfini.