Statul confisca banii din bănci!

Economiile oamenilor sunt naționalizate!

Cei care au decis sa confiște banii depuși in bănci sunt chiar Uniunea Europeana si FMI.

Niciodată in istoria Uniunii nu s-a mai întâmplat așa ceva – dar niciodată in istorie, Europa n-a mai fost intr-o situație așa de disperata.

A început in Cipru.

Pur si simplu, ieri, sâmbăta, oamenii s-au trezit cu conturile bancare blocate!

De ce? pentru ca Cipru e in faliment, iar UE si FMI au spus guvernului: va mai împrumutam, daca luați o parte din bani de la populație, cu forța. Nu prin taxe si impozite, ca nu mai e timp: ci direct, cu forța, prin naționalizare. Statul a luat 6,75% din conturile pana in 100.000 de euro si 10% din conturile mai mari de 100.000 euro.

Ciprioții au ieșit in strada! Sute de persoane s-au calcat in picioare in fata ghișeelor băncilor, sa-si retragă banii: dar au găsit ghișeele închise. Bancomatele sunt si ele goale.

In orașul Limassol, un om a intrat cu buldozerul intr-un sediu de banca închis.

Faliment european total!

Cipru este a cincea tara europeana care cere, luna asta, ajutor financiar de urgenta Uniunii Europene, după Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania.

Iar Uniunea Europeana nu mai are bani. Principalul finanțator, Germania, a intrat in recesiune si are nevoie de bani ca sa nu se prăbușească ea însăși. Sa mai dea altora, nici vorba!

Cum a ajuns UE in faliment? Din cauza pomenilor socialiste, a cheltuielilor demente cu protecția sociala care încurajează lenea, a puterii aberante pe care au căpătat-o sindicatele și care distruge competitivitatea firmelor.

Si chiar si in ultima clipa, in loc sa renunțe la prostiile cu “redistribuirea bogăției” si sa apere proprietatea privata, ce fac UE si FMI? Naționalizează! Adică socialism pana la moarte.

Pai, Uniunea Europeana își merita soarta!

Unde sa fugim cu banii?

Aici e simplu: toate tarile in prag de faliment si puternic socialiste (protecție sociala mare, sindicate puternice) probabil ca vor confisca banii din bănci. După care se vor prăbuși, desigur, pentru ca băncile vor rămâne goale si fără clienți. Naționalizarea e ultimul pas înainte de moartea statului.

Deci:

  • NU Spania, Italia, Franța, Grecia, România, Cipru, Portugalia, Suedia, Norvegia,
  • DA Elveția.
  • POATE Germania, Bulgaria, Letonia.

Alte destinații exotice (Seychelles, Belize, Cayman, Hong Kong, Singapore etc.) rămân întotdeauna valabile si sunt destul de ieftine.

România este intr-o situație si mai grava!

Guvernul Ponta nu mai are cu ce plăti pensiile si salariile.

Au fost obligați sa închidă Oltchim, sa vândă CFR, sa concedieze oamenii de la Posta Româna, dar cheltuielile statului au rămas in continuare imense.

Iar corupția este cea mai mare din Europa, mult peste nivelul Ciprului. Nici o tara din lume nu a mai plătit 27 de milioane de euro pe kilometrul de autostradă (iar autostrada aia, de fapt, nici nu există). In Bulgaria, cu toata “mafia” lor, kilometrul nu depășește 2-3 milioane de euro! Corupția politicienilor români efectiv blochează ieșirea din criza a tarii.

Soluția lor? Nu sa toace mai puțin. Nu sa dea mai puține pomeni. Nu sa fure mai puțin. Ci sa ia economiile românilor din bănci!

Pai cum sa nu-i omori?

calciuvitaminizat
17 martie 2013 • 12:55 PM
Te rog frumos să-mi zici cum pot achiziționa un apartament prin sistemul nefinanciar troc sau cum se poate repara o strada în același fel?

horia
17 martie 2013 • 1:08 PM
Te duci la dezvoltatorul imobiliar, ii dai un avans si restul in rate (daca vrea) daca nu vrea, mergi la altul. Daca nu gasesti atunci strangi bani si cand ai cumperi – asta desigur intr-o tara unde tiparirea de bani (inflatia) ar fi interzisa .
Repararea strazilor e facuta de primarie. Banii din taxele starnse de la populatia orasului vor fi folositi si pentru repararea strazilor. E doar o chestiune de management de clasa 1. Ai bani repari, nu ai , mai strangi pana ai. Prin simplitate insa bancile nu ar mai avea de castigat….

C
17 martie 2013 • 1:28 PM
@ calciuvit
Știi, oamenii au făcut case și inainte de a veni comuniștii să le construiască cutii de chibrite. Vorbești de “a face o casă” de parcă ar fi secretul focului… Activitatea se numește clacă/robotă/șezătoare/furcărie/habără/sideancă si def. din dex: Muncă colectivă benevolă prestată de membrii comunității pentru a se ajuta unii pe alții și care adesea este insoțită de o mică petrecere, glume, povestiri. În momentul când au transformat-o în activitate obligatorie in folosul boierilor/baronilor locali cuvintele acestea au capatat sens peiorativ și anume muncă făcută de mântuială. Poporul român nu este format numai din comuniști spalți pe creier 😆
Ca să vezi reacția autorităților la tradițiile sănătoase ale poporului român citește articolul de mai jos:
http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/demolat-de-itm-inspectorii-muncii-l-au-ars-cu-50-000-lei-pe-un-oradean-care-isi-face-casa-la-negru-ajutat-de-rude-95611.html

manu144x
17 martie 2013 • 3:17 PM
Credeam ca a ramas fara ecou acel link 🙂
E foarte adevarat ce spui, eu tin minte cand eram mic, am mers sa construim la bunici casa. Unul dintre unchi era constructor de meserie, si ii coordona pe restul. S-a facut beton pe loc acolo, din saci, s-a ridicat toata casa, si e in picioare si azi, perfect aliniata, nu se darama, nu se inunda (a fost prevazuta cu tuburi prin care sa curga apa la deal in caz de ceva, deci totusi).

Azi daca as face asa ceva inteleg ca m-as trezi cu ITM-ul la poarta.
Intr-adevar, am evoluat mult ca societate, imi place, n-am ce sa zic..

