Romania se imprumuta 300 milioane de lei pe zi

Datoria publică a trecut de pragul de 40% din PIB în luna mai, record absolut.

Statul s-a împrumutat în primele 5 luni ale anului cu echivalent circa 300 milioane de lei pe zi.

Străinii au deţineri de titluri de stat de 23%, restul le revine băncilor locale şi, în foarte mică măsură, persoanelor fizice române cu acces la private banking. (sursa:http://www.mfinante.ro/trezorengl.html?pagina=domenii)

Băncile locale au atins riscul maxim de expunere pe România.

Băncile nu au voie ca peste 20% din active să fie expuse la datoria statului. Sunt norme prudenţiale ordonate de băncile mamă. Şi nu vor fi depăşite, după experienţa greacă.

Străinii se gândesc mai degrabă când să vândă, decât să mai cumpere. Randamentele în lei au ajuns prea mici, 5% în lei pe zece ani. Nu mai bine 2% în dolari? Grea întrebare…

Statul vrea să se împrumute de la populaţie, de disperare!

Ştirea circulă bine camuflată, aproape neştiută.

Au sărit câţiva “analisti” să spună cât de profitabil ar fi pentru oameni să poată cumpăra datoria statului lor. Patriotic, nu mai zic. Ba cu exemple de la alţii, Polonia, Italia, etc. Nu explică nimeni că, în Polonia, polonezii chiar văd că se face ceva cu banii daţi statului cu împrumut.

Eu pentru ce să împrumut Finanţele cu 5%?

Pentru şpăgile USL, PDL, sau Mişcării lui Băsescu?

Nu, mulţumesc…

Sau, mai rău, să-mi iau la scadenţă doar 10% din bani, ca grecii?

Nu, mulţumesc…riscul de faliment al ţării a “revenit” pe creştere. 9sursa http://incomemagazine.ro/articles/grafic-prima-de-risc-a-datoriei-suverane-in-cre-tere).

Din patriotism? Fugiţi de-a dura, sau mai bine la…Năstase!

Marian Androne, zis “Robespierre”, este membru al Miscarii Antitaxe si semnatar al Cartei Libertatii Fiscale.

Marius C.
28 mai 2013 • 9:36 AM
http://www.zf.ro/eveniment/salariile-bugetarilor-1-13-miliarde-de-euro-in-aprilie-plus-50-10905121

claudiu steflea
28 mai 2013 • 9:37 AM
Sa-si repatrieze toti baronii din Romania banii din Elvetia si din paradisurile fiscale si sa salveze tara pe care au devalizat-o tot ei. Nu vor. Ar trebui pusi la zid sa aleaga: aduceti banii inapoi si va bagam doar la bulau sau nu ii aduceti si va crapam capetele si pe urma va luam si banii. Nu mai e timp de dragalasenii.

Imparatul e gol
28 mai 2013 • 9:59 AM
Faptul ca se imprumuta nu e rau. Problema e – ce face cu banii? Si in subsidiar – cine si cum ii va plati inapoi! 🙂 🙂 🙂

Bogdan L
28 mai 2013 • 11:34 AM
Face cu banii imprumutati ce ar face orice stat constient si cu capul pe umeri: ii da la asistati 🙂 Si tot ii mai trebuie:
http://www.wall-street.ro/articol/Economie/149174/deficitul-bugetar-fmi-tinta-patru-luni.html.
Meanwhile:
http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/149180/brd-insolventa-restructurare-gianina-lazanu.html

evil
28 mai 2013 • 10:23 AM
si daca am presupune prin absurd ca Rromania ar primi 50mld euro CADOU, pe cat facem pariu ca nu s-ar alege nimic de ei? eu daca as putea as pune aceasta intrebare politicienilor inainte de alegeri: coitze, daca ar pica Rromaniei 50mld euro si tu ai fi ales presedinte/prim-ministru CE ai face cu acesti bani?
garantez ca vor raspunde: infrastructura (adica bani ingropati in asfalt). buni si aia, dar faza amuzanta e ca aceste “investitii” nu produc mai nimic sau au termen de recuperare de zeci de ani. investitii cu termeni de recuperare f buni sunt: agricultura, turism (si nu tine atat de infrastructura cat tine de bun-simt), IT. cum este posibil sa ai GENII la nivel de it-isti ca si natie si sa nu fii in stare sa te organizezi, sa faci un Silicon Valley?
ai putea dezvolta turismul pt servicii medicale, investind in 10 unitati de elita in bucuresti pe care sa le promovezi in afara. ai putea legaliza prostitutia si angaja mii/zeci de mii de prestatoare care oricum fac asta acum si aduce turisti. dar neah…raspunsul ar fi INFRASTUCTURA. ar fi pacat ca drumul la cimitir sa nu fie lin si placut

