Moldoveanu s-a scos din foamea salariului mediu pe economie: COSR rasplatește aurul cu 70 000 de euro, plus o limuzina de 30 000

Daca n-a fost sa fie la judo, drumul aurului s-a deschis acum pentru ”tricolori”  intr-un sport cu mult mai multa tradiție printre romani. In 1952, Iosif Sarbu țintea in poziția culcat și devenea chiar cel dintai dintre toți marii campioni pe care i-a dat aceasta țara – inainte de Leon Rotman, de Ioli, Lia, Nadia, Ivan, Eli și mulți alții intrați in istoria și legenda sportulului lumii. Tragatori cu lauri olimpici au mai fost Petrescu, Dumitrescu, Ion, Babii. Iar din aceasta zi de marți, 30 iulie, Alin George Moldoveanu se alatura Lor, mandriei romanești.

Moldovean prin nume și origine (nascut la Focșani, in 3 mai 1983), elevul lui Sorin Babii a facut un concurs extraordinar cu pușca de aer comprimat. A strans in calificari cel mai mare punctaj, de record al Jocurilor, și a condus cinci serii in finala. O singura data i-a tremurat , insesizabil, mana și a trecut in urma campionului mondial. Dar și-a regasit imediat calmul, indemanarea, precizia, determinarea – calitați pe care Alin le socoate esențiale in acest sport al nervilor tari. Cu un 10,5 in penultimul foc și 10,3 in cel din urma, romanul s-a dovedit cel mai stapan pe sine dintre cei opt finaliști. Ceea ce nu e deloc intamplator : se antreneaza intre 3 și 7 ore pe zi, dar are și un atu poate mai important in tir decat in alte discipline. Este un urmaș al lui Aliodor Manolea (omul cu flacara violet din politichia dambovițeana) – are licența in psihologie!

Pana acum, sportivul legitimat la CS Omega Tehnoton Iași traia din salariul minim pe economia romaneasca, poate un pic mai mult. A mai avut, in rastimp, de vreun scuter sau cateva mese imbelșugate in localuri de lux, dupa o medalie de argint la Mondiale, un loc 4 la Beijing 2008. Aurul de la Londra il scoate insa din foamea generala pe tanarul care declara ca impușca numai in cartoane și nu-i vanator: dupa cum ne spunea telefonic, imediat dupa concurs președintele COSR, Octavian Morariu, moldoveanul Moldoveanu va fi rasplatit cu 70 000 de euro și un Renault  Latitude ce valoreaza alte treizeci de mii. Premiile acestea vin de la forul nostru olimpic, fiind foarte probabil sa mai ”sara cu banii” și alții. Așa cum binemerita primul medaliat cu aur al Romaniei la Jocurile Olimpice 2012.

N-a fost sa fie pentru Alina – domnișoara Dumitru, de la judo,  fiind oricum la fel de demna de admirația noastra pentru cariera-i formidabila. I-a fost dat lui Alin, din poligonul de tir, sa deschida drumul aurului la Londra. Cine il va continua, oare?