C
17 martie 2013 • 6:04 PM
Am intalnit si eu foarte multe cazuri in care oamenii s-au ajutat, nu numai pentru a ridica o casa. Dar astia cu taxele considera ca le-ai luat de la gura daca nu primesc si ei macar jumatate din costuri.
Abia cand apare o situatie de genul acesta iti dai seama de miicimea lor, cat sunt de avari, jegosi si lenesi. Halal evolutie a societatii, din cersetori s-au transformat in talhari la drumul mare. Munca e pentru prosti…

pletosu88
17 martie 2013 • 1:38 PM
Sistemul troc este nefinanciar dar “sistemul ” aur este deci raspunsul era deja. Pentru repararea strazilor nu cred ca trebuie sa-ti mai amintesc nici eu nici altcineva ca acum contribuim enorm de mult prin taxe si impozite locale, accize in pretul benzinei, rovigneta si alte furtisaguri marunte si toate strazile arata ca dupa razboi. Asa ca o strada nu se va repara niciodata prin contributii la sistemul de stat

euNuke
17 martie 2013 • 3:28 PM
@calciuvitaminizat
domnule, e drept că românii au fost imobilizaţi mental de regimul comunist, dar nu există nicio scuză astăzi, in epoca internetului, pentru lipsa de idei, imaginaţie şi iniţiativă.

Iată, ca pildă, ce au reuşit să ridice nişte ţărani fără prea multă carte şi fără acces la internet, prin solidarizare şi străduinţă, in comuna Marginea:
“Imuni la dosarele penale promise de reprezentanţii unor instituţii sucevene, sătenii din Marginea au reuşit să inaugureze podul de peste râul Suceviţa după numai o zi de muncă efectivă. Acum, podul de lemn ridicat pe drumul naţional 17 A, care face legătura între Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, a devenit mândria unui sat întreg. Efortul comunităţii locale a fost imortalizat într-o pancartă amplasată pe malul stâng al râului Suceviţa.”[sursa: Monitorul de Suceava]

Conştienţi fiind de riscurile la care se expun prin luarea sorţii in propriile mâini:

„Domnul primar a fost alături de noi şi a tăiat panglica inaugurală. E o realizare mare pentru comuna noastră. Eu personal am fost înştiinţat că risc între unu şi trei ani de închisoare pentru că am fost iniţiator la o construcţie ilegală. Le-am spus că trei ani nici nu înseamnă prea mult, dacă ştiu că am făcut un bine pentru comunitate”, a mărturisit Arcadie Boicu, unul dintre reprezentanţii societăţii civile din Marginea. [Monitorul de Suceava]

şi, dacă au văzut că numai prin hărnicie, încăpăţînare şi efort comunitar pot reuşi, şi-au văzut de treabă şi au continuat să saboteze statul socialist in felul lor:

“În 2009, sătenii din comuna Marginea au apărut în presa din România şi chiar în cea internaţională, după ce au reuşit într-o singură zi, pe banii lor, să ridice un pod de lemn, sătui să aştepte autorităţile care se chinuiau de mai bine de un an de zile să-l ridice pe cel distrus de la inundaţiile din 2008.
Acum vor să stabilească un nou record. De la mic la mare, bărbaţi, femei, tineri, penticostali, baptişti şi ortodocşi deopotrivă, mărgineni s-au adunat şi lucreză de zor să ridice din temelii două gospodării distruse în totalitate în urma unui incendiu, sâmbăta trecută (10 noiembrie). […]
Sătenii din Margina au învăţat lecţia cu reacţia autorităţilor, aşa că s-au pus singuri pe treabă. Au adunat bani, materiale de construcţie şi au reuşit într-o săptămână să ridice alte două case în locul celor făcute scrum. […]
Toţi oamenii lucrează voluntar, participă şi cu donaţii, avem bunătatea oamenilor înstăriţi cu firme, care au venit, ne ajută şi împreună sperăm să reuşim să acoperim toate cheltuielile şi în felul acesta să ducem la bun sfârşit ceea ce am început”, explică preotul.

Bărbaţii lucreată, iar femeile le fac de mîncare. Supe, sarmale, desert şi cafea, este meniul unei zile obişnuite de muncă” [sursa: Eveniumentul zilei]

Fără să ştie prea multe despre filozofii şi doctrine politice, aceşti săteni s-au dovedit a fi cei mai libertarieni cetăţeni din România, şi, ne dovedesc nouă, orăşenilor dependenţi de serviciile statului, că se poate trăi bine merci in afara structurilor socialiste şi construi prin metode tradiţionale -clacă voluntară, troc, convenţii civile- cu sfidarea autorităţilor incompetente şi imorale.

val1ca
17 martie 2013 • 4:24 PM
extraordinara povestea, nici nu imi pot imagina ca asa ceva se poate intampla in Romania mea, ca in romanik lor nici in 2 milenii 😉 . Incep sa ma indoiesc de “incremenirea in proiect a romanilor” , sa fie oare inceputul timid al renasterii… ?

manu144x
18 martie 2013 • 6:16 PM
Aşa ceva sper să văd dacă va prinde mişcarea aceasta. Statul dat afară din istorie pe uşa din dos, şi să se revină la lucrurile simple, de valoare.

În 10 ani s-ar speria europa de noi.

Mihail
17 martie 2013 • 12:39 PM
Sincer nu o vad o solutie pe termen scurt deloc acceptabila pentru toate partile. Cineva pierde … in primul ar trebui sa piarda sistemul bancar si bancile centrale. Pare logic cuiva ca ROBOR ul sa fie de 5,25% iar Banca Centrala a Elvetiei si FED ul sa practice dobanda negativa? E logic sa tii banii in aceste banci? Banii se tin in banci pentru o dobanda si un profit care sa acopere rata inflatiei si costurile depozitului constituit. Daca nu … suntem capitalisti … si investim … in primul rand investim in a ne salva pe noi si familia noastra, casa noastra in care dormim si proprietatile noastre. Parerea mea personala este ca trebuie sa ajungem la autosustenabilitatea in ceea ce priveste casa in care punem capul. Becuri cu led, panouri solare … si alte lucruri care momentan aduc un beneficiu prin faptul ca economism banii care ii mai avem. Intai sa ne salvam pe noi personal … joburile si firmele noastre … si putem salva si lumea. Putem deschide banci romanesti electronice paralele gen bitcoin … si sa vedem ce se intampla? Ce ne vor face? Ne vor omora? Putem aplica trocul si putem cumpara numai din economia neagra … si sa ii determinam pe ploticieni si pe oameni sa iasa in strada daca nu mai pot. Daca mai pot … nu e problema … ducem mesajul mai departe .. in primul rand personal… si pe urma vorbind cu prietenii si rudele. ,

