Secretele gasite in picturile vechi radiografiate

Codul Da Vinci a  facut un lucru corect: exista imagini secrete ascunse sub tablouri din intreaga lume. Sunt mai putin despre conspiratii globale si secrete biblice pierdute de mult si mai multe despre primele proiecte sau reutilizarea panzelor, dar exista multe picturi secrete sau chiar mesaje ascunse sub opere celebre. Descoperite de tehnologia cu raze X sau cu infrarosu, aceste picturi secrete va arata mai multe despre procesul unui artist sau va indica ceva ce a fost ascuns in mod deliberat pentru a face loc pentru altceva.

Chiar daca secretele Illuminati sau un autoportret secret al artistului nu sunt ascunse in pictura ta preferata de da Vinci, exista inca o multime de lucruri interesante de gasit acolo. Imaginile cu raze X ale picturilor vechi dezvaluie schite, picturi alternative si chei ale modului in care lucreaza un artist, facandu-i o privire fascinanta asupra modului in care unii dintre cei mai celebri artisti ai istoriei creeaza. Desi publicul poate sa nu stie niciodata motivele pentru care unele dintre picturile originale au fost abandonate, examinand modul in care aceste uimitoare piese de arta arata la suprafata si dedesubt picteaza o imagine incredibila a fiecarui artist.

,,Un batran in costum militar” de la Rembrandt deghizeaza un barbat mai tanar

,,Un batran in costum militar” al lui Rembrandt este o lucrare frumoasa, detaliata, care prezinta exact ceea ce spune titlul – un batran in costum militar. Insa cercetatorii au descoperit ceva interesant despre pictura in 1968 cu raze X: o pictura a unui tanar ascuns sub cel vechi titular. Pe masura ce tehnologia s-a imbunatatit, imaginea tanarului a devenit mai clara , dezvaluind un barbat cu un ten roz si o haina verde.

Expertii au analizat daca imaginea de baza a fost pictata de un artist diferit, dar in cele din urma a ajuns la concluzia ca Rembrandt este probabil creatorul ambelor imagini. Avea obiceiul de a refolosi panzele.

,,Screamul” lui Edvard Munch are un mesaj ascuns scris de artist

Istoricii de arta stiu de mult ca pictura expresionista a lui Edvard Munch din 1893  The Scream  (una dintre cele patru versiuni ale operei de arta pe care le-a pictat) are o inscriptie abia vizibila in creion in coltul din stanga sus. In norvegiana, scrie ,,Kan kun vaere malet af en gal mand”; in engleza, asta se traduce prin ,,Poate sa fi fost pictat doar de un nebun”. Expertii au crezut initial ca probabil a fost adaugat de un spectator care a vandalizat pictura. Dar in 2020, curatorii de la Muzeul National de Arta, Arhitectura si Design din Norvegia  ,  care restaurasera pictura, au anuntat ca Munch insusi a scris linia.

Ei au folosit tehnologia cu infrarosu pentru a analiza scrisul de mana si l-au comparat cu celelalte scrieri ale lui Munch la acea vreme. “Scrisul de mana in sine, precum si evenimentele care au avut loc in 1895, cand Munch a aratat pictura in Norvegia pentru prima data, toate arata in aceeasi directie”, a spus curatorul muzeului Mai Britt Guleng. Un vandal probabil ar fi scris declaratia mult mai mare, a adaugat Guleng.

Cand pictura a fost prezentata pentru prima data in Norvegia, criticii si altii au pus sub semnul intrebarii starea mentala a lui Munch, ceea ce l-a insultat si ar fi putut sa-l fi determinat sa adauge mesajul cu creion ca raspuns.

,,Vechiul chitarist” al lui Picasso acopera doua picturi ascunse

,,Vechiul chitarist” al lui Pablo Picasso contine nu una, ci doua imagini sub cea pe care o vad spectatorii . Pictura de sus il infatiseaza pe un batran, corpul sau in unghiuri ciudate, cantand la chitara. Chiar inainte de analiza cu raze X, este posibil sa vedeti o a doua fata care priveste spre stanga in zona gatului barbatului. Cand imaginea este scanata, fata respectiva pare a apartine unei tinere mame cu un copil alaturi. O examinare suplimentara a dezvaluit o a treia imagine a unei femei in varsta in tablou, precum si o imagine a unui cap de animal care poate face parte dintr-una din primele doua picturi sau dovezi ale alteia.

,,Portretul unei femei” al lui Degas a fost initial Portretul unei femei diferite

,,Portretul unei femei” al lui Edgar Degas nu necesita, de fapt, imagistica cu raze X pentru a arata portretul ascuns dedesubt. Deoarece Degas a folosit astfel de straturi subtiri de vopsea , pictura originala a inceput sa apara de la sine. Se pare ca este un portret al unui celebru model al epocii pe nume Emma Dobigny.

Cand expertii au radiografiat pictura in 2016, portretul putea fi vazut cu atata detaliu incat cercetatorii au reusit sa-l recreeze in culori, demonstrand ca nu era doar o schita, ci mai degraba o pictura aproape completa. Restaurarea in sine este o opera de arta unica care imbina analiza stiintifica a culorii si a vopselei cu arta lui Degas.

,,Peticul de iarba” al lui Van Gogh este pictat peste chipul unei femei

,,Patch of Grass” de Vincent van Gogh este un tablou inselator de simplu. Ceea ce pare a fi o imagine colorata a unui camp acopera de fapt portretul unei femei taranesti , pictata de artist din motive necunoscute. Tehnologia avansata le-a permis cercetatorilor sa dezvaluie nu numai imaginea ascunsa, ci sa o reproduca in culori. Ei teoretizeaza ca a realizat portretul candva in perioada 1884-1885, cand locuia in satul olandez Nuenen.

Van Gogh a pictat frecvent peste panzele sale. Expertii in arta estimeaza ca aproximativ o treime din picturile sale timpurii contin imagini ascunse.