Rahitismul carential

Ce este rahitismul?

Rahitismul este o osteodistrofie (formare defectuasa de tesut osos) carentiala produsa prin lipsa de mineralizare a osului, lipsa tradusa prin deformari osoase. Rahitismul afecteaza oasele in crestere, pe cand osteomalacia (calcificare defectuoasa a

oaselor) afecteaza oasele care deja nu mai cresc.

Care sunt factorii declansatori ai rahitismului?

Factorul determinant al bolii este lipsa din corp sau din alimente, mediu de vitamina D. Aceasta exista sub 2 forme: vitamina D2 care provine din alimente (reprezinta 15-20% din necesarul mediu de vitamina D), si vitamina D3 principala sursa naturala de vitamina D, provenind din provitamina pielii sub actiunea razelor ultra-violete ale soarelui (reprezinta 80-85% din aportul mediu de vitamina D). In lipsa vitaminei D, scade absorbtia calciului in corp.

Factorii favorizanti ai rahitismului sunt: varsta (rahitismul apare intre 3 luni si 2 ani, cand cresterea este maxima; inainte de 3 luni este mai rar, aparand doar la prematuri si unii sugari cu handicap; la sfarsitul celui de-al doilea an, cand cresterea incetineste, se vindeca spontan), cresterea rapida (in cazul prematurilor, gemenilor, subponderalilor si la sugarii care cresc viguros), pigmentatia pielii, tulburari ale absorbtiei intestinale, boli hepatice si renale, diete inadecvate, diverse medicamente, lipsa de expunere la soare, clima si anotimpul (rahitismul este mai frecvent in clima temperata si umeda, ca si in anotimpul de iarna), mediul poluant.

Care sunt simptomele?

Simptomele de debut sunt: irascibilitatea, nelinistea, copilul devine mai capricios, mai agitat, are transpiratii (mai ales la ceafa) si doarme putin. Uneori debutul nici nu se observa. La nivelul craniului apare craniotabesul (inmuiere localizata a craniului unui copil), astfel ca la o apasare cu degetul, oasele se infunda. Craniotabesul se vindeca spontan, iar dupa 6 luni, de regula, dispare. Fruntea si capul iau diferite forme, toracele prezinta si el deformari, coloana vertebrala poate prezenta si ea diverse grade si asocieri de scolioze (curbare laterala rotatorie a coloanei vertebrale), lordoze (accentuare a curburii la nivelul coloanei lombare), cifoze (aspectul coloanei ca o “cocoasa”), bazinul se poate stramta, ceea ce duce mai tarziu, la fete, la nasteri cu dificultate. Membrele inferioare sufera modificari de tipul genu varum (picioare in “O”), genu valgum (picioare in “X”) si altele. Modificarile osoase pot duce la nanismul rahitic (oprirea cresterii in inaltime a copilului). Apar modificari si la nivel dentar, cum ar fi intarzierea si schimbarea cronologiei aparitiei dintilor. Ligamentele devin destinse, permitand miscari largi articulare, iar musculatura este slab dezvoltata si hipotona (scaderea tonusului muscular). Copiii prezinta o intarziere a mobilitatii fata de semenii lor. Abdomenul este mare si latit in laterale. Aceste modificari apar la aproximativ 2-3 saptamani de la debutul bolii.

Tipurile de rahitism

Rahitismul este de 4 feluri: rahitismul florid, forma comuna, forme fruste si rahitismul tardiv.

1. Rahitismul florid este forma clinica cea mai grava si care se manifesta prin simptome cum sunt: craniotabesul, sant Harisson, crize de tetanie (afectiune caracterizata de spasme musculare intermitente), deformari osoase.

2. Forma comuna, obisnuita, este forma de gravitate medie, cu simptome clinice mai putin intense.

3. Forme fruste sunt formele clinice minore cele mai frecvente in practica: copilul intarzie sa mearga, nu i s-a inchis fontanela, are intarziere in aparitia dintilor, are capul turtit si suturile (spatiile dintre oasele capului) nu s-au inchis, copilul este “moale si transpira mult”. In formele fruste se recomanda sa se efectueze o radiografie a mainii.

4. Rahitismul tardiv apare la varsta cand este din nou activa cresterea, respectiv la 6-7 ani si la pubertate. Simptomele predomina la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul membrelor. La scolarii mari, frecventa este in crestere, manifestandu-se prin simptome ale tetaniei latente, hipotonie musculara, dificultati la mers, irascibilitate, tulburari comportamentale si randament scolar scazut.