niko
17 martie 2013 • 12:47 PM
Ma bucur teribil ptr.timpurile care vin!!!Chiar daca o sa fiu afectat o sa trec peste perioada asta.Am muncit si pe mult si pe putin chiar si la negru ca acum.Sant invatat si cu friptura si cu ceapa cu mamaliga rece.Am facut munca de salahor dar si de lucrator calificat.Am avut perioade ,cand aveam buzunarele pline cu bani cat si perioade cand n-aveam un chior..Basca, mai am si un petec de pamant intr-o comuna apropiata.Si cu toate astea, sant curios cum vor trece peste perioada asta vecinii mei dragi din bloc si din cartier majoritatea fiind pensionari cat si lucratori la stat.Acei vecini care mi-au dat cu flit, ca eu am fost mereu un umil angajat la patron si nu bugetar cu salariu baban, ca ei sau chiar cu pensie nesimtita, dupa o viata de taiat frunza la caini.Acum se cerne graul de neghina.Cine e capabil sa produca plus-valoare va trece peste timpurile cacacioase care vin iar cei care toata viata au trait bine din salariul de bugetar vor face foamea.Abia acum munca va avea valoare, in detrimeniul plimbatului de hartii.

radu
17 martie 2013 • 12:49 PM
romanii sint atit de egoisti si invidiosi ca o sa o tina intr-o betie de drag ca le-a luat banca din bani celor ce au.Da ai dreptate cu tipul de credinta,ptr asta sau chinuit popii sa plimbe niste oase si sa iese fraierii la procesiuni ca fac minuni,dupa mine popi ortodoxi sint turnatori si mina in mina cu ceilalti turnatori politicieni.E u chiar nu inteleg entuziasmul romanilor vizavi de noul papa,eu traiesc intr-un stat catolic care nu a dat atita importanta acestui lucru,credinciosii catolici sint mult mai libertini ,gindesc mai mult cu capul decit ortodoxii care sint usor de manipulat.

Mitica Ifrim
17 martie 2013 • 1:03 PM
Schimbarea de paradigma este aproape si ca intotdeauna de-a lungul istoriei o astfel de schimbare are loc violent!

Adi
17 martie 2013 • 1:45 PM
Domnule Giurgea , am dori un sfat de la dvs. ca om deja experimentat in lupta cu cel mai mare hot, statul .

Cum ne putem proteja banii avuti in momentul asta ? Cum putem evita sa patim ce au patit aia saracii din Cipru ? Se exclude cumpararea de arme si munitie , aia cu certitudine ar face statul sa se gandeasca de zece ori inainte sa incerce asa ceva , din pacate la noi spre deosebire de SUA nu putem cumpara.

Facem tot cash si tinem sub saltea ? Dau astia reforma monetara cu bancnote la pachet cu confiscarea .
Facem tot euro si tinem sub saltea ? Aur ? Argint ?

Ce e de facut ? Un sfat ?

Mihai Giurgea
17 martie 2013 • 1:58 PM
Adi, eu nu dau sfaturi pe internet. Fiecare afacere are specificul ei si nevoile ei. Eu, de pilda, stiu ca am nevoie curent de dolari, ca sa platesc partenerii din Asia: deci sunt obligat sa-mi pastrez banii in dolari. Tu – de unde sa stiu eu, ce nevoi ai?

Ce e sigur, este ca dolarii se tiparesc acum pe banda rulanta (deci inflatia pe dolari e certa), iar Uniunea Europeana nu are cum sa mai evite falimentul (deci moneda euro nu e de incredere). Pornind de la datele astea, e decizia ta.

FT
17 martie 2013 • 6:47 PM
Din cate inteleg, problema e ca toate bancile centrale tiparesc bani. Alte variabile ramanand neschimbate, daca BCE tipareste mai multi euro decat FED tipareste dolari atunci valoarea dolarului va creste fata de euro. O intrebare e, deci, cine tipareste mai mult si mai repede.

http://blogs.reuters.com/macroscope/2013/02/15/show-and-tell-feds-balance-sheet-not-as-big-as-you-thought/
http://www.zerohedge.com/news/2013-02-26/central-banks-cannot-create-wealth-only-liquidity

ipu
17 martie 2013 • 8:50 PM
…pai tiparesc mai mult cei care au piata mai mare in asa fel incit cursul de scimb sa ramina aproximativ acelas ….ca de aceia sint intilnirile G8, g20 g40…..

Casino 2011
17 martie 2013 • 4:04 PM
De ce ti-e frica nu o sa scapi! Bea, manânca, plimbate si…în felul asta mai sustii si cresterea PIB-ului. Ce zici? 🙂

grig
17 martie 2013 • 4:16 PM
iar acum vine si intrebarea cat dai pt informatia asta? peste tot unde citesti, euro sta sa cada(sau se clatina),deci parerea mea e ca asta e exclus. mai sus ti se vorbeste de conturi off-shore, deci deja ai facut un pas inainte. de acum ramane sa mai cauti info despre cele de mai sus, dupa care, poate vii si dai chiar TU o sugestie. eu ma gandeam la dolari, dar cica nici ei nu sunt stabili(desi, sincer, nu cred ca dolarul o sa dispara). aurul am citit ca ar incepe sa scada pretul, asa ca incep sa ma gandesc la o moneda stabila (gbp,chf,etc) plus un cont… mai sus mentionat…

acum, sincer, iarta-mi nesimtirea, dar daca eu iti zic tie ca 1+1=2, iar tu ma intrebi cat fac 1+1, eu ce ar trebui sa inteleg?

Alexandru Anitei
17 martie 2013 • 2:00 PM
Ce ma enerveaza cel mai mult e ca Uniunea Europeana se tot ascunde dupa denumiri fanteziste. La greci falimentul a fost numit “haircut”. La ciprioti nationalizarea se numeste “one-time tax”. Zi-le macar pe nume, nu-ti fie rusine sa admiti realitatea, pe cine crezi ca prostesti???

