Ortega ii elibereaza pe principalii lideri ai protestelor din Nicaragua

In ultimele zile, Daniel Ortega a dat o intorsatura neasteptata crizei pe care o traieste Nicaragua. Au fost eliberati 56 de prizonieri politici inchisi dupa represiunea impotriva protestelor care au cerut incetarea regimului sandinist de anul trecut.

Printre acestia se numara principalii lideri ai revoltei civice. Eliberarea are loc la cateva ore dupa eliberarea a altor 50 de detinuti, toate ca urmare a controversatei legi de amnistie pe care guvernul Ortega a aprobat-o in weekend, criticata de o opozitie care nu a reusit sa evite tumultul pentru libertatea prizonierilor.

Printre cei eliberati marti se numara lideri studenti precum Yubrank Suazo sau jurnalistii Miguel Mora si Lucia Pineda, director si sef de informatii pentru Cana 100% Noticias, care au fost arestati pe 23 decembrie, cand Politia Nationala a perchezitionat si a confiscat redactia. Liderul taranului Medardo Mairena, care fusese retinut in iunie anul trecut pe aeroportul din Managua, cand incerca sa calatoreasca in Statele Unite, a fost de asemenea eliberat. Mairena este acuzata ca este responsabila pentru un atac intr-un sat indepartat din sudul Nicaragua, care a ucis mai multi politisti. In ziua evenimentului, insa, taranul se afla la Managua, intr-o manifestatie de opozitie. Mairena este un lider al miscarii taranesti, care se opune construirii unui canal interoceanic in Nicaragua.

Eliberarile au loc dupa aprobarea, in weekend, a unei legi de amnistie impusa de Ortega, care a fost respinsa de opozitie, deoarece considera ca este un instrument legal pentru a face „tasa curata” dupa incalcarile drepturilor omului comise. in contextul represiunii impotriva manifestatiilor. Textul ordona autoritatilor sa inchida procesele deschise impotriva a sute de oponenti, acuzati de presupuse infractiuni legate de terorism si sa elibereze pe cei care au fost inchisi pentru proteste. „Ei incearca sa aduca beneficii celor implicati in crime impotriva umanitatii. Aceasta lege produce o negare a justitiei pentru victime si promoveaza impunitatea”, spune Jose Pallais, purtatorul de cuvant al Aliantei Civice de opozitie, care a fost prudent dupa eliberarea celor 56 de prizonieri. „Exista o mare satisfactie si bucurie, dar mai sunt mai mult de 80 de eliberat”, a spus el. Alianta inca mai adunau diferitele liste de prizonieri cu organizatiile si Guvernul dimineata tarziu.

Grupul de opozitie – care reuneste oameni de afaceri, studenti, cadre universitare, feministe, tarani si sindicalisti – se ridicase recent din negocierile cu Ortega ca presiune pentru a obtine eliberarea tuturor detinutilor. Presedintele promisese ca va face acest lucru si a stabilit ca limita data de 18 iunie, dar Alianta a considerat ca este o modalitate pentru liderul sandinist de a castiga timp. Pallais a declarat marti ca pana cand toti detinutii nu vor fi eliberati, nu se vor aseza din nou pentru a negocia.

De acum inainte, pentru Nicaragua se deschide un orizont incert. Ortega si-a indeplinit o parte din angajamentul sau, prin care se presupune ca va evita aplicarea sanctiunilor de catre Uniunea Europeana, asa cum amenintase ca va face din 18 iunie daca eliberarea prizonierilor nu s-a incheiat. Situatia economica din tara din America Centrala s-a inrautatit in ultimul an si a pus pe franghii regimul Ortega. Principalele averi ale tarii au fost cele care l-au obligat pe presedinte, cu sprijinul Vaticanului si al Organizatiei Statelor Americane (OEA), sa redeschida o masa de negocieri. Totusi, si opozitia va trebui sa vada unde isi conduce revendicarile acum. Eliberarea prizonierilor a fost una dintre revendicari, dar si avansarea alegerilor prezidentiale.

„Suntem liberi, toata lumea stie ca suntem nevinovati, mainile noastre nu sunt patate de sange, nu suntem teroristi, asta este foarte clar pentru poporul din Nicaragua”, a spus jurnalista Lucia Pineda in primele declaratii la iesirea din inchisoare, inca imbracata. in costumul albastru impus celor considerati prizonieri politici in Nicaragua. Pineda, care are si nationalitate costaricana, a multumit, de asemenea, eforturile Guvernului presedintelui Carlos Alvarado, din Costa Rica, care a facut presiuni asupra regimului Ortega pentru eliberarea sa.

„Sunt un om liber, nu am comis niciodata o crima, m-au rapit timp de sase luni”, a spus Miguel Mora. Jurnalistul, vizibil slabit, a asigurat ca de acum inainte va cere intoarcerea canalului sau, unul dintre cei cu cea mai mare audienta din Nicaragua, care in perioada de varf a protestelor a mentinut o acoperire intensa. „Lucram cand a sosit politia. Seful politiei trebuie sa-mi dea pana la capat, vehiculele, toate echipamentele”, a spus Mora, care a spus ca va comunica cu echipa sa de reporteri — multi dintre ei acum exilati — pentru a relua activitatea jurnalistica.