Baile Govora, o traditie seculara

La o altitudine de 360 m, inconjurata de paduri bogate, se afla Baile Govora, o statiune balneoclimaterica ce ocupa locul doi in Europa la capitolul calitatii apelor iodurate bromurate.

La inceputul secolului XX , Govora era cunoscuta ca statiune de lux, cu hoteluri elegante, dotari medicale moderne si multiple posibilitati de distractie. Renumele sau s-a pastrat pana astazi, fiind locul preferat de odihna si tratament pentru multi dintre romani. Baile Govora se afla in sudul Romaniei, in depresiunea subcarpatica cu acelasi nume, la o altitudine de 360 m. Este situata la doar 20 de kilometri de Ramnicu Valcea. Numele statiunii este legat de cel al Manastirii Govora aflata in Govora Sat. Din punct de vedere istoric, doua nume importante ale vremii si-au pus amprenta asupra dezvoltarii in scop terapeutic a apelor din zona – I.C. Bratianu si doctorul Popescu Zorileanu. Acestia, in urma cu 120 de ani, au pus bazele acestui complex balnear profilat pe tratarea afectiunilor cailor respiratorii, ORL si reumatismale.

Sanatate tot timpul anului

Deschisa tot timpul anului, este renumita pentru varietatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor sale, bogate in iod, clor, sodiu, brom si sulf (pentru cure externe) si cele hipotonice, bogate in magneziu, calciu si putin sulf (pentru cure interne), cunoscute si folosite inca din 1866. Statiunea este recomandata in tratarea bolilor respiratorii (astm bronsic, bronsite cronice, enfizem pulmonar, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, faringite, sinuzite etc.), boli degenerative (spondiloze, artroze, poliartroze) si a bolilor reumatice articulare (tendonite, periartrite etc.). Disfunctiile neurologice periferice si centrale (pareze usoare, sechele dupa poliomielite) si unele disfunctionalitati posttraumatice si boli asociate (ginecologice, endocrinologice, cardiovasculare, digestive, urinare etc.) sunt alte afectiuni care se trateaza cu succes la Baile Govora. In complexele balneologice se pot face bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, bai cu esenta de brad, bai cu bioxid de carbon, pneumoterapii, aerosoli, aplicatii cu namol cald extras din localitate sau cu namol sapropelic adus de la Ocnele Mari, electroterapii, kinetoterapii, tratamente cu produse apicole etc. Aici se afla si un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii. Din punct de vedere balnear, se spune ca este statiunea cu cele mai bogate ape minerale iodurate bromurate din Europa (locul 2).

Obiective turistice

Pentru recreere, statiunea dispune de o baza moderna pentru practicarea tenisului de camp, un strand cu bazin cu apa iodurata si multiple posibilitati de plimbari in natura. In ceea ce priveste obiectivele turistice, iti recomand Manastirea Govora, fondata la inceputul secolului XV si reconstruita de domnitorii Vlad Calugarul si Radu cel Mare pe la sfarsitul secolului XV. A fost restaurata de Constantin Brancoveanu intre anii 1710-1711, actiune ce a contribuit la marirea si impodobirea cu picturi murale a cladirilor monahale. In 1640, domnitorul Matei Basarab a instalat la manastire o presa de tiparit, ceea ce a condus la aparitia cartii Pravalia de la Govora cea mai veche culegere de legi tiparita in limba romana. Un alt lacas de cult aflat in apropiere de Govora este Biserica dintr-un lemn cu icoana facatoare de minuni fondata de domnitorul Matei Basarab in 1635-1636. La distante mici de statiune poti vizita manastirea Horezu construita de Constantin Brancoveanu la 1693 si inclusa in patrimoniul UNESCO din 1995, manastirea Bistrita din satul cu acelasi nume construita in 1491 de boierii Craiovesti, manastirea Aronta din Costesti, ctitorita in 1663 de Matei Basarab sau manastirea Turnu, ridicata de mitropolitul Varlaam la 1676. Demne de vazut mai sunt colectia de arheologie si arta ,,Gheorghe Petre (arheologie, arta feudala, numismatica), Ruinele Castrului roman Pons Vetus de la Caineni, Defileul Oltului Turnu Rosu-Cozia (cel mai lung din tara), Muzeul Satului Valcean din Bujoreni, complexul muzeal Maldaresti sau casa memoriala Anton Pann si schitul Cetatuia aflate in Ramnicu-Valcea. Renumitele pesteri Polovragi si Muierii sunt alte locuri ce nu trebuie ratate.

Cat ne costa?

Dintre preparatele specifice bucatariei oltenesti merita sa incerci ciorba de praz, supa cu galusti de branza, tochitura olteneasca, carnaciorii sau saramura de peste. Tarifele pentru cazare variaza in functie de clasificarea hotelului. De exemplu, la un hotel de doua stele, pretul este de 110 lei/persoana sau 179 lei/doua persoane. Acest tarif cuprinde cazarea, pensiune completa si tratament (trei proceduri pe zi). La pensiune, pentru cazare si demipensiune trebuie sa platesti 87 lei/persoana.