Oricum aceasta masura e inca un semn al apocalipsei care va urma. In toata Europa politicienii sunt mai preocupati de “pacea sociala” decat de rezolvarea problemei in sine.

E ca si cum ai avea o rana imensa, infectata la picior si te duci la medic. Iar medicul iti zice, imi pare rau, nu pot sa fac nimic pentru ca te va durea. Dar uite niste calmante si vin-o maine poate iti trece. Desi maine, stie foarte bine, rana se va infecta si mai rau.

Da, masurile cerute de MAT vor durea. Dar si vor insanatosi economia si tara. Cateodata masurile dureroase sunt necesare. Si e nevoie de altfel de policieni ca sa le aplice decat mafiotii incapabili pe care-i avem acum in Parlament.

Mihai Giurgea
17 martie 2013 • 2:01 PM
E o comparatie perfecta Alex. Exact asa se intampla.

Casino 2011
17 martie 2013 • 4:09 PM
‘La greci falimentul a fost numit “haircut”. La ciprioti nationalizarea se numeste “one-time tax”.

Si tu acum…apropos de “comunicatii”. Pâna acum în exploatarea gazelor de sist se zicea ca techologia folosita este fractuarea hidraulica. Acum numai …se zice “masarea rocii”. Îti dai seama ce masaj primeste saraca roca? 🙂

Alexandru Anitei
17 martie 2013 • 2:02 PM
A, si singura televiziune care spune lucrurilor pe nume se pare ca e un post “terorist” numit Al-Jazeera. Halal democratie!

manu144x
17 martie 2013 • 2:47 PM
Te-ai mira cat profesionalism si adevar se da pe al-jazeera. Eu l-as pune lejer peste toate celelalte trusturi media internationale, care apartin intr-o forma sau alta clanului rotschild, drept urmare apartin celor care vor sa mentina sistemul actual de sclavie cat mai mult, si cat mai eficient.

De ex, zilele trecute vedeam pe CNN pe fata, cum promovau legea anti arme din SUA, aratand 99% partea rea a monedei, si anume cate crime au fost, si cati oameni au murit, iar un tip care zicea adevarul, l-au facut sa para nebun. Se vedea clar ca se vrea dezarmarea populatiei, prin frica, prin manipulare mediatica.
Nici inainte nu aveam incredere in CNN, dar asta mi-a lasat un gust amar.
Una din cele mai bune idei ale MAT ar fi armarea populatiei. Ca parlamentul sa stie, ca daca se pune de-un protesc, exista 50-50 sanse sa intre in parlament tragand in stanga si-n dreapta. Altfel s-ar conduce tara…

Adi
17 martie 2013 • 3:45 PM
Manu , e un proverb in SUA ,

“if you outlaw the guns , only the outlaws will have guns “.

Ma rog acolo ei incearca sa ia armele populatiei ca sa ii faca vulnerabili viitoare incercari de instalare a unui guvern Orwellian dupa faliment .
Ca altfel nu poti impune asa ceva unei populatii care detine cateva zeci de milioane de arme. Unele de asalt.
Nici o armata nu poate lupta si face fata in stilul asta de gherila urbana pe tot teritoriul unei tari contra integii populatii.

tibi
17 martie 2013 • 7:58 PM
Eu zic, în perspectiva asta, să se legalizeze şi tunurile antitanc, cele antiaeriene şi lansatoarele de rachete. Că împuţitu’ de stat are şi avioane şi tancuri, care nu-s prea impresionate de armele uşoare. Dacă se poate, să se legalizeze şi astea.

Iulian
17 martie 2013 • 9:23 PM
Faza tare e ca-s legale si alea, dar nu le gasesti la magazin 🙂 Daca le ai si ai si munitie pentru ele nu ti le ia nimeni.

Adi
18 martie 2013 • 9:08 AM
Si ce face SUA cu avioanele ,tancurile si rachetele contra populatiei ? Ii omoara pe toti sistematic, oras cu oras ? Se inventeaza statul fara cetateni ?
Tancurile ,avioanele si rachetele valoreaza fix zero intr-un scenariu de gherila urbana generalizata , unde lumea isi vede normal de viata ei , si din cand in cand ,tu ca soldat patruland pe strada sa mentii guvernul, iei un glont in cap prin surprindere. Apoi atacatorii dispar. Sau tu ca oficial al tarii risti in orice moment sa fi impuscat in secunda cand iesi din casa. Armele sofisticate nu te ajuta cu mai nimic sa controlezi populatia rebela . Te ajuta doar mentinerea armatei pe strazi . Ori sa o faci pe tot teritoriul unei tari deodata , pentru multi ani , asa ceva nici SUA nu are cum. Texas e de 5 ori cat Germania de ex.

tibi
18 martie 2013 • 1:22 PM
Şi cine e prost să se bage în oraş, măi Adi? Crezi că toţi sînt ca ruşii în primul atac din Groznîi? Ştii care e cea mai simplă metodă de a linişti un oraş revoltat? Îl blochezi şi aştepţi. La aia mă refeream.

Casino 2011
17 martie 2013 • 3:46 PM
Acum câteva luni am pus ceva link-uri cu ce va venii în Cipru. Au fost unii care m-au acuzat ca fac parte din cei cu teoria conspiratiei. Pentru Cipru va sari si Rusia, pentru ca ei sunt cei cei au cei mai multi bani în Cipru si sunt dispusi sa dea între 6-8 miliarde. Vom vedea ïn câteva zile vom vedea..

Treaba cu garantarea de 100 000euro este un mare fâss…în primul rând este vorba de 100 000pe pe cetatean cu bani în banci. O 100 000 în toate bancile, nu în fiecare banca. Bancherul ala invitat la Nasul a mintit când a zis ca 100 000 în fiecare banca. Ma rog, nu cred ca sunt foarte multi în România care au bani la ‘ciorap” mai mult de 100 000.

iha-ahi
17 martie 2013 • 5:01 PM
pana la 100.000 euroin, in limita fondurilor disponibile, la cursul hartiei igienice din ziua in care s-a declarat falimentul.

