Vanghelie este de acord cu eliminarea imunitatii din Constitutie

Liderul pesedistilor Bucuresteni, Marian Vanghelie, a declarat luni, inaintea unei sedinte cu conducerea partidului, ca este de acord cu ridicarea imunitatii pentru toti parlamentarii, inclusiv pentru presedintele Traian Basescu.

Vanghelie s-a exprimat in acest context pentru ridicarea imunitatii parlamentare inclusiv in cazul colegilor sai de partid, Adrian Nastase si Miron Mitrea, tema care constituie de altfel subiectul principal al discutiilor sedintei Biroului Permanent National al PSD. Vanghelie i-a invitat pe parlamentarii de la alte partide, inclusiv de la PSD, sa nu se mai laude ca vor ridicarea imunitatii parlamentarilor “doar din vorbe”, ci sa voteze asa cum au si declarat, “pentru ca lucrurile s-ar fi rezolvat”.

El s-a aratat de acord cu propunerea anuntata duminica de presedintele PSD, Mircea Geoana, privind modificarea Constitutiei si eliminarea oricarei imunitati a presedintelui, parlamentarilor si membrilor Guvernului.“Declaratia lui Mircea Geoana a fost corecta. Atat timp cat Traian Basescu are imunitate totala, si se ascunde in spatele acestei imunitati, este firesc sa votam schimbarea Constitutiei rapid, sa fie ridicate imunitatile la toata lumea”, a afirmat Vanghelie.

Pesedistii au nevoie, pentru a trece un astfel de proiect de lege, de semnaturile a o patrime din numarul deputatilor si senatorilor, iar pentru adoptarea acestuia de catre Parlament sunt necesare doua treimi din voturile parlamentarilor.

Din declaratiile mai multor lideri PSD, facute inaintea sedintei BPN, s-a inteles faptul ca Mircea Geoana s-ar fi consultat cu colegii din conducere atunci cand a lansat la Mamaia respectiva propunere.“Eu cred ca presedintele PSD poate sa lanseze anumite teme si ele, sigur, se dezbat dupa aceea in partid. Nu cred ca de fiecare data cand spune o fraza sau lanseaza o anumita chestiune trebuie neaparat sa aiba un acord scris din partea partidului. Dezbaterea continua, aceasta este una dintre teme”, a declarat presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, care considera ca regulile jocului nu pot fi schimbate numai pentru membrii PSD, “numai pentru Nastase sau Mitrea sau cine o mai fi”.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a precizat ca propunerea lui Geoana urmeaza sa fie discutata in cadrul BPN. “Imunitatea in Romania este la nivelul cel mai scazut existent in toate tarile din cate cunosc eu. Revizuirea Constitutiei este o necesitate, pentru ca sunt multe probleme de pus la punct, este un proces de durata complex, dificil, care probabil ca se va realiza in legislatura viitoare”, a spus Nicolae Vacaroiu.