„Mincinosul“ ne arata drumul spre adevar!

Comedia dell’arte revine sub auspiciile Asociatiei Culturale de Teatru, Muzica si Film „Dracula“ cu piesa „Mincinosul“ de Carlo Goldoni, in regia lui Toma Enache

De la premiera piesa se bucura de un imens succes in Bucuresti, precum si in alte teatre importante din tara, cum ar fi Teatrul „Fani Tardini“ din Galati si Teatrul „Maria Filotti“ din Braila. Din distributia spectacolului fac parte Claudiu Bleont, Sebastian Papaiani, Valentin Uritescu, Bogdan Uritescu, Liliana Pana, Mircea Constatinescu, Axel Moustache, Adrian Anghel, Radu Zetu, Teodora Calagiu, Mariana Liurca, Izabela Barbu si Anda Timbala, cunoscuta publicului sub numele de JUNE.

Omul – o fiinta de parada

In ultima vreme, piesele lui Carlo Goldoni nu s-a mai jucat in Romania. Regizorul Toma Enache, de origine aromana, a tradus acesta piesa pentru Zilele Culturii Aromane, dar a orientat-o, ulterior, spre actori romani, profesionisti. Regizorul este de parere ca „acest ne poate deschide ochii, sentimentele si mintea mai abitir decat ar putea sa o faca altcineva! Imi place sa cred ca in realitate nu sunt o ruda atat de apropiata a desi, intr-un fel sau altul, toti suntem rude mai apropiate sau mai indepartate cu el, cel putin in unele momente. Sper ca in sfarsit acest sa ne invete ce este SINCERITATEA si ma refer aici la sinceritatea fata de noi insine. Montarea m-a facut sa ma gandesc obsesiv la vorbele lui Sartre: . Da, asa este! Parada la nunta, la inmormantare, parada zilnica la serviciu, parada la cumparaturi, in pat, si pentru ca toate acestea sa fie desavarsite e nevoie de foarte multe masti! Dar cand inceteaza omul sa fie o fiinta de parada? Cand nu mai este fiinta! Si ce putem face? Raspunsul meu este ca omul trebuie iubit, cu toate mastile lui pe care de multe ori e obligat sa le poarte! Multumesc tuturor actorilor si colaboratorilor acestui spectacol pentru entuziasmul si daruirea lor! Sper ca aceasta intalnire, chiar daca s-a desfasurat sub umbrela , a lasat in fiecare din noi un sambure de adevar si o masca gata de dat la o parte”.

Arta – o munca colectiva

„Mincinosul“, o comedie a unui narav, ce face parte din viata, dezvaluie ca minciuna cateodata apara, face loc binelui, adevarului. Sebastian Papaiani afirma ca in ultimii ani ai profesiei s-a indepartat de comedie, jucand mai mult tragedie, pentru ca s-a temut de spontaneitatea si bogatia lexicala acesteia. „Este o arta colectiva si am intrat in comedie cu teama de a nu face nota discordanta. Nu am intrat in piesa cu dorinta de a face marele succes sau de a demonstra cine sunt eu. Daca unul singur este fals, distruge o parte din spectacol, avand acesta rezerva, ma bucur ca inca ma mai pot avanta!” Proiectul este rezultatul muncii unei echipe extraordinare, coordonata de bine-cunoscutul impresar si organizator de spectacole Stoian Anghel, ce a organizat peste 3.000 de evenimente culturale in Bucuresti si in tara, peste 500 de spectacole de teatru, dintre care amintim doar „Puricele” (cu Horatiu Malaele), „Desculti in Parc” sau „Visul unei nopti de iarna”, sute de spectacole de varietati si de balet, spectacole pe stadioane, in gradini de vara si pe litoral, unde vara este nelipsit. In curand, sub egida Asociatiei „Dracula” se vor pune in scena piese de referinta din dramaturgia romaneasca si internationala precum „Take, Ianke si Cadar”, „Gaitele” sau „Zbor deasupra unui cuib de cuci”.