Stolojan a luat valuta persoanelor fizice si juridice prin anii 90 pentru ca statul avea nevoie…

Casino 2011
17 martie 2013 • 5:20 PM
Asa este, în limita disponibilitatilor. Putem dormi linistiti, alesi au grija de noi!!

mieunici
17 martie 2013 • 4:20 PM
Ce e acum seamana cu perioada pre-WW2. Dupa primul razboi mondial aparuse o noua moda intre marile puteri castigatoare. Renuntarea la imperialism, autodeterminarea popoarelor din fostele state multinationale, liga natiunilor, securitate colectiva, faptul ca opinia publica se putea impotrivi unui razboi etc etc. Pactul Kellogg-Briand iarasi, in care semnatarii se angajau sa nu se razboiasca intre ei. Marea Britanie pornea dezarmarea, construia mai putine nave de razboi, Franta se temea ea de Germania si voia o alianta cu Anglia dar deh, acu nu mai practicam echilibrul puterii, iar biata Germanie napastuita trebuie alinata. In SUA, Congresul si boborul voia izolare de politica internationala / europeana. Ce mai, incepea o noua epoca de aur a pacii si a prieteniei intre popoare nu? Asta dupa “razboiul ce trebuia sa previna alte razboaie”, WW1. Cam ca inainte de debutul crizei.

In tot acest timp unii mai pragmatici au profitat, in speta Stalin, Hitler etc, au vazut dincolo de prostiile “new age” si au actionat in consecinta. La socul acesta, unele tari si-au revenit mai rapid (SUA, Anglia), altele au dat faliment cu brio. Si atunci ca si acum, Romania imitase Franta, cu apararea ei statica Maginot-style doar ca mai prost si mai corupt, s-a vazut pe urma ce a fost.

calciuvitaminizat
18 martie 2013 • 7:29 AM
Tot citesc pe net că se va termina în razboi. Dar cine vor fi beligeranții? Ce națiune mai are vreu dinte împotriva alteia, la fel de agresiv ca în epoca anterioară războaielor mondiale?

Mihai Giurgea
18 martie 2013 • 7:31 AM
Razboiul nu va fi intre natiuni: ci intre oameni. Va fi un razboi civil generalizat: intre cersetorii care sunt disperati sa primeasca pomeni in continuare si guvernele care nu mai pot sa le dea.

Tomaso
17 martie 2013 • 5:57 PM
Cine are bani si vrea sa ii tina in banca, ar fi bine sa aleaga o banca din Singapore.
Nu sunt taxe la dobanda si secretul bancar e sfant.
Nimeni nu are ce le face pentru ca se afla in afara sferei de influenta a statelor sociale.
In general, zona Asia este una sigura si lipsita de influente politice.
O solutie buna ar fi depozitul in aur sau alte metale pretioase.

Marian Androne
17 martie 2013 • 6:10 PM
Fix la 4 gmt (ora 6 la noi) indicii futures ai pietelor nu pareau impresionati de “deposit tax dilemma” din Cipru.
HSI -0.16%
Nikkei -0.07%
ASX unchanged

Mai vedem maine…

Victor
17 martie 2013 • 6:17 PM
Devinde interesant.

Au confiscat 10%, dar nu se opresc, se pare ca nimeni nu are voie sa retraga bani pana marti, sau miercuri sau cine stie…niciodata?

http://www.zerohedge.com/news/2013-03-17/cyprus-bank-holiday-extended-through-tuesday-confusion-spreads

chiar se ingroasa treaba.

Alexandru Kiss
17 martie 2013 • 6:30 PM
La noi in tara, de cativa ani se impoziteaza dobanda primita! In Cipru probabil e vorba de alti bani! Nu de banii de inmormantare, sau Doamne fereste!

S Tudor
17 martie 2013 • 10:58 PM
Si partea frumoasa e ca se impoziteaza dobanda inainte de a scadea din “profit” comisioanele de administrare a conturilor. Adica si daca iesi pe minus din cauza comisioanelor, statul tot iti ia bani pentru “profitul facut”.

deep
17 martie 2013 • 6:54 PM
vor fi aplicate tuturor persoanelor rezidente pe insula. Taxele pe capital si dobanzile depozitelor vor fi compensate integral, prin distribuirea de actiuni, a precizat ministrul Finantelor, Michalis Sarris.

cumparatoarea profesionista
17 martie 2013 • 7:37 PM
Dle Giurgea, nu am vazut in articolul dvs si nici in majoritatea comentariilor de mai sus (mea culpa, nu le-am citit pe toate), aceasta completare a stirii pe care ati relatat-o, completare in care, de fapt sta toata cheia acestei actiuni:
“Măsura are rolul de a atrage 5,8 miliarde euro, bani care vor fi utilizaţi pentru recapitalizarea băncilor. Deţinătorii de depozite afectaţi urmează să primească drept compensaţie acţiuni la bănci cu valoare echivalentă pierderii, odată ce sistemul bancar va fi recapitalizat, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului.”
Deci se pare ca nu e furt nici macar la nivelul la care s-a pretat Stolojan cu valuta la inceputul anilor ’90…

stefan60
17 martie 2013 • 9:20 PM
Adica un fel de cuponiada mioritica ca in anii 90 . Valoarea cupoanelor cit a crescut ? Sau a ajuns la 0 barat ? 🙂
Cind iei parte din banii lui Ionescu sau Georgescu din o banca prin lege , e furt legalizat . Recapitalizarea bancilor cipriote (sau oricare banca din lume ) e o sarcina LEGALA a actionistilor acestor institutii si nu a statelor .
Practic actionistii ramin neclintiti si oalele sparte le plateste clientul banci (care are cont curent ) . Nu e capitalism . E furt ordinar .
(exemplu) Daca Nokia are nevoie de bani , le cere actionistilor si nu posesorilor de telefoane Nokia .

ipu
17 martie 2013 • 10:19 PM
…pai draga scumpa si mult iubita cumparatoare, ce relevata mai are partea a doua a propozitiei?.

..adica dumneata crezi ca frectia aia cu datul inapoi cind va face marul pere si rachita micsunele incalzeste pe cineva ?…daca “io gigi” mor pina se recapitalizeaza banka ? …. dar de ce nu le spui dumneata chestia asta la ciprioti …. ia du-te si spune-i chestia asta cu completarea lui ala cu buldozerul ….