Alexandru Anitei
28 mai 2013 • 10:40 AM
Daca la noi se baga banii in infrastructura, atunci se va intampla cum s-a intamplat cu centura Ploiestiului. A durat lucrarea 2-3 ani si n-a durat mai mult de 2 ani si au si inceput sa apara denivelari si gropi. Nu stiu cu cat a fost facuta dar banuiesc ca in urmatorii 10 ani vor trebui bagati inca pe atatia in refacerea centurii.

tibi
28 mai 2013 • 1:26 PM
Nu doar la Ploieşti.

http://www.mediafax.ro/economic/autostrada-arad-timisoara-deschisa-in-decembrie-2011-este-reasfaltata-pe-toata-lungimea-10906034

Tind să cred că o rezistenţă de doi ani a unei autostrăzi chiar e mult pentru România. Am văzut drumuri care începeau să crăpe la câteva luni după ce au fost cică “asfaltate”.

Lucian
28 mai 2013 • 11:13 AM
Ce ziceai? Iaca aici: http://www.economica.net/lista-lui-ponta-top-10-investitii-ale-romaniei-pana-in-2016_53530.html

Pletosu
28 mai 2013 • 11:13 AM
Daca prin absurd Romania ar primi 50 mld euro Cadou probabil ar da deoparte cat le trebuie pentru pensii si salarii la bugetari si restul de 90% s-ar ciordi, fura, blatui, palma, spagui… Sunt atat de multe lucruri care ar putea sa le “faca” dupa cum se vede 🙂 )

vox populi
28 mai 2013 • 11:28 AM
Raspunsul INFRASTRUCTURA nu e chiar cel mai gresit posibil. Infrastructura sta la baza dezvoltarii industriei. Din turism si agroturism nu se va trai bine nicodata in Ro. Litoralul de la noi nu se poate compara cu ce au Grecii sau Egiptenii. Iar la tzara in pensiuni vrei sa ajungi repede (daca dyupa 3ore cu avionul mai faci si 2 zile pe drumuri cu 1banda pe sens te lasi). Delta Dunarii are ceva potential dar nu stiu cums e face ca toti retarzii care au ajuns ministri la Turism au facut scoala vietii in Cluburi si Disco si nu stiu altceva de “turisti straini la Mamaia”. Poate daca ii platesti.

Idioti in schimb sunt cei care toarna placa cu Autostrazi. La cum evolueaza pretul petrolului sigur e o solutie buna ? Poate e mai bine sa nu privatizam CFR si sa investim in modernizare linii + elecrificare pe unde nu e facuta + inca un Cernavoda. Dar cu riscul de ma repeta – toti politicienii sunt cretini.

Mihai Giurgea
28 mai 2013 • 11:45 AM
Dar ce-ar fi sa nu mai investim “noi” in absolut nimic? Ce-ar fi sa investeasca doar cine vrea? Pe mine ma pufneste rasul cand aud toate planurile astea: bagam banii tarii in sosele?…sau in CFR?…sau in rachete?…

Pai stai bre, ca banii “tarii” nu sunt ai tarii. Sunt ai lui Ionescu, Popescu, Giurgea etc. Si pe mine de pilda, nu ma intereseaza sa-mi investesc banii in nici un proiect de-al vostru. Eu imi investesc banii in ce consider eu – iar transportul public din Romania sigur nu e pe lista mea. Le consider afaceri proaste (absolut toate) pentru ca sunt subventionate. Adica nu scot scot profit niciodata.

Cine vrea, e liber sa-si investeasca banii lui personali. Ce, te opreste cineva?

evil
28 mai 2013 • 12:17 PM
infrastructura nu o consider profitabila din urmatoarele motive:

