Jobul interimar, o statie temporara in cariera

Un job usor de obtinut, usor de parasit, cu program flexibil si fara ore lungi de munca poate fi ideal pentru a va permite sa aveti timp si energie pentru a va ocupa de cautarea unui loc de munca care va intereseaza pe termen lung.

Mai mult, o activitate temporara ofera echilibrul emotional necesar dezvoltarii si implementarii unui plan de cariera.

Pentru gasirea locului de munca perfect, care sa fie conform asteptarilor dumneavoastra este nevoie de rabdare si perse­ve­renta multa. „Joburi de vis nu pica zilnic din pom. Aveti nevoie sa cautati oportunitati, sa accesati piata invizibila a locurilor de munca, sa va folositi si dezvoltati reteaua de contacte, sa asteptati”, scrie pe blogul personal Eduard Ezeanu, consultant in cariera pentru Social Arts. Astfel, Ezeanu explica faptul ca exista un concept care poate ajuta persoanele care se simt presate de lipsa unui venit in timp ce sunt in cautarea unui job. „Un job interimar este o activitate pe care o desfasori intre ultimul loc de munca sau studii si jobul ce va urma, prin care sa asigurati un venit. Jobul interimar este doar o statie temporara, nu o destinatie finala”, spune Ezeanu.

Agent de vanzari sau operator call center

Multe dintre joburile interimare nu solicita experienta si sunt pe perioada determinata. Costin M. (25 de ani) s-a angajat intr-un call center pentru sase luni, cat timp poate sa-si gaseasca un loc de munca conform studiilor pe care le are.

„Am lucrat pana in primavara ca inginer, iar apoi mi-a fost foarte greu sa-mi gasesc un alt job. Intre timp, am hotarat sa ma angajez ca operator call center, unde am un program foarte flexibil si pot in continuare sa aplic pentru pozitii de inginer”, marturiseste tanarul. „Datorita programului, pot merge la interviuri si sa particip la targuri fara nici o problema. Angajatorii mei stiu ca nu am de gand sa stau mai mult de sase luni, dar mi-au spus ca pe ei nu ii intereseaza cat timp imi fac treaba”, completeaza Costin.

De asemenea, Eduard Ezeanu subliniaza ca un job interimar poate fi cel de agent de vanzari, operator de interviuri, chelner sau receptioner. „Important este sa fie un job usor de obtinut, usor de parasit, cu program flexibil si fara ore lungi de munca, ca sa va lase timp si energie sa va ocupati in continuare de cautarea jobului care va intereseaza pe termen lung”, explica Ezeanu.

Dezvoltarea unor noi abilitati

Mai mult, un job interimar poate sa va ofere posibilitatea dobandirii unor abilitati care va pot fi de folos in profesia pe care vreti sa o urmati. „De exemplu, un job ­intr-un call center va poate dezvolta abilitatile de comunicare verbala si de organizare a discursului. Un job de agent vanzari va dezvolta abilitatile de interactionare cu oamenii si de persuasiune, iar un job de secretara, cele organizatorice si de gestionare a unor situatii variate”, considera Diana Voicu, HR consultant in cadrul AllJobs4All.

Prin urmare, nu trebuie sa abor­dati un job interimar ca pe o perioada neproductiva, ci ca pe o oportunitate pentru a va forma pentru viitorul profesional. „Sunt joburi interimare care ofera un grad de expunere mai mare si care va poate oferi sansa de a va demonstra potentialul si astfel de a castiga un post superior in cadrul organizatiei”, precizeaza Voicu. „Totusi, in cazul in care in cadrul companiei nu exista oportunitati de avansare, este foarte important ca jobul sa va acorde o doza minima de libertate necesara pe de o parte aprofundarii cunostintelor si pe de alta parte procesului de cautare a jobului dorit”, completeaza Diana Voicu.

Timp pentru construirea unul plan de cariera

Un job interimar acorda timp suficient pentru construirea unui traseu profesional. „Un astfel de job ofera echilibrul emotional si financiar necesar dezvoltarii si implementarii unui plan de cariera, ceea ce va conduce la o presiune mai mica de a gasi jobul dorit cu adevarat si la o decizie de angajare mai constienta”, sustine Voicu.

Mai mult, pentru un proaspat ab­sol­vent, jobul interimar este contextul optim de a intelege implicatiile unui loc de munca. „O persoana fara experienta poate sa-si dezvolte un sentiment superior al raspunderii, sa-si testeze competentele si limitele, fara riscul unui impact major generat de un potential esec”, adauga Diana Voicu.

In plus, Eduard Ezeanu specifica faptul ca un loc de munca interimar reprezinta o sursa de venit nu foarte mare, dar suficienta cat sa acopere nevoile de baza. „Astfel, ajuta la diminuarea presiunii si va permite sa abordati procesul de angajare cu rabdare si sa nu actionati pripit, luand decizii pe care le veti regreta mai tarziu. De asemenea, aveti sansa sa descoperiti un nou domeniu care va poate interesa. Nu in ultimul rand, puteti sa va faceti contacte noi si chiar rost de o recomandare pentru viitorul job”, spune Ezeanu.

Atentie!

Pe de alta parte, un loc de munca pentru o etapa intermediara trebuie abordat cu atentie pentru a evita posibile riscuri. „Cel mai important dezavantaj al unui job interimar este pierderea din vedere a planului de cariera stabilit. Astfel, nu va pierdeti concentrarea si nu uitati care sunt obiectivele pe care vi le-ati propus”, recomanda Diana Voicu. „Mai mult, un job interimar presupune de obicei o responsabilitate mai scazuta, fapt ce determina un oarecare grad de confort, ce poate deveni un risc pentru noile oportunitati profesionale ce vor aparea”, conchide Voicu.

Patru motive pentru a va lua un job interimar

1. Joburile de vis nu pica zilnic din pom. Aveti nevoie sa cautati oportunitati, sa accesati piata invizibila a locurilor de munca, sa folositi si sa va dezvoltati reteaua de contacte, sa asteptati;

2.O data ce ati gasit un job vacant si ati trimis CV-ul, angajatorul nu se va uita neaparat imediat pe el. Poate astepta acumularea unui anumit numar de ­CV-uri, inainte de a incepe analiza lor si a trece la etapa interviurilor;

3. Poate exista o serie de cateva ­interviuri, care se pot intinde pe mai multe saptamani, mai ales daca exista mai multi candidati;

4. Puteti fi ales pentru un job ideal, dar sa nu reusiti sa negociati cu angajatorul o oferta acceptabila privind salariul, ­beneficiile sau perioada de incepere etc. Drept urmare, o luati de la capat.

Sursa: www.eduardezeanu.ro

Avantaje

–  Nu necesita experienta sau calificari extraordinare;

– Este usor de obtinut;

–  Reprezinta o sursa de venit nu foarte mare, dar suficienta cat sa va ­acopere nevoile de baza;

–  Ajuta la diminuarea presiunii si va permite sa abordati procesul de angajare cu rabdare;

–  Va poate da sansa sa va dezvoltati o serie de abilitati universal utile;

–  Puteti sa va faceti contacte noi;

–  Ofera echilibrul emotional si ­financiar necesar dezvoltarii si ­implementarii unui plan de cariera;

–  Ofera contextul optim de a intelege implicatiile unui loc de munca celor fara experienta.

Sursa: specialistii citati

» Un job interimar este o activitate pe care o desfasori intre ultimul loc de munca sau studii si jobul ce va urma, prin care sa va asigurati un venit.