Adi
18 martie 2013 • 9:17 AM
Pai explicati-mi mie logica : ei zic ca au furat alea 5.8 miliarde ca sa “recapitalizeze bancile” .
Pai dupa ce se duc cipriotii peste ei sa scoata banii in prima zi cand se deschid bancile , nu o sa mai ramana banca nefalimentata de recapitalizat .
Si cel putin generatia asta de ciprioti nu o sa mai puna bani in banca cel putin 10 ani de acuma . Ce sa mai recapitalizeze ?
Sistemul bancar functioneaza pe INCREDERE. Pentru ca niciodata nu are cum sa aiba cash suficient sa onoreze multi depunatori deodata. Cand dispare INCREDEREA dispare si sistemul bancar.
Ce sa recapitalizeze ? Ruinele bancilor sparte si aprinse de populatie ?

Mihai Giurgea
18 martie 2013 • 9:22 AM
De acord, Adi. Astea cu recapitalizarea sunt povesti propagandistice. In speranta ca se gasesc niste fraieri sa puna botul. Dar ma indoiesc ca povestile o sa-i linisteasca pe ciprioti.

C
18 martie 2013 • 9:58 AM
Ce liniste? 200pips gap pe eur/usd la deschiderea pietei. Problema nu mai este la ciprioti.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2294971/The-great-EU-bank-robbery-British-taxpayers-bail-victims-outrageous-raid.html

Cati Mitrache
17 martie 2013 • 7:41 PM
Informatia este zguduitoare! In cine sa mai ai incredere?

Go West
17 martie 2013 • 8:20 PM
oare in UK se vor preta la asa ceva? adica….e un loc bun sa te muti sau nici ei nu vor scapa?

Supermario
17 martie 2013 • 10:14 PM
Dupa parerea mea cand e vorba de supravietuire de la oricine te poti astepta la orice! Principiile postulate, cuvantul sau morala nu prea mai au valoare atunci cand individul, grupul sau societatea sunt incoltite, fara scapare, in situatii de viata proprie contra vietii altcuiva. De fapt solutia individualista de rezolvare a situatiilor de genul “eat or be eaten”, “kill or get killed” este inscrisa in ADN-ul tuturor speciilor, inclusiv al speciei umane si provine din lungul drum al evolutiei darwiniene…

Lumea ar putea intelege o astfel de solutie de confiscare a depozitelor, chiar si integrala, in eventualitatea unei invazii iminente care ar urma sa stearga de pe harta intreaga natiune, insa nicaieri in lume nu este cazul de asa ceva.

Parsivenia politicienilor pleaca de la faptul ca ei prezinta “Safrsitul Lumii bancilor” urmat de “Sfarsitul Lumii pensionarilor” si “Sfarsitul Statului asistential” drept “Sfarsitul Natiunii”, marota care le-ar permite si justifica masurile extreme, oricat de samavolnice ar parea.

De fapt, in realitate, n-ar fi decat “Sfarsitul Lumii lor”…

S Tudor
17 martie 2013 • 11:16 PM
Bancile sunt obligate sa aiba rezerve minime obligatorii (RMO). Daca statul ia bani din conturile bancilor, nu inseamna o micsorare a RMO? Si, mai ales, au bancile destule rezerve cat sa poata plati din banii clientilor acesti bani? Probabil ca nu, dar probabil ca nici nu trebuie sa-i aiba, pentru ca banii nu cred ca ajung la stat, ci tot la banci, cu complicitatea statului. Banii cica sunt confiscati, pentru salvarea sistemului bancar. Probabil ca sunt mutati din buzunarele clientilor direct in buzunarele bancilor. Ca daca statul vrea sa RIDICE din banci intre 6,75% si 10% din banii tuturor deponentilor, s-ar putea sa aiba surpriza ca bancile nu au destui bani pentru a onora o astfel de plata.

victor
17 martie 2013 • 11:50 PM
RMO se constituie la banca centrala. sunt “luati” deja

stefan60
18 martie 2013 • 12:34 AM
Statul nu ridica banii gheta , in numerar .
Acel faimos 10 % de dvs specificat , e doar o cifra pe ecranele unor computere .
Se transfera niste cifre din un cont in altul . Nici macar numarul de bani gheta in circulatie nu acopera totalitatea depunerilor din banci . Una e contul si alta banii gheata .
Daca ar merge 1.000.000 de clienti la banci sa ceara toti inapoi cite 50 % din conturile lor , bancile ar fi in criza de numerar si BNR ar trebui sa tiparesca din greu . 🙂

Libertarianul Român
17 martie 2013 • 11:52 PM
Mihai Neamtu de la Noua Republica plagiaza in clipa asta la Cronica de Noapte de pe Nasul TV articolul lui Alexandru Anitei http://capitalismpepaine.ro/2013/03/03/esti-sclav-la-stat/

Alexandru Anitei
18 martie 2013 • 12:21 PM
Lasa sa plagieze, speram insa sa fie la B1TV ca la Nasul a tot fost 🙂 . Cu cat mai multi plagiatori din astia cu atat mai bine. De ar plagia toata lumea articolul as fi cel mai fericit om din Romania.

catalin mihalceanu
18 martie 2013 • 12:01 AM
hai sa lamurim lucrurile….juridic discutand cand iti deschizi un cont la o banca si iti faci un depozit semnezi un contract cu banca. trebuie respectate clauzele din contract.aproape spre sfarsittul contractului este stipulat faptul : contractul devine nul sau poate fi schimbat unilateral fara o notificare prealabila in caz de forta majora,cataclisme ,dezastre naturare etc…daca ceea ce urma sa se intample in cipru putea fi incadrat la ,,forta majora,, banca poate fi exonerata de la orice actiune.asta poate stabili un complet de judecata.totul sta scris in acel contract.trebuie analizata fiecare speta in parte.in alta ordine de idei ,stimata doamna merkel , a fost de acord cu asta.am urmarit interviul televizat in care ea era de acord cu aceasta masura invocand depuneri ilegale ale unor cetateni rusi. este interesant cum pune doamna merkel problema. bancile ofera servicii bancare. de fapt au si produse la vanzare. pachete de oferte.la depunere si la credite.depunerile si creditele sunt produse bancare destinate consumatorilor. trebuie procedat exact ca la cumpararea oricarui produs. ai fost de acord,ai semnat ai belit sula.nu inteleg ce amestec are statul si merkel si ue-ul in toate astea.mai mai ca as fi de acord cu ceea ce scria un user pe acest blog.bancile merg mana in mana cu guvernele.pacat. numerarul ramane sfant.acasa la seif.insa cipriotii au vrut dobanzi la depuneri.au vrut castiguri.imi pare rau.pierzi ,castigi negustor te numesti.cand ai incasat dobanda in anii trecuti ti-a fost bine.ei acum a venit timpul sa pierzi.treaba voastra.e problema bancilor si a clientilor.chiar nu inteleg cum pune uniunea neunitilor problema.