  1. daca este finantata din banul public, in mod sigur se va fura pe rupte, in functie de culoarea politica. dupa aia, daca contractul nu are niste termeni tehnici si garantii/penalitati aspre, in mod sigur se vor face in bataie de joc.
  2. daca sa zicem ca ar costa 10milioane de euro/km si unesti 2 puncte la o distanta de 100km rezulta o investitie de 1mld euro. acum, sa o zicem pe aia buna: CAT sa pui tu rovinieta pe astia 100 km ca umbla lumea pe autostrada ta? 1 euro/zi? bun…cate masini sa zicem ca trec pe la tine pe autostrada pe zi? 50mii? bun..sa zicem ca faci 50mii euro/zi. inmultit cu 365 de zile ies vreo 18milioane de euro.
    presupunem ca faci cea mai smechera lucrare si in primii 5 ani ai cheltuieli ZERO de intretinere/exploatare. deci, scoti 18milioane euro PROFIT. WOW. nu e minunat?? dar stai…cat ziceai ca ai investit? 1 meleard? hopa…pai la profitul asta cred ca tineai banii in siguranta la banca si ziceai mersi de dobanda.
    concluzia: NU este o investitie profitabila. care vrea sa ma combata cu cifre, este invitat. deci, dragi cititori, cand o sa auziti ca guvernul investeste in INFRASTRUCTURA, sa stiti ca aceia sunt bani futati(pardon de expresie). bani din care minim jumate sunt furati pe considerente politice, iar jumate nu vor fi recuperati niciodata sau in cel mai bun caz in zeci de ani de exploatare. dar daca revenim la punctul 1, putem spune fara sa gresim ca sunt bani pierduti+furati

manu144x
28 mai 2013 • 12:48 PM
lasa ca nu ajungem la costuri de 10 milioane pe km daca o construieste un privat pe banii lui.
Iar traficul de pe DN1 Oradea, Cluj, Targu Mures, Bucuresti isi merite lejer banii de autostrada.
Cine a zis ca trebuie autostrada prin valea oltului? Dar prin Valea Prahovei?
De ce nu se poate extinde drumul existent la 4 benzi si gata?
Va spun eu, pentru ca altfel poti fura cand costa 2-3 milioane pe km, si altfel iti iese cand costa 10 milioane/km estimat. Sunt N drumuri nationale la campie care ar putea fi extinse la 4 benzi mult mai ieftin si mai rapid, si multe sate ar putea fi ocolite cu centuri simple, nu neaparat in regim de autostrada.
E drept sau nu?

vox populi
28 mai 2013 • 1:14 PM
E asa si nu prea e asa.

Problema e ca Romania a pierdut investii tocmai datorita distantei de vest (si Germania in special). Daca faci o harta a bunastarii in Europa o sa vezi ca Germania e in centru si cu cat te departezi .. scade. Asta pentru ca Germania e principalul partener comercial al multor state. Aici Romania si Bulgaria sunt dezavantajate clar fata de Ungaria si Polonia. Iar asta se cam vede economic. Daca vrei sa cresti nivelul de trai in Ro trebuie sa apropii Ro de Germania. Iar asta nu se poate cu tancul ci cu autostrazi/fluvial/feroviar care fac mai usor transportul subansamblelor din Ro in Ge unde se face produsul finit.

Ca atare o investitie in infrastructura nu e chiar inutila si nici imposibil de recuperat.

Ce nu e ok insa e subventionarea agriculturii in special de cand Romanii nu prea mai detin terenuri si oricum se exporta tot. Dam bani sa manance vesticii ieftin ?

bigbadsheep
28 mai 2013 • 2:49 PM
Nu mi se pare corecta afirmatia ta. Uita-te la turci, o duc mai bine decat romanii, din toate punctele de vedere. Ce-ai vrea, sa iti aduca Germania autostrada pana la poarta, ca deh! e partenerul tau comercial si are nevoie sa ii expediezi tu marfurile in timp? Sau sa iti faca tronsonul european de cale ferata pe banii lor ca au ei nevoie ca tu sa exporti marfuri?
Romania a pierdut investitii datorita hotiei si prostiei, nu neaparat in ordinea asta. A fost mai intai prostia cripto si neo comunistilor si apoi hotia celor alesi de cei din prima categorie ca sa conduca rahatul asta de tara.
Acum din pacate a ramas doar prostia deoarece au legalizat hotia in toate formele si la toate nivelele posibile si imposibile.
Nu mai da vina pe altii sau pe conjunctura. Poporul roman, in primis, este vinovat de ceea ce traieste acum.

vox populi
28 mai 2013 • 4:55 PM
Nu stiu exact pe ce te bazezi cand afirmi ca turcii o duc mai bine ca noi. PIB per capita este 10.000 fata de 8.000. E un pic peste dar totusi comparabil cu al Romaniei, Cehii, da – au 20.000 o duc clar mai bine. Referinta: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

Nu cred ca am sustinut ca Germania ar trebui sa ne contruiasca autostrazi si cai ferate, ci doar ca sunt totusi destul de utile si o investitie care ridica Romania pe termen lung.

