Oul, un aliment complet

Prin calitatile sale, oul ocupa unul dintre primele locuri pe lista alimentelor necesare orgnismului, componentele nutritive facand din el o hrana completa. Galbenusul contine vitaminele A, B-12, B-6 si D, iar albusul vitaminele B-1 si B-6, ambele fiind bogate iin saruri minerale, proteine, albumine.

Cum afli daca oul e proaspat?

Prospetimea unui ou se stabileste prin scufundarea lui iintr-o solutie de sare si apa rece – 100 g sare la 1 litru de apa. Oul de 1-2 zile aproape atinge cu vrful fundul vasului; cel de 3 zile ramne la jumatate, cel de 4 zile urca si atinge suprafata apei cu capatul rotunjit; oul mai vechi de doua saptamni pluteste pe apa rasturnat; 

Ouale proaspete au coaja mata si poroasa (cu oarecare transparenta); privit la lumina, este limpede, fara pete iintunecate si este greu; cand iil spargem, se desface greu, iar albusul este legat de galbenus. Oul vechi este usor si, clatinandu-l, se simte miscarea masei din interiorul cochiliei; are coaja lucioasa si fara transparenta. Cnd iil spargem, albusul este lichefiat (amestecat cu gabenusul), iar gabenusul este iincretit.

Cel mai usor de digerat este oul fiert moale. Acesta se prepara punandu-l iin apa clocotita (dupa ce s-a luat de pe foc) iin care se tine 10 minute. In acest mod nu se distrug proteinele si oul este dietetic. Cel mai greu se digera preparatele din poua prajite – jumari, omleta, dar si sub aceasta forma sunt nutritive si se recomanda iin alimentatia copiilor si a celor ce efectueaza munci fizice. * Ouale se fierb pe foc mic; iin acest fel, albusul si galbenusul fierb deopotriva. Inainte de a le pune la fiert, ouale se spala bine si se sterg.

Cum evitam spargerea cojii la fiert?

Inainte sa fie puse la fiert, ouale trebuie sa stea un timp la temperatura camerei;

Ouale se pun la fiert iin apa rece, la foc mic;

In apa se pune si sare, pentru a nu iesi albusul din ou daca se sparge. Cand pui sarea, toarna si o ceasca de otet, si oul nu va crapa.

Stii sa spargi oua?

Spargerea cojii necesita o atentie deosebita. La separarea galbenusului de albus sunt necesare trei vase: deasupra primului vas se sparge oul si se examineaza atent; iin cel de-al doilea se varsa continutul oului, iar cojile se arunca iin primul vas. Cand dorim sa separam albusul de galbenus, folosim al doilea vas pentru albus, iar galbenusul iil punem iin cel de-al treilea vas. Ouale sparte nu vor fi pastrate mai mult de una-doua ore. Daca dai peste un ou alterat, trebuie sa te speli imediat pe maini si sa te dezinfectezi cu cloramina.

Trucul bucatarului-sef

Pentru ochiuri perfecte, poti recurge la trucul bucatarului sef: iinainte de a pune grasimea iincinsa, separa albusurile de galbenusuri si pune-le iin tigaie, lasandu-le sa se coaguleze. Abia cand albusul e prins, pune iin mijlocul lui galbenusul, lasandu-l pe foc cateva minute.

Metode de conservare

In functie de intervalul pana la folosirea lor, poti proceda astfel: 

– cateva saptamni: se tin la loc racoros, iinfasurate, unul cte unul, iin hrtie de ziar; 

-2-3 luni: iin rumegus de lemn sau sare grunjoasa, iin ladita, la loc uscat; 

-mai multe luni:

a) cu o pensula sau cu mana se unge fiecare ou cu albus de ou sau cu grasime (se poate unge cu slanina). Se lasa sa se usuce albusul sau sa se sleiasca grasimea, apoi fiecare ou se iinveleste iin hrtie de ziar;

b) ouale se asaza iintr-un vas cu apa iin care s-a dizolvat o mana de var stins, apoi nu se mai clatina stratul calcaros format la suprafata.

Oul vindecator Sodou (ou crud cu lapte)

Ingrediente: un ou crud, un pahar cu lapte, o lingurita zahar, doua linguri rom.

Mod de preparare: Se bate bine oul, se freaca cu zahar, se adauga laptele amestecand, romul si se bea rece.

Oul iin cosmetica

Pentru cuperoza: Se amesteca o lingurita de suc de lamie cu un albus de ou batut spuma. Se obtine o crema care se aplica pe partile afectate; dupa cinci minute se clateste. Operatia se repeta de patru ori pe zi.

Tratament cu ou pentru ten normal

Ingrediente: un galbenus de ou batut bine, o lingurita ulei de jojoba, ? lingurita miere, o picatura ulei aromatic de musetel, o picatura de ulei esential de seminte de morcov, o lingurita lapte praf, apa de tandafir. Amestecul se aplica pe fata, se lasa 20 de minute, dupa care se iindeparteaza. Tenul ramane proaspat.