Cele mai bune filme seriale – genul crime

Inca de la inceputul anilor 1900 literatura de tipul “crime” a devenit din ce in ce mai populara, acest tip de fictiune incepand sa fie tratat cu maxima seriozitate. De-a lungul timpului, operele literare s-au contopit creativ cu arta cinemaografica rezultand cele mai impresionante filme si seriale de acest gen. In acest articol dorim sa prezentam cateva dintre cele mai bune seriale – genul crime.

Unul dintre cele mai bune seriale care apartin genului crime este Twin Peaks. Chiar daca nu este un serial recent, acesta fiind produs la inceputul anilor ’90, Twin Peaks reuseste sa impresioneze prin actiunea interesanta si misterul care o caracterizeaza, combinand armonios stilul politist cu elemente paranormale si psihologice. Inca de la difuzarea primului episod, serialul american a atras un numar mare de fani si de critici pozitive. Actiunea serialului Twin Peaks se petrece in orasul cu acelasi nume. Treptat se dovedeste ca fiecare locuitor al orasului care pare bantuit are o viata dubla, actiunea concretizandu-se in jurul unor crime misterioase. Agentul FBI Dale Cooper este trimis in oras pentru a rezolva cazurile. Misterul se adanceste iar tensiunea creste, fiecare personaj devenind un suspect. Fortele demonice si supranaturale se suprapun peste investigatiile criminalistilor. Datorita structurii sale compelte si a elementelor inedite, serialul Twin Peaks a reprezentat un model demn de urmat si de alte productii ulterioare.

Un alt serial de exceptie care apartine genului crime este Charlie’s Angels. La fel ca Twin Peaks, chiar daca nu este o productie cat de cat recenta, Charlie’s Angels a fost considerat unul dintre cele mai bune seriale genul crime din toate timpurile. Trei tinere si frumoase politiste au de rezolvat cele mai dificile crime. Serialul a debutat in anul 1976 si s-a dovedit a fi un adevarat succes. Pe langa faptul ca serialul aduce in prim plan rezolvarea unor cazuri cat se poate de misterioase, ce este fascinant este faptul ca aceste cazuri dificile sunt intotdeauna rezolvate de trei reprezentante ale sexului frumos, ceea ce inseamna o adevarata noutate pentru acea perioada. Cariera de politist sau detectiv nu este una deloc usoara, iar cum doamnele sunt intotdeauna desconsiderate, Charlie’s Angels trateaza acest subiect intr-un mod opus.

Criminal Minds este un alt serial deosebit. In timp ce alte seriale care apartin genului crime isi indreapta atentia doar catre crima in sine, serialul Criminal Minds introduce ceva inedit, in sensul ca accentul nu mai este pus pe crima ci pe criminal. Motto-ul serialului poate fi rezumat doar in cateva cuvinte: “Pentru a prinde un criminal trebuie sa gandesti ca el.” Serialul a debutat in anul 2005. Echipa agentilor FBI, BAU (Behavioral Analysis Unit, in traducere Unitatea de Analiza Comportamentala), care au de deslusit misterul unor crime, analizeaza in primul rand profilul diferitilor criminali in serie. Acestia considera ca este necesar sa cunoasca persoana criminalului pentru a evita ca acesta sa produca o alta crima.

CSI: Crime Scene Investigation este un alt serial de acest gen. Acesta urmareste activitatea politistilor din Las Vegas care au de confruntat cazuri care mai de care mai dificile sau mai misterioase. Pentru a gasi vinovatul fiecarei crime este necesara o intreaga echipa de cercetatori devotati care trebuie sa “asambleze” orice dovada pentru a rezulta “puzzle-ul” crimei. Serialul a reprezentat un adevarat succes de-a lungul timpului, insa a fost si criticat din cauza abordarii sexualitatii si a violentei. In mod concret insa, serialul prezinta viata reala, in care actele de violenta dainuie la tot pasul. Mai mult decat atat, s-a constatat un adevarat “efect” CSI, avand in vedere faptul ca acest serial a reprezentat o sursa de inspiratie pentru alte productii de acest gen.

Un serial inspirat de cel mentionat anterior este CSI: New York. Dupa cum spune si numele, acesta urmareste lumea infractionalitatii din New York, echipa de detectivi si politisti reusind sa rezolve cele mai dificile cazuri. Pe langa atributiile fiecarui membru al echipei de cercatatori, serialul urmareste si relatiile interpersonale.

Si CSI: Miami este inspirat tot de productia originala CSI. Echipa de cercetatori si oamenii de stiinta din Miami incearca sa desluseasca misterul unor cazuri foarte ciudate. Acestia folosesc metode de cercetare traditionale pe care le combina cu cele mai moderne aparaturi si metode, pentru a reusi sa ii prinda intotdeauna pe criminali.

Serialul Dexter este de departe unul dintre cele mai bune seriale genul crime. Serialul american a debutat in anul 2006, pentru a se afla in prezent la sezonul cu numarul sase. Spre deosebire de serialele prezentate anterior, povestea care sta la baza serialului Dexter este una deosebita. Personajul principal, Dexter, este adoptat pe cand avea doar trei ani, dupa ce mama sa este ucisa, de catre politistul Harry Morgan. Traumele provocate de pierderea intr-un mod violent si neasteptat a mamei sale, isi pun amprenta asupra comportamentului copilului, care incepe sa ucida cu sange rece animalele vecinilor. Observand problemele de comportament ale lui Dexter, tatal sau adoptiv se hotaraste sa il invete un anume “cod”. Pentru a evita ca Dexter sa ucida persoane nevinovate, pentru ca profilul sau este clar cel al unui criminal, Harry Morgan il invata pe Dexter sa ucida doar criminali. Pare ironic insa tocmai acesta este factorul inedit care face ca acest serial sa fie unul exceptional.