catalin mihalceanu
18 martie 2013 • 12:30 AM
nu a intrat guvernul cipriot in nici o banca.ca sa ordoni unui bancomat sa nu elibereze numerar in principiu iti trebuie un user si o parola si un enter,aceasta operatiune nu a fost facuta de guvernul cipriot.ca sa opresti o suma de bani din fiecare cont trebuie sa apelezi la un software.nu a facut acest guvern cipriot acest software.bancile comandate de un director au desfasurat aceasta actiune.trebuie verificata relatia dintre guvernul cipriot si banci.au fost sau nu incalcalte reguli bancare stabilite in prealabil de guvernul cipriot si banci. daca ar fi fost ilegala fiti siguri ca orice director de banca s-ar fi opus.interesele sunt comune.guvernul cipriot castiga , bancile cipriote castiga depunatorii pierd.de unde vin cei 10 miliarde de euro ce urmeaza sa fie imprumutate guvernului cipriot?tot din banci.deci este o concurenta neloiala agreata de guvernului cipriot si uniunea neunitilor. in opinia mea este un furt ordinar si se procedeaza exact ca nationalizarea.bolsevism.comunism.totul ascuns intr-un paragraf ascuns in contract.moarte uniunii neunitilor ! vreau granite la loc.ma kak in el de schengen ! moarte euro ! este inadmisibil sa furi din banii unui depunator. trebuie analizate contractele.daca in ele este stipulat asa ceva iar deponentul a semnat ca este de acord ,fara sa citeasca atent ,atunci ,,jos palaria,, daca nu…este grav

Daniela Szabo
18 martie 2013 • 4:30 PM
actiunea avea in vedere ”salvarea” bancilor, deci cum bancile sa nu puna umarul la furt? oricum sunt obisnuiti, ei asta fac zilnic !

Ovidiu
18 martie 2013 • 1:01 AM
De-abia au deschis bursele in NZ si Australia, si a sarit pretul aurului cu 25 de dolari…interesant…

Vasilica
18 martie 2013 • 1:57 AM
http://nextbigfuture.com/2013/03/china-is-spending-250-billion-per-year.html … se pare ca in China lucrurile sunt mult mai serioase, chiar vor sa ne faulteze de tot baietii 😀 …

Casino 2011
18 martie 2013 • 2:41 AM
Luni 18 martie este sarbatoare religoasa în Cipru. Lunea pura sau mai pe româneste ZIUA IERTARII. Wow ce mafioti astia de la UE, pai ei îsi imagineaza ca depunatorii ciprioti si cei non-rezidenti îi iarta ca le baga mâna în buzunar?

Comicul
18 martie 2013 • 8:40 AM
Nu ma mira comportamentul Guvernului cipriot impreuna cu UE. Adevarul e ca banii nu mai sunt in siguranta nicaieri,nici macar in offshoruri. De ce? Pentru ca guvernele SUA si UE, la nevoie, vor invada paradisurile fiscale. Stiu ca suna a conspiracy theory dar dupa cele intamplate in Cipru, nimic nu ma mai surprinde. Altfel, nu uitati de gold seizure http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102 practicat de Roosevelt. Cel mai bine e cu banii la saltea.

unusialtu
18 martie 2013 • 8:59 AM
Asa capitalism sa tot fie, cand dai faliment vine statul si te scoate din faliment, iar cand nu poate sa te scoata din faliment ii obliga pe altii sa plateasca pentru falimentul tau, mai rau decat in comunism. Tot nu inteleg cum dupa atatea exemple de esec a bancilor statele se tot incapataneaza sa le salveze, ar trebui sa le preocupe doar plata datoriilor pe care le au la respectivele banci si apoi sa daca bancherii nu platesc sa poata fi haituiti ca si datornicii fata de camatari.

De aia nu moare socialismul in Europa ajuti o banca cu 100 de mld de euro, tre sa dai si la puturosi minim 20 de mld in 4 ani iar vine banca iar vin puturosii si tot asa in continuare. Pana cand?

Si este interesant ce sa va intampla cu depozitele detinute de deponentii straini, presupun ca ceva gabor rus nu va intra numai cu buldozerul la banca ci si cu un AK la brau asa sa sporeasca eficienta celor de le ghiseu

Codrescu Valentin
18 martie 2013 • 10:36 AM
Nicicum nu-i bine: nici să ai bani, nici să n-ai!

Free
19 martie 2013 • 11:42 PM
Chiar asa!

Mircea
18 martie 2013 • 11:48 AM
Gazprom s-a oferit sa sprijine restructurarea bancilor cipriote, in schimbul obtinerii dreptului de explorare a gazelor naturale din Cipru. Intrucat oferta a fost respinsa, cetatenii rusi au fost indemnati sa isi retraga banii din Cipru.

La scurt timp după respingerea propunerii Gazprom, Anatoli Aksakov, șeful Asociației Băncilor Regionale din Rusia și membru al Consiliului de administrație al Băncii Centrale a Rusiei a declarat prin intermediul Interfax ca sistemul bancar din Cipru nu este de incredere si ca ii sfatuieste pe cetatenii rusi sa isi retraga depozitele din Cipru.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14440275-gazprom-oferit-sprijine-restructurarea-bancilor-cipriote-schimbul-obtinerii-dreptului-explorare-gazelor-naturale-din-cipru-intrucat-oferta-fost-respinsa-cetatenii-rusi-fost-indemnati-isi-retraga-banii.htm

mario
18 martie 2013 • 1:34 PM
cred ca ceea ce s-a intamplat in cipru se va intampla in curand si in alta parte .Cat de curand ue am presimtirea ca va avea un ‘stop cardiac’din care nu stiu daca isi mai poate reveni.Este noul tip de razboi un razboi economic prin care se urmareste aducerea anumitor tari in colaps in vederea unei jaf din care tarile ‘puternice ‘ale europei sa se infrupte imreuna cu america si etc.