In rest sunt de acord cu tot ce ai scris, in special ca popurul Roman e singurul vinovat si de situatia economica dar si de cea politica. Becali si Voiculescu au ajuns in cel mai democratic mod la putere cu toate ca toata lumea din tara asta stie de schimbul de terenuri cu MApN (un jmen jenant) si de povestea cu Institutul Pomicol Baneasca (la fel de jenant). Iar lista poate continua aproape la nesfarsit. Ce scandal a fost cu arestarea saracului Nastase: ce om de valoare, ce soarta cruda, de dictachior este Basescu. Oare toata lumea e amnezica, sau crede cineva ca matusa Tamara are milioane in cont si statea in garsoniera ? Sau ca Trofeul Calitatii a fost altceva decat un mod prin care companiile de stat (adica EU- vorba lui M.G.) am contribuit la afisele electorale ale PSD ? Nu, traim intr-o tara de cretini care la o bere declara ca le e rusine ca sunt Romani dar de fapt Romaniei ar trebui sa ii fie rusine ca le tine pamantul sub picioare. Cretini care traiesc MULT pre bine fata de ce ar merita. Problema e ca suntem in aceeasi barca.

Jane Skimmer
28 mai 2013 • 6:17 PM
Distanta este….genetica. Popoarele astea bulgar si roman sunt niste populatii, o turma de animale mai inteligente putin in care isi baga picioarele celelalte popoare. Principala lor calitate este de a ocoli legea, orice lege ….

evil
28 mai 2013 • 10:26 AM
si ca sa nu fiu chiar offtopic: Rromania a platit 1mld euro dobanda in primele 4 luni din an

http://adevarul.ro/economie/bani/dobanzi-1_51a37974c7b855ff562fbb3e/index.html

RomaniaTricolor
28 mai 2013 • 11:40 AM
“Statul s-a împrumutat în primele 5 luni ale anului cu echivalent circa 300 milioane de lei pe zi”
?!?
Pai asta vine cam 10,5 miliarde euro…sau am capiat eu?

Emanuel
28 mai 2013 • 12:11 PM
Ar insemna 45 mild. O gramada de bani.

Radu – Danut Munteanu
28 mai 2013 • 12:24 PM
Nu, n-ai căpiat. Este exact suma necesară plății salariilor bugetarilor şi a ajutoarelor sociale. Ai vreo problemă cu asta? Intră în grevă fiscală. Cel mai rău lucru care poate să ţi se întâmple e să-ţi sugă p..a Fiscul. Acuma, depinde de noroc. Poa’ să fie o bunăciune, o babetă umflată de prea mult stat pe scaun sau, poate, un el. Tot muie se cheamă. Şi ca să nu te spurci ia o „jucărie“. Şi fă-i-o şi cadou după ce o folosește. Cadoul e valabil doar dacă nu e o bunăciune.

stefan60
28 mai 2013 • 12:18 PM
Domnule Marian Androne
Mai cititi inca o data link pe care il dati in articol.
Faceti niste grave erori de interpretare , traducere .

Pentru inceput , March inseamna in romaneste luna martie nu mai .

Secondo , datoria publica oficiala la sfirsitul lunii martie 2013 era de 36,8 % PIB .

Va recomand sa fiti mai atent cu traducerea si mai concentrat cu interpretarea cifrelor .
Sa aveti o zi buna .

stefan60
28 mai 2013 • 12:41 PM
In romaneste e mai bine sa studiati aceste date . Tot oficiale .

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buletin/executii/Evol_datguv_confUERommartie2013.pdf

PS . Dat fiind ca luna mai e inca in desfasurare si datele se publica cu vreo 40-60 zile intirziere , tot doar pina in luma martie avem datoria publica afisata .

Marian Androne
28 mai 2013 • 12:58 PM
Gresiti, exista la Finante (ce dioptrii aveti?) programarea licitatiilor pe luna mai!

March-ul dvs. e deja istorie, eu vorbesc de datoria acumulata pe 5 luni, inclusiv mai, cu licitatii si depozite nerezidenti + banci locale.

Radu – Danut Munteanu
28 mai 2013 • 12:44 PM
Iar tu concentrează-te pe plata taxelor şi impozitelor. Să nu fuţi cumva 36,8% şi să sari de 40%. E mare belea. Ai grijă! Nu de alta, da’ bagi STATU’-n faliment. Asta îţi doreşti, nebunaticule?
Hai pa, că mama m-a învăţat să nu vorbesc cu străinii. Mai ales cu cei care nu au „curajul“ să îşi asume un nume real şi o poză cu propria-i persoană.
GOD BLESS YOU!

