Premiul Nobel pentru literatura. Abdulrazak Gurnak este mare castigator

Mult indragitul scriitorAbdulrazak Gurnah a castigat faimosul premiu Nobel pentru literatura. AcademiaSuedeza din Stockholm a facut marele anunt, anunt care se pare ca l-a uimitchiar si pe scriitor.

Reactia luiAbdulrazak Gurnah  afost una senzationala

Orecum amuzanta dar sisurprinzatoare in acelasi timp, reactia pe care a avut-o scriitorul a fost unade-a dreptul ciudata. Acesta se pare ca nici nu a crezut ca a castigat marelepremiu ci ca totul este doar o farsa. Laureatul a fost recompensat pentruintelegerea sa plina de compasiune si lipsita de compromisuri in privintaefectelor colonialismului si a destinului pe care l-au avut refugiatii la intersectiadintre continente si culturi.

Scriitorul s-a nascut in 1948, inTanzania, insa o scurta parte din copilarie a petrecut-o in acest loc. Acestas-a mutat in Anglia la o varsta destul de frageda. De-a lungul carierei sale ascris zece romane, absolut senzationale, romane care au fost apreciate inintreaga lume si continua sa fie pe un loc fruntas printre cartile de acestgen. Acestea au in prim plan experientele refugiatilor, experiente nu tocmaiplacute, insa perfect reale. Sa citesti aceste carti nu este deloc simplu,pentru ca iti vor starni chiar si cele mai ascunse emotii.

Romanul care l-afacut faimos este ’’Paradisul’’

Faimosul sau roman, lansat in1994, ’’Paradisul’’, este despre un baiat care a trait in Tanzania. Aceastacarte a marcat efectiv larga recunoastere a scriitorului ca si romancier. Esteo carte profunda, cu invataminte de tot felul, o carte care trebuie citita odata in viata. In anul 2020, Academia Suedeza a atribuit faimosul premiu Nobelpentru literatura celebrei poete de origine americana, Louise Gluck.

Acest celebru premiu a fost creatde magnatul de origine suedeza Alfred Nobel, cel care a inventat dinamita. Cusiguranta acesta nu se astepta ca acest premiu sa devina atat de important inintreaga lume, insa acest lucru s-a intamplat intr-un timp foarte scurt. Sacastigi un premiu Nobel pentru literatura este visul oricarui scriitor. In ceeace priveste literatura, Alfred Nobel a incredintat Academiei Suedeze importantamisiune de a recompensa anual autorul celei mai extraordinare opere literare deinspiratie idealista.

Premiul Nobel nu este doar unpremiu care contine o diploma si un trofeu. Premiul include de asemenea si osuma de bani. Castigatorul primeste un cec in valoare de 10 milioane de coroanesuedeze, adica 1.1 milioane de dolari. Suma nu este deloc mica, insa este inconcordanta cu munca si talentul participantilor la titlu. Premiul pentrucategoria Literatura este cel de-al patrulea anuntat in categoriile premiilorNobel, dupa cele care sunt atribuite pentru chimie, fizica, si medicina.

In fiecare an exista un numarridicat de participanti, insa numai unul poate fi castigator, in fiecaredomeniu. Insa, cu siguranta se merita toata munca depusa in a crea cevaextraordinar, ceva care va dainui peste ani si ani. Exista o multime de oamenivalorosi pe care fiecare tara in parte ii are, oameni care pur si simplu au untalent deosebit si o viziune diferita, viziune care poate schimba mentalitatisi vieti.