10 muzee cu arhitectura incredibila

In ultimele cateva decenii, muzeele au fost campul de expresie preferat pentru unii dintre cei mai mari arhitecti din lume. Aici gasesti o selectie de 10 muzee din intreaga lume a caror arhitectura incredibila rivalizeaza cu lucrarile gasite in ea. Pe masura ce numaram cu totii zilele pana cand putem calatori din nou, de ce sa nu incepem sa va planificam urmatoarea vacanta artistica?

1. Centrul de Arta si Cultura Georges Pompidou din Paris, Franta

Inaugurat in 1977, centrul este cunoscut si sub numele de Beaubourg. Conceptia sa a fost un proiect foarte contestat in randul arhitectilor. Cunoscuta anterior sub numele de ,,Art Hangar” sau ,,Notre Dame de la Tuyauterie”, cladirea isi datoreaza constructia surprinzatoare lui Renzo Piano, Richard Rogers si Gianfranco Franchini.

Acesta din urma a dorit sa evidentieze elemente care altfel sunt ascunse, cum ar fi echipamentele tehnice si conductele. Si apoi au stabilit un cod de culoare: albastru pentru circulatia aerului, galben pentru curentii electrici, verde pentru fluxul de apa si rosu pentru intrarile si iesirile oamenilor.

2. Guggenheim din Bilbao, Spania

Iubitorii de arta contemporana o vor cunoaste bine – Guggenheim este o necesitate pentru oricine viziteaza Bilbao. Aceasta cladire incredibila ii datoram lui Frank Gehry , un arhitect nord-american care dorea ca muzeul in sine sa fie o opera de arta de sine statatoare.

In partea de sus, ia o forma de petala care are vedere la Atrium, un spatiu definitoriu in muzeu. Un exemplu minunat de arhitectura de avangarda , Lehry este cunoscut drept unul dintre cei mai mari arhitecti ai generatiei sale.

3. Muzeul Regal Ontario din Toronto, Canada

Gazduit initial intr-o cladire din secolul al XIX-lea, Muzeul Regal Ontario a fost extins in 2007 odata cu construirea unei aripi noi, deosebit de moderne. Nu este izbitor contrastul ?!

Aceasta extensie o datoram arhitectului Daniel Libeskind . A reusit sa combine pietrele si caramizile vechii cladiri cu sticla si otel. Cristale uriase se ridica de pe fatada si transforma muzeul intr-un spatiu de luminescenta si lumina fortificata.

4. Muzeul Soumaya din Mexico City – Mexic

Ce isprava arhitecturala si tehnologica este Muzeul Soumaya! Condus de arhitectul Fernando Romero , proiectul gigantic consta intr-un imens cub asimetric pe care mii de hexagone metalice stralucesc in lumina soarelui. Inaugurat in 2011, muzeul rupe radical traditia. Cu toate acestea, exteriorul sau eclectic corespunde diverselor colectii gazduite in interior.

5. Muzeul de Arta Contemporana din Niteroi, Brazilia

O farfurie zburatoare! Ei bine aproape. Aceasta structura futurista isi datoreaza existenta arhitectului brazilian Oscar Niemeyer , care a vazut-o ca ,,o floare”. Deschis in 1996, muzeul se sprijina pe o stanca vizavi de Rio de Janeiro si se termina pe nisip. Vederea de sus? Nimic mai putin decat izbitor.

6. Kunsthaus Graz din Austria

Pentru a celebra desemnarea lui Graz ca Capitala Europeana a Culturii , arhitectii Peter Cook si Colin Fournier au creat in 2003 o cladire pe care au poreclit-o ,,extraterestrul prietenos”. In inima suburbiilor baroce din secolul al XIX-lea, cladirea si aspectul sau ,,tehnoid” sunt similare cu o omida sau cu un ficat enorm.

Duzele din partea de sus permit luminii sa patrunda in galeriile superioare ale muzeului. Caracteristica speciala a Kunsthaus este ca fatada sa serveste drept suport pentru creatiile artistice: exista 925 de tuburi fluorescente care transmit mesaje si imagini.

7. Muzeul Ordos din China

Semnat de firma de arhitectura, MAD , Muzeul Ordos este un peisaj desertic care da impresia ca planeaza peste dealul pe care se sprijina. Prin forma sa rotunjita, cladirea ecoua miscarea nisipului in dorinta de a transmite dorinta reinnoita a societatii de a uni cultura urbana si traditionala.

Panourile metalice alcatuiesc fatada si protejeaza muzeul in lunile grele de iarna si, bineinteles, de furtuni de nisip.

8. Muzeul de Arta Moderna din Fort Worth din Texas, SUA

Acest muzeu este o opera de arta moderna in sine. Proiectat de arhitectul japonez Tadao Ando , este o structura minimalista care se ridica deasupra unui corp de apa. Cinci pavilioane solide din beton alcatuiesc structura cladirii, in timp ce acoperisurile lor plate intaresc ideea puritatii in forma.

Geniul acestui proiect consta in reflectarea sa in apa. Aproape ca parca plutea. Un joc real cu lumina permite muzeului sa-si mentina fatada intriganta.

9. Muzeul Salvador Dali din Sankt Petersburg, Florida, SUA

Aici se afla un muzeu cu o structura extrem de complexa. Deschis in 2011, este situat direct pe malul apei. Panourile triunghiulare din sticla fac parte din fatada si se amesteca cu peretii grosi de beton.

Arhitectul Yann Weymouth se afla in centrul acestui proiect arhitectural de doi ani. In omagiu adus lui Dali, forma convexa a muzeului reflecta lucrarile sale suprarealiste bizar de placute.

10. Muzeul National Zayed din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Nu este inca terminat, dar din imaginile proiectului Foster + Partners , Muzeul Zayed din Abu Dhabi promite sa fie nimic mai putin decat spectaculos. Structurile sale de otel se ridica pana la 124 de metri deasupra spatiilor galeriei suspendate.

Concepute ingenios, aceste structuri vor arata ca niste pene de soim si vor servi drept cosuri de captare a aerului, care vor canaliza aerul proaspat in interior si vor mentine interiorul muzeului la temperatura potrivita. Se astepta ca aceasta cladire futurista sa fie terminata in 2017, dar a fost deschisa abia in 2020.