Radu – Danut Munteanu
28 mai 2013 • 12:49 PM
Am uitat. E valabil pentru toţi: cu numele şi poza ! ! ! 🙂

stefan60
28 mai 2013 • 1:01 PM
Omule , esti cam agitat .
Cind scri un articol trebuie sa sti ce date publici . Pentru a fi credibil .
Daca nu , poti sa debitezi si ca datoria statului e la 180 % PIB . De vazut cine te crede acum sau in viitor .
Iar identitatea mea e perfect cunoscuta de domnul Giurgea si altii de pe facebook .

Marian Androne
28 mai 2013 • 1:29 PM
Nu e pe crezut, ca eu nu sunt popa.
E vorba sa descifrezi date oficiale, altminteri incalcite, pentru oameni, ALTFEL DECAT LA ANTENA 3….

Marian Androne
28 mai 2013 • 12:50 PM
Sunteti in eroare!
37.8% (nu 36.8) era la 31.12.2012.

Intre timp, viteza de crestere a datoriei a depasit cresterea PIB pe T1 2013 si s-a ajuns la vreo 40.3%.
In primele 5 luni Romania a imprumutat cca 36 mld lei.

stefan60
28 mai 2013 • 12:57 PM
Ma las pagubas .
Nu pot sa va invat eu cum se citeste un grafic . De regula se face in scoala elementara .
Va urez succese .

Marian Androne
28 mai 2013 • 1:12 PM
Scuze, 36 mld lei + detineri nerezidenti intre 31.12.2012 – 31.03.1013 (astia bolsevicii nu-i pun la socoteala!) 2.3 mld EURO – cumparati prin intermediari banci nerezidente.

stefan60
28 mai 2013 • 1:20 PM
Eu sint ardelean si am multa rabdare . 🙂
Mai studiati graficele .
La sfirsitul anului 2012 , datoria publica era de 37,8% PIB
La sfirsit ianuarie 2013, era de 36,2% PIB
Februarie 2013 era de 37,2 % si la sfirsitul lui martie era de 36,8 % PIB .
Ar trebui sa observati ca scaderea/variatia procentelor in primele 3 luni din 2013 e datorata cresterii PIB din pix si unor plati de rate la imprumuturile internationale acoperite tot prin noi imprumuturi .
Daca luna mai e inca in desfasurare , cum puteti scrie : “In primele 5 luni Romania a imprumutat cca 36 mld lei.” . ?
Stim sigur si oficial ca fata de decembrie 2012 (datorie de 222,211 miliarde lei ) , la sfirsitul lui martie 2013 datoria a ajuns la 229,227 milarde lei .
Datoria noua (care se adauga la cea veche) e de 229,227 – 222,211 = 7, 016 miliarde lei .

Marian Androne
28 mai 2013 • 1:23 PM
Luna mai e in desfasurare, dar programarea licitatiilor e facuta din dec.2012!

Marian Androne
28 mai 2013 • 1:25 PM
Eu fac referire la primele 5 luni, dvs.vorbiti de T1, incheiat la 31.03.2013.

john
28 mai 2013 • 1:23 PM
Din “succesurile”defunctului guvern ponta:
EŞEC: Niciun investitor nu vrea să cumpere POŞTA ROMÂNĂ
http://bit.ly/ZqhEzH

marian58
28 mai 2013 • 3:57 PM
George Friedman, Stratfor: România trebuie să aibă grijă de ea singură, pentru că nici NATO nici UE nu vor avea grijă de ea

http://www.zf.ro/zf-24/george-friedman-stratfor-romania-trebuie-sa-aiba-grija-de-ea-singura-pentru-ca-nici-nato-nici-ue-nu-vor-avea-grija-de-ea-10882912

horia dragoiu
28 mai 2013 • 4:48 PM
E grav ! :/ Binenteles ca lucrurile aste nu ti le spune oficial ambasadorul sau Presedintele USA. Ti se spun asa mai pe ocolite dar trebuie luate in seama.

iani
28 mai 2013 • 6:28 PM
100% ca daca ar invia Ceausescu, si ar vedea ce si cum, ar cere de buna voie sa fie reimpuscat de urgenta !!!!

Robespierre
29 mai 2013 • 9:34 AM
Cum anticipam dupa miscarile Fed, dobanda la USD a explodat noaptea trecuta: 2.14% record 18 luni !
Urmare?
O sa vedeti curand: IESIRI DE PE LEU, intrari pe parai !

Hutanu Robert Constantin
31 mai 2013 • 10:50 AM
Reblogged this on hutanurobert and commented:
Dacă mai zic ceva de pensii facultative, de planuri financiare sau de asigurari iar o să-mi sară unii in cap. Lasă bă ca o sa va dea statu’ pensii!