Tomaso
18 martie 2013 • 5:32 PM
Nu am reusit sa citesc integral comentariile. Cer scuze daca s-a mai spus.
In opinia mea, la ora actuala, singurele banci sigure pentru cei care vor sa-si tina economiile sunt cele din Singapore. Nu se impoziteaza dobanzile si sunt foarte sigure.

De ce au crapat bancile din UE?
Pentru ca au creditat statele sociale.
Le-au dat bani in nestire, in loc sa crediteze economia, pentru ca era mai simplu si parea mai sigur. Statele nu dau faliment, nu?
De aceea sunt atat de legate de stat. De aceea cer bani statelor. Statele au bagat bancile in belea, nu populatia, ori firmele. Bancile au creditat statele fara garantii bancare si acum au dat de dracu. In mare cam asta e problema principala pentru care bancile europene au probleme.

In Singapore nu este deloc asa.
Acolo portofoliul de credite este total diferit. Bancile din Singapore au creditat o economie in expansiune, ori state care nu au datorii si nici angajamente sociale pentru urmatoarele cinci decenii.

De aceea, centrul lumii financiare s-a mutat catre Asia.
Pe acolo se invart cele mai mari cantitati de bani. Nu prin lumea veche.
In Singapore nu te poti duce cu japca si sa le ceri a da informatii despre conturi si tranzactii.
Lumea veche nu are nicio putere acolo.

Ce se intampla, de fapt?
Lumea veche vrea sa-si tina proprii cetateni prizonierii unui sistem, la fel cum Ceausescu dorea sa tina romanii in interiorul granitelor. Logica este aceasta: ne-am luat angajamente in numele statelor noastre, dar nu putem sa le tinem fara banii contribuabililor nostri. Trebuie sa-i fortam sa stea acolo unde le spunem noi sa stea si sa plateasca atat cat avem nevoie, fara sa comenteze, pentru ca o facem pentru binele lor ….. Este o forma de socialism disperat.

Nu sunt eu cel care da sfaturi persoanelor care au bani atat de multi incat sa isi faca problema lor. Sunt sigur ca acestia stiu ce au de facut si singuri. Ceea ce doresc eu sa punctez e faptul ca a fura din banii deponentilor unor banci este o hotie inimaginabila. De ce hotie?
Pentru ca, de exemplu, cei care nu au conturi in banci nu participa la nicio “salvare”.
Pentru ca bancile cipriote au creditat statul elen si cipriot, iar nota de plata este aruncata in spinarea unor oameni nevinovati, fara nicio legatura cu sistemul.

Un englez pensionat de 15 ani si retras in Cipru, care si-a vandut casa din UK, apoi si-a mutat economiile intr-o banca din Cipru, pentru ca acolo locuieste acum, e taxat cu 10% din totalul sumei depuse. Cu ce este acest om de vina? A avut el vreo contributie negativa la teapa pe care statele au dat-o bancilor?

O magarie!
De aceea nu trebuie avut incredere in bancile din UE.

Budd
19 martie 2013 • 12:20 PM
Conform Mega TV Anastasides i-a spus lui Rehn (si Brok) “cand v-am spus ca nu exista majoritate parlamentara pentru a trece acordul nici macar nu ati vrut sa ascultati. Transmiteti salutari domanei Merkel”.
Oare ce ii va spune Frau Merkel ?

Supermario
19 martie 2013 • 2:21 PM
Merkel o sa-i spuna cipriotului ce i-a spus indianul cowboy-ului cand a vazut locul in care a fost muscat de sarpele din tufis: “Cred ca o sa mori!”…

Tomiris
19 martie 2013 • 4:23 PM
Ar fi extrem de bine sa moara sistemul bancar cipriot …pt ca tot sistemul bancar e o schema Ponzi . Cu cit se darima mai repede cu atit mai bine . Dar dominoul v-a ajunge cu siguranta si in Germania si s-ar putea sa o mature si pe Frau Merkel. Eu nu cred ca Ciprul v-a fi lasat in faliment …Ar fi prea multi care ar avea de pierdut …Ciprul pote sa urmeze si calea Islandei

ernesto
19 martie 2013 • 5:53 PM
Minciuna stă cu regele la masă: Pe de o parte – „Olli Rehn, comisar european pentru afaceri economice, despre Cipru: Taxarea depozitelor bancare nu se va repeta in UE” (detalii aici: http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_25127/Olli-Rehn-comisar-european-pentru-afaceri-economice-despre-Cipru-Taxarea-depozitelor-bancare-nu-se-va-repeta-in-UE.html)

Pe de altă parte, nenea ăsta ne spune cu subiect și predicat că Cipru e numai începutul confiscărilor: http://youtu.be/1Sut5TxSrsI

Cred că e timpul să dăm cu ei de pământ.

horia
19 martie 2013 • 10:22 PM
http://www.youtube.com/watch?v=e16cR_BC2jg Cash Confiscation Begins Now! Pana la urma guvernele vor FORTA ca oamenii sa plateasca datoriile ei. Intr-un fel sau altul o vor face. Nu mai lasati banii in banci la indemana bancherilor si a acolitillor lor – politicienii. Scoateti-va banii din banci !

Relu
20 martie 2013 • 8:23 AM
http://www.zerohedge.com/news/2013-03-19/guest-post-whats-supposed-happen-and-what-might-happen-3-baseline-scenarios What’s Supposed To Happen, And What Might Happen: 3 Baseline Scenarios —se pare ca am ajuns deja la scenariul #3

theodorus
20 martie 2013 • 4:18 PM
NU Spania, Italia, Franța, Grecia, România, Cipru, Portugalia, Suedia, Norvegia,
DA Elveția.
POATE Germania, Bulgaria, Letonia.

Dar de Liban ce parere aveti? Vreau sa-mi mut banii intr-o banca din Liban, cu doar $75 imi deschid cont: CSC24Seven.com

monk
21 martie 2013 • 12:55 PM
e bine ca finantam catedrale dar bani de pensii si spitale